1. Tom Clancy's Ghost Recon 2 (Xbox)

Tom Clancy's Ghost Recon 2 (Xbox)

Oorlog, oorlog en nog is oorlog. Daar gaan bijna alle shooters over, net als Ghost Recon 2. Dit is deel 2 van Ghost Recon van de Tom Clancy series. Het spel draait om schieten en logisch nadenken. Want één verkeerde stap kan je fataal zijn, en niet alleen voor jou. Maar ook voor je team. Maar ook één kogel kan fataal zijn voor je leven. Ze zeggen dat dit spel een hele verbetering is. Tegenover de rest van de Ghost recon spellen die er zijn. We zullen is kijken of tactical shooter zijn verwachtingen waar maakt.

Is dit het toekomstige slagveld?

Korea 2011. Je speelt de rol van kapitein Scott Mitchel die gediend heeft in de Golf oorlog. En is nu de leider van een elite geheime groep van het Amerikaanse leger. Die groep is genaamd ‘The Ghosts’. Het zijn net van die Navy SEALS. Omdat ze zo geheim zijn, moeten ze onzichtbaar blijven. En bij toeval heet die groep ook ‘The Ghosts’. Het is ook niet zo maar één elite groep. Maar de meest geavanceerde groep. Want ze beschikken over de nieuwste wapen en technologie. Op het gebied van oorlog voering. Je groep bestaat uit verschillende mensen van over de hele wereld. Je orders zijn om de opstandige gekke Koreaanse rebellen uit te schakelen, vermoorden, vernietigen enz. Die onder leiding staan van Generaal Jung, die nu zichzelf zo onoverwinnelijk vindt. Dat hij nu de baas is in Korea. Maar natuurlijk moet jij daar een stokje voor steken. En het leukste is de vijanden hebben van die stomme geweertjes. Terwijl jij tot je tanden vol met wapens en al die shit zit. En het raarste is dat ze teveel wapens meenemen, en dat ze de kogelvrije vesten zijn vergeten!!!! Dus je loopt het risico in één keer door één kogeltje de pijp uit te gaan. Terwijl als je je vijanden door de kop heen schiet dat ze nog leven. En dan schiet je er nog is op en dan leeft hij nog. Het is raar maar waar. Dus dan zit je echt te denken van hun schieten mij in één keer neer. En ik moet drie keer door het hoofd schieten voordat ze dood gaan.

Weer een missie je wordt er echt gewoon gek van.

De campagne kun je zoals in elk spel op verschillende moeilijkheid graden spelen. Want in elke missie moet je echt goed op passen dat je niet gewond of dood gaat. Of natuurlijk je team genoten. Maar als die dood gaan in een missie krijg je ze in de volgende missie weer in je team. Maar dat is natuurlijk in elk spel. Dus je moet de hele tijd tactisch bezig zijn, om in leven te blijven. En je missie te halen. De missies die je hebt verschillen allemaal, zoals het beschermen van een basis en gewoon een basis aanvallen. Of natuurlijk iets opblazen of een konvooi van tanks en pantservoertuigen tegen houden. Wel raar is dat in één van de levels, moet je een piloot redden die ergens in een bos ligt. En daarvoor komen er een paar honderd soldaten op af. Dat vind ik niet echt kloppen. Er zitten wel een paar nadelen in je hebt bijv. geen checkpoint’s. Dus als je dood gaat moet je de hele missie weer over nieuw doen. Dus dat is erg jammer. Je kunt altijd uit verschillende soorten wapens kiezen, maar dat ligt eraan wat voor missie het is. Als je midden in het level bijna geen kogels meer hebt moet je nieuwe gaan zoeken. Die bevinden zich in een doos ergens in het level, en die zijn erg lastig om te vinden.

Oehhh allemaal nieuwe dingetjes!!!

Er zijn zoals je bijna in elk spel ziet nieuwe spullen en wapens in deel twee van de spellen. Zoals nieuwe en betere wapens gebruiken. Ook één van die nieuwe wapens is de M29, die heeft een cameraatje op het geweer. Waarmee je om de hoek of over iets heen kan kijken. En dan de vijanden kan kapot knallen. En dat is echt mooi om te zien. Ook nieuw is dat je met een klein lasertje de coördinaten kan door geven. En dan laten ze een paar bommetjes vallen op dat doelwit. Ook leuk en mooi is dat je commando’s kan geven aan je team leden dat ze moet aanvallen of stoppen met vuren. Je hebt ook missies die jij(Mitchel) alleen moet doen, genaamd ‘Lone Wolf’. Het leuke hieraan is dat je met de nieuwe wapens kan schieten. Maar wel jammer is dat je het wel alleen moet doen dus niet samen met je groep. Dus deze missies moet je nog voorzichtiger dan in de andere, want hier kan niemand je dekking geven. Als je in gevaar bent. En dat is soms echt vervelend. Ook leuk is dat je bonus materiaal hebt, waardoor je een helikopter kan besturen en een wagen op iemand z’n hoofd laten vallen. Of dat je nieuwe kleding kan vrijspelen. En je hebt nog meer van die dingen, sommige dienen nergens voor. Maar sommige komen echt goed van pas in een missie.

Even over de multiplayer mode, die is echt vet je kunt met z’n zestienen op één gebied tegen elkaar gaan vechten. Of met elkaar samenwerken een basis aanvallen of beschermen. Maar je hebt natuurlijk ook een paar andere gametypen. Zoals Solo Hamburger Hill, dan moet iedereen naar de plek waar jij staat. En dan moet jij ze tegen houden wat niet makkelijk zal gaan. Je kunt ook gewoon Co-op doen en gewoon met z’n vieren de campagne doen. Het leuke aan die co-op is dat je gewoon elk wapen kunt kiezen. Van machine geweren tot granaat werpers, en van de sluipschutters geweren tot Lone wolf wapens. Je kunt ze allemaal kiezen en dat is echt vet, als je ziet wat voor wapens ze hebben. Dus dit is wel allemaal goed bedacht van die oude Tom Clancy.

De plus en de minpunten

Het beste pluspunt aan het spel is de campagne zelf. Die is zo goed en uitgebreid, je wordt altijd goed ingelicht je krijgt altijd voldoende wapens mee. Daarom vind ik dit echt een pluspunt. Ook goed is de muziek, dat is echt een oorlog muziekje die pept je dan helemaal op. En dan ben je al meteen klaar voor actie. Ook het geluid is mooi bijv. als je team genoten pijn hebben kramen ze het ook uit van de pijn. En als je wordt geraakt dan begin je ook steeds meer te hijgen. En de besturing is ook makkelijk, behalve dat je op het begin moet opletten. Met het geven van commando’s en wisselen van wapens. Maar voor de rest is de besturing erg makkelijk en fijn. Wat ik leuk vind is dat je al na een paar schoten dood bent. Niet dat je als in sommige oorlog spellen pas na honderd kogels dood bent of zo. En je omgeving waar in je speelt is erg mooi gemaakt. Net als de explosies waarvan er een heleboel zijn in elk level. Ook één van de mooiste dingen is het vele verschil in missies. In de meeste spellen zie je wel dat je alleen moet aanvallen. Maar in dit spel moet je mensen redden en ook beschermen. Maar ook konvooi’s aanvallen of beschermen.

Natuurlijk zijn er ook minpunten zoals: Als je vijanden ziet en hoort praten zie je de mond niet bewegen. En ook dat het net lijkt alsof je een paar hersenloze kleuters op je afkrijgt. Want zo dom zijn je vijanden wel erg vaak. Wat ik één van de ergste dingen vindt is dat als je op de hoofden van de vijanden schiet dat ze na 3 keer schieten nog niet dood zijn. Ook jammer is dat de levels een beetje eentonig zijn. En dat met de Lone Wolf missies soms erg moeilijk zijn. Maar verdere minpunten zijn er niet echt te vinden.

Conclusie en beoordeling

Dit is zeker een spel die je moet spelen. Je moet nadenken bij elke actie die je doet en wil gaan maken. En je hebt echt leuke multiplayer opties. Op een paar minpuntjes na is dit een mooi spel
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Vette campagne
 • Vette multiplayer
 • Mooie wapens
 • Mooie muziek en geluid
 • Makkelijke besturing
 • Veel verschil van missies
 • Minpunten
 • Domme vijanden
 • Vijanden praten maar de mond zie je niet bewegen
 • keer schieten op het hoofd en je vijanden zijn nog niet dood
 • Lone Wolf missies zijn soms een beetje te moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed nieuws voor Mac gebruikers!

 • Jeej, Mac gaat de wereld domineren >:)

 • Heel leuk maar op school werkt ie niet achter de proxy :(

 • Yey, Maccie :'D

 • ik blij met me mac:)

 • Eindelijk!:D

 • kunnen mensen met linux ook eens een spel spelen, want linux word nie veel ondersteunt, en MAC komt steeds meer. Maarja leuk voor de linux en mac hebbers hier.

 • Goed nieuws voor de Apple en Linux liefhebbers uiteraard. :)

  Fijn dat Quake LIVE als het ware 'cross-os'-gaming ondersteund. :)

 • Mooi dat ze chrome ook gaan ondersteunen

 • Hmm morgen moet ik op school toch onder windows op mijn Mac, dus even kijken of het dan werkt :P.

 • Ik was altijd al van mening dat games in theorie beter onder Mac OS X kunnen presteren dan onder Windows. Apple heeft, bijna zoals bij de consoles, een beperkte hardware variatie. Dit betekend dat ontwikkelaars weinig tot geen rekening hoeven te houden met de veel verschillende hardware configuraties, wat bij Windows en Linux wel het geval is, waardoor ze de prestaties van Mac games kunnen optimaliseren, vegelijkbaar zoals dat bij de consoles gebeurd.  Het is het zonde dat de meeste Mac games die eerder voor Windows verschenen vaak gewoon hele slechte overzettingen zijn en juist net een tikje slechter draaien dan de Windows variant. Hopelijk zal het aankomende Mac OS X Snow Leopard uitkomst bieden, en wie weet zal Apple in de toekomst zich wat meer focussen op gamen nu Mac's nog steeds in sneltreinvaart verkopen.

 • Mooi

 • Dan kan ik deze game gelukkig ook spelen op m'n nieuwe iMac. :)

 • goed nieuws:)

  ik probeerde em net ff te spelen naar aanleiding van dit bericht;) maar mn muis reageerde nog niet…straks nog maar weer even naar kijken;)

 • goed voor de mensen met MAC!!

 • Hup Linux!!!!!!!!!!! Goed nieuws zeg

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren