1. Golden Axe

Golden Axe

Eind jaren ‘80 en ‘90 waren er veel side scrolling beat-em up games te vinden. Het spel dat me toch het meest is bijgebleven is Golden Axe.

Je doel is om Death Adder te verslaan. Hij heeft namelijk de koning en de prinses van Yuria gekidnapt en daarnaast heeft hij de krachtige Golden Axe gestolen. Om Death Adder te verslaan kun je kiezen uit drie verschillende karakters. Je hebt je standaard held, Ax Battler genaamd: zijn kracht is gemiddeld en zijn magie ook. Daarnaast heb je de amazone Tyris Flare. Haar magie is het sterkste, maar zij heeft het minste kracht van de drie. Als laatste is er mijn favoriet, de dwerg Gillius Thunderhead. Gillius is het sterkste van de drie, maar zijn magie is het zwakste

Om je vijand te verslaan heb je verschillende aanvallen. Je kunt gewoon slaan, je kunt je vijand oppakken en weggooien, en slaan terwijl je springt. Daarnaast heeft ieder karakter nog zijn/haar eigen magie. Om magie te kunnen uitvoeren moet je magiebalk vol genoeg zijn. Deze vul je door de blauwe flesjes op te pakken die je krijgt als je de in starwars-mantels gehulde vijanden raakt. Hoe voller je balk, hoe krachtiger je aanval. In het spel zitten ook beesten die je als wapen en vervoermiddel kunt gebruiken, deze heten Bizarrian. Als je de vijand die op zijn rug zit eraf mept, kan jij op de rug van het beest gaan zitten en hem aanvallen laten uitvoeren. Er zijn verschillende soorten Bizarrian. Eén met een krachtige slag in zijn staart en één die vuur kan spuwen. Als je te lang wacht om op zijn rug te gaan zitten of er te vaak wordt afgeslagen, zal het beest echter vluchten.

Het is op zich een makkelijk en kort spel. Je verslaat de vijanden die op dat moment in je scherm zijn. Daarna verschuift het scherm vanzelf meer naar rechts waarna er weer nieuwe vijanden in beeld komen. Aan het einde van een level moet je de eindbaas verslaan en ga je door naar het volgende level. Als je dood was, had je ook nog continues, zodat je gewoon verder kon gaan waar je was gebleven.

Het spel kan je alleen spelen, maar ook met z’n tweeën. Hierbij moet je wel oppassen dat je elkaar niet raakt, want je kunt elkaar ook schade aandoen. Ook kon je het spel op verschillende moeilijkheidsgraden spelen

Golden Axe is een echte klassieker. Het viel ondanks dat er zoveel beat-em ups in deze tijd waren, vooral op door het thema van zwaarden en magie. De meeste spellen uit deze tijd speelden zich af op de straat, denk maar aan Streets of Rage en Double Dragon. In plaats van je vuisten had je nu een stoer zwaard en de vechtstijlen maakten plaats voor magie. Het spel is uitgekomen op meerdere spelcomputers (MegaDrive, Master System, Amiga en C64) en er zijn meerdere delen uitgekomen (Golden Axe 2, 3 en The Duel). Het is misschien niet het meest moeilijke spel, helemaal niet als je het met spellen van tegenwoordig vergelijkt, maar het is o-zo verslavend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • tof spel, khoud echt van die co-op sidescrolling fightinggames, zoals street of rage

  dat is ook mijn favourite maar deze was zeker ook erg cool

 • geef mij maar mortal kombat of street fighter

 • een beat-em up is wat anders dan een fighter, en ook eigenlijk niet te vergelijken met MK of SF.

 • ìk hou gewoon niet zo van de oude beat-em up's

 • Ikke wel :P  Ik heb deze spellen helemaal gaar gespeeld vroeger. Tegenwoordig stop ik ze nog steeds wel eens in mijn megadrive, want dan krijgen Streets of Rage 1, 2 en 3 ook eens rust.

 • @ jordyyy ben het helemaal met je eens!!

  ik heb: golden axe 1 en 3, turtles snes en megadrive en streets of rage 1 en 2 helemaal kapotgespeeld.

 • 3 vragen:  1. Op welk platform komt de remake uit?

  2. Wie maakt het spel?

  3. Wanneer komt ie?  :D
 • Ik zoek deel 1 nog voor de megadrive , iemand ??

  In de speelhal was ik altijd gierig voor mijn piekkie , deed bijna alleen maar die ren aanval .

 • Dit was echt een gaaf spelletje :D heb ik nog vet veel gespeeld…

 • dit spel was relaxed herinner ik me nog.

  bij mij was ie wel in zwart wit :D

 • Deze stond vroeger in het clubhuis bij ons, ik kwam er meestal maar 1 of 2 keer per week, maar ik ben er vrij zeker van dan ik er het meeste geld van allemaal in heb gegooit =P. Echt een vet spel, hij blijft leuk.

 • @Maniaaaak!!: Op de PS2 is er al een remake van de oude Sega spellen, maar tot nu toe zijn ze alleen in Japan uitgegeven. Geen idee of ze ook naar Europa komen.

 • Dit spel heb ik ook kapot gespeelt. Co-Op roelt. Doe af en toe nog een potje met buurjongen ^^. Ik had zo'n 6in 1 cartridge waar deze + Streets of Rage opstonden. Maar toendertijd wist ik niet beter dan man met de bijl en street fighter :P

 • @maniaaaak!!  1. ps2

  2. 3D Ages

  3. geen idee


 • Lijkt me niet echt "tof" maarja het is misschien wel een leuke klassieker.

 • Golden Axe heb ik toendertijd ook behoorlijk veel gespeeld, samen met Streets of Rage.

 • Dit is een van de toppers van die tijd….Zeker in de speelhal…Zelf heb ik de Master System versie gehad….echt super wreed….Die baas heet trouwens geen Death adder, maar Death=Adder…

 • Ik heb ooit op een arcade kast een spel gespeeld en dat leek hier op, je kon toen roteren met een axe ook en er kwam veel bloed bij te pas. Ik weet niet of dat Golden Axe was, want de aanvallen van Golden Axe zijn anders. Maar side scrolling is nog steeds gaaf , kijk maar naar Contra, erg moeilijk maar een echte uitdaging. Ik hoop dat ze ooit nog eens een versie van Cabal maken en dan veel mooiere graphics uiteraard. Ja dit soort spellen vind ik echt tof om te spelen, helaas zijn die arcade spellen nergens meer te zien op arcade kasten hier, dan maar een mame emulator.

 • ken heel golden axe niet lol

 • lol. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren