1. Call of Duty 2 (PC)

Call of Duty 2 (PC)

Het aantal WO2 shooters tegenwoordig is echt niet meer normaal te noemen. Waarom ze blijven uitkomen is onduidelijk maar het zal vast liggen aan de verkoopcijfers. Toen Call of Duty voor PC een giggantische hit werd begon Infinity Ward dan ook meteen met het vervolg, Call of Duty 2. Bied het vernieuwing en is het je zuur verdiende geld waard om nog maar weer eens de nazi's te bestrijden? Je leest het allemaal in deze recensie.

Sinds er in 2002 een game uitkwam met de naam, Medal of Honor Allied Assault, heefd er vast al een tsunami golf aan WO2 games op je harde schrijf gestaan. Call of Duty 2 is al de zoveelste shooter die zich weer in Europa en Noord-Afrika afspelen, waarom zou je het nog kopen? We hebben al zo vaak de strand landingen op 6 juni 1944 gespeeld, je zou er bijna van gaan deserteren.

Rambo mode activated

Call of Duty 2 speelt zich af gedurende WO2, vanaf de belegering van Moskou in 1941 met de Russen tot de oversteek van de Rijn in 1945, je zult het allemaal meemaken en er is een grote kans dat je meer moffen neerknalt dan er eigenlijk waren in WO2. In Call of Duty 2 heb je 4 moeilijkheidsgraden. De eerste 2, Easy en Regular, zijn wel erg makkelijk en kun je beter als een soort Rambo mode beschouwen want je word bijna tot nooit geraakt en je kunt de Duitsers dan ook het beste bestijden door middel van een groot machine geweer te pakken en op een heuveltje in ware Rambo stijl de Duitsers staan afknallen. De Hard mode is dan weer een stuk realistischer maar de beste manier om Call of Duty 2 te ervaren is door middel van het spel op Veteran te spelen. Zo heb je de langste speelduur en de meest realistische ervaring. Op welke moeilijkheidsgraad je het spel ook zet, je zult een actiefilm ervaring beleven die je nog nooit hebt gezien en de singleplayer campagne is dan ook dik in orde behalve dan dat ik nog iets meer van een soort van verhaallijn had gezien, nu ga je namelijk van het ene hoogtepunt naar het andere hoogtepunt. Een ander nadeel van de Singleplayer is wel dat het compleet lineair is en ik heb er op Veteran zo'n 20 uur over gedaan om het spel te voltooien. 20 uur? Dat is lang, hoor ik je denken. Niet echt, dit komt namelijk vooral door de "trial and error" gameplay want er is alleen autosave beschikbaar die op vaste punten in de missies saved.

Kuch, kuch, ik stik

De graphics van Call of Duty 2 zijn, zelfs nu nog na 8 maanden, prachtig. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er zitten wel wat shaders op. Vooral de levels in Frankrijk horen tot de beste door het sterke contrast in kleuren. De lucht is strakblauw, de gebouwen zijn dan weer grijs en het gras is lichtgroen. Daartussen in zie je weer rook van tanks en hier durf ik dan ook met zekerheid te zeggen dat de rook tot de beste rook ooit in een videogame behoort. Als je de hoeveelheid rook in de levels nog niet genoeg vind kun je een smoke grenade gooien, een nieuwe gameplay feature. De smoke grenades zijn zeer handig als je een gebouw wilt bestormen want je kunt in de rookwolk zowat niets meer zien.

Hou je kop mof!

Het geluid is misschien nog beter dan de graphics. Je hoort overal ontploffingen en de geluiden van de wapens klinken fantastisch. Ook nieuw in Call of Duty 2 is hoe je vijanden en vrienden praten. Je vrienden geven je nu aanwijzingen zoals "Germans in the building, second floor" terwijl je de Duitsers weer hoort zeggen "Lös lös lös, ein scharpfschutze!" Voor één keer helpt de spraak nu echt en als je wilt overleven zul je ook echt naar je squadmates moeten luisteren. Hier is dus ook meteen de reden waarom het spel op DVD staat, de ruimte die nu nodig is voor alleen de stemmen past nu op de twee Call of Duty 1 discs.

Schreeuw tegen elkaar

De multiplayer dan, die is net zoals in deel 1 weer goed verzorgt. Je hebt 15 levels uit de singleplayer, 3 remakes van de Call of Duty 1 multiplayer levels. Inmidels zijn daar 2 nieuwe levels bijgekomen, Wallendar is compleet nieuw en Harbor is een remake van het level met diezelfde naam uit deel 1. Wat mij wel weer opviel is dat de base assault mode uit United Offensive totaal is verdwenen waardoor je nu vastzit aan Deathmatch, Team Deathmatch, Search en Destroy en Headquarters waar de teams elkaars radio moeten vernietigen. De multiplayer is mij veel beter bevallen dan het eerste deel. Dit komt omdat ik meer hou van wat langzamere gameplay. In Call of Duty 2 is de speelsnelheid iets omlaag gehaald ten opzicht van deel 1. Ik weet dat een hoop mensen het niet met me eens zijn maar daar trek ik me niks van aan. Ik moet dan nu ook toegeven dat de multiplayer van Call of Duty 2 ietsjes beter is dan die van Day of Defeat: Source, het spijt me voor mijn eerdere beoordeling van Call of Duty 2 multiplayer maar ik vind nog steeds dat de lijken in Day of Defeat: Source veel beter vallen dan die van Call of Duty 2, die lijken vallen namelijk net zoals in deel 1, crap. Ook de stemmen van de Duitsers vond ik in Day of Defeat: Source ietsjes beter want hoe de Duitsers schreeuwen in Call of Duty 2 begon ik me na een tijdje wel te ergeren, in deel 1 praatte ze te rustig, nu lijkt het wel of ze een litertje helium hebben opgezogen.

Conclusie en beoordeling

None

Call of Duty 2 mag zich met recht de beste oorlogsshooter tot nu toe noemen en is nu nog gunstiger geprijsd. De prijs is namelijk met 20 euro gedaald naar 39.95
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Afwisseling
 • Overdonderende oorlogsfeer
 • Minpunten
 • Geen base assault meer
 • Helium Duitsers
 • Lijken vallen vreemd
 • Weinig vernieuwing
 • Lineair

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mee eens, kan er echt helemaal niks van! XD

 • nee en ik ook niet,heb nog geen match gewonnen tegen de computer :S :D

 • Ik speel m ongeveer een maand, en ik ben er stiekem toch best goed in geworden, speel m bijna op hardest uit en zit op een winratio van 70% online, en dat allemaal met mijn beste vriend M.Bison LOVE THIS GAME

 • Tja dit is Street Fighter he

 • Ben het er ook mee eens. Ik ben niet een fighting game expert en heb echt flink wat moeite tegen de computer, zelfs in zijn makkelijkste stand. Dit is vooral doordat de CPU vaak hele sterke, amper te blokken aanvallen gebruikt en dat dan vijf keer achter elkaar waarna je slechts een light punch verwijdert bent van KO. Ik ben wel blij dat ie ook online is, daar kan ik nog wel enigzins meekomen.

 • vind street fighter niks voor mij

  hou niet zo van die vechtgames

 • Tsss  Ik ben nog helemaal niet goed in SFIV, maar ik vind het wel weer eens verfrissend om een game echt te leren spelen ipv na een kwartiertje direct goed op te pakken. Het is zo veel belonender.

 • ik weet het nog niet

 • De game zelf is nog wel te doen ik als een redelijke vechtersgamebaas. Maar de eindbaas is gewoon te irritant. Hele tijd die irritante aanvallen achter elkaar, damn echt zonde.

 • Ik vind hem prima te spelen tot nu toe. Echter het hele focus gebeuren gebruik ik nog nooit. Ik speel hem nog teveel als zijnde Street Fighter 2.

 • Of hij kan gewoon niet gamen, maar dat zal wel niet. Zelf vind ik het alleen maar een pluspunt dat games moeilijk zijn, maar waar te voor staat is nooit goed.

 • Kritiek op street fighter 4?!?!?!?  HADOUKEN!!

 • Ikzelf vind hem ook te moeilijk, heb Ryu al redelijk onder controle, kan alle aanvallen, en nog verlies ik gewoon keihard op 1 na laagste niveau, online gaat nog wel, zo lang je maar niet van die movespammers tegen komt

 • Heb tegen de eindbaas heel de tijd het idee dat ze bij capcom vergeten zijn de 'fuck you' move zijn vergeten toe te voegen aan de beschikbare moves.

 • @Revan NL: Hoe kan dat nou? Seth heeft slechts 15 speciale aanvallen. Hoe kunnen ze de FU move vergeten zijn?

 • FUCK CASUAL GAMING!!

  leer GVD eens spelen mensen!

  ja het is moeilijk, ja de game is hardcore

  maar wat de neuk wil je dan, dat

  ryu op je wacht omdat jij niet begrijpt

  hoe je combo's moet maken!!! • Tsja, je wilt er moeite in stoppen of je wilt het niet.

  Maar toch wel vreemd dan dat vaak wordt gezegd dat de game simpel en elegant is…

 • Ik vind juist Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix moeilijker,Street Fighter 4 is een peace of cake,vooral de eindbaas Seth is te makkelijk.

 • Dan hadden ze er maar verschillende moeilijkheids-niveau's in moeten proppen…

 • Op zich heeft die meneer wel gelijk vind ik. Ik had de game op normal uitgespeeld, met veel moeite en gescheld xD Dus ik ga een stapje lager namelijk easy, alleen vind ik dat helemaal niet eens easy. En imo is sf4 ook meer voor de fans die sf2 kapot speelde zoals ik ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren