1. Call of Duty: United Offensive (PC)

Call of Duty: United Offensive (PC)

Call of Duty gooide in 2003 hoge ogen en werd uitgeroepen tot Game of the Year. Reden genoeg voor Activision dus om een uitbreiding te maken. Gewapend met een nieuwe singleplayer, wapens en multiplayer maps en modes gooit Activision Call of Duty: United Offensive in de strijd tegen de moffen.

Over het verhaal hoef ik waarschijnlijk niets te vertellen. Door games, films en het vak geschiedenis weet iedereen ongeveer wel het verloop van WO2. De Duitsers worden dus verslagen. In Call of Duty heb je daar al aan meegeholpen, in United Offensive ga je gewoon lekker door. Net als in het origineel speel je weer drie campaigns, met de Britten, de Amerikanen en de Russen. Je hebt een aantal nieuwe wapens waar je het klusje mee moet zien te klaren, maar de gouden ouden zitten er natuurlijk ook nog gewoon in. Erg moeilijk is het niet, gewoon van A naar B en iedereen op je weg een kopje kleiner maken of ergens een explosief op aanbrengen. De AI is ook nog steeds niet geweldig, je walst er gewoon lekker doorheen. Niet veel nieuws onder de zon dus, maar gewoon de oude formule. Erg is dit niet, aangezien het eerste deel het beste spel van 2003 was.

Wel nieuw is dat je nu kan rennen! Ik hoor je al juichen, het is echt waar, je kunt je nu sneller bewegen. Maar het is echt heel handig, vooral in de multiplayer. Maargoed, je hoeft natuurlijk niet door heel Duitsland te gaan marcheren, daar zijn de voertuigen voor. Zo ook in United Offensive, je hebt namelijk missies waarin je in een tank rijdt en alles aan gort knalt en er is zelfs een missie waarin je met je vliegtuig vol in de luchtoorlog zit. In de multiplayer heb je ook de beschikking over gewone wagentjes, die zich veel sneller verplaatsen dan een tank. Maargoed, daar kom je meestal pas na de singleplayer. Echter is dit al na een korte tijd, net zoals het geval was bij het origineel, waar je ook zo doorheen was. Maar na een paar uurtjes singleplayer heb je wel het gevoel dat je de Duitsers eens goed een lesje hebt geleerd.

De echte kracht van Call of Duty zat hem toch in de multiplayer, zo ook bij United Offensive. Na de ietwat korte singleplayer kun je je toch nog heel erg lang vermaken met de uitstekende multiplayer. Door Punkbuster kom je ook nooit cheaters tegen, echter werkt Punkbuster soms ook in je nadeel. Dan wordt je ineens gebannd van de server voor een paar minuten terwijl je niets gedaan hebt. Maar toch vind je vrij snel een potje dat wel werkt. Door de korte laadtijden doe je zo mee aan het online gevecht. Ook in de multiplayer kun je drie verschillende nationaliteiten hebben, dat licht eraan per map. Maar je kunt natuurlijk ook in de huid van de gemene Duitsers kruipen. Er zijn een aantal nieuwe maps, maar ook de oude zijn nog gewoon speelbaar. Wat opvalt aan de nieuwe maps is dat ze een stuk groter zijn dan die uit het origineel. Dit heeft alles te maken met de voertuigen, die in het eerste deel niet aanwezig waren. Daardoor krijg je nog meer de ervaring dat je echt meedoet aan die grote oorlog.

In de multiplayer kun je ook gebruik maken van de nieuwe wapens, evenals de oude. In totaal heb je de beschikking over meer dan veertig authentieke WO2 wapens. Ook zijn er nieuwe modes, namelijk Domination, Capture the Flag en Base Assault. Persoonlijk vind ik Capture the Flag hiervan de leukste. Ook al is deze mode al bekend uit andere games, het blijft een hele uitdaging om de vijandelijke vlag te stelen en hem naar je eigen kamp te brengen. Teamwork is hier vaak noodzakelijk. Je zit bijvoorbeeld met zijn drieën in een auto. De een achter het stuur, een als bijrijder en een achter de gun. Jullie rijden naar de vijandelijke vlag, de bijrijder stapt uit en pakt de vlag, snel terug in de wagen en weg. Zo hebben de wakende snipers ook vaak weinig kans. Helemaal leuk is het als allebei de vlaggen zijn gestolen. En aangezien je de vlag alleen kan capturen als je eigen vlag bij het thuishonk is, moet die eerst terug worden gehaald. Maar degenen die de vlag hebben verstoppen zich maar al te graag en dus wordt het een hele zoektocht om je eigen vlag terug te krijgen. Maargoed, de oude modes zitten er natuurlijk ook nog gewoon in. Denk hierbij aan (Team) Deathmatch, Headquarters en Search and Destroy. Dit zijn echter niet de enige modes en dus ben je aardig wat uurtjes bezig voordat je elke mode in elke map hebt gespeeld. De echte waarde van Call of Duty ligt dan ook in de multiplayer.

De graphics in de game zijn voor zijn tijd best goed, denderend is het niet, maar het mag er zijn. Helaas zijn de bomen en tevens de bladeren nog steeds een hoop groene pixels en heb je bij een missie in de sneeuw meer het gevoel dat je op een grote hoop slagroom loopt. De Duitsers waar je op knalt zijn nog steeds geen Duitsers, maar gewoon wat pixels. Echter komt het er wel steeds dichter in de buurt en dat verdient best een complimentje. Doordat je zo in de game wordt getrokken valt het je ook niet op dat het er niet super uitziet, dus het maakt eigenlijk geen bal uit. Wel goed is het geluid, de melodietjes op de achtergrond, maar ook de stemmen van je maten en je tegenstanders. Alles lijkt levensecht en geeft je nog meer het gevoel mee te doen aan die vreselijke oorlog.

Conclusie en beoordeling

None

Net zoals in het origineel is de singleplayer weer lineair en erg kort. Echter heb je nu wel de beschikking over voertuigen en een aantal nieuwe wapens. Uiteindelijk moet Call of Duty: United Offensive het toch hebben van de uitstekende multiplayer. Door nieuwe maps en modes heb je nu nog meer mogelijkheden en zit je gegarandeerd heel wat uurtjes online te knallen. De graphics en het geluid maken het zaakje nog even af en trekken je helemaal mee in de WO2 sfeer zodat duidelijk wordt dat je daar echt niet wilt zijn.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • WO2 sfeer
 • Multiplayer
 • Voertuigen
 • Nieuwe wapens, modes en maps
 • Minpunten
 • Korte singleplayer
 • Sommige omgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ze zijn inderdaad onderdeel van de markt.

  Goed dat ze dat toch inzien.

 • Willen ze dit verbieden dan? Kun je net zo goed meteen een verbod leggen op de gehele verkoop van tweedehands spullen, wat een onzin!

 • Ik zie het probleem er niet van…

 • Vrije marktwerking geldt voor iedereen, ook de particulier. Stel je voor die gast van Take-Two kreeg gelijk en tweedehands games verkopen werd verboden. Dan was er een precedent om bijvoorbeeld tweedehands auto's te verbieden, iedereen verplicht nieuwe auto's kopen. Daar wordt je blij van.  Compleet wereldvreemd die chef van Take Two.

 • Compleet wereldvreemd die chef van Take Two.

  Wereldvreemd niet, de man is gewoon uit op meer geld. Wanneer niemand mee tweedehands games zou kopen, maar gewoon in de winkel, dan verdienen ze hier dik aan. De beste man verdient er niks aan als ik mijn GTA 4 verkoop aan iemand anders. Maar dan nog blijft het een rare opmerking ;)

 • ze zullen wel moeten, je kan er toch niets tegen doen he :p

 • maak die games dan ook niet zo duur. Het onderzoek waar valve laatst mee kwam met die lage prijs-actie (met left 4 dead op steam) is daar het levende bewijs van.

 • @coolden7: Ze kunnen heus wel iets verzinnen waardoor games console gebonden worden ofzo. Ik vind het ook het nadeel van PC-games(steam bijv). Door de keys zijn spellen vaak niet te verkopen.

 • ze zijn onderdeel

 • Er is geen verschil tussen tweedehands en nieuwe games aangezien het om virtuele producten gaat, namelijk de code van een spel. Auto's die worden minder waard en gaan kapot en zullen dus altijd weer vervangen moeten worden door een nieuwe, bij een spel is dit niet zo.

  Als je een spel koopt koop je niet een fisiek voorwerp, maar de toestemming om gebruik te maken van de geschreven code, iets wat dus niet jouw eigendom is en ook niet mag worden doorverkocht.

  Het is dus zeker niet heel vreemd om te zeggen dat de hoge bazen bij de game-industie er niet blij mee zijn…

 • waarom niet ?

 • @akainokai  Dat vind ik zo grappig aan de hoe de \"vrije markt\" en het kapitalisme werkt.

  Het feit dit soort regels zwart op wit staan maakt het voor veel mensen meteen \"logisch\" maar eerlijk gezegd zie ik er de logica nog steeds niet van in.

 • Alsof ze geen winst maken door de tweedehands spellen.

 • Ik vind het ook prima dat je 2ehands kunt kopen in verschillende winkels.  Ook marktplaats heeft altijd leuke games voor mooie prijsjes.

 • Groot gelijk. Het is niet verboden om games door te verkopen en inderdaad, meer mensen komen zo in aanraking met bepaalde games.

 • Game uitgevers mogen juist blij zijn. Beter games die worden doorverkocht dan dat ze worden gedownload toch? Nu hebben ze iig nog inkomen.

 • 2de hands MMORPG accounts, de nieuwe eigenaar betaald nog steeds. Xbox live games, de nieuwe eigenaar betaald nog steeds.  Dat ze hun wat bezig houden met illegale game industrie. Gaande van illegale downloads to illegale servers (mmo).

 • Als we zo beginnen kan heel marktplaats dicht…

  Alhoewel….best een goed idee :P

 • Respect voor deze man. ^^

 • Omg, weer dubbel post!! Aaargh, 2e al, alweer sorry. -.-

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren