1. Star Fox Adventures: Dinosaur Planet (NGC)

Star Fox Adventures: Dinosaur Planet (NGC)

Ooit was Rare een topontwikkelaar eerste klas. Vooral in het Nintendo 64-tijdperk leverde RareWare het ene pareltje na het andere af. Banjo-Kazooie, Goldeneye en Jet Force Gemini zijn enkele voorbeelden. Door hun veelbelovende geschiedenis keek ik erg uit naar Rare’s eerste game voor de Gamecube. Omdat Nintendo veel potentie zag in de game Dinosaur Planet van Rare, verleenden ze de Star Fox-licentie aan RareWare. Dinosaur Planet werd omgedoopt tot Star Fox Adventures: Dinosaur Planet, en Rare veranderde de game zodat Fox McCloud er niet in zou misstaan. Nog een opmerkelijk feitje: dit keer bestuur je de Arwing maar in beperkte mate, je zult grotendeels Fox ‘himself’ besturen, op het land, welteverstaan. Een soort Zelda dus, maar dan met Fox in de hoofdrol. Interessant…

Het verhaal van Star Fox Adventures speelt zich af op Dinosaur Planet, een planeet met de dinosaurus als hoofdbewoner. Normaal gesproken is het een vredige planeet, en zelfs de akeligste en lelijkste dinosaurus zou daar normaliter niets aan willen veranderen. Normaal gesproken… Magische krachten hebben de planeet namelijk in meerdere stukken doen barsten, en zoals je weet kan dat vreselijke gevolgen hebben. Achteraf viel de schade gelukkig mee, afgezien van een paar stukken planeet die ergens in het heelal rondzweven. Maar er heerst wel een soort van paniek, een planeet breekt namelijk niet iedere dag in stukken. Door deze paniek is de grip van de wereldleider echter wel verzwakt. Helaas ziet General Scales zijn kans en verovert hij, samen met zijn SharpClaws, de wereld. Het is aan jou, Fox McCloud, om daar iets aan te gaan doen.

Bij het redden van de wereld krijg je hulp van een aantal vrienden, te weten: Peppy, Slippy en Rob. Gelukkig zijn ze ook ergens nuttig voor, vooral het doorspelen van informatie met behulp van een PDA is erg handig. En die PDA is dan weer handig voor allerlei andere dingen, zoals het bijhouden van je statistieken en het weergeven van (gekochte) plattegronden. Maar laten we de details daarover eerst maar buiten beschouwing houden. Jouw verhaal begint met een leuke introscène, waarin je een vrouwelijk personage, genaamd Krystal, mag besturen. Je leert door deze introscène alvast een aantal leuke gameplay-elementen kennen, die je later ook nog goed van pas gaan komen. Denk hierbij aan het verschuiven van dozen en het vechten met vijanden. Nadat je klaar bent met de aardig lange intro, mag je dan eindelijk met Fox aan de slag.

Toen ik eenmaal met Fox aan het spelen was, kwam de nadruk helaas al veel te snel op verzamelen te liggen. Op een gegeven moment heb je wel 10 voorwerpen die je kunt (en eigenlijk moet) verzamelen. Postzegelverzamelaars zullen hier wellicht blij mee zijn, maar dat was ik zeker niet. Vaak legde ik de game aan de kant, omdat ik één bepaald voorwerp niet kon vinden, en dus niet verder kon met het verhaal. Maargoed, een beetje verzamelen kan geen kwaad, als de andere dingen maar wel goed zijn afgewerkt. En dat is niet helemaal het geval. Zo dacht ik eerst met een game te maken te hebben die zich qua puzzels kan meten met Zelda, maar dit bleek al snel niet het geval. Misschien waren mijn verwachtingen, vanwege Rare’s succesvolle verleden, gewoon te hoog. Maar als er al puzzels aan te pas kwamen, waren deze vaak in een klein minuutje opgelost, en uit dergelijke puzzels valt bijna geen voldoening te halen. En voldoening is iets dat ik zeker verwacht bij een goede action-adventure, anders is het plezier er voor mij al snel af.

Gelukkig zijn er ook dingen die wél goed afgewerkt zijn. De beelden bijvoorbeeld. De graphics zijn van een zeer hoog niveau, vooral in de eerste levensjaren van de Gamecube (waarin Star Fox Adventure het levenslicht zag) zorgden de graphics voor veel goede kritiek. Star Fox Adventures zorgde voor een nieuwe grafische standaard op de (nu nog) current-gen consoles, net zoals Resident Evil en Ninja Gaiden dat later ook deden. Prachtige grasvlakten geven je een zomers gevoel, terwijl realistische, besneeuwde omgevingen je juist weer een winters gevoel geven. Het water is prachtig realistisch, en ook de dinosaurussen zijn met veel precisie vormgegeven.

Al vrij vroeg in de game krijg je gezelschap van het (kleine) dinosaurusje Tricky. Met hem ga je onder andere op zoek naar een medicijn voor Tricky’s moeder, de koningin van Dinosaur Planet. Het dinosaurusje werkt af en toe flink op Fox’ zenuwen, en de vos laat dat dan ook goed merken. De uitspraken die Fox dan doet zijn vaak erg grappig. Toegegeven, Tricky kan af en toe ook een vervelend mormel zijn. Hij wil om de minuut met je spelen, het is daarom ook handig om een bal voor hem aan te schaffen. En het beest moet natuurlijk eten, we willen namelijk niet dat het kleine, koninklijke dinosaurusje aan honger lijdt. Als Tricky weer een volle maag heeft, en uitgespeeld is, kan hij je gelukkig ook van dienst zijn. Denk hierbij aan het opgraven van (belangrijke) voorwerpen, e.d.

Ook aan de muziek is veel aandacht besteed. De achtergrondmuziek is grote klasse, en zorgt voor het ‘juiste’ gevoel bij de ‘juiste’ omgevingen. Begeef je je in een rustige, bosachtige omgeving? Dan zal de muziek daar op inspelen en een rustgevend deuntje spelen. Dit zie je natuurlijk wel bij meerdere games, maar bij Star Fox Adventures is dit wel heel goed afgewerkt. De ingesproken stemmen zijn ook tip top in orde, hoewel het soms ietwat raar overkomt als een dinosaurus opeens een sterk Brits accent bezit. Maar aan de andere kant stoorde ik me hier niet aan, soms klonk het ook wel grappig.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Star Fox Adventures een leuke game geworden, die je zo’n twintig uurtjes intensief bezighoudt. De graphics zijn werkelijk een lust voor het oog, vooral als je het grafische ‘geweld’ dat de next-gen consoles produceren buiten beschouwing laat. De muziek is op zijn beurt weer een lust voor het oor, ook daar valt helemaal niets op aan te merken. De puzzels zijn dan wel weer iets minder, als je echt goede puzzels voorgeschoteld wilt krijgen is Zelda een betere keuze. Voor de adventure-liefhebber is Star Fox Adventures een goed alternatief, tot Twilight Princess uitkomt, natuurlijk. In één zin: ben je wel weer eens toe aan een leuke adventure, dan is Star Fox Adventures een zeer goede keuze!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Prachtige graphics
  • Mooie muziek
  • Tricky kan soms handig zijn
  • Fox McCloud!
  • Minpunten
  • Soms gedraagt Tricky zich gewoon asociaal!
  • Gemakkelijke en simpele puzzels
  • Niet zo goed als Rare's vorige producten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren