1. Star Fox Adventures: Dinosaur Planet (NGC)

Star Fox Adventures: Dinosaur Planet (NGC)

Hoe goed Zelda: the Windwaker, Mario Sunshine en Donkey Kong: Junglebeat ook zijn, Starfox adventures zal altijd een warm plekje in mijn hart hebben. Daar heb ik zo m’n redenen voor, het was tevens ook m’n eerste cube-titel (na mariokart die erbij zat) die mij echt interesseerde. Maar was hij ook daadwerkelijk een goede game? Ga met me mee naar de buitenste rand van het Lylat-stelsel en vind het uit.

75% Zelda, 25% Starfox?

Starfox adventures (SFA) begint met een bossfight tegen een enorm piratenschip, het speelt precies als de klassieke starfox-games maar wat is dat!? Dat is geen arwing maar een dinosaurus, en dat is niet onze harige vriend fox maar een sexy vossenvrouwtje. Als je het ‘’schip’’ eenmaal hebt verslagen ga op onderzoek uit, al snel kom je de schurk uit dit verhaal tegen: generaal Scales. Na een cutscene krijg je een tutorial, maar al snel komt het echte werk omkijken…….. Je hoort het bekende ‘’starfox theme’’ en je weet dat je bijna kunt gaan beginnen met knallen, knallen en nog eens knallen. En inderdaad na een minuut of 2 stapt hij in zijn arwing om eens flink een potje te knallen op al die ruimtegriezels. Maar na 1 minuut zie je de eindstreep al, wat is dit? Opeens begint de tutorial je weer te dagen. Je kijkt nog eens goed op de achterkant van je hoesje ‘’verlaat je cockpit voor een episch avontuur’’, de twijfels borrelen bij me op. Gaat dit nog wel goed? Kan Starfox het halen bij de andere toppers uit dit genre zoals Zelda? Het antwoord daarop is zowel ja als nee. Aan de ene kant speelt het best lekker. Fox laat zich lekker besturen en na een tijdje krijg je een vet wapen waarmee je horden vijanden mee naar de andere wereld helpt, daarnaast krijg je veel (meestal simpele) puzzels voor je kiezen en als laatste je kunt veel bruikbare items en toverspreuken verzamelen. Maar aan de andere kant, komt ons dit niet erg bekend voor van de topper die ik eerder noemde? En daar hebben we meteen het zwakste punt van SFA. Zoals je al in de titel kon zien ‘’75% Zelda en 25% Starfox. Heeft SFA dan wel genoeg nieuws te bieden? We zullen zien…….

Het 5de lid van het Starfox-team een dino?

Behalve de lekker ouderwetse en chaotische spacelevels lijkt SFA dus een futuristische Zelda, Maar natuurlijk is niet alles uit deze klassieker gestolen. Zo kom je later in het spel een kleine baby-dino tegen die jou vergezeld in je avontuur. Trickey is zijn naam en jouw irriteren zijn faam. Oké hij irriteert niet de hele tijd, zo heb je hem bv. nodig om puzzels op te lossen en schatten op te graven. Hij leert ook toverspreuken naarmate je vordert in het spel. Maar hij is net als navi in Zelda soms een enorm irritant personage. Dit zegt wel dat dit wéér van Zelda is gepikt, behalve dat je personage hier ook daadwerkelijk wat kan. Ik ben nu wel de hele tijd bezig SFA te vergelijken met zelda. Zijn de gameplay elementen uit zelda dan wel goed uitgewerkt in een Starfox-game? Het zit er eigenlijk wel allemaal goed in, maar toch is het wat versimpeld vergeleken met Zelda. Zo zijn de puzzels vaak te makkelijk en zijn de items iets te saai, wat het verbeterd ten opzichte van Zelda (de oudere Zelda’s) zijn de zeer gelikte beelden. De graphics zijn echt prachtig in deze game, zo zie bv. elk haartje van fox apart bewegen en enorm sfeervolle spelomgevingen. Op grafisch gebied scoort deze game dus zeer hoog, op gameplay gebied heeft SFA wat minder te bieden omdat het allemaal zo bekend aanvoelt en soms erg lineair is, waardoor het kan gaan vervelen om de zoveelste simpele puzzel op te lossen. Wat wel erg goed is uitgewerkt is het vechten, in het begin zul je je vijanden zo verslagen hebben maar later kan dit wel eens uitlopen tot een lekker duel. Hoewel het verder dan buttonbashen niet zal komen zijn de begingen die fox uitvoert erg spectaculair. Het is net alsof fox net les heeft gehad van een ninja, wat de gameplay toch nog ten goede komt.

Is het nu een goede game, of een miskoop?

Ik klink misschien wat negatief over de game, dit komt vooral omdat de concurrentie van deze game zo hoog is dat hij bijna niet te overtreffen valt, het is eigenlijk wel gewoon een prima game. Maar heeft te weinig nieuws te bieden om echt perfect te zijn. De graphics zijn in orde, gameplay is gewoon goed maar hoe zit het met de sound? Wees gerust, ook dit is (net als het vechten) van hetzelfde niveau als Zelda.Voiceacting is goed verzorgd maar de het beste aan het geluid is de muziek, van de lekkere tropische nummers tot en met de o zo bekende theme song die ik elke dag weer neurie als ik op de fiets naar school zit. Al met een prima spel dat een beetje last heeft van een identiteitscrisis.

Conclusie en beoordeling

None

SFA is uiteindelijk een goede adventure-game geworden die te veel op zelda lijkt en zich daardoor lelijk het hoofd stoot. Daarbij was dit Rare's laatste game voor Nintendo wat me toch een beetje tegenvalt omdat ze veel meer konden, al met al een game met oogverblindende graphics, een goed vechtsysteem en een prima sound, daar staat dan wel tegenover dat het spel weinig nieuws te bieden heeft.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • de arwing-levels
 • graphics
 • trickey is multifunctioneel
 • sound
 • vechtsysteem
 • Minpunten
 • zelda ripper
 • simpele puzzels
 • trickey wordt irritant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Bah, dat slaat echt 10x nergens op.

 • Inderdaad, slaat nergens op.

 • mmmmm knoem mezelf toch ook niet hetrofox??

 • Lol, altijd mooi dergelijke berichten. Wie weet had microsoft wel een punt om haar te bannen, je weet namelijk niet wat voor opmerkingen ze maakte. Het zal wel iets explicieter zijn dan \"ik ben lesbisch\". Ook het bannen van theGAYERgamer vind ik niet geheel onterecht, je weet immers niet in welke context je die naam moet zetten. Het woord gay wordt in de gamecommunity iig meestal niet gebruikt om respectvol over iemand zijn sexuele geaardheid te praten.

 • grof

 • heheheh lol

 • goeie reputatie voor microsoft.. lol

 • @ mp_40_fan  Klopt dat ze terecht iemand bannen vanwege zo'n naam omdat ze niet weten in welke context hij wordt gebruikt, maar als later bekend wordt dat hij gewoon homo is dan moeten ze het wel weer terug draaien want dan zaten ze gewoon goed fout.  @ nieuwsbericht

  Je weet niet wat er verder aan de hand is en miss had M$ wel een hele goede reden. • bannen! :p en theGAYERgamer is waarschijnlijk niet eens gay maar wil gewoon spot drijven.

 • goedzo microsoft gaan zo door… krick jullie image maar weer op. Lolled(M$ is echt zielig bezig, laat die mensen gewoon die naam hebben)

 • Mensen met seksuele namen zouden sowieso gebanned moeten worden.  Niemand vraagt daarom en het is ook helemaal niet noodzakelijk om iedereen je geaardheid kenbaar te maken. thegayergamer zoekt dus maar een andere nick.  En dat heeft niks met homohaat te maken, maar meer dat mensen er niet op zitten te wachten om bij iedereen geocnfronteerd te worden met hun seksualiteit.


 • Microsoft kijkt naar het aantal klachten over een gebruiker, niet over de aart van klachten.

 • Xbox 360 is een jongens console, of was 'het' ook een jongen? lol

  /joke

 • tja als u naam thegaygamer is moet ge niet verschieten dat ge gebanned word denk maar aan de jongere gamers ze overdrijven weeral om een grote schadevegoeding te krijgen

 • wat is dit voor nieuws!!!!!!!!!!

  bagger dit kan me echt niets boeien sorry hoor dit gaat nergens over

  dan moet je ook niet gaan zeggen dat je een lesbie bent want dan kan je dit soort reacties wel verwachten

 • Laat gay nou net vrolijk betekenen. TheGayerGamer: De vrolijkere gamer.  Over die lesbie, zal wel terecht zijn. ik geloof niet dat ze alleen zegt\"ik ben lesbisch\". ze zal er wel de spot mee drijven en andere dingen gezegd hebben, daar durf ik op te wedden.

 • het is totaal niet de schuld van microsoft  @koppa

  helemaal mee eens

 • ik vidn het nep

 • Lafaards bij Microsoft! Wat een onzin om iemand te bannen vanwege zijn/haar seksuele geaardheid. Ik steek toch ook niet iemand zijn huis in de fik omdat diegene bruin haar heeft? Ik bedoel maar; WTF!? :|

 • Ach, helemaal onverwachts zal het toch ook weer niet zijn?  Sowieso zie ik de noodzaak er niet van in om je sexuele geaardheid kenbaar te maken op een online gaming service.  Daarnaast zal MS dit heus wel op de één of andere manier kenbaar hebben gemaakt in de EULA.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren