1. Pro Evolution Soccer 5 (PSP)

Pro Evolution Soccer 5 (PSP)

Compleet in voetbaltenue gepakt ga je richting het voetbalveld. Je hebt je kicksen extra schoon gemaakt en je scheenbeschermers net even wat strakker gedaan. Er staat een belangrijke wedstrijd voor de deur. De finale die zal beslissen of je landskampioen wordt. Uiteindelijk verlies je de wedstrijd en je zit helemaal down. Maar dan komt er een sprankeltje hoop in je op. Thuis ligt je glimmende PSP op je te wachten met een mooi exemplaar van Pro Evolution Soccer 5.

De meesten van jullie zullen wellicht ooit eerder al een versie van Pro Evolution Soccer (Pro Evo) gespeeld hebben en bij het opstarten van Pro Evo 5 voor de psp zul je het hoofdmenu dan ook gelijk herkennen. Mocht je nooit eerder een deel uit deze serie gespeeld hebben, geen zorgen, het hoofdmenu is ontzettend duidelijk en vooral ook overzichtelijk wat ervoor zorgt dat je direct en wel aan de slag kunt.

Zo kun je beginnen met een vriendschappelijke wedstrijd. Alle opties uit voorgaande delen zijn weer in te stellen, zoals het seizoen (zomer/winter), het niveau van de tegenstander (het bekende aantal sterren, variërend van 1 t/m 5 en later ook 6) de tijdsduur per helft etc. Al deze opties zijn naar hart en lust in te stellen.

De echte Pro Evo fan laat de vriendschappelijke wedstrijden echter achterwege en zoekt meteen de "Master League" op. In deze mode speel je hele carrieres met allerlei bijkomende opties. Dit hoef ik echter niet uit te leggen want de hiernaar zoekende speler zal thuiskomen van een koude kermis. Deze mode ontbreekt namelijk. Dit is toch zonde want dit is nou juist datgene wat de meeste spelers van een voetbalspel als Pro Evo zou leuk vinden aan het spel.

Een seizoen is wel gewoon te spelen, zoals de Nederlandse, Italiaanse, Franse, Spaanse, Engelse, Duitse en nog een aantal andere. Er is dus genoeg te doen maar ook in deze mode ontbreekt weer iets, de nationale beker. De Getorade Cup zit, in tegenstelling tot haar consolebroeders en ook tot de pc, niet in het spel voor de PSP, en ook de andere nationale bekers zijn verwijders uit de PSP versie. Jammer, maar waar.

Als je je eerste wedstrijd opstart valt het gelijk op. De lange laadtijden. Ook dit is zonde want per wedstrijd moet je zo'n 40 seconden wachten tot je eindelijk de aftrap kunt nemen. Maar man ó man, als je dan eindelijk begint zie je pas de visuele kracht die Pro Evo op de psp met zich meeneemt. De spelers zien er goed uit, alles loopt vloeiend en speelt heerlijk. Ook het geluid is dik in orde (jammer dat er geen commentaar bij zit). Qua besturing is het af en toe even wennen, om bijvoorbeeld naar "schuinboven" te rennen vind ik de vierpuntdruktoets soms wat te groot waardoor je wat onnauwkeurig kunt besturen en de analoge stick werkt ook niet altijd even soepel maar misschien ligt dit aan mij, maar het is niet iets wat echt stoort.

Alles bij elkaar vind ik het een meer dan aardig spel. Ondanks wat ontbrekende spelmodi en bijvoorbeeld meerdere stadions ben je lang genoeg met dit spel. Een seizoen is heerlijk om te spelen en de flitsende spelersacties zien er flitsend uit. Het spel loopt heerlijk soepel en is ideaal om even lekker snel wat wedstrijdjes te spelen.

Conclusie en beoordeling

Elke voetbalfanaat moet dit spel eigenlijk in huis hebben. Ondanks de (kleine) minpunten is het een zeer vermakelijk spel dat zeker niet snel verveelt. Voor iemand die nog een leuk vakantiespel zoekt kan ik Pro Evo 5 zeker aanraden.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gameplay
  • Genoeg te doen
  • graphics
  • audio
  • speelt vloeiend
  • Minpunten
  • ontbreken Master League
  • lange laadtijden
  • minder opties dan overige versies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren