1. Jak 3 (PS2)

Jak 3 (PS2)

Kennen jullie hem? Het stille en kleine jongetje dat na de aanraking met het Dark Eco veranderde in een stoere, sterke woesteling. Ik heb het hier natuurlijk over onze grote vriend Jak. Die zoals gezegd in het vorige deel een behoorlijke metamorfose had ondergaan. Wat vind ik goed is uitgepakt, want in deel 1 vond ik hem een echte sukkel. Voornamelijk omdat hij geen enkel woord uitsprak. Jak is in de serie niet de enige geweest die in aanraking was gekomen met het Dark Eco. Daxter werd ook in aanraking gebracht met het Dark Eco, want Daxter was niet altijd het drukke, humoristische wezeltje. In het begin van deel 1 was het namelijk een behoorlijke schijterd. Jak 2 was in tegenstelling tot zijn voorganger geen platform game. Wat veel mensen slecht vonden, maar anderen vonden het juist geweldig. Gaat Jak 3 nu terug naar het eerste deel, of gaat het lekker verder waar deel 2 was gestopt?

Het begin van Jak 3 ziet er niet erg rooskleurig uit. Jak is verbannen uit Haven City, de stad die hij helemaal in zijn eentje had gered van de Metalheads. De strijd was losgebarsten om de macht in Haven City. Haven City is op het punt van zijn ondergang, en er kwamen geruchten los dat Jak contacten had met de vijand. Jak wordt veroordeeld naar ‘‘The Wastelands’’, en met een gepantserd voertuig wordt hij er naartoe gebracht. Dat zie je allemaal in het introfilmpje gebeuren. Jak wordt helemaal alleen in de grote zandvlakte achtergelaten. Tenminste dat was het plan, want Daxter en Pecker(het vogeltje uit deel 2)

waren stiekem meegegaan. Helaas konden zij Jak ook niet helpen om uit ‘‘The Wastelands’’ te komen. Net wanneer ze dreigden uit te drogen, werden ze gevonden door inwoners van een vergeten woestijnstadje buiten Haven City. Dat stadje heet Spartus. Daar moet Jak zich bewijzen voor de koning, als hem dat niet lukt wordt hij uit de stad gezet. In het begin moet je De Arena overleven, wat eveneens je tutorial is. Terwijl Jak bezig is zichzelf te bewijzen aan de koning komt hij Ashelin tegen, die vraagt aan Jak of hij wil terugkeren. Haven City is er namelijk nog slechter aan toe dan voordat hij verbannen werd. In eerste instantie gaat hij niet, maar onze held moet het natuurlijk wel doen voor de inwoners van Haven City.

De spelwereld is net als in de vorige twee Jak games min of meer een aaneengesloten wereld. Via je map kun je naar je missies toe. Dat mapje heeft veel(alles) weg van het mapje van GTA. Deze is onder te verdelen in drie grote hoofdlocaties, dit keer bestaande uit Spartus, de woestijn en later ook de straten van Haven City, en de levels(grotten of gebouwen) liggen in één van de eerder genoemde locaties. De hoofdlocaties zijn vele malen groter dan in Jak 2, maar ook een stuk

overzichtelijker opgebouwd, zodat je vrij makkelijk naar een andere missie toe kan gaan. In Spartus is je vervoersmiddel een soort dinosaurus. In de woestijn zal je gaan met zwaarbewapende wagens(op je beginwagen na dan). En in Haven City maak je gebruik van hoverende wagens. Later in het spel krijg je ook een Jetboard tot je beschikking. Je hebt natuurlijk ook je Eco powers. Een nieuw element van Jak 3 is de tegenhanger van Dark Eco. Dat tegenhanger is wel erg serieus genomen, want dit nieuwe element heet Light Eco. In plaats van wezens makkelijker te kunnen doden, is Light Eco er om je te beschermen. Zo heb je de mogelijkheid om je gezondheid op te krikken, Jak vleugels te laten krijgen waardoor hij kan vliegen, de tijd laten vertragen of jezelf bedekken met een beschermend schild, waardoor je voor even onaantastbaar bent.

De missies zelf, en dan vooral de platformlevels, zijn opnieuw uitstekend. Aan de besturing is zo goed als niets veranderd, maar deze was al dik in orde. Het veranderen van de besturing zou dan ook erg onlogisch zijn geweest. Naast de platformlevels zijn er ook nog een hoop andere soorten levels. Denk hierbij aan races of het moeten vernietigen van bepaalde wezens, en je zult ook een keer een trein moeten laten doorrijden, klinkt vaag hé, maar jij moet er voor zorgen dat de rails worden omgeschoten. Als je daar te lang over doet zal de trein crashen tegen een van de rails(ze staan recht overeind als je ze niet omlaagschiet). Hoewel deze missies best leuk zijn, zijn ze soms ook erg frustrerend. Vooral als het donker is zijn de races frustrerend, want dan kan je het allemaal niet goed zien, waardoor je in de woestijn zo in het water kan vallen. De treinlevel is ook wel eens irritant, want soms miste ik er wel één, en dan moest ik het weer helemaal overnieuw doen. De gameplay van deze speelstijlen is vaak een stuk minder leuk dan de gewone platformlevels, omdat vaak je Eco Powers geen nut hebben, of je hebt geen moer aan je wapens. Terwijl je bij het klassieke platform-gedeelte dat wel allemaal nodig hebt. Wat de missies juist ook leuker maken.

Het spel is grafisch een van de mooiste games op de Playstation 2. De omgevingen zitten vol details en zijn erg kleurrijk. Het mooiste van de graphics zijn de karaktermodellen, die vooral in de tussenfilmpjes tot hun recht komen. De gezichtuitdrukkingen en animaties van vooral Daxter(Dude, je ziet gewoon zijn haartjes!) behoren tot de beste ooit vertoond. Een ander punt waarin Jak 3 net als zijn voorlopers uitblinkt, is de humor. Daxter weet keer op een lach op je gezicht te toveren. Alleen hierom al heb je de dwang om het spel uitspelen en kijk je uit naar het volgende tussenfilmpje. De humor komt onder andere tot zijn recht door de voice-acting, maar eigenlijks zijn alle geluiden van de game wel van hoge kwaliteit.

Conclusie en beoordeling

None

Jak 3 is eigenlijks teruggegaan naar het eerste deel, zowel verder gegaan waar het tweede deel stopt. Het bezit maar platform-actie, maar heeft ook nog de dingen die Jak 2 had. Grafisch zal de game je echt niet teleurstellen, het ziet er werkelijk fantastisch uit. Het is alleen op sommige stukken erg frustrerend, maar vooral erg kort voor een Jak and Daxter game.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Humor
 • Graphics
 • Eco Powers
 • Verhaal
 • Sound
 • Minpunten
 • Frustrerend
 • Kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • boeiend heb toch geen xbox

 • Reageer dan niet :S

 • Vet! eerste XBLA-game die ik ga aanschaffen???

 • Het is al bekend gemaakt dat deze nieuwe Worms (wat nu nog een werktitel heeft) tijdelijk exclusief op XBLA komt. Later verschijnen nog andere versies, wellicht voor PC/PS3.  (http://www.gamersnet.nl/nieuws/200902/worms_armageddon_decade_onthuld_als_tijdelijke_xbla_exclusive)

 • lol heb die andere XBLA worms ook al. benieuwd wat deze toe kan voegen

 • Er komt ook een worms game voor PSN, zie bericht:  http://www.insidegamer.nl/bedrijf/nluitgever/playstationstore/nieuws/24125/Voorjaarskriebels-voor-PlayStation-Store.html

 • Hopelijk vliegend schaap, holy handgrenate, oud omaatje enz.! :o

 • worms is echt supervet dus dit is goed nieuws.

 • WORMS IS VET!!

  maar ik heb geen xbox360


 • Ik hoop op een Worms game met alle vette wapens, super banana bomb, donkey, holy hand grenade, mad cows, super sheep, enz…

  Die vond ik echt zo vet!

 • Ik zag het woord Armegaddon en ik dacht meteen, verdomme waarom/wanneer komt Carmegaddon naar XBLA??

  Die zou ik graag op de 360 spelen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren