1. Dragon Ball Z: Budokai 3 (PS2)

Dragon Ball Z: Budokai 3 (PS2)

Dragon Ball Z: Budokai 3 is aan de naam al te zien alweer het derde deel uit de Budokai series op de PS2. De meeste mensen zagen dit deel denk ik al aankomen, want ja Budokai 1 & 2, dan zou deel 3 natuurlijk een mooie afsluiter zijn. Atari is goed op weg en heeft Dragonball Z weer helemaal terug in de spotlights gebracht met de Budokai games. Ik ben altijd al een grote fan van DBZ geweest en keek daarom ook erg uit naar het spel en het is gelukkig daarom ook bij mij in zeer goede handen gevallen.

Van 8-Bit naar 128-Bit

Dragonball Z begon allemaal jaren geleden. Het bracht zijn eerste spellen uit op de Nintendo, Super Nintendo en zelfs op de Sega Genesis kwam er een DBZ game uit. Het zag er allemaal wel leuk uit, maar een echte DBZ game kon je het natuurlijk niet noemen.

Ze gingen daarom ook een stapje verder en brachten ook wat games uit op de Playstation. Dan hebben we het hier over Dragon Ball Z: Ultimate Battle 22 en Dragon Ball GT: Final Bout. Ze waren dan wel op de beruchte Playstation uitgebracht, maar helaas waren beide spellen geflopt en verwaarloosd. Het leek ook inderdaad helemaal nergens op en het zou gewoon een grote verspilling van geld zijn, zou iemand één van deze spellen ooit voor de originele prijs in de winkel kopen. Ik had de hoop al opgegeven dat er ooit nog eens een DBZ spel zou uitkomen voor de PS2, totdat Dragon Ball Z: Budokai werd aangekondigd! Het duurde niet lang of dit spel lag bij mij al in de schappen en ik was volop aan het spelen. Ik was erg tevreden en eindelijk het eerste DBZ spel dat ook in de buurt kwam van de series. Het duurde niet lang of deel 2 kwam er al aan! Alles werd alleen nog maar beter en ook Budokai 2 belandde bij mij thuis in de PS2. Het spel was allemaal nog uitgebreider dan deel 1, verbeterd en de switch van 3D beeld naar cel-shaded graphics zag er allemaal fantastisch uit. En toen uiteindelijk kwam deel 3 er ook aan. En dit werd gewoon het beste DBZ spel dat ik ooit heb gespeeld. Daarom ook mijn complimenten aan Atari, die eindelijk wat van DBZ hebben gemaakt in de game wereld.

Graphics & Geluid

De graphics van Budokai 3 zien er goed uit, de switch van 3D beeld naar cel-shaded vond ik een hele goede stap, want dit geeft toch meer een DBZ sfeertje aan het spel. Het begin filmpje vond ik er ook mooi uit zien, een echt manga gevoel. Voor de rest zien de personages er goed gedetailleerd uit en zitten de levels ook wel goed in elkaar. Mooie omgevingen en wat ook wel leuk is voor de variatie is dat je je tegenstander in sommige levels gewoon ergens door heen kan slaan. Ik vind de muziek van de levels wel oke, maar als je in het menu zit, klinkt het weer iets te kinderachtig. Dit had wel wat betere muziek kunnen zijn, maar over het algemeen niet veel op aan te merken dus.

Gameplay

De gameplay is in vergelijking met de twee vorige Budokai delen niet echt zo verschillend, maar er zijn wel een paar toevoegingen aan te pas gebracht. Zo kun je nu ook heel snel achter elkaar teleporteren in het spel, wat een beter DBZ gevoel geeft. Kortom alles gaat een stuk sneller met vechten. Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde "Dragon Rush". Hier krijgen beide spelers 3 keer de kans om op een knop drukken (ligt eraan welke je drukt) om elkaar aan te vallen of juist de aanval te verdedigen of te ontwijken. Verder kun je ook "beamstruggelen". Dit houdt in dat beide tegenstanders een energie straal afvuren en tegen elkaar botsen. Door middel van de Analoge sticks kun je deze besturen. Qua combo's is dit spel beperkt, want iedereen heeft namelijk dezelfde basis moves en vallen er niet veel variërende aanvallen te creëren. Dat vind ik hier wel jammer aan. Voor de rest zit het allemaal wel goed in elkaar en ben ik er erg tevreden over.

Personages

Keuzes genoeg, sterker nog Budokai 3 is HET DBZ spel met tot nu toe de meeste personages. In deel 1 waren het er nog aardig weinig , in Budokai 2 werd dit aantal al groter, en Budokai 3 heeft zelfs personages uit de DBZ movies zoals Broly en Cooler en uit Dragonball GT karakters als Omega Shenron erin zitten! Er zitten net als in deel 2 ook Fusion karakters in de game zoals Vegito, Gogeta en Gotenks. Elk personage heeft een "Finising Move", een gemiddeld sterke aanval, en ook de meerderheid heeft een "Super Finishing Move". Dit is de ultieme aanval van een karakter en kan soms ook hele omgevingen verwoesten tot een schroothoop. Dit brengt de echte DBZ sfeer goed in het spel. Vele personages hebben ook hun transformaties zoals in de series. Goku en Vegeta kunnen nu ook Super Saiyan 4 worden die alleen in Dragonball GT voorkomt. Kortom genoeg keuzes en transformaties uit de series om mee te spelen en verder niets te klagen.

Dragon Universe

In Budokai 1 heette dit Story mode, in deel 2 Dragon World en in deel 3 is dit Dragon Universe.

Hier ga je dus het hele verhaal van de DBZ series af en kom je zo iedereen tegen en kan je alle karakters vrijspelen door de bepaalde dingen te doen die je moet doen. Je kunt Dragon Universe uitspelen met een paar bepaalde karakters en ieder heeft dus ook zo zijn eigen verhaal. Wil je het spel compleet uitspelen, zul je dus een paar keer Dragon Universe moeten uitspelen met de diverse karakters. Wel een geslaagde mode vind ik, want in Budokai 2 was hier met de pet naar gegooid en werd de story mode (Dragon World) uitgespeeld d.m.v een boordspel. Dit zag er maar allemaal kinderachtig en onorigineel uit en vind ik Dragon Universe dus ook een heel stuk beter.

Conclusie en beoordeling

None

Budokai 3 is een zeker geslaagd spel, beter nog zelfs, dit is gewoon kortweg HET beste DBZ spel ooit uitgebracht. Ondanks de zeer slecht uitgewerkte DBZ spellen in het verleden heeft Atari het toch nog allemaal goed gemaakt met de Budokai series. Graphics zien er goed uit en zijn steeds meer verbeterd. De gameplay is lekker snel en zorgt voor een goede DBZ sfeer in het spel. Keuze aan personages zijn er dus genoeg, er hadden wat meer combo's in mogen zitten, maar de goede dingen van het spel maken dit wel goed. Goede modes, als Dragon Universe en Duel om tegen elkaar te kunnen spelen. Het zou nog mooier zijn als de game ook nog online zou zijn, maar helaas niet, misschien in de toekomst. Ik denk dat Atari in de toekomst nog veel goeds kan gaan brengen op het gebied van Dragonball Z/GT en ik ben er dus erg tevreden over. Een echte liefhebber van vechtspellen of iemand die wel van gewoon een potje vechten op z'n tijd houdt, kunnen beter een spel als Tekken of Dead Or Alive gaan spelen. Dit is gewoon echt voor de DBZ fans die hier van houden, zoals ik, want daar is dit spel denk ik ook voor bedoeld.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • DBZ gevoel zit erin
 • Cel-shaded graphics zien er goed uit
 • Snelle en goede gameplay
 • Genoeg personages
 • Goed uitgewerkte story mode
 • Originele stemmen
 • Minpunten
 • Geen online functie
 • Te weinig combo's

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik ben leider van een clan, win ik er ook een?

 • Gewoon lol.

 • Leuk voor hem..

  Maar wat is dit voor nieuws?

 • ja kevforce:) de oscar voor de lompste opmerking van het jaar:D

 • xD

 • Lol.

 • De beste man heeft namelijk in het team gewerkt dat de visuele effecten van de film \"The Curious Case of Benjamin Button\" heeft verzorgd, dat de Oscar binnensleepte in die categorie.  En twee andere vrij nutteloze catogorieën, die film had gewoon de oscar voor Beste Film moeten ontvangen!

 • Krijgen we ook nieuws, als Brad Pitt, die Fable 2 helemaal té gek blijkt te vinden, een Prijs wint? :P

 • ow, hij heeft ook echt wat gedaan, die titel leek een beetje alsof hij een oscar had gekregen omdat ie iets gedaan had als guild leader… niet echt game nieuws vindik, gewn toeval

 • Nou wauw, hij wint een Oscar en is toevallig een WoW-guildleader.. Ik zeur niet vaak over nieuws, maar dit vind ik toch wel een beetje te vergezocht.  @ Grim Angel

  Exactly.

 • Lkkr boeie. Dus omdat die toevallig WoW speelt en toevallig nog leader is ook van een guild komt het hier op staan :S? Hebben ze geen beter nieuws meer?

 • Voor WoW moet je altijd team-work hebben mensen die het niet spelen zullen dit niet snap tis anders dan een CS clan ofzo in WoW moet je als Raid Leader (meestal ook meteen de guild leader) goeie keuzes maken van welke mensen je in je raid laat en welke classes anders haal je het niet.  Ook moet je aan iedereen overbrengen wat ze moeten doen. En als je daar goed ik ben ben je dus ook goed om in een team te werken aan bijv een film

 • Beter gaat ie de visuele effecten van wow ook naar een nieuw niveau brengen.

 • haha vet :P

 • nogal onbelangrijk nieuws… hoe zit het met de oscar-winnaars die halo of little big planet spelen?

 • Beter op deze manier:

  Steve Preeg, heeft een oscar ontvangen voor de film ''he Curious Case of Benjamin Button'', hij werkte in het team voor de visuele effecten. TOEVALLIG speelde hij ook WoW dus is dit uiteraard nieuws voor Insidegamer! Yay!.  NOT >_>

  World of Warcaft pwnd wel, hij dus ook.


 • So what? Big deal -_-

 • Jippie?

 • @ Darkco

  ja, maar dat is nog geen reden dat dit Game nieuws is, of wel soms?  @ Voor als hij nog iets zegt, Mc Lovin

  Waarschijnlijk, Zucht…………..


 • Hij zal niet aangenomen zijn om dat te doen omdat ie in een wow guild zit XD. Bes wel grappig :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren