1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

De Imperial Prison, even na midden nacht. De keizer word geévacueerd en komt langs mijn cel. De keizer zegt: Sluit de poorten...van Oblivion! Ik roep: Hé kale dat is lang geleden! O nee, je hebt sinds onze laatste ontmoeting in Daggerfall aardig wat haargroei middel gebruikt. Uhhh, voordat de keizer antwoord kon geven word ie in zijn rug gestoken.

En zo begint The Elder Scrolls IV Oblivion het vierde echte deel in de legendarische RPG serie, afgezien van de matige spin-offs dan. Oblivion speelt zich af in de keizerlijke provincie Cyrodiil maar tijdens één quest moet je ook heel even naar Skyrim, als dat geen voer oplevert voor een uitbreiding weet ik het ook niet meer. In Oblivion moet je nadat de keizer het loodje heeft gelegd, op zoek gaan naar de laatste erfgenaam van de keizer. Tijdens je zoektocht kom je er achter dat er een complot is om heel Tamriel te transformeren naar Oblivion, de hel. Veel plotwendingen (behalve die op het eind dan) moet je niet verwachten want het verhaal is nu niet echt van het allersterkste kaliber. Natuurlijk ga ik het verhaal niet verklappen maar ik kan wel zeggen dat ik daardoor nu wel erg uitkijk naar een vervolg of uitbreiding.

Oblivion heeft een gloednieuwe engine en dat is zeker te merken. Alle snufjes en belichting technieken worden dan ook maximaal benut. HDR, normal mapping, shadow mapping, noem het maar op en het zit er in. Deze grafische bom heeft ook een aardig sterk systeempje nodig. En hierbij kom ik meteen op het eerste minpunt: De systeemeisen, die zijn namelijk wel erg hoog. Hoewel er op het hoesje staat dat je het spel met een kaart uit de Geforce FX serie kan spelen, is dat nu niet meteen aan te raden. Ten eerste mis je een heleboel grafische pracht plus dat het er nog lelijker uitziet dan Morrowind. Je kunt dan tevens zien dat de graphics van Oblivion wel heel erg steunen op shaders en dergelijken.Het geluid dan en dat is in goede Elder Scrolls stijl weer fantastische. De muziek is goed, hoewel er iets meer muziek in zou mogen zitten want nu hoor je dezelfde tracks af en toe achter elkaar.

Ik heb Oblivion nu zo'n 100 uur gespeeld en heb nog niet alle quests gedaan maar wel een hoop. De missies zijn een heel stuk beter uitgewerkt dan in Morrowind. Dit komt vooral omdat er wat minder zijn en dat er nu ook echt stemmen in het spel zitten en dat is toch een hele grote aanwinst voor de spelbelevenis. Ik vond persoonlijk de quests dat je in een schilderij moest erg leuk. De wereld ziet er dan ook echt geschilderd uit. Als je met een opdracht bezig bent en je hebt er even geen zin in kun je gemakkelijk je eigen gang gaan. Een persoonlijke favoriet van mij zijn de kerkers, die zijn namelijk flink groter geworden na de extreem kleine exemplaren in Morrowind. De kerkers zijn echt heel goed uitgewerkt en zijn niet te rijk gevuld met spullen waardoor je niet te snel rijk word en voelen als veredelde cheats. Nieuw in de kerkers zijn vallen. Als je bijvoorbeeld iets te roekeloos aan het rondbanjeren bent en je stapt op een drukplaat, dan komt er bijvoorbeeld een houten balk op je af. De vallen zijn goed neer gezet maar door een bug komt het regelmatig voor dat (zelfs als je op precies het goede punt staat) je totaal geen schade oploopt! Verder vond ik de kerkers wat aan de makkelijke kant. Ik, als Daggerfall veteraan, vond de kerkers erg lijken op de Daggerfall exemplaren maar de echt moeilijke punten en hersenbrekers kom je niet tegen. Gelukkig heeft Bethesda de kerkers wel vaste uitgangen gegeven die altijd werken want bij Daggerfall aan het einde van het hoofdverhaal moest je door een aantal kerkers. Het waren zes extreem grote kerkers welteverstaan. Aan het einde had ik eindelijk het voorwerp, maar toen, ik kwam niet meer weg! Ik las toen later op internet dat je een mark en recall spell moest gebruiken. Ik had geen mark gebruikt voordat ik naar binnen ging en daardoor moest ik alles weer opnieuw doen, grrr!

Het inventory systeem heeft sinds Morrowind een grote verandering ondergaan. Het lijkt namelijk weer op die van Arena. Ik vind het inventory systeem erg goed werken en het is leuk om te zien dat Bethesda de oude fans nog niet heeft vergeten. Oblivion heeft helaas wel erg goed gekeken naar de Lord of the Rings, de stem van de zoon van de keizer is die van Sean Bean, Boromir dus. De deadra lijken wel heel erg op Sauron. De Akaviri spoken lijken erg op de spoken uit The Return of the King. Gelukkig is de diefstal niet echt storend. Wat ik wel storend vond waren een aantal bugs. Vooral na de laatste patch is er één hele vervelende bijgekomen, een memoryleak. Als je dus wat te lang achter elkaar speelt dan gaat het spel zelfs op de zwaarste systemen hakkelen. De enigste oplossing is een herstart, als je namelijk je savegame opnieuw laad dan gaat het heel even goed en dan komt het weer terug. Ook een vervelende bug is dat je savegame corrupt kan raken. Dit neem ik Bethesda bijzonder kwalijk want deze bug zat ook in Daggerfall, ze hebben hun lesje dus nog steeds niet geleerd. Daarom adviseer ik ook iedereen om meerdere saves te maken anders ga je net als ik, erg boos zijn.

Conclusie en beoordeling

None

The Elder Scrolls IV Oblivion is voor de PC en XBOX 360 gamer een must. Als je een sterke PC heb dan zou ik hem daar op gaan spelen omdat je daar mods kan maken. Als je geen sterke PC heb dan zou ik hem op de XBOX 360 kopen want anders ziet het er niet uit.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Gameplay
 • Minpunten
 • Een aantal vervelende bugs
 • Hoge systeemeisen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind dat Home toch maar een grote flop, dus dit maakt voor mij allemaal niet meer uit.

 • Klinkt heel leuk en aardig, maar of er ook uitvoerig gebruik van gemaakt gaat worden…

 • helemaal mee eens.  Home heeft totaal geen toegevoegde waarde!

  En als er iemand is die mij het tegenovergestelde kan wijs maken, dan hoor ik dat graag ;)

 • ik vind home maar saai en levenloos

 • Home is inderdaad momenteel flop maar ik heb nog vertrouwen erin. Ik denk dat het in de toekomst nog wel kans heeft.

  Home is zeker iets voor in de toekomst maar nu moet je er echt niet zijn!

 • Gooi er naakte wijven in en niemand is meer uit Home te slaan!

 • ik moet nog maar zien of home volwaardg uit gaat komen dit jaar.

  als je de beta bekijkt is t nog erg magertjes en is het nog lang niet klaar.

 • Sony doet tenminste zijn best om het groot te krijgen.

 • Mensen zeggen dat het een flop is, omdat ze het zelf ook amper aandacht geven. Het zal voor die mensen blijkbaar altijd een flop blijven omdat ze zo lui zijn er aandacht aan te geven. Hoeveel content Sony ook plaatst, In de ogen van deze mensen is het dus nooit goed!

 • Home is geen flop, home is gewoon nog in ontwikkeling. Maar aangezien het concept helemaal klaar was konden ze het gewoon releasen omdat het al zo lang in ontwikkeling was (mensen werden ongeduldig). Sony is van plan alleen nog maar meer te doen met Home en andere grote bedrijven zoals Activision zijn er ook mee bezig. Ik denk over een jaar dat het een groot succes is.

 • Ik ga het nog wel eens checken!

 • Heel interessant. Vergeet niet dat het in een beta stage is. En nu deze toevoeging komt begint het balletje hopelijk meer te rollen. Ik vind het een innovatie!

 • Da's het checken waard :)

 • Heb een hoop lol in home.Heb veel mensen leren kennen.Dat vind ik dan ook het leukste.Lekker socializen met mensen.Dat warhawk is weer een leuke toevoeging.Kijk zelf uit naar dat EA-sportcentrum dat komende maand komt.

 • ook even checken bij de filmpjes zag het er vet uit

 • Op zich is Home wel een leuk idee, maar ik vind het schandalig dat je voor content moet gaan betalen.  Mijn dochter was er vorige keer op bezig en wilde het huis een beetje inrichten. Wordt er gewoon een euro voor een lamp gevraagd. Sorry hoor, maar dat slaat echt helemaal nergens op. Wat een onzin.

 • Ik ben de laatste tijd met een vriend weer Warhawk aan het herontdekken, dus zo'n toevoeging aan Home komt perfect uit. Ik zie er al naar uit.

 • leuk!!

 • het spel boeit me niet veel, maar wel weer een toffe toevoeging voor home! ga ik zeker checken de komende dagen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren