1. Ninja Gaiden (Xbox)

Ninja Gaiden (Xbox)

Het is zeker niet makkelijk een goede ninja te zijn, vooral niet als je naast een flinke dosis menselijke tegenstand, ook nog eens te maken krijgt met de meest uiteenlopende, en bovendien gevaarlijke monsters en eindbazen. Maar wat geeft je nou meer voldoening dan het succesvol behalen van een moeilijke uitdaging?

Onvoltooide Wraak:

Dit is precies wat Ninja Gaiden je zal laten ervaren. Jij, Ryu Hayabusa, een directe afstammeling van het Drakengeslacht, gaat op een missie voor wraak.

Waarom? Omdat je clan is uitgemoord en het kwade drakenzwaard, dat jouw clan eeuwen lang bewaakt heeft, gestolen is. Gewapend met zijn tegenhanger, het (goede) drakenzwaard, ga je op pad en vecht je je een weg door een gigantische hoeveelheid aan ninja’s, soldaten, monsters en eindbazen. Ondanks de opmerkelijk vloeiende besturing, zal dit zeker niet zonder slag of stoot gaan. Het niveau is namelijk bijzonder hoog. Zo hoog zelfs, dat er punten zijn waarop een groot aantal gamers de game de kast in hebben gegooid, om hem vervolgens nooit meer te spelen.

Zonde, zeg ik je! De ervaring is zo goed, dat je de game zeker uit moet spelen. Je wraakgevoelens brengen je, na een korte, maar krachtige reis, naar de hoofdstad van het Vigoor empire. Je baant je in deze stad een weg door de meest uiteenlopende, en schitterende omgevingen. Deze omgevingen lopen goed in elkaar over en je hoeft je geen zorgen te maken dat je echt verdwaalt. Er is namelijk een duidelijke map die je met één druk op de knop opent. Elk aparte deel van de stad beslaat één of meerdere chapters, waarin je met behulp van je arsenaal aan wapens langs een grote hoeveelheid aan tegenstand zult moeten komen. Hierbij wordt je bijgestaan door goede en erg toepasselijke muziek.

Natuurlijk zitten er, zoals het een game als ninja gaiden betaamt, ook nog flink wat schatten verstopt in de chapters. Behalve standaard schatkisten, kun je ook gouden scarabs vinden. Deze scarabs kun je inruilen voor een aantal handige items en cadeaus. Natuurlijk krijg je ook iets speciaals voor het inleveren van alle 50 scarabs. Ik had zelf 49 van deze scarabs voor het laatste gevecht en ik had toevallig net een scarab over het hoofd gezien in een omgeving waar je op dat moment niet meer naar terug kon keren. Daarvan baalde ik wel even, maar ik kwam er achter dat je bij de tweede keer spelen, alleen nog de gemiste scarabs hoeft te vinden.

Het betere vechtwerk:

Het gevechtssysteem vond ik perfect. Dankzij de makkelijke lay-out kon ik al snel de meest fantastische moves uitvoeren. Daarnaast lopen de bewegingen zo vloeiend, dat het vechten echt een genot is. Ik gebruikte binnen de kortste keren walljumps en andere acrobatische hoogstandjes, om zo nog effectiever al het ongedierte te kunnen bestrijden. De camera is echter wel wat irritant, omdat hij je bewegingen niet altijd even goed bij kan benen. Echt erg vond ik dit niet, aangezien je een knop hebt die de camera automatisch weer goed zet.

Je kunt trouwens een redelijk grote hoeveelheid aan wapens verzamelen, waarvan er toch altijd enkele zijn die uitblinken qua kracht. Dit zorgde er voor dat ik toch met slechts een paar verschillende wapens bleef vechten, omdat ik heb mezelf anders te moeilijk zou maken. Erg vond ik dit niet. Het blijft namelijk leuk om af en toe voor een heel ander wapen te kiezen dan je gewent bent. En mocht je een van de wat mindere wapens erg tof vinden, vrees dan niet, je kunt de meeste wapens ook upgraden waardoor je wapen sterker wordt en je nieuwe combo’s te leert!

Met dat upgraden kom ik op een ander belangrijk onderdeel van het spel, de ‘essence’. Essence zijn zwevende bolletjes die een tegenstander achterlaat, nadat hij het loodje legt. Je hebt drie soorten essence: gele, blauwe en rode. Deze staan voor respectievelijk geld, health en Ki. Welke soort essence je krijgt en hoeveel, hangt af van de manier waarop je je tegenstander verslaat. Hier geldt natuurlijk, hoe mooier en moeilijker, hoe beter. Dat vond ik een goed punt, zo heb je er een goede reden bij om niet de makkelijkste manieren te gebruiken.

Nou hoor ik je vragen, ‘allemaal leuk en aardig, maar wat houdt ‘Ki’ in?’. Nou, Ki is de naam voor de kracht die je gebruikt om speciale, magische moves uit te voeren. Deze moves brengen erg veel schade toe aan je tegenstanders. Er is bijvoorbeeld een erg toffe move waarmee je een gigantische vuurbal op een tegenstander af schiet, maar er zijn ook moves die meerdere tegenstanders schade toedoen.

Eigenwijze Ryu:

Ik zei daarstraks dat de besturing erg vloeiend liep. Dit klopt, maar er is wel één uitzondering: Onder water heeft Ryu, ondanks het feit dat hij een goede zwemmer is, vaak de nare eigenschap niet te doen wat jij hem wilt laten doen. Dit komt trouwens niet alleen door de minder vloeiende besturing tijdens het duiken, maar ook door de plotselinge noodzaak je duikvaardigheden te gebruiken. Pas ergens in de tweede helft van het verhaal komt er een chapter waarin je veel moet duiken. Dit zorgt ervoor dat dit deel van het spel erg moeizaam gaat, maar gelukkig komt er hierna weer genoeg droge actie!

Acrobatiek en denkwerk:

Naast het vechten, zul je ook je platform- en puzzelskills moeten gebruiken. Deze elementen zijn op een dermate goede manier in de gameplay verwerkt, dat het de algehele ervaring alleen maar ten goede komt. Veel platform actie bestaat uit het gebruiken van je wallrun en walljump technieken, om zo op een hoger gelegen plek terecht te komen. Maar zo af en toe zul je ook je inzicht flink moeten gebruiken, alvorens je met flink wat ren- en springwerk bij je doel komt en de puzzel heb opgelost. Ik vond het touwens ook het opmerken waard dat de platformelementen echt perfect in de omgeving passen. Dit zorgt er echter wel voor dat je zo af en toe niet direct ziet waar je heen moet gaan, maar het voegt wel toe aan de sfeer van de omgevingen en het zorgt ervoor dat schatten soms erg goed verstopt zijn.

Ben jij jezelf de baas?

Wat natuurlijk het meest indrukwekkend is aan Ninja Gaiden, zijn de vele boss-battles. Je komt de meest uiteenlopende eind- en tussenbazen tegen: van cyborgs tot tanks en van wormen tot draken. Deze gevechten gaan bovendien gepaard met ongelofelijk mooie cutscenes, die voor extra veel spanning zorgen. Veel van deze battles vergen het uiterste van je ninja capaciteiten (waarvan geduld en doorzettingsvermogen misschien wel de belangrijkste zijn) en enkele van deze gevechten vormen zelfs de al eerder genoemde reden om met de game te stoppen! Gelukkig zijn er de nodige drankjes en andere hulpmiddelen te koop en te vinden, maar deze zijn duur en je kunt er niet oneindig veel van bij je hebben.

Je zult er, wanneer je met anderen over je ervaringen met deze eindbazen praat, ook achter komen dat je speelstijl veel uit kan maken in een gevecht tegen een eindbaas. Je zult zien dat er best veel mensen zijn die een bepaalde eindbaas veel makkelijker vonden dan jij, terwijl ze met een baas die jij een eitje vond, zelf de grootste moeite hadden. Hierdoor kun je elkaar vaak helpen door strategieën uit te wisselen.

Voor de bofkonten die een xbox live abonnement hebben, (waaronder ik) zijn er helemaal gratis 2 ‘Hurricane Packs’ te downloaden:

Met pack 1 heb je een heel wat moeilijkere versie van de story mode in handen, waarin je nieuwe vijanden tegen zult komen. Ook bevat dit pakket een aantal nieuwe kostuums, een betere camera, een nieuwe manier van counteren en een essentieel nieuw wapen; een bo-stok genaamd de 'Lunar'. Dit pakket vond ik wel erg moeilijk en ik ben nog niet ver, maar ik heb er wel plezier aan beleeft.

Pack 2 is er vooral voor de Ninja Gaiden veteranen die nóg meer uitdaging zoeken, omdat dit een pakket is, waarin je de ene golf vijanden en eindbazen na de andere moet verslaan. Na elke fase is er tijd om te shoppen, maar het wordt steeds moeilijker! Ik vond het al te moeilijk in fase 2. En dan te bedenken dat er nóg zwaardere fases komen. Je kunt ‘Hurricane Pack’ 2 dus het best vergelijken met een neutronenster; hij is donders zwaar!

Tweede kans:

Dan rust nog de vraag waarom ik niet Ninja Gaiden Black recenseer. Dat zit zo:

Ik had thuis nog Ninja Gaiden liggen en ik had geen geld om nu ook nog Ninja Gaiden Black aan te schaffen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik tot die groep behoorde die na het herhaaldelijk zien van het game-over scherm, de moed opgaf en verder ging met een ander spel. Het ging hier om het gevecht tegen de alom gevreesde Alma, aan wie sommigen van jullie waarschijnlijk ook nare herinneringen hebben.

Na een half jaar op mijn xbox 360 gespeelt te hebben, vond ik daar niet meer wat ik zocht. Ik begon dus weer te zoeken naar een spel dat me aan zou spreken. Ik kwam uit op het ‘genre’ actiespel met eindbazen, het liefst één die qua spelelementen en kwaliteit enigszins op Resident Evil 4 lijkt, omdat ik van dat spel heel erg heb genoten. Toen dacht ik ineens: ‘Ik heb Ninja Gaiden nooit uitgespeeld’ en daardoor heb ik me er gelukkig toch toe weten te zetten, dit pareltje uit te spelen. Het was moeilijk, maar het gaf me meer voldoening dan het uitspelen van welk spel dan ook!

Wat ben ik nu blij dat ik deze game toch weer uit de kast heb getrokken! Dus aan iedereen die, net als ik, voortijdig met deze game gestopt is: ‘probeer de game toch een keer uit te spelen, het is de moeite immers dubbel en dwars waard!’

Conclusie en beoordeling

None

Dit is zonder twijfel mijn favoriete xbox spel: Het spel straalt een en al kwaliteit uit. Dat zie je aan de fenomenale graphics, de uitstekende sfeer, de vloeiende en zeer uitdagende gameplay en aan de fantastische Xbox Live ondersteuning van Team Ninja!
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • Fenomenale graphics
  • Uitstekende sfeer
  • Geweldig goed gevechtssysteem
  • Hoge moeilijkheidsgraad
  • Fantastische Xbox Live ondersteuning
  • Minpunten
  • De camera
  • De besturing tijdens het duiken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren