1. Lara Croft Tomb Raider: Legend (X360)

Lara Croft Tomb Raider: Legend (X360)

De allereerste Tomb Raider verscheen in 1996 en mocht meteen genieten van heel wat aandacht, niet alleen door het vrouwelijke hoofdpersonage met puntige borsten en dat sexy achterwerk maar ook door de uitstekende gameplay. Lara zelf werd een echte hype en verscheen als eerste virtueel personage op heel wat covers van magazines die voor 99% worden gekocht door mannen. Een enorm succes waardoor een vervolg niet kon uitblijven, het tweede deel kon het eerste deel nog evenaren maar vanaf deel drie ging het spel bergaf. Met Angel of Darkness als absoluut dieptepunt en het vertrouwen in Lara was volledig kwijt. De aankondiging van deze Tomb Raider Legend deed me weer hopen naar een stoeipartij met Lara zoals in de goede oude tijd. Is het dat ook geworden?

Terug naar de roots, terug naar het echte doel van een Tomb Raider. Waardoor je opnieuw in de meest indrukwekkende omgevingen je kunstjes mag tonen en dat allemaal voor een artefact dat al je vragen over het verleden moet oplossen. Je start het spel in Zuid-Amerika en het vermakelijke maar voorspelbare verhaal brengt je heel de wereld rond.

Oh Lara, wat beweeg je soepel !!

Je start het spel en meteen straalt de grafische pracht van het scherm waardoor ook onze favoriete heldin er beter uitziet dan ooit tevoren. Maar dat is niet het enige , de makers hebben duidelijk gekeken naar de Prince of Persia serie want Lara laat zich al even vloeiend besturen als de coole prins. Zo zijn haar bewegingen verder uitgebreid en springt ze zonder enige frustratie van platform naar platform. Dit was in het verleden wel anders. Dit komt de gameplay zeker ten goede want dit is de meest speelbare Tomb Raider tot op heden. Naast het nodige klimwerk kom je ook nog een gezond aantal puzzels tegen maar die kan iedereen met een gezonde hersenmassa oplossen. Natuurlijk kom je ook nog wat slechte jongens tegen waardoor je die populaire pistolen weer eens mag leeg schieten wat door het perfecte lock systeem zonder enige problemen gaat. Ook nieuw is de interactie met de omgevingen, zo krijg je soms een actieknop op je scherm , even drukken en de hele omgeving valt op je tegenstander of je laat iets ontploffen waardoor je tegenstander al vrij snel het loodje legt. Jammer dat de AI van je tegenstanders enorm faalt waardoor toch wel duidelijk is dat ze vooral de nadruk leggen op het puzzelen en klauteren. Voor de afwisseling mag je af en toe een eindje racen op een motor maar de uitwerking van dit onderdeel is ondermaats maar het zit er toch alleen maar in voor de afwisseling dus dat zien we even door de vingers.

Lara is hot

Ondanks het feit dat deze game ook op de vorige generatie consoles is TR: Legend visueel een pareltje. Misschien niet het beste wat de 360 op het scherm kan toveren maar de omgevingen zien er echt prachtig uit. Weg met die foute locaties uit het vorige deel, de tombes en locaties die je nu bezoekt zijn sfeervol en worden indrukwekkend in beeld gebracht waardoor het een genot is om deze tot in elke polygoontje te bezichtigen. Eén van de bekende minpuntjes uit het genre is de camera en die doet nu ook weer niet zo 100 procent zijn ding waardoor je soms het noorden volledig kwijt bent omdat deze achter een object blijft hangen. Maar dit valt gelukkig heel zelden voor.

5u56

Met dit tussenkopje heb ik het over de tijd dat ik nodig had om het hele verhaal op de gewone moeilijkheidsgraad uit te spelen. Ik zag de credits over men scherm rollen en dat voelde niet zo lekker, want het is zeker een aangenaam avontuur en had wel wat langer mogen duren. Nu kan je dit verlengen door het spel meteen te starten op een hogere moeilijkheidsgraad en door te zoeken naar alle artefacten die je op de meest absurde plaatsen kan vinden in een level, waarmee je leuke extra’s kan vrijspelen zoals bijvoorbeeld enkele sexy outfits. Verder zit er ook nog een time trial in waardoor je enkele achievements kan scoren en kan je ook het huis van Lara is een bezoekje brengen. Deze keer nog mooier en indrukwekkender als ooit tevoren. Leuke toevoegingen maar niet echt een meerwaarde voor het spel.

Net niet

Door deze kleine puntjes van kritiek is TR: Legend net niet de topper waar we allemaal op hebben gehoopt. Maar het spel brengt Lara wel opnieuw op de plaats waar ze ooit heeft gestaan. Tussen de grote, want het hele spel geeft mij toch een positief gevoel en voor het eerst in jaren verwacht ik opnieuw veel van de opvolger. Als die net wat langer is en enkele kleine foutjes kan verbeteren dan kunnen we opnieuw spreken van een echte topper. Met deze game zitten ze er nipt onder, heel nipt…

Conclusie en beoordeling

Positief, dat is het gevoel dat ik aan dit spel heb overgehouden.. Een leuke titel die zich net niet bij de grote mag rekenen. De vloeiende besturing en prachtige locaties zijn de belangrijkste punten in dit spel waardoor het opnieuw aangenaam is om met Lara op stap te gaan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vloeiende besturing, soepele gameplay
 • Prachtige locaties
 • Lara is weer helemaal terug
 • Minpunten
 • Te kort
 • Kleine foutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vet! _O_ Ben benieuwd..

 • Ik ook wel, maar eerst maar is Resident Evil 5 helemaal kapotspelen.

 • >.> als lopen en schieten maar niet mogelijk is, want dat geeft juist het creepy RE gevoel :)

 • zekker vet

 • Klinkt goed en aangezien RE5 op de speelduur wellicht na toch wel tof wordt mogen ze dit al wel zeggen. Ben benieuwd hoe tof het uiteindelijk wordt.

 • dat is goed nieuws :)  Maar eerst even resident evil 5 spelen, kijken hoe het verder gaat.

 • Krijgen we straks een shooter oid en is er helemaal niets meer over wat een RE game kenmerkt. Van mij mogen ze weer meer terug naar de roots! :D

 • Zo'n bericht vlak voor de komst van de nieuwste RE uitbrengen, komt niet echt handig over tbh, maar ik wil RE 5 toch al halen…

 • BETEr!

  ik hoop dat het dan weer een wat meer horror-spel wordt,

  want ik vind dat resident evil 4 en 5 wat meer shooter is geworden dan een survival-horror….

 • Dat lopen is zo stroef en irritant!

 • Maw: Resident Evil 6 komt naar de Wii? :P

 • Dit is trouwens ook om Res5 nog even te promoten. Goed dat ze weer verder evolueren. We zullen er nog genoeg over horen!

 • Die langzame manier van besturen werkt wel mee in de beleving van Resident Evil. Als je opeens zou kunnen rennen en schieten te gelijk, word het denk ik meteen een stuk minder spannend.

 • Die besturing is juist een van de manieren om het spannend en origineel te houden. Kan me wel voorstellen dat hij veranderd wordt though, als dat de verkopen van een spel flink verhogen kan.

 • Ik hoop dat ze het zo maken dat als je in een bepaald gebied zit, je eerst een puzzel moet oplossen om verder te kunnen. Dit gebied mag aardig groot zijn, zo dat je heel veel kan zoeken naar bepaalde parts bijv. Zoals in de oude delen dus. En ze mogen zo'n puzzel wat mij betreft best wel pittig maken!  Helaas houden veel mensen blijkbaar niet van puzzels in games tegenwoordig, maar willen ze alleen nog maar knallen. Want ze hebben er bij RE5 geen 1 puzzel meer ingestopt :(

 • Ben benieuwd!

 • Zou wel vet zijn als dit deel voor de Wii zou uitkomen.

  De markt voor deze games is er bij de Wii bovendien heeft de ontwikkelaar aangegeven naar de Wii te kijken in het geval van Resident Evil.

 • Hoop dat hij vet wordt. Demo van RE5 sucks.

 • @ comment hierboven.

  Alleen als je geen skills hebt ja.

 • Zelda dude heeft helemaal gelijk  resident evil 1 t/m 3 waren top  de puzzels lekker pittig de duistere sfeer was perfect neergezet en de verhalen waren boeiend

  de verschillende camera hoeken en die welbekende laadtijden met de deurtjes zorgde tevens voor die extra spanning wat resident evil resident evil maakte  4 en 5 zijn wat mij betreft totaal niet de naam resident evil waard

  verder zal het best een aardige game zijn


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren