1. New Super Mario Bros. (NDS)

New Super Mario Bros. (NDS)

New Super Mario Bros. is een keer niet ‘meer van hetzelfde’, al zou je dat wel denken als je kijkt naar wat de game inhoudt. Een 2D-platformer met Mario in de hoofdrol, dat zegt genoeg. De gedachten van de meeste gamers gaan nu jaren terug in de tijd, echter is dat niet nodig. Met nieuwe vijanden, nieuwe gameplay en personages weergegeven in 3D is het eigenlijk een totaal nieuw spel.

Wel zoals vanouds wordt Princess Peach gegijzeld, deze keer door Bowser Junior. Mario steekt daar natuurlijk een stokje voor en gaat ze achterna. Geholpen door nieuwe power-ups, moves en een uitgestippelde weg en tegengezeten door nieuwe 3D-vijanden, -eindbazen en puzzels moet hij het klusje zien te klaren.

De 2D-speelvelden zijn mooi afgewerkt en de 3D-personages passen er precies in. Voor de NDS ziet het er allemaal piekfijn uit, ook omdat de DS al een aantal 3D-games heeft laten zien en deze game wat meer 2D is ziet het er allemaal extra mooi uit. Elke wereld heeft zo zijn eigen stijltje wat voor veel afwisseling zorgt in visueel opzicht, maar ook op gameplay gebied. Verder is de sound weer ouderwets gezellig. Mario-deuntjes en grappige Mario-opmerkingen zitten er gewoon weer in.

Zoals ik al zei bezit Mario nu over een groot arsenaal aan power-ups. Hij heeft nu de mogelijkheid om met een enorme paddenstoel Mega-Mario te worden en om met een piepklein paddenstoeltje Mini-Mario te worden. Ook kan hij als hij een schildje pakt een schild op zijn rug krijgen, waar zijn lichaam helemaal in gaat als hij hard rent en daarna dus glijdt in de vorm van een schild. Dit is soms nodig om op geheime plaatsen te komen en dat vind ik erg leuk gedaan. Daarnaast kan hij ook gewoon weer groeien en kan hij een wit-rode Mario worden die vuurballetjes kan gooien om zo de vijand neer te halen. Nieuwe moves heeft hij ook nodig om zijn prinsesje te redden. Hij heeft namelijk de wall-jump geleerd en kan ook met zijn kont blokjes van bovenaf kapot maken, wat erg handig is. Toch gaat de weg naar Peach hem niet zo gemakkelijk af. Nieuwe vijanden zijn er in overvloed en in elke wereld kom je weer nieuwe tegen. Ook zijn er nieuwe eindbazen, aan het einde van elke van de 8 werelden, die je op verschillende wijzen moet verslaan.

Naast de singleplayer is er ook nog de mogelijkheid om de boel saampjes af te breken. In de multiplayer is het de bedoeling een bepaald aantal stermunten te verzamelen. Het wordt je echter moeilijk gemaakt door je tegenstander met power-ups en andere leuke trucjes in het speelveld. Wie het aantal stermunten na een leuk potje als eerste verzamelt heeft is de winnaar. Ook zijn er nog een aantal leuke mini-games inbegrepen, gedeeltelijk overgenomen uit Super Mario 64 DS, maar ook aangevuld met een aantal nieuwe. Deze kun je ook met je vrienden spelen en je hebt niet eens meer dan 1 game nodig, dit heeft te maken met de download play functie. Overal is het toch de singleplayer waar New Super Mario Bros op steunt, alhoewel de multiplayer functie en de mini-games allebei ook zeker voor heel wat speelplezier zullen zorgen.

Erg leuk is het als je als Mega-Mario, die bijna het hele bovenste scherm vult, het level aan gort stampt en je iedereen die je tegen komt verpletterd achterlaat. Daarnaast is het nog best een uitdaging om alles uit het spel te halen. In elk level zijn namelijk 3 stermunten te vinden, met 5 stermunten kun je weer een paadje naar een geheim level of huisje ontgrendelen en daarmee blijft New Super Mario Bros leuk tot het einde. Toch is het volgens sommigen te makkelijk, omdat je soms bezit over erg veel levens. Echter vind ik dit niet erg, Game Over zal je inderdaad niet vaak zien, misschien een enkele keer. Toch is het op sommige momenten erg pittig, als er veel vijanden tegelijk komen, als je klein bent en dus kwetsbaar en als je gewoonweg een platform mist en het hele stuk opnieuw moet doen. Er komt bij vele levels een vlag rond het middelpunt waar je dan weer terugkeert als je dood bent en dat is dan wel weer wel fijn.

Conclusie en beoordeling

None

New Super Mario Bros kan zeker in het rijtje ‘beste NDS-games’ en misschien zelfs wel bovenaan. De game biedt veel variatie in speelvelden, vijanden en gameplay en alles ziet er piekfijn uit. Het voelt aan als iets nieuws, terwijl het aantal Mario-games toch al de 75 gepasseerd, maar nu is wel duidelijk: Mario staat voor kwaliteit!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Nieuwe gameplay, vijanden en power-ups
 • Veel variatie
 • Multiplayer en Mini-games
 • Hoge replay-waarde door geheime gangen en stermunten
 • Minpunten
 • Soms erg veel levens, daardoor iets te makkelijk
 • Op sommige momenten juist tergend moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me niet echt lekker werken…

 • Mee eens, hierboven :)

  Wat veel nieuws rondom de iphone…

 • Ik heb geen Iphone en ik hoef er ook geen, gamen lijkt me ook niet leuk op een Iphone…

 • hier wil je ook posten he dat wil je gwn als je hier niet post ben je gwn retardid. en ik heb geen eens een Iphone laat staat dat het een console is. Yeaaaaaa

 • Net als iTunes is het iPhone in plaats van Iphone.  Heb niet zo een behoefte om geld uit te geven aan games voor mobieltjes. In tegenstelling tot pc/console versies is de prijs niet zo hoog, maar toch heb zou ik het er niet voor over hebben.

 • Gamen op de iPhone is gewoon minder. Laten we het maar bij de gebruikelijke handhelds houden ;)

 • Hier lijkt me dan weer niet zoveel aan. Maar goed, voor maar €5,- lijkt me er geen reden tot klagen

 • ik zelf heb een iphone en ik vind gameén daarop heel erg goed spele en het werkt ook gewoon prima deze nieuws is mooi om aan te hore hoop dat er meer spellen beschikbaar komen

 • ik heb een Touch maar ik ''game'' er niet op. wel wat grappige apps als jellycar en spore

 • mischien wel leuk!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren