1. Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Een meningsverschil proberen uit te praten met een advocaat is als modderworstelen met een varken, na een tijdje besef je dat het varken zich amuseert.

Een klein grapje om te illustreren dat advocaten niet meteen de meest geliefde figuren zijn en al zeker niet het type dat je verwacht als held in een verhaal niet geschreven door Grisham. Natuurlijk heb je Ben Matlock...maar zijn fanbase vind je in bejaardenhome de lekke luier. De plek van advocaat die het jonge moderne volkje kan cool vinden is een gat dat niet gemakkelijk door een anorectische Ally McBeal op te vullen valt... gelukkig is daar nu Phoenix Wright.

Phoenix Wright is de naam van de jonge advocaat die de hoofdrol op zich neemt in de game met de verrassende titel Phoenix Wright: Ace attorney

. In dit avontuur neem je de rol aan van een beginnende advocaat met faalangst die je door 5 moordzaken heen moet helpen om de onschuld van zijn cliënten te bewijzen. Het klinkt intrigerend en bovenal origineel voor een videogame...en dat is het ook wel een beetje.

Het fundament van de game echter is een goed ouderwets adventure in de stijl van Monkey Island met veel tekst en point and click in een soort Japanse Perry Mason setting die zich verre van serieus neemt. Het grootste gedeelte van de game wordt in beslag genomen door als Phoenix zelf het detectivepad op te gaan. Voor iedere rechtzaak dien je als advocaat van de defense altijd een verdediging op te bouwen en dat doe je dus erg actief. Je onderzoekt de crimescène, ondervraagt getuigen en verzamelt bewijsmateriaal dat van pas zou kunnen komen om je cliënt vrij te pleiten.

Het besturen van de game gaat erg intuïtief. Op je bovenste screen zie je de omgevingen die je onderzoekt en de getuigen die je ondervraagt en op het onderste kun je met de stylus aanklikken naar welke omgeving je wilt gaan, welke vragen je wilt stellen en kun je zelfs een beeld van de omgeving oproepen om met je stylus op gedetailleerde wijze naar sporen te zoeken.

Zodra je genoeg veldonderzoek hebt verricht, waarbij je wel een aantal puzzelstukjes van de zaak hebt gevonden maar nog niet echt een solide idee hebt hoe ze in de grote puzzel inpassen, is het tijd voor de grote show. In de rechtzaal moet je bewijzen wat je waard bent als advocaat en als het even kan ook de onschuld van je cliënt bewijzen. Dit gameplayelement is enerzijds erg simpel van opzet maar anderzijds ook geweldig leuk en meeslepend uitgewerkt.

De openbare aanklager komt telkens met een getuige op de proppen die een stevige verklaring aflegt dat jouw cliënt schuldig is en het is de taak van jou als phoenix om de onwaarheden in die praatjes bloot te leggen tijdens een verhoor. Vaak lijken de verklaringen echt waterdicht en onmogelijk te doorprikken, maar er zit altijd wel ergens een piepklein zwak plekje in de leugenachtige ballon van de getuigen.

Dat plekje vinden doe je door gewoon op alles wat de getuige zegt dieper in te gaan door met je DSmic "hold it " te roepen en dan de details van hun informatie te gaan vergelijken met je verzamelde informatie in het courtrecordmapje in je menu op het onderstaande schermpje. Eens je iets contradictorisch hebt gevonden kun je "objection" roepen en met de stylus het stuk bewijsmateriaal selecteren dat je wilt presenteren om te bewijzen dat de getuige een leugenachtig stuk venijn is. Heb je het echter bij het verkeerde eind dan krijg je een sanctie van de rechter en bij teveel fouten wordt je cliënt schuldig bevonden en kun je opnieuw beginnen van bij je laatste save.

Mijn grootste en eigenlijk enige noemenswaardige kritiek bij Phoenix Wright: ace attourney is zijn lineariteit. Zowel tijdens het onderzoeken als tijdens de rechtzaken zelf volg je een door de ontwikkelaar bepaald pad en heb je eigenlijk geen keuzes te maken die het spelverloop zouden beinvloeden. Je praat tegen de vooraf bepaalde mensen en stelt hen de vooraf bepaalde vragen om dan een stuk bewijsmateriaal te vinden omdat dat zo in het gamescript staat dat je minutieus volgt.

Ook in de rechtszaken zelf ben je aan het script gebonden en dien je bewijsmateriaal te presenteren exact op het moment waarop het script dat vereist... hoe onlogisch dat soms kan overkomen tijdens het spelen.

Phoenix Wright's lineariteit klinkt als een erg stevig minpunt..en ergens is het dat ook, maar heel veel... zoniet alles wordt goedgemaakt door datzelfde gamescript. Phoenix Wright is in hoofdzaak een textadventure en het is dan ook een zegen als die tekst van hoog niveau blijkt te zijn.

De kracht ligt voornamelijk in de spelfiguren. Phoenix zelf die ietwat van een goedhartige underdog is waar je onmiddellijk mee sympathiseert, Maya die Phoenix hulpje is en ook een best gek 17 jarig eigenwijs meisje met een eetverslaving en Miles Edgeworth..de arrogante openbare aanklager met de subtiele handgebaartjes die je stiekem wel cool gaat vinden.

Verder bevat de cast nog tientallen memorabele bijpersonages zoals een mannenverslindster, een politiedetective die blijven hangen is in de jaren 40 en een bewakingsagente met een wel erg venijnig karakter. Het zijn zo een heerlijk amusant uitgewerkte personages in combinatie met geweldige dialogen die van de game zo een feest maken.

Zeker als je in acht neemt dat de moordzaken zelf ook erg solide in elkaar zitten en vol onverwachte best spannende wendingen zitten...het blijft altijd wel tot het einde gissen naar de ware toedracht van de zaken zoals dader en motief. Dit maakt van Phoenix Wright in plaats van een traditioneel game eerder een schitterend interactief boek waarin je jezelf kunt onderdompelen.

Is Phoenix Wright nu het kopen waard? Wel, als het game zoals ik het net beschreven heb je aanspreekt, je graag leest en het Engels machtig bent om de vele subtiele woordgrapjes te snappen, dan moet ik antwoorden met een volmondig ja.

Het is tegelijkertijd een gevoel van nostalgie om nog eens een ouderwets adventure te spelen tijdens het onderzoeken maar het voelt ook erg fris aan omwille van de setting en de presentatie en de spannende getuigenverhoren waarin je steekspellen met de aanklager wel animébattles lijken.

Verder bied de game met 5 zaken meer speelduur dan je zou denken. Het eerste zaakje speel je nog uit in een klein uurtje maar de zaken daarna worden steeds uitgebreider met als koninginnenstuk de 5de case die speciaal voor DS ontwikkeld is.

De eerste 4 cases zijn geport van een gbagame dat enkel in Japan verschenen is en dat zie je er grafisch wel aan af. De animaties zijn erg beperkt en speciale effecten moet je niet verwachten. Toch zien de tekeningen er leuk en kleurrijk uit en komen de karakters geloofwaardig tot leven.

Ondanks het sobere uiterlijk ga je al snel gaan meeleven met Phoenix en Maya en doe je er alles aan om hun onschuldige cliënten te redden en als het even kan de ware moordenaar achter tralies te krijgen. Voor een game dat het moet doen zonder flashy special effects maar met een hele boel tekst een wonderbaarlijk knappe verwezenlijking .

Nog 1tje om het af te leren........

Een passagiersvliegtuig heeft motorproblemen en de piloot waarschuwt via de intercom dat er een noodlanding dient gemaakt te worden en dat iedereen plaats moet nemen in zijn zitje met de veiligheidsgordels om. Even later telefoneert de piloot met de cabinecrewleider met de vraag of iedereen fasted seatbelts zit. Bijna iedereen antwoordt de man, behalve die advocaat die nog steeds het vliegtuig doorloopt om zijn kaartjes uit te delen.

Conclusie en beoordeling

None

Phoenix Wright:Ace attorney is een echte aanrader als je op zoek bent naar een origineel avontuur dat het vooral van zijn sterke verhaallijn,dialogen en personages moet hebben.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sterke personages (Maya verovert onmiddelijk je hart)
 • heerlijk sterke dialogen
 • spannende rechtzaken
 • Minpunten
 • Lineair
 • beperkte herspeelbaarheid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kijken of ie deze keer wel bijna af is.

 • Ik heb het idee dat die beter Quake Live naar XBLA kan porten.



  btw;



  Quake 3 Arena is een legendarische game. Niet alleen was het visueel gezien een ongelooflijke stap vooruit, voor het eerst was er de online multiplayer. Quake III Arena was de geboorte van snelle online gameplay die vandaag nog overal geroemd wordt.





  Beetje consequentie mag wel, ene keer 3 en andere III is nogal slordig :p






 • Must buy, ookal is het schijt met controller, must buy.

 • Wist niet eens dat er aangewerkt werd :S xD



  Nou ja, heb Quake 3 wel gespeeld.

  Ik koop hem miss well :)


 • dat is vet q3 arena, die heb ik nog een tijdje gespeeld op de pc vroeger, eindelijk beginnen ze het te leren met arcade games :)

  meer meer meer van dit soort toppers :)

 • @ Mag



  Ik weet niet waar jij de '3'' ziet hoor, maar ik zie heel wata anders staan namelijk:



  Quake III: Arena is een legendarische game. Niet alleen was het visueel gezien een ongelooflijke stap vooruit, voor het eerst was er de online multiplayer. Quake III: Arena was de geboorte van snelle online gameplay die vandaag nog overal geroemd wordt.



 • ken de game niet!!

 • voor het eerst was er de online multiplayer.

  wtf?

 • Jep



  Heb Quake III wel gespeeld (4 ook) maar denk dat ie op de console een beetje tegenvalt.

 • kan je beter gratis quake live doen op de PC, dat is gewoon Q3A maar dan met een browser interface, zelfs mijn netbook draait dat spel…

 • Ben er wel benieuwd naar, en ook of-ie nog meekomt in de multiplayer madness die er nu (zoveel jaar na release van de originele game) is.



  Heb ook warme herinneringen aan de originele PC versie toen die uit kwam ;)

 • Ik weet niet of die game wat voor mij is. Ook al is het een dikke klassieker.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren