1. Dead or Alive 4 (X360)

Dead or Alive 4 (X360)

Dead or Alive fans kun je in twee verschillende groepen indelen. Groep een vindt de serie geweldig omdat er veel schaars geklede dames met grote jongens rondlopen en groep twee vind het geweldig omdat de gameplay en arena’s zo goed in elkaar zitten. Met deeltje vier laat Team Ninja geen van beiden in de steek en komt ze aanzetten met de eerste next-gen fighting game ooit.

Als je de game opstart en een beetje speelt zul je waarschijnlijk denken: is dit nou next-gen? Zo ging het bij mij ook, ik werd niet meteen weggeblazen. De graphics springen er niet direct uit en het vechtsysteem voelt bekend aan, alleen wat sneller. Het lijkt gewoon een geupgrade versie van Dead or Alive 3, die er voor de Xbox best goed uit zag. Nadat je met wat verschillende characters hebt gespeeld en je in een aantal arena’s alle hoeken van de kamer hebt gezien wordt het toch duidelijk dat het een nieuw concept is, next-gen!

Na een tijdje begin je dus in te zien dat het er echt heel goed uitziet, de kleding van de personages, de omgevingen, alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Als je een tijdje de Story Mode hebt gespeeld unlock je een personage met een broek van tijgerhaar die er echt fantastisch uitziet. Verder wapperen de haren en kleding van de characters lekker door de wind zodat je soms iets meer ziet dan alleen een jurk. De kleding zelf is erg afwisselend, zo heb je gewone jurken en spijkerbroeken, maar ook een duikerspak en een gast heeft zelfs een soort teletubbie-pak, met een tv op zijn borst en al! In het begin heb je de beschikking over zestien characters met alle zestien twee setjes kleding, maar naarmate je in de game vordert unlock je er nog meer. Uiteindelijk moet je ook nog ergens vechten, de arena’s variëren echt van uiterste tot uiterste. Je hebt bijvoorbeeld een speelveld waar een groep dino’s rond baggert, een Las Vegas level waar je geschept kan worden door een auto en een arena waar je op een brug begint en na een rake trap misschien wel onder in het riviertje eindigt. Al deze speelvelden zijn erg goed uitgewerkt en hebben soms meerdere ‘etages’. Bij een speelveld kun je je tegenstander bijvoorbeeld van een trapje af schoppen en al skatend op zijn rug zelf ook afdalen, echter moet je heel wat oefenen om zo’n move te kunnen. Er zijn speelvelden waar je wel vier etages hebt, maar ook zijn er speelvelden waar je gewoon in een ring vecht en waar je dus op dezelfde etage blijft gedurende het gevecht.

Zoals ik al eerder aangaf is het vecht/countersysteem niet echt veel veranderd en is het alleen wat sneller geworden. Voor de duidelijkheid heb je Y om te slaan, B om te schoppen en A om iemand vast te pakken en een heel vette aanval te doen. Met je pookje kun je ook nog aangeven of je hoog, midden of laag wilt slaan en hierdoor gaat de game toch wel erg diep. Ook omdat er ontiegelijk veel verschillende combo’s zijn waar je je tegenstander eens goed mee kan verrassen. Als laatste heb je ook nog X, de counterknop. Naast de bekende besturing is het wel een heel stuk pittiger geworden. Zelfs op de laagste stand, normal, is het vaak nog erg lastig. Daarnaast heb je nog twee moeilijkere standen, maar laten we daar maar niet over beginnen. Op de normal-stand heb ik al heel wat gescholden tegen mijn virtuele tegenstanders. Maar toch wil je doorgaan om zo je triomf te vieren na een gewonnen partij. In de eerder vernoemde Story Mode is het de bedoeling om acht tegenstanders te verslaan. Tussendoor krijg je een of twee tussenfilmpjes te zien en aan het einde van een Story, elke character heeft er eentje, unlock je het eindfilmpje.

Dit alles schijnt een verhaal te vertellen, maar net als in de meeste vechtspellen houdt dit niet veel in. Na de zestien Story’s kun je de zeventiende en tevens laatste spelen met Helena en dan is het klaar met de Story Mode. Echter doe je dit best snel en zul je je dus verder moeten vermaken met een andere Mode zoals de Survival, Time Attack of Team Battle Mode. Vooral de laatste is erg leuk, hier kies je eerst een aantal personages, uiterlijk zeven en vecht je tegen de vijandige zeven. Is de een KO, dan komt de volgende en zo verder tot er een winnaar is.

Fighting games zijn natuurlijk het leukste als je tegen een vriend op de bank naast je speelt of als je online gaat. Echter raad ik het eerste aan, want dan heb je iemand om op te schelden en anders ga je misschien met je kostbare controller smijten. Samen kun je gewoon Versus doen of de eerder genoemde Team Battle Mode. Speciaal aan Dead or Alive zijn de Tag-gevechten. Dit zijn twee tegen twee gevechten waar de een de ander op het juiste moment, maar ook op een slecht moment kan inwisselen, ook al is de ander niet KO. Hierdoor onstaan hele vette combo’s en als je goed samenwerkt kun je de tegenstander eens flink aanpakken. Is het echter slecht weer buiten en game je dus liever via Live, dan is dat geen probleem. Na Dead or Alive Ultimate kan ook deze Dead or Alive online gespeeld worden. In deel vier hebben ze echter iets heel raars gedaan, waarschijnlijk weer een Japanse ingeving. Je moet namelijk je eigen gekke poppetje creëren en daarmee ga je lobby’s in, waar je naar andere gevechten kunt kijken terwijl je met degene naast je praat. In het gevecht kies je echter gewoon een character en gooi je je schattige poppetje dus weer lekker van je af.

Helaas zijn er ook wat minpuntjes aan deze game.

Zo vind ik de haren van de characters niet spetterend, ook omdat het soms lijkt alsof ze door de lichamen heen wapperen. Zoals ik al zei is het verhaal in de Story Mode ietwat doorzichtig te noemen en is de gehele Story Mode wat aan de korte kant. Ondanks de minpuntjes gaat de game toch erg diep en heb je vaak echt kennis van het spel nodig om een potje te winnen, omdat het zo ontzettend pittig is. Toch blijft dit echt een game die heerlijk is om met z’n tweetjes te spelen, maar ook in de singleplayer is er genoeg om je mee te vermaken dankzij het grote aantal modes in de game.

Conclusie en beoordeling

None

Als enige fighting game op de Xbox 360 staat Dead or Alive momenteel bovenaan. Door de vele modes, characters en gevarieerde speelvelden zal de game zijn plaats ook niet snel afslaan. De goede gameplay en slechts een klein aantal schoonheidsfoutjes zullen hier ook niet veel verandering in brengen.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Veel modes
 • Graphics
 • Veel characters
 • Variatie in speelvelden
 • Minpunten
 • Haren van sommige characters
 • Korte Story Mode

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer, maar ik heb geen €69 euro over voor een masker.

 • Fable 2 geks

 • ziet er zeker vet uit. Maarja, 69 euri voor een maskertje is toch iets teveel van het goede :P.

 • @ Robke821 en cjr stone  70 euro is een gewone prijs voor een masker hoor, kijk maar eens in een feestwinkel.

 • moet hem niet hebben

  ben lelijk genoeg ;p

 • Is wel cool als je je buurman eens wil laten schikken xD

  Of voor halloween :P

  Maar ik hoef hem niet :P

 • Ben net weer aan fable begonnen maar ik hoef eg geen masker daarvan -_-\". Dit is alleen voor fanboys die geld teveel hebben.

 • Echt voor de fans.

 • Lachen voor halloween, maar dat vieren wij niet.

 • Fable 2 RUled gewoon

  maar ik ga geen €68 aan een masker geve

  nen plastike zak is ook goe, en daar een Hobbe-gezicht op tekene

 • vind hem niet eens zo onwijs vet..

 • Leipe shit, dat is nog te erg voor Halloween. :P

 • lol, begin waarde was 0.99pounds

  dus tsal nie veel waarde hebben :P

 • 68 euro voor een masker :')…

 • Daar geef ik mijn geld niet aan, heb het hard nodig voor Killzone 2.

 • jha dit had ik gezien! de prijs begon rond de 3 a 4 pond. zal nog wel flink stijgen aangezien dit de enige is in zijn soort

 • Lol, maar ik geef mijn 60 euro liever uit aan Halo Wars.

  Hij staat er trouwens op dit moment van schrijven al voor 91 pond op.

 • Masker ziet er wel tof uit, maar de prijs is me iets te hoog :P

 • wel vet!!maar 68 euro is toch een beetje veel!!

 • Wel leuk, maar ik heb er niet zoveel voorover.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren