1. Mario Party 6 (NGC)

Mario Party 6 (NGC)

Mario geeft een feestje, voor de zesde keer maar liefst! Of dit veel moet betekenen weet ik niet, een aantal voorgaande delen kennen namelijk ook geen roemrijke historie. De games werden bekritiseerd vanwege de saaie minigames, maar ook vanwege het in herhaling vallen van de game en bijvoorbeeld de saaie maps. Nintendo deed meerdere pogingen om de serie te doen herleven, maar tevergeefs. Nu proberen ze het weer; met een heuse microfoon! En zelfs een dag- en nachtsysteem!

Natuurlijk zijn de zorgen hiermee niet afgelopen; de bovengenoemde kritieken kunnen nog steeds van toepassing zijn én daarnaast kunnen de vernieuwingen ook nadelen met zich meebrengen. Samen met een paar vrienden (die heb ik! Echt waar!) begon ik het spel uit te testen…

Friends make the world go round…

Wat is een wereld zonder vrienden? Niks toch? Waarschijnlijk werd dat ook gedacht bij het ontwikkelen van de game, want het is zoals vanouds een pure party-game. Dit is te merken bij de gameplay, maar ook bij het ‘verhaal’. De maan en de zon hebben namelijk ruzie, hierdoor raakte de hele wereld in rep en roer. Mario, dapper als hij is, verzint een prachtplan! Het verzamelen van sterren zou de ruzie kunnen stoppen. Vrij onsamenhangend, maar wat wil je ook; dit is een partygame. Voor degene die niet bekend zijn met de feestjes van Mario; hier een kleine introductie. Mario Party is een game volledig gebouwd op het feit dat je vrienden hebt (als je geen vrienden hebt kan je stoppen met lezen). In je eentje is het ook mogelijk, maar dat wordt na een uur, misschien twee uur als je eenzaamheid gewend bent al saai.

Het is de bedoeling om als eerst bij een ster te komen, deze ster is gelegen aan het einde van een speelbord. Gelukkig is er dus een gevoel van competitie in de game, wat zich uitstekend leent voor weddenschappen met je vriend(inn)en. Je verplaatst je door middel van dobbelstenen (ze zijn wel innovatief hè!). Op het bord is er –genade, de vernieuwing slaat toe!- een dag- en nachtroutine. Elke drie beurten verandert het van dag tot nacht. Natuurlijk brengt dit ook veranderingen met zich mee; zo kan het zijn dat de prijzen van sterren anders zijn, ook de algehele richting van het veld kan omgedraaid worden. Net als de straten in Monopoly zijn er speciale vakjes, staan op zo’n vakje activeert een minigame, deze minigames variëren van het vinden van diamantjes tot het wegzwemmen van een inktvis. In totaal zijn er ongeveer 60 minigames, waaronder dus enkele microfoon varianten. Het spelen van minigames levert muntjes op, en een bepaald aantal muntjes levert weer een ster op. Hoe kan het ook anders!

Jammer genoeg zijn de minigames eigenlijk maar voor een paar keer leuk, dit wordt mede veroorzaakt door de absoluut lage moeilijkheidsgraad. Easy is vanzelfsprekend makkelijk, maar de moeilijkheidsgraden daarna maken het nauwelijks moeilijker. Hierdoor wordt de

Solo-mode redelijk verwaarloosd in mijn ogen. Ook met twee menselijke spelers tegen twee computergestuurde spelers heb je niet of nauwelijks moeite met het winnen van een minigame. Om dus van het volle pond te genieten moét je drie vrienden mee laten doen.

Je kan stellen dat Mario Party 6 een uitgebreid bordspel is met een stevige Nintendo-saus eroverheen. Het spel wordt gepresenteerd met een overdaad aan vrolijke kleuren en geluiden. Natuurlijk maken Mario & the Gang weer typische geluiden afkomstig uit andere games. Zowel de geluidseffecten als de graphics zijn dus degelijk en voelen vrij familiair aan, hetzelfde geldt voor de minigames. Ondersteund door de vrolijke Mario muziek kan ik met recht zeggen dat dit weer een erg typerende game is voor Mario en zijn vrienden.

Henk is vervelend

Waar het echter bij de minigames goed zit, de fun-factor, ontbreekt het bij de microfoongames. Leuk en origineel zijn ze wel degelijk, maar het frustratiegehalte wordt opgekrikt door een zéér irritante microfoon (ik noem hem Henk, geen idee waarom). Of Henk nou zo vreselijk eigenwijs is, of dat hij me gewoon haat; Henkie wil niet luisteren. Waar een normaal mens ‘Banana’ zegt, spreekt Henk over ‘Grape’. Dit gebeurt meerdere malen en verpest daardoor het plezier. Uiteindelijk wennen deze minigames wel, maar tot die tijd is het vreselijk doorbijten om Henk’s slechte luistervermogen. De opbouw van deze soort games is meestal hetzelfde;

je roept iets waarmee je de tegenstander vermorzelt of waardoor je juist dingen ontwijkt.

Zo leren kinderen met hun geld omgaan…

Aan het einde van een spelbeurt (het aantal rondes is in te stellen) worden de muntjes geconverteerd in sterren en opgeteld bij de al behaalde sterren. Hierbij komt gelijk een ander nieuw concept aan het licht; de sterrenbank. Hierin kan je de sterren inwisselen voor heuse unlockables; een erg uitgebreide groep ‘hebbedingetjes’ gaande van een nieuw uitgebreid spelbord of een nieuw karakter tot een aantal cheats en taunts. Niet alle dingen zijn even nuttig, je hebt b ijvoorbeeld zogeheten 'secrets' die je hoogstwaarschijnlijk zelf ook ontdekt, maar over het algemeen ben ik er erg tevreden over. Dit systeem sluit goed aan bij het verhaal en het verlengt de speelduur van de game aanzienlijk. De bovengenoemde duur van de Solo-mode zou je dus nog met een uurtje of twee kunnen verlengen.

Conclusie en beoordeling

None

Telkens naar hetzelfde feest gaan verveelt, en dat gaat hier ook op. Ondanks de gegeven vernieuwingen wordt het na een tijd een uiterst repetitieve game. Ook de pogingen om de Solo-mode leuk te maken zijn mijns inziens mislukt. Natuurlijk is het spel met vrienden nog steeds één en al pret, maart daar blijft het bij. Overigens weet ik één ding zeker; Henk is geen goede naam voor een accesoire.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Party!
 • Een aantal vernieuwingen;
 • Sterrenbank.
 • Minpunten
 • Vrij eentonige singleplayer;
 • Zeer makkelijk;
 • Henk is irritant.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zoals altijd, 'It's always about the money'..

 • Lekker makkelijk praten na de slechte reviews…. sukkels.

 • no shit, en ik dacht dat ze die voor de fun hadden gemaakt …

 • De eerste Street Fighter live action film met Jean Claude van Damme in de hoofdrol heeft het inderdaad toch nog behoorlijk gedaan; de film kostte destijds zo'n 35 miljoen dollar, maar wist wereldwijd in de bioscoop uiteindelijk over de 100 miljoen dollar binnen te halen. En daar komt dan ook nog eens de winst uit de video/dvd verhuur- en verkoop bij.  Ik vraag me echter af of ze dit kunstje met Street Fighter: The Legend of Chun-Li weten te herhalen. De film kent in ieder geval al een desatreus begin in de Amerikaanse bioscopen met een schamele opbrengst van nog geen 5 miljoen dollar.

 • Ja, waar worden ze anders voor gemaakt.

 • Natuurlijk maakt het niet uit of de film goed is of niet. Als de film maar geld in het laatje brengt. Die bedrijven zijn er niet om ons te plezieren, die willen gewoon winst maken. Als wij daarbij ook tevreden gesteld worden is dat mooi meegenomen.

 • Dit gaat Square-enix Final Fantasy film achterna…( en dan heb ik het niet over de advent children film) …

 • Lijkt me toch een leuke film. Hoofdrol (Chun Li) wordt gespeeld door Kristin Kreuk. Je weet wel, Clark Kent's \"geheime\" liefde in de serie Smallville.

 • Money!!Money!!money!!

 • Geld, altijd maar geld!

 • Als ze dat geld gebruiken om goede games te maken vind ik het prima. :)

 • De originele film is gewoon zwaar humor, met Jean Kloot, de actieheld van dat moment, en Raul Julia als een meesterlijke M.Bison.

  En Cammy Minogue…komop, dat was pure lol.  Die nieuwe film wordt niet zomaar slecht maar een afgang waardoor Dragonball Evolutions Oscarwaardig materiaal gaat lijken.

  Dat gegeil op die gare Kreuk ook…..*boring b*tch* • beetje lompe opmerking van die gozer…dus dan maar een film maken die slecht is en dan ons maar laten kijken:S we zouden ze moeten boycotten:P zorgen dat niemand erheen gaat en niemand die film ooit koopt..allemaal alleen maar downloaden:P iig zorgen dat ze niks krijge:P moeten ze maar niet zo een domme opmerking maken.

 • leuk….

 • @Dogstreet: daar is meneer Kent allang weer over heen…

 • Ik wist niet eens van die nieuwe film af, dat zegt genoeg!

 • Als Jackie Chan erin zit is ie vet!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren