1. Super Mario 64 DS (NDS)

Super Mario 64 DS (NDS)

Ik heb af en toe toch zo’n medelijden met die knorrige oude loodgieter. Wat doet Nintendo hem allemaal wel niet aan. Ze laten hem van alles doen en er wordt nooit wat aan hem gevraagd … Mario is woest hij pikt het niet meer hij doet zijn tuinbroek aan , plaksnor op en gaat naar prinses Perzik. Ze blijkt weer gevangen te zijn en Mario gaat helemaal door het lint. Hij sprint het kasteel binnen stormt de trap op naar zijne majesteit Koopa Bowser. NintendoVIP en Master_Chief zagen dit op een afstandje gebeuren en gingen achter hem aan… Onze twee stoere recensenten zagen Mario en pakte vliegensvlug zijn vuistjes vast en probeerde hem weer bij zinnen te brengen. Mario was niet meer te houden en ging uit onze greep. Het laatste wat we van hem hoorden was een luid gilletje en een luide brul van Bowser. We wisten direct wat we moesten doen , we gingen naar buiten en riepen Yoshi om hulp. Onze trouwe viervoeter zou dat tuig wel oppakken en Mario en zijn vrienden bevrijden. Wij gingen vlug naar huis en begonnen dit spannende verhaal dat we in het Mushroom Kingdom hebben beleefd te bespreken op msn.

Master_Chief: Wat denk jij over de gameplay van Super Mario 64 DS?

NintendoVIP: De besturing kan beter, ik ben van mening dat het soms niet soepel genoeg is.

Master_Chief: Ik mis vooral de joystick want als ik bijvoorbeeld een schuine sprong moet maken hoor ik mijn D-pad helemaal kraken en spring ik 4 van de 5 keer naar beneden. Ik vind ook de besturing met het pennetje helemaal niet werken. Ik had een totaal nieuwe manier van spelen verwacht door de touch screen mogelijkheden. Maar het werkt gewoon niet om met het pennetje bewegen.

NintendoVIP: Inderdaad, daar ben ik het volkomen mee eens. Het touch screen is enkel en alleen goed voor de kaart, simpelweg omdat je het touch screen niet accuraat kan gebruiken tijdens het lopen. Daarnaast vind ik de camera zeer onhandig, vroeger ging dat met de C-knoppen, nu gebeurt dat via het touch screen. Aangezien ik die niet veel gebruik moet ik voor het veranderen van de camera speciaal de stylus te voorschijn toveren.

Master_Chief: Het lijkt er gewoon op dat Nintendo krampachtig de functies van de DS wilden implementeren in hun game. Dat zie je ook als je moet opslaan dat kun je niet gewoon met de ''a'' toets maar, dat moet per se met het pennetje.

NintendoVIP: We hebben ons nu uitgelaten over een aantal negatieve aspecten, uiteraard kunnen we ook iets positiefs vertellen, of is dat anders in jouw ogen?

Master_Chief: Ik vind eigenlijk niets positief wat betreft de gameplay van Super Mario 64 DS , dat komt omdat dezelfde game op de 64 veel fijner bestuurde met joystick. Dus ik vind dat de ds versie op geen enkel front wint van zijn oudere broer wat betreft gameplay. Denk jij daar anders over NintendoVIP?

NintendoVIP: Het overtreft volgens mij wel bepaalde zaken, zo vind ik het soepeler lopen omdat de analoge stick na een tijdje krampachtig gaat aan voelen. Wel heel leuk zijn voor mij ongetwijfeld de power-ups die voor ieder karakters specifiek zijn; Yoshi kan vuurspugen, Mario kan zweven, Wario kan metaal worden en Luigi kan onzichtbaar worden. Hier wordt ook nog eens doordacht gebruik van gemaakt, je hebt ze zeker nodig. Het is niet zo dat het enkel gimmicks zijn, sommige sterren die je moet verzamelen kun je niet zomaar halen.

Master_Chief: Ja dat klopt dat is zeker een aangename toevoeging. Zeker voor de echte veteranen die het hele spel compleet willen krijgen. Daar komt nog bij dat er 50 nieuwe sterren zijn toegevoegd en sommige sterren zijn opnieuw geplaatst. Allemaal om die nieuwe functies van karakters optimaal te gebruiken. Dus ik ben hier zeker wel mee eens.

NintendoVIP: Dit maakt behoorlijk wat goed wat betreft de moeilijkheidsgraad, alhoewel er vrij veel hetzelfde is gebleven. De bazen zijn goed gedesigned, toch zijn het vrijwel allemaal dezelfde als in het origineel.

Master_Chief: Nou daar heb je deels gelijk in want er zijn ook nieuwe eindbazen toegevoegd. Ik ga nou niet zeggen welke want dan spoil ik teveel.

NintendoVIP: Ik wil het inderdaad ook alleen op meningen houden, en teveel gespoil voorkomen. Daarom val ik even terug op het design, wat grafisch er wel goed uitziet. Wat vind jij nou van het design, als je het hebt over levels, bazen enzovoorts?

Master_Chief: Ik moet zeggen dat ik best overdonderd was van deze game, op grafisch gebied.Van de GameBoy Advance naar de Dual Screen toe is er toch een fikse vooruitgang door Nintendo geboekt. Deze game vertoonde de eerste echte 3-D beelden op een Nintendo handheld systeem. Het ziet er ook nog eens super kleurrijk uit (wat we van Nintendo gewend zijn) en de karakters/bazen zitten tot de nok toe vol met polygonen. Ben jij het met me eens NintendoVIP?

NintendoVIP: Grafisch boekte het zelfs meer progressie dan het origineel. Mario en zijn maten zien er goed, en zoals jij zei, kleurrijk uit. Nintendo heeft haar beste grafische kant laten zien. Muzikaal zit het volgens mij eveneens wel pluis. Typisch Mario, of zoals jij een keer zei: "Marioaans".

Master_Chief: Ja het klopt het is heel "Marioaans". Maar ik wil er wat dieper op in gaan want Nintendo heeft niet klakkeloos dezelfde muziek gebruikt als bij zijn 64 broer. Ze hebben oude muziekjes van Mario gemixed en ze hebben totale nieuwe nummers toegevoegd. Dus de Mario jukebox zal in de game zeker niet gaan vervelen. Wat vond jij trouwens van die minigames en de multiplayer?

NintendoVIP: Magertjes hoor, de multiplayer is oersaai. De minigames vind ik daarentegen wel erg leuk, veel afwisseling en originaliteit op dit terrein.

Master_Chief: Nou de multiplayer oersaai? Dacht het niet hoor ik ben met mijn zusje toch zeker een hele middag zoet geweest, met die multiplayer. Het is gewoon leuk om van elkaar sterretjes af te pikken en ik vond het zeker leuk voor een paar uurtjes. De minigames vond ik zeker wel vermakelijk die heb ik wel meer gespeeld dan die multiplayer. Die spelletjes zijn gewoon leuk voor een kwartiertje in de pauze of voor in de bus of trein. Zullen we er maar een einde aan brengen? Nu het laatste woord voor ons beide...

NintendoVIP: Ik, met mijn stomme kop, wil het toch om het af te sluiten het nog even over het verhaal hebben. Ik heb het eerder gezegd, en ik zeg het nog eens: Dit verhaal geeft mij het ultieme Mario gevoel.

Master_Chief: Als jij een prinses Perzik voor de biljoenste keer wilt redden uit de handen van Bowser het "Mario gevoel" vindt dan ben ik het met je eens. Maar voor mij is het "Mario gevoel" lekker rond springen en zwemmen in de tuin van het kasteel.

NintendoVIP: Ik denk dat je me een verkeerd begrepen heb, natuurlijk geeft dé gameplay mij dat heerlijke gevoel. Maar voor het verhaal is toch wel de beste keus, dat bedoelde ik. Wat heb jij dáár op in te brengen?

Master_Chief: Leg het eens beter uit.. Ik snap het nu niet…

NintendoVIP: Nou, als het over het scenario gaat dan vind ik dit de beste keus. Dit is voor een verhaal de ultieme Mario-kick, de beste optie dus.

Master_Chief: Kortom Mario is voor de nieuwkomers en de oude bekenden een echte aanrader door de vele vernieuwingen en extra's. Alles is netjes afgewerkt en verzorgd zoals we dat van Nintendo kennen.

NintendoVIP: Precies.

Taakverdeling : Introductie Master_Chief/Conclusie NintendoVIP

Conclusie en beoordeling

Een wel geslaagde port, doet niet onder aan een gewone game. Sterker nog, zo'n port kom je niet vaak tegen. Besturing is helaas niet altijd even soepel, toch wel aardig. Typisch "Marioaans", toch wel een aanradertje, ondanks de kritiekpunten.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Vele extra's
 • Geluid
 • Minigames
 • Minpunten
 • Te indentiek aan zijn oudere broer
 • Besturing niet soepel genoeg
 • Camera
 • Touch screen wordt niet goed benut

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • :-)

 • weer een muziek game….niet mijn smaak

 • ben benieuwd!

 • Misschien moet je aan de top komen als VJ voor MTV ^^ Beginnend bij het rondbrengen van koffie in het hoofdgebouw, eindigend tijdens de presentatie van de international MTV awards '09 in Milaan… Lijkt me vet, maar onlogisch.

 • Weeral een muziekgame! Deze laat ik liggen hoor.

  Of het zou echt iets vernieuwend zijn.

 • IK BEN BENIEUWD!!

 • O nee KOM OP NOU!!! Nog een muziek game?

  Ik begin het een beetje zat te worden…

 • @RoccoW: Daar ben ik het totaal mee eens :(  Laat het nou maar lekker houden bij Guitar Hero en Rock Band, dat zijn er meer dan genoeg.

 • laat maar komen zou ik zeggen

 • Ben benieuwd wat dat zal worden! :)

 • Muziekgames hebben mij nooit zo weten te boeien en er zijn er nu al zoveel van.

 • Ik snap jullie niet,  Muziek games: Guitar Hero & Rockband (en nog wat goedkope zooi)  Shooters: COD, MoH, GR, UT, BF, KZ, enz.  Wat nou veel muziek games.
 • Muziekgames zijn zó 2007. Van mij hoeft het iig niet meer.

 • Wat voor bijzonders gaan ze dan maken?

 • Als zij er iets leuks van weten te maken dan vind ik het zeker niet erg dat er 'nog een' muziekgame komt.

 • Wat maakt 'nóg' meer muziekgames nou uit? Meer games betekent toch alleen maar meer keuze!? Dat is toch alleen maar fijn!

 • @CaptainThomas  Shooters: Wat jij zegt

  Muziek Games: Guitar Hero, Rockband, Rock Revolution, Dance Dance Revolution, In The Groove, Pump it Up, Beatmania, DJ Hero, Jubeat, Para Para Paradise, Donkey Konga, Audiosurf.  Niet allemaal de grootste franchises, maar er zijn toch zeker wel meer dan genoeg muziekgames. En dan ben ik er vast nog een paar vergeten. • Muziekgames zijn er genoeg de laatste tijd.

 • ik hou niet zo van muziekgames

 • Muziekgames, in mijn ogen kan dat vanalles zijn en niet weer een halve rip off van Guitar Hero. Dus stop gewoon met dat janken…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren