1. Daxter (PSP)

Daxter (PSP)

Menig gamer hier zal vast een goede herinnering hebben aan de Jak & Daxter serie die voor de Playstation 2 verscheen. Een serie die het moest hebben van de uitstekend uitgewerkte gameplay en toch ook wel de humor die dit vreemde duo er steeds weer in bracht. En dan komt nu Daxter voor de handheld van Sony, de PSP. De game gaat terug naar de roots van de serie, een platformer en géén racegame, zoals de laatste versie op de PS2 dit wel was. Kan Daxter het ook in z’n eentje aan, of is een eigen titel toch teveel gevraagd voor dit rare beestje? Duidelijk moet het worden na het lezen van de laatste alinea, of gewoon een snelle blik naar het cijfer wat ik voor Daxter ga geven.

De game speelt zich af tussen het eerste en tweede deel op de PS2. Jak is opgepakt en daarom zal Daxter alleen te werk moeten om zijn vriend terug te halen. Daxter neemt een baantje aan als insectenverdelger, en hierom draait de game ook vooral. Ook nu speel je weer in Haven City. De stad is een soort hoofdlevel, en van daaruit zijn er vele poorten naar sublevels.

Zoals al eerder vermeld, Daxter is een echte platformer en lijkt veel op de game waar het allemaal mee begon. De bekende precursor orbs zijn weer te vinden, en draait het in veel missies om de goudkleurige orbs. Het is weer veel klim-en klauterwerk en de wapens komen op de tweede plek, iets wat in Jak 2 en 3 nog wel eens anders was. Buiten de echte platformaspecten zijn er zoals we gewend zijn raceonderdelen en vele minigames, waar ik erg over te spreken ben. De variatie is hierdoor erg groot en het tempo ligt geweldig goed in de game. De minimale laadtijden helpen daar zeker aan mee. De missiestructuur is daarbij ook nog eens zeer sterk uitgewerkt. Meestal krijg je van een vriend of andere gozer een opdracht -meestal uitgewerkt in geweldige tussenfilmpjes, met veel humor- waarnaar je je van A naar B door een missie moet werken, met vele insecten op je pad. Deze zijn te verslaan met een aantal wapens. Je begint met een elektrische vliegenmepper, maar naarmate de game vordert zul je meerdere wapens tot je beschikking krijgen, zoals een multifunctioneel verdelgingspistool, dat door allerlei upgrades van extra functies kan worden voorzien. Of je hebt de insectenspray, die je moet bijvullen met groene balletjes. Echter, wanneer je dit alles in een vuurtje houdt, verandert de boel in een vlammenwerper, waarmee je dan weer spinnenwebben moet verbranden om verder te kunnen. Erg leuk!

Een andere leuke toevoeging zijn de droomwerelden van Daxter. Naar mijn idee een leuk, origineel idee. De bedoeling is om, door middel van subdoelen, dromen vrij te spelen voor onze kleine vriend. Daarin zitten speciale missies die gebaseerd zijn op films. In deze missies zit zeker wel uitdaging en tergt zeker de nodige inspanning. Helaas is de rest van de game tamelijk simpel en is vrij gemakkelijk door te werken. Daarbij komt ook nog eens dat de game niet über lang duurt, wat heel jammer is. Er zijn genoeg checkpoints en missies duren over het algemeen niet vrij lang. Maar niet getreurd, want er is wel een multiplayer mode aanwezig, de zogenaamde Bug-Combat. Hierin vecht je met twee insecten tegen elkaar ( Die je in de singleplayer kunt vangen). Je voert beiden een aanval uit en de sterkste wint, simpel zat. Je zult je hier wel een tijdje mee vermaken, maar na enige tijd is de lol er wel af en laat je de multiplayer bij wat het is.

Grafisch gezien is Daxter ook zeker een volwaardige Jak and Daxter titel. De heerlijke, kleurrijke werelden met enorm veel oog voor detail. Over de levels is vrij lang nagedacht, want de leveldesign is geweldig. Bovendien kun je nog best ver kijken. Helaas oogt Haven-City wat verlaten; boven je vliegen wel auto’s, maar voetgangers of bewakers laten zich niet zien, waardoor alles een beetje op een spookstad lijkt, jammer. Maar op dit kleine puntje na is het visueel geweldig. De animaties lopen goed en de tussenfilmpjes zijn leuk, vooral dankzij de droge humor van Daxter. Met de sound zit het ook wel goed. Soms wat irritante geluidjes maar over het algemeen niks mis mee. De stemmen zijn goed in gesproken en Daxter praat ook tijdens het spelen zo nu en dan.

Zoals vast al duidelijk is, ik ben erg enthousiast over deze game. Maar heeft Daxter dan geen minpunten? Nee, buiten de te korte speelduur zijn er geen minpunten. Zie het meer als minpuntjes. Zo wil de camera nog wel eens raar doen en kun je op sommige plekken niet goed bij komen, doordat de camera dit niet toe staat. Ik zeg met nadruk minpuntjes, want verder klopt alles aan deze game. Grafisch zeer hoog, vooral als je kijkt naar wat er nog meer op de PSP komt,qua gameplay zeer sterk en de humor van Daxter is geweldig. Dit is daarom gewoon een must-have voor alle PSP bezitters.

Conclusie en beoordeling

Daxter is gewoon een must-have voor iedereen die de handheld van Sony in zijn bezit heeft. De game steekt zeer sterk in elkaar, maar helaas is de game toch wat aan de simpele en korte kant.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Sterke gameplay
  • Geweldige Graphics
  • Leuke extra opties zoals de droomwerelden van Daxter
  • Multiplayer aanwezig
  • Humor van Daxter
  • Minpunten
  • Vrij gemakkelijk
  • Aan de korte kant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren