1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2)

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2)

MGS was geen gewone game, het was een game waarbij een prachtverhaal gecombineerd werd met een magistrale soundtrack, prachtige graphics en uitstekende gameplay. Of meneer Kojima het wilde of niet: MGS2 werd een hype, een héle grote hype. Logischerwijs was men, vooral ene Liquid_Snake, niet tevreden over het resultaat – een typisch voorbeeld van het ‘tweede-deel-syndroom’. Nu zijn we in het heden; bij MGS3: Snake Eater. Een spel die MGS2 moet laten vergeten, een game die meesterlijk moet worden.

Een mening van één man kan vaak misleidend zijn; denk aan idiote fanboys, of gewoon mensen die geen verstand van zaken hebben. Daarom gaan wij, Break-gamer en Liquid_Snake, gezamenlijk discussiëren over de goede en slechte aspecten van deze game om uiteindelijk een objectief oordeel te kunnen vellen.

Liquid_Snake, jij als MGS fanaat weet erg veel over MGS: wat is nou het verhaal rondom dit derde deel?

Uiteraard! Het begin is vrij simpel: je wordt op een missie uitgestuurd via een vliegtuig, met een zogeheten HALO-jump land je vervolgens in de biesbos van de Sovjet-Unie. Het is je doel om meneer Sokolov te redden, deze kale knakker werd van Amerika naar de Sovjet-Unie getransporteerd dankzij een geheim pact tussen deze twee landen. Sokolov is de bedenker achter de allereerste Metal gear ooit: de Shagohod! Allereerste omdat dit deel een prequel is van MGS1 en 2. Niet geheel onverwacht speel je dan ook níet met Solid Snake, maar met diens biologische vader Naked Snake. MGS zou MGS niet zijn als dit plan helemaal misloopt: Sokolov wordt ontvoerd door leden van de GRU, de ‘hondjes’ van de Sovjet-Unie. Echter is er één ding wat bijzonder is: Snake’s mentor, The Boss, was erbij! Na een val van een brug en wat botbreuken achteraf begint de volgende missie, Operation: Snake Eater: Sokolov opnieuw terugkrijgen, Volgin doden en uiteindelijk ook The Boss doden. Wat volgt is een verhaal vol met plottwisten, intrige en goed opgezette drama, daarnaast zijn de magistraal gemonteerde cut-scenes, de voice-acting en de meesterlijke –ietwat James Bond-achtige- soundtrack ook meer dan welkom. Ik weet dit verhaal zeker te waarderen: het staat gelijk aan het verhaal van deel één. Het verhaal is van érg hoog niveau en mag zich naar mijn mening ‘beste verhaal van deze generatie’ noemen.

Nu ben ik toevallig een grote MGS-fan, maar wat vind jij eigenlijk van het verhaal?

Ja, eigenlijk vind ik het heel wat. Een hele story om één game zie je niet veel en toch zie je dit wel bij MGS. Jij was zo uitbundig aan het vertellen, het is allemaal gewoon heel mooi en heel goed uitgewerkt. Je had het in het laatste stuk van je verhaal ook al over de soundtrack en ik heb één keer MGS helemaal verrot gespeeld en er zat inderdaad een geweldige soundtrack in. Een goed spionage deuntje is altijd wel leuk op de achtergrond en dat maakt het alleen maar spannender voor de gamer.

Waarvan kreeg jij in MGS nou écht een natte broek?

Bovenstaande is daarvoor al genoeg bij mij, maar de toegevoegde gameplay-elementen zijn ook zeker niet niks. Typisch voor een junglesetting zijn natuurlijk de groene tinten, flora en de fauna. Overleven, daarmee valt deze gameplay het best mee te beschrijven. Het gebruik van camouflage bijvoorbeeld, en het eten van dieren. De camouflagepakken (en gezichtsverf) variëren van woestijn tot water en van ‘Kabuki’ tot ‘Zombie’. Zonder het gebruik van deze pakken ben je geheid kansloos: om elke hoek lurkt wel een tegenstander en je kan je slechts moeilijk verstoppen. Dit is geweldig goed uitgewerkt en daar zal je ook zeker plezier aan beleven, het geeft een kick om –ondanks het gebrek aan muurtjes en dergelijke- de vijand te passeren en eventueel te vermoorden of te verdoven. Op een nuchtere maag spioneren lukt niet en daarom moet je eten: geen luxe kreeft met kaviaar en wijn, maar slangen, krokodillen en vogeltjes. Bij verzuim van eten of het eten van giftige paddestoelen (of spinnen) gaat je stamina omlaag, gevolg: trillende handen, vermoeidheid en al dat soort dingen. Ook dit is héél goed uitgewerkt, het heeft me af en toe op me zenuwen gewerkt, maar niet zo erg dat het storend is. Ik vond dat in ieder geval erg cool, het gaf je écht het gevoel in een jungle te zitten, jij niet?

Inderdaad, de makers hebben echt aan alles gedacht. En heel gedetailleerd werk afgeleverd. En zoals je al vertelde je heb geen enkel luxe voorwerp bij je dus je moet goed voorbereid zijn op de heftige jungle activiteiten die je daar op staan te wachten. Nu hebben we het over de gameplay maar is zijn de graphics net zo goed uitgewerkt Liquid_Snake? Ik vond van wel de graphics waren en zijn nog steeds in een geweldige sfeer gemaakt. Je hebt een ultime uitzicht en de omgeving waarin je speelt is ook heel mooi gemaakt. Maar wat vond jij dan van de graphics?

Je zegt het zelf al: de omgeving waarin je speelt is heel mooi gemaakt. Alle bomen, grondsoorten, dieren en wat dan ook zien er erg natuurgetrouw uit waardoor je écht het gevoel krijgt in een jungle rond te lopen. Ook qua animaties zit het helemaal goed: de CQC (een vechtsport gebruikt in het spel), de wapens, de dieren, alles is erg goed geanimeerd wat natuurlijk heel erg bijdraagt aan de beleving in het spel. Het enige wat het nog een beetje zou kunnen verpesten is de camera, maar één ding staat vast: MGS3 ziet er zéér goed uit.

Oké, dit was onze recensie, we hopen dat jullie genoten hebben!!

Conclusie en beoordeling

None

Zoals je wellicht hebt gelezen heeft MGS deeltje 3 een echte nieuwe gameplay setting. En zijn de graphics verbeterd. MGS is terug! Na het wat mindere deel 2 hebben we nu weer iets heel nieuws en moois als voorgerecht voor MGS4. Kopen als je hem nog niet hebt.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Junglesetting;
 • Nieuwe gameplay-elementen;
 • Verhaal;
 • Muziek.
 • Minpunten
 • Camera af en toe vervelend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • gefeliciteerd jongens (en/of meisjes)

 • Jammer, geen prijs. Gefelicteerd, winnaars!

 • Gefeliciteerd met je mooie prijs :(

 • Gratz.

 • Alle drie van harte gefeliciteerd met jullie prijs!!

 • YEAAAAAAH!!!!!! Ik heb gewonnen!!!!

 • Gefeliciteerd ! ;)

 • van harte

 • UndeadMonkey NL

  tipexx

  TapijTBeveR

  YEAAAAAAH!!!!!! Ik heb gewonnen!!!!

  Ehm… • YEAAAAAAH!!!!!! Ik heb gewonnen!!!!

  Ik zie jou naam er niet tussen staan hoor ;)

  De rest gefeliciteerd :)

 • jippy ik heb gewonnen

  thx ig

 • Gefeliciteerd alledrie!

 • @DaVinci  ..jaanee xD Maar toch gefeliciteerd!

 • gefeliciteerd winnaars/winnaaressen

 • @DaVinci  Misschien moet je het iets minder overduidelijk maken dat je meerdere accounts gebruikt… xD

 • Gefeliciteerd.

 • Jammer, niets gewonnen :(  Maar gefeliciteerd aan de winnaars! :D

 • vet ik heb niet gewonnen  jammer

 • Gefeliciteerd! Veel succes met het vinden van tijd voor het spelen van deze (overigens geweldige) game ;)

 • Gefeliciteerd dudes:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren