1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

Het begon allemaal vrijdag 30 juni. Ik had net mijn laatste uur les ( rapport enzovoort ophalen) gehad, en ik had nog 50 euro in mijn geldkistje. Dus ik ging naar de stad, helemaal blij met 50 euro bij me. Ik ging een beetje naar de bekende gameshop. Na een tijd had ik nog niks gevonden voor dat geld wat ik bij me had, maar ik ging als laatste naar de Dynabyte, waar ik een pas voor had. Met die pas kreeg ik 10% korting op software. Ik had een tijdje daar rond gekeken en mijn oog (eigenlijk mijn ogen, want ik heb er nog altijd twee) viel op The Elder Scrolls IV: Oblivion. Ik rekende even of ik genoeg geld had en ik kocht hem gelijk. Thuis aangekomen propte ik het schijfje erin in, maar toen ik hem had geïnstalleerd deed het spel het niet. Ik weer terug naar de stad, maar ik kon hem niet ruilen, omdat het ingepakt zat (die gasten daar waren wel een stelletje… ik zal het maar niet zeggen). Ik was heel erg teleurgesteld, want ik had al een ongelukkige maand achter de rug. Mijn vader zij dat ik een nieuwe videokaart mocht kopen en ik was weer helemaal blij. Dus ik had een nieuwe videokaart met nog wat extra geheugen. Ik startte het spel weer op en betrede de wondere wereld van Oblivion.

Nee niet de koning.

Je moet als eerste een poppetje aanmaken. Dit doe je in een menu, waar alles duidelijk staat aangegeven. Je moet eerst een naam bedenken. Je kan veel dingen aan je poppetje veranderen. Je hebt dus bijna nooit precies het zelfde poppetje. Je hebt verschillende rassen: Een Argonian is een reptielachtig wezen dat vooral voorkomt in de moerassen, ze kunnen tevens ook onder water ademen, Een Breton is snel, slim en kan goed omgaan magie, Een Dark Elf is een duistere elf, ook wel Dunmer genoemd, High Elven zijn daarintegen heel edel en ze zijn goed met pijl en boog, een Imperial is de oorspronkelijke bewoner van Cyrodiil, een Khajiit ziet er uit als een leeuw en hij kan goed dingen stelen, De Nords zijn de inwoners van Skyrim en zoals de naam het al een beetje zegt kunnen ze goed tegen de kou, een Orc kennen jullie allemaal wel, de Redguards zij goede strijders en kunnen tevens ook tegen giffen en ziektes. Ten slotte heb je nog de Wood Elfs. Deze zijn snel, behendig en ze wonen in de bossen. Uit deze rassen kan je allemaal kiezen en naar behoren aanpassen.

Verhaaltjestijd.

Je begint het verhaal in een gevangenis. Na een tijd komt de koning al aan met zijn bewakers. Hij zegt dat de Assesins zijn zoon hebben vermoord en dat ze nu achter hem aan zitten. De koning wil vluchten door een geheime (nou ja zo geheim is het nou ook weer niet) ingang die zich in jou cel bevind. Jij gaat met hem mee door een kerker ergens onder de hoofdstad. Op een gegeven moment moet je scheiden van elkaar (dan heb je gelukkig al een zwaard). Je loopt dan een tijdje alleen.Maar maak je maar geen zorgen, want je komt alleen maar ratten tegen. Nadat je weer terug bij elkaar bent gekomen wordt je aangevallen door die vervelende Assasin’s die zich ook in de kerker bevinden. De koning word vermoord en jij moet het amulet naar zijn andere zoon brengen. Hij zegt tevens ook dat je alle Oblivion poorten moet sluiten. Je bent dan al bijna op het einde van de kerker. Daarna kan je gewoon gaan en staan waar je maar wilt.

Kijk ik kan bijna alle blaadjes van de boom tellen. Oh het zijn er wel erg veel.

Oblivion is een first person RPG, maar je kan het ook spelen in third person. Als je dit doet dan heb je geen vizier (kruisje of rondje) meer en dan kan je dus minder goed mikken. Tamriel is echt heel erg groot, dit kan je natuurlijk niet met de voet doen. Daarom krijg je ook een paard tot je beschikking, waarmee je door landschap mee kan rijden. Op de kaart staan ook een aantal icoontjes, dit verwijst naar een stad waar je naartoe kan reizen. Je krijgt dan een laatscherm te zien en je bent binnen een aantal tellen in het stadje naar keuze. Dit is erg handig, want als je heel dat land moest afrijzen met een paard of te voet dan zou ik nu niet meer kunnen lopen. Zoals ik al had gezegd moest ik een nieuwe videokaart kopen om dit spel te laten werken, maar toch heeft mijn computer het maximale er nog niet uitgekregen. Om dat te doen heb je een zeer sterke videokaart nodig die aardig wat geld kost. Wat ik heb gezien van de filmpjes zag het er allemaal heel erg mooi uit en heel erg gedetailleerd. Als je al naar het intro filmpje kijkt, zie je hoe goed de koning gemaakt is. Denk hierbij aan rimpels, ogen enzovoort. Vooral de bomen zien er erg goed uit en je kan ook bijna elk blaadje zien.De lichteffecten zagen er oogverbluffend uit en het spel vraagt veel van je computer, maar daar krijg je toch echt een hele hoop dingen voor terug.

op de beat

Een van de minpunten is dus dat je er een super computer nodig voor hebt. Op de computer is het de mooiste game die ik heb gezien ( behalve op mijn computer), maar dit zal snel verander met aankomende als Crysis enzovoorts. De muziek uit Oblivion is van zeer hoog niveau en is componeert door Jeremy Soule ( had het ook moeten opzoeken hoor).Die gast heeft de vorige ook gecomponeerd.De sfeer zit er meteen al goed in als je de intro opstart. De muziek valt wel een klein beetje naar de achter grond als je aan het spelen bent, maar dat maakt weinig uit.De Muziek past echt goed bij de game. ik vind het zelf een beetje een riddersfeertje.En zo is de muziek ook.De stemmen van de personages die in het land wonen zijn ook zeer geslaagd. Sommige lijken wel wat op elkaar maar ver het algemeen zijn ze goed uitgewerkt. Conclusie van de graphics en de sounds: Erg goed kan bijna niet beter.

Wat een keuzes.

Als je iemand bent die niet goed kan kiezen zou ik dit spel niet kopen (zelf kan ik ook niet goed kiezen, maar op de een of andere manier heb ik het bij dit spel niet). Er valt namelijk heel wat te kiezen in dit spel. Je kan bijvoorbeeld bij de dialogen uit verschillende tekst kiezen, maar er vallen ook heel wat quests te kiezen. In totaal is er zo 200 aan gameplay. Je kan dus voor het hoofd verhaal kiezen, maar je kan ook andere dingen gaan doen. De quest zijn erg afwisselend van iemand achtervolgen tot naar iemand toe gaan en dingen voor diegene doen. Zo moest ik een keer in iemands zijn droom, allerlei bollen verzamelen en die gast uit zijn droom halen. Wanneer je met mensen gaat praten kan je op ,, rumors’’ klikken en dan krijg je de laatste gebeurtenissen of roddels uit de stad. Soms krijg je hiermee ook een quest. Je hebt ook een knop waarmee je het humeur van de mensen kan verbeteren. Je moet dan zo veel mogelijk punten halen ( je kan er ook geld voor inzetten om meer punten te halen). Dit is erg handig, omdat je soms mensen moet overtuigen om iets te doen. Oblivion is dus erg uitgebreid en dat is toch wel een groot pluspunt. Als je op je beeld kijkt dan zie je drie balkjes. Gezondheid, Magicka en vermoeitijd. Je kan je gezondheid verbeteren door te gaan, een drankje te nemen of zelf met magie het te verbeteren. In het begin kan je maar met 8 punten verbeteren, daarna kan je ook een spell kopen waarmee je met 25 punten je gezondheid kan verbeteren. Omdat het allemaal zo uitgebreid is heb je ook veel laadtijden en dat vind ik dus echt vervelend en irritant, want het haalt je uit de game. Gelukkig zijn de laadtijden niet echt zo heel lang, maar voor mij toch nog iets te lang.

Een beetje showen met je zwaard hè.

Er zitten echt heel erg veel wapens in dit spel. Van een dolk tot een knots en nog veel meer andere wapens. De zwaarden zijn vooral erg mooi gemaakt en zien er op mijn computer erg gedetailleerd uit. Je hebt ook pijl en bogen. De Elven hebben deze vaak om tegenstanders van ver af te schieten. Er zijn zelfs ook wapens met een vleugje magie. Zo heb je en soort van knots waar elektriciteit uit komt (of zoiets dergelijks). Je hebt twee soorten aanvallen: Mêlee- aanvallen ( van dicht bij) en afstandsaanvallen ( wat zou dat toch zijn?). Je slaat met de linker muisknop. Hoe langer je de muis indrukt hoe harder je slaat. Je hebt ook magische aanvallen. Het ene ras kan beter met magie omgaan als het andere ras. Je hebt veel verschillende magische aanvallen of andere dingen. De standaard dingen zijn onder andere: Vuurballen afschieten, jezelf herstellen en nog een aantal andere dingen. Magische krachten kan je kopen bij de mages guild waar je ook nog vele andere dingen kan kopen. Magische krachten zijn erg handig, maar soms heb je er ook een zwak voor en dan moet je opassen. Je heb ook zogenaamde gildes. Daar kan je je bij aansluiten. Je kan dan ook allemaal opdrachten doen. In de hoofdstad heb je ook een arena, waar je tegen andere zult vechten. Hierdoor gaan je fightingskills snel omhoog. Je hebt ook nog stealth (wat ik nooit doe maar ja). Je kan dan sluipen enzovoorts.Ik vind Oblivion een erg goede game. En laten we hopen dat de sequel net zo goed word.

Conclusie en beoordeling

None

ja ik weet het dit is alweer de zoveelste recensie over dit spel, maar dat verdiend het ook. Het spel nadert al bijna de perfectie, alleen dan zullen de makers er wel minder laadtijden instoppen. Als ze dat doen dan heb je bijna de perfecte game.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • vette graphics
 • mooie sounds
 • enorm uitgebreid
 • veel spullen
 • leuke questst
 • Minpunten
 • je hebt wel een heel goede computer nogdig
 • veel laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • shadow of rome was wel een succes ?

 • Yep, zeker de Amerikaanse want daar draait de PS3 voor geen meter…

 • Shadows of Rome was best een vette game hoor.. maar ik vind dit een uitspraak waar je niks aan hebt, want dit is maar 1 ontwikkelaar die dit zegt. Andere ontwikkelaars hebben wel succes met de playstation.  @Weslii

  Dat zeg ik toch ook:P


 • @ JAXTER

  Daarom spreekt deze man ook alleen namens Capcom.

 • Als ze Lost Planet nou fatsoenlijk hadden geport was het misschien wel een succes geworden :')

 • Als ze Lost Planet nou fatsoenlijk hadden geport was het misschien wel een succes geworden :')

  Inderdaad, want met zo'n belabberde versie kom je natuurlijk nergens..

 • in Europa gaat het volgens my lang niet zo slecht met de ps3 hoor :S

 • Waarom hij het nu wel met deze uitspraken komt, is een beetje een raadsel.

  Vermoedelijk omdat ze net Lost Planet 2 aankondigen die op het eerste zicht timed exclusive zal worden en ze hem daar misschien vragen over stelden waarom hij voorkeur aan de 360 gaf? Just a wild guess :p  Andere ontwikkelaars hebben wel succes met de playstation.  Free Radical en Factor 5 sturen je groetjes :p
 • En nu maar wachten op de Sony fanboy's die \"nee is niet zo\" gaan roepen in de reacties :D

 • hehe

 • Jammer dat er ueberhaupt in de Gamers scene Fanboys zijn?!?  Ik bedoel we houden van Gamen, wat moet het uitmaken waar een game op uit zal komen?  Maar goed ik ken de eerste twee games niet maar daarentegen Lost Planet en dead rising wel, is dit gekomen door de Xbox 360? • Als hij het zegt…

  Wel opvallend dat hij de games een succes noemt, blijkbaar hebben ze er wel aan verdiend. :)

 • Die games waren dan ook uitzonderlijk he!

 • verdammft dubbelpost

 • @ Asgorath

  de xbox fanboy was ons voor :(

 • Simpelweg een waardeloos argument, de ps2 was veel meer verkocht dan de xbox dus het falen van hun game lag niet aan het aantal mensen dat de console hadden maar aan de kwaliteit van hun game

 • Onzeker over zijn gevoel… emo die medewerker :P

 • @ Null

  Maar dat is ook een waardeloze argument hoor, ligt meer aan de reclame die ze ervoor gemaakt hebben en zoals ik 't zie op me xbox maken ze in samenwerking met microsoft ook reclame op live wat dus niet het geval was met de ps2

 • Geweldig.

 • Ik had Shadow of Rome, wat een scheitgame!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren