1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

“Racen, racen met Mario en zijn vrienden”daar draait het allemaal om bij Mario Kart. Zo ook dit keer, ik heb het namelijk over Mario Kart DS. Mario Kart verscheen al eerder op de Super Nintendo, Nintendo 64, Game Boy Advance en Gamecube. Nintendo heeft er nu een online functie in gestopt door middel van Wifi en daardoor is deze Mario Kart eigenlijk al uniek. Zal nintendo wederom een goed race spel neerzetten?

Bij een race spel gaat het vooral om de banen. Bij Mario Kart DS zul je 16 banen herkennen (retro banen), die al in eerdere versies van Mario Kart voorkwamen. Deze racebanen vond ik en vind ik nog steeds erg vermakelijk. Nintendo heeft dan ook gekozen voor zeer sterke racebanen uit vorige versies. Echter wil ik mij richten op de nieuwe banen uit het spel. Nintendo heeft namelijk een aantal nieuwe banen erin geplaatst die minstens even vermakelijk zijn. Ze zijn mooi, uitdagend en er zit genoeg variatie in. Zo vermaakte ik mij zeer met “Town Square”, een baan met allemaal kleine weggetjes waar je doorheen moet rijden. Het is dan ook niet zo gek dat je bij die baan als je net begint, af en toe tegen muren op rijdt. Ik vond dat dit het allemaal nog leuker en spannender maakte. Ook heb je een baan waarbij je in een pinball tafel rijd en allemaal pinball ballen moet vermijden. Dit vond ik eveneens een hele leuke en originele map. Bij de retro banen zul je weinig nieuws aantreffen, want die zijn bijna letterlijk overgezet. Er zijn hier en daar wat details weggelaten, maar dat beïnvloedt het racen zeker niet en het ziet er

grafisch goed uit!

Naast de racebanen heeft een racespel ook goede besturing nodig. De besturing van Mario Kart DS zit heel realistisch in elkaar. Zo heeft elke kart een eigen rijstijl waardoor je dus ook verschillend moet sturen en dingen aan moet passen in je rijstijl als je van kart wisselt. En het springen zit er weer in waardoor je bochten extra goed kunt nemen. Het zogehete “sliden” zit eveneens in het spel waardoor je de bocht lekker scherp kunt nemen. Je moet echter oppassen, net zoals in het echt dat je niet naast de baan beland. Dit kan je al snel de eerste plaats kosten en als je je niet snel uit de voeten maakt zelfs meer plaatsen! De besturing is dus heel realistisch en zit naar mijn mening heel erg goed in elkaar. Ik durf zelfs te zeggen dat ik dit een van de beste Mario Kart besturingen tot nu toe vind.

Mario Kart is geen Mario Kart zonder de altijd handige items. Het hangt van de plaats en kart af of de speler goede items kan oprapen en gebruiken. Lig je dus laatste in het traject, dan heb je meer kans op een goed item dan als je eerste ligt. Het nadeel daarvan is als je eerste ligt je dus weinig goede items opraapt, wat af en toe frustraties opwekt. Zo heb je items die je een snelheidsboost geven zoals de “mushroom” en je hebt items die het spel van de tegenstander belemmeren zoals de donder. Door de donder wordt elke tegenstander in een soort auto-mouse veranderd waardoor de speler die de donder gebruikt heeft lekker iedereen plat kan rijden en vele malen sneller is. Naast nieuwe banen zijn er ook nieuwe “items” toegevoegd. Zo heb je een octopus die het spel van de tegenstander belemmert door inkt op de helm van de tegenstander te spuiten. En je hebt een raket, waarmee je tegenstanders uit kunt schakelen. Je zit overigens zelf in de raket en je kunt hem dus zelf besturen in tegenstelling tot bijvoorbeeld een green shell, die je slechts een richting op kunt schieten. Ik vond het erg leuk dat Nintendo

er wat variatie in had gegooid door twee nieuwe items toe te voegen!

In Mario Kart DS heb je een aantal verschillende modi. Zo is de “battle modus” weer terug waarbij je uit twee speltypes kunt kiezen. Bij de ene begint iedereen met een bepaald aantal ballonnen. Deze ballonnen kun je kapot schieten doormiddel van items die je tijdens je spel behaald. Wie het laatst overblijft, die dus nog ballonnen over heeft, wint. Bij het andere type is het de bedoeling om zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Deze sterren kun je afpakken door items die je opraapt in het level. Wie er op het laatst de meeste sterren over heeft wint. Bij Mario Kart DS heb je ook het bekende “time-trial”, waarbij het de bedoeling is een snelle tijd neer te zetten. Nintendo heeft overigens ook een nieuwe modus toegevoegd genaamd: “missions”, waarbij het de bedoeling is sneller op een bepaald punt te zijn dan een ander of zoveel mogelijk munten te verzamelen. Ik vond dit persoonlijk een hele vermakelijke modus!

Als laatst wil ik het hebben over de multiplayer. Het leuke is dat je met één spel, maar liefst met acht mensen tegen elkaar kunt spelen. Je hebt dan wel een beperkt aantal banen, maar ik vond dit heel erg goed gedaan! Als iedereen het spel heeft kun je uiteraard alle banen kiezen. De multiplayer is vooral leuk als je wat vrienden op bezoek hebt, die een DS in bezit hebben. Echter wil ik me vooral richten op de Wifi mogelijkheid van dit spel. Na een tijdje online spelen moest ik helaas betreuren dat dit onderdeel niet perfect in elkaar zit. Je moet soms lang wachten wil je tegenstanders vinden en er zit vaak vrij veel “lagg” in het spel. Natuurlijk is het super leuk om het op te nemen met mensen uit bijvoorbeeld Japan en Amerika, maar helaas laat de verbinding het daar vaak liggen. Dit heb ik echter vaker gemerkt op andere consoles, waarbij het verblijf in een Amerikaanse server voor een europeaan vrijwel onmogelijk is. Al met al kun je je zeer goed vermaken met de multiplayer van Mario Kart DS.

Conclusie en beoordeling

None

Mario Kart DS is een zeer vermakelijke game en het is Nintendo wederom gelukt een toppertje neer te zetten. De graphics en gameplay zijn erg goed en vooral erg verslavend. Een goed pluspunt is dat er nieuwe banen en items in het spel verwerkt zijn, wat dus garant staat voor een nieuwe uitdaging. De multiplayer zit eveneens goed in elkaar alleen laat het bij het online gedeelte nog wat steekjes vallen. Al met al is Mario Kart DS een aanrader voor elke Mario Kart fan met een DS in bezit.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafisch in orde
 • Nieuwe banen erg goed
 • Gameplay erg realistisch
 • Minpunten
 • Wifi modus zit niet goed in elkaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat wordt nog even wachten, hopelijk is die gratis. Maar dat zal wel niet.

 • LOL hierboven…

 • komop… ik wil DLC (ze komen er ook lkkr op tijd mee dat hij uitgesteld word)  zit er trouwens nog een goede reden achter?… er staat hier op de site al een recensie van dus hij moet toch al klaar zijn??

 • Mijn interesse in deze game is dusdanig gezakt dat ik geen behoefte meer heb aan DLC. Een gebrek aan Credit Card helpt ook niet echt.

 • Nog steeds geen info over de prijs… En wanneer krijgen we eindelijk hier prepaid kaarten…

 • Ach, moest toch weer even wachten op m'n salaris..

 • Een weekje wachten maakt ook niet zo heel veel uit.

 • @ Legendary: Die hebben we toch al in de vorm van Microsoft Points?

 • Is er al bekend wat er in deze DLC zit en of het gratis is?

  Want ik ben wel benieuwd wat er hierin zit!

  Maar ja we moeten dus nog ff wachten…

 • @ TTvK

  je kan recentie bekijken hier op de site.. over prijs is nog niks bekend

 • LoL @ mensen die vragen of het gratis is

 • een klein beetje langer wachten…

 • Zolang er maar geen belachelijk bedrag word gevraagd door microsoft kan ik nog wel even wachten.

 • @Swiep:

  De PS3 heeft nog geen pre-paid kaarten.

  Het probleem is dat je in de PSS gebruik maakt van geldbedragen en niet van punten.

  In de ene land betaal je meer belasting en in de ander weer wat minder.

  —————–

  Het spel moet ik nog steeds een keer gaan halen en tja, ik heb geen credit card. • No matter, ik ben nog steeds niet door alle andere spellen van vorig jaar heen + halo wars.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren