1. Beat-em up

Beat-em up

De vaste bezoeker van InsideGamer is het misschien al opgevallen dat wij van beat-em ups houden. Kijk maar naar de vele Replay’s die wij over deze spellen schreven. Om de zoveel tijd halen we onze oude spelcomputers uit de kast en sluiten we ze weer aan. Terug naar de goede oude tijd. De tijd waarbij een origineel verhaal ontbrak. Een tijd dat de gameplay steeds hetzelfde was, maar toch wist te boeien. Een tijd waarbij je nog samen met een vriend op de bank zat en voortdurend vijanden in elkaar schopte. De tijd van de beat-em up.

De beat-em up was ten tijde van de 8 en 16-bit spelcomputers enorm populair. Verschillende series kwamen langs, de één beter dan de ander. Maar met welke beat-em up hadden wij het meeste plezier?Nummer 5 - Battletoads
http://media.insidegamer.nl/dump/1088440429.jpgIn de Battletoads-series neem jij de rol op van een uit de kluiten gegroeide kikker afkomstig van een andere planeet. Het is weer eens wat anders dan de doorsnee mens. Wat wel overeen komt met de standaard beat-em up is dat er iemand ontvoerd is en dat hij of zij bevrijd moet worden. Battletoads kwam van de hand van Rareware en kan gezien worden als de start van hun succes. Na de NES-versie wist het spel ook de SNES, Game Boy, Mastersystem, Megadrive, Game Gears en de Arcade aan te doen.

Het succes van Battletoads ging niet ongemerkt en in 1993 verscheen Battletoads/Double Dragon. Een spel waarbij er een keuze gemaakt kon worden tussen de karakters van Double Dragon én Battletoads. Battletoads was een erg vermakelijke serie, maar niet de beste uit het genre.

Nummer 4 - Turtles
http://media.insidegamer.nl/dump/1088440525.jpgHet eerste spel dat ik ooit in de winkel kocht, was Teenage Mutant Hero Turtles II: The Arcade Game voor de PC. In dit spel kon je een keuze uit de vier vechtende schildpadden maken, om daarna de strijd aan te gaan tegen de boze Shredder. Het positieve aan dit spel was de herkenning van de karakters. De tv-serie was namelijk een groot succes en zodoende kon je je met de karakters identificeren. Maar het mooiste van allemaal was de soundtrack van het spel. Om de twintig seconden werd het typische Teenage Mutant Hero Turtles deuntje afgespeeld.

Naast de PC-versie verscheen de Turtles-serie op zo’n beetje elke denkbare ‘klassieke’spelcomputer. Dankzij de nieuwe tv-serie heeft Konami de Turtles-reeks opnieuw leven ingeblazen en kunnen wij eind dit jaar er met onze helden weer op los slaan in Teenage Mutant Ninja Turtles II.

Nummer 3 - Double Dragon
http://media.insidegamer.nl/dump/1088440573.jpgQua naam is Double Dragon misschien wel de bekendste beat-em up van het hele rijtje. De serie was namelijk één van de eerste beat-em ups en verscheen eind jaren tachtig, begin jaren negentig op zo’n beetje elke spelcomputer. De twee hoofdrolspelers zijn Billy en Jimmy Lee, die elk avontuur weer afrekenen met vele vijanden. Hun beweegreden is meestal gebaseerd op wraak of het redden van een schone dame.

Als ik aan Double Dragon denk, dan denk ik aan drie elementen: het afpakken van wapens van de vijand, het neerschoppen van jouw medespeler en de ‘spinning kick’ die voor de gemiddelde vijand dodelijk is. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik de Double Dragon-reeks alleen op de NES heb gespeeld, waarbij het tweede deel mij het meest aantrok.

Nummer 2 - Streets of Rage
http://media.insidegamer.nl/dump/1088440666.jpgOver de laatste twee titels heb ik lang getwijfeld. Beide zijn namelijk van hoog niveau. Toch heb ik er voor gekozen om Streets of Rage op een tweede plaats te zetten. De serie bestaat uit drie delen, die op de Master System en Megadrive verschenen. Je hebt keuze uit een aantal karakters die elk hun eigen vaardigheden hebben. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, ga je de straat op om er flink op los te slaan.

Tot zover weinig bijzonders aan dit spel. Toch is er één ding wat het spel zo goed maakt en dat is de soundtrack. De gevechten worden ondersteund door bonkende beats die het speelplezier erg ten goede komen. Daarnaast worden de karakters ondersteund met speciale aanvallen die bij eindbazen erg goed van pas komen. Het verzamelen van punten, wapens en levens maken de succesformule af.

Nummer 1 - Golden Axe
http://media.insidegamer.nl/dump/1088440732.jpgIk denk niet dat iedereen het met de nummer één positie van Golden Axe eens is. Waarom dit spel als koning der beat-em ups? Nostalgie is het antwoord. Golden Axe is namelijk de eerste beat-em up die ik ooit speelde. De kracht van het spel lag hem in het gebruik van magische aanvallen en het berijden van verschillende draakjes, waarmee nog meer vijanden verslagen konden worden. Het ontbrak hem echter aan het oppakken van wapens en andere ongein, omdat jouw karakter al een wapen bezat.

De moeilijkheidsgraad van het spel was niet al te hoog, waardoor je het spel al snel uitspeelde. Maar dat hinderde mij niet. Ik bleef het spel samen met mijn broertje spelen en heb er vele uren plezier aan gehad. Voor mij de absolute koning van het beat-em up genre.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nostalgie is het antwoord. Golden Axe is namelijk de eerste beat-em up die ik ooit speelde.  beetje vage reden om em op een te zetten imo….maar ja…hoort wel duidelijk in de top 3 terecht :)  Van mij moch DD wel op een….king of beat em ups :)


 • goede lijst heb ze allemaal gespeeld maar had liever streets of rage 2 op 1 gezien

 • Yeah…..Turtles RULE!!!!!

 • Zucht… jammer dat deze titels zo moeilijk naar 3d om te zetten zijn, zodat we weinig meer van deze titels zien. was altijd mijn favo genre.

  Final Fight, Rival Turf… heb maar 1 battletoads game gespeeld en dat was battletoads vs Double Dragon.  Mijn persoonlijke favoriet is ook DD. heb hier deeltje 2 en 3 op NES liggen (compleet uiteraard :)). speel ik nog regelmatig.

 • Streets of Rage <–> Golden Axe  En haal Battletoads eruit en zet daar Final Fight neer. Verwissel die dan met Double Dragon en we hebben een lijstje waar ik mee eens ben.

 • wat?!!! geen final fight?? met het o zo verwarrende Poison Ivy (voor degene die weten wie dit is…..ze is een MAN!)….naja….DD en GOlden Axe + de Turtles zijn wel goed…

 • whaa Streets of Rage :D  GA ook super tho

 • haha idd kspeelde ook samen met me broer echt leuk was dat

 • Streets Of Rage ook super leuk!!!

 • ik had de nummer 2 tot en met 5 maar nummer 1 niet :P

 • @ mildoe is helemaal geen vreemde reden. de auteur. in dit geval jelle heeft deze top vijf samengesteld. het zal dan grotendeels ook zijn mening zijn.

 • Wel grappig altijd die Beat em up spellen.

 • Battletoads heb ik hier ook liggen. De gameboy versie, een erg goed spel. Hmm, moet binnenkort maar eens zoeken naar de SNES versie, is die zeldzaam? Heeft iemand een exemplaar over?

 • nummer 1: street of rage

  nummer 2: turtles

  beide games echt helemaal kapot gespeeld, SoR op de megadrive en Turles op de NES, een van de beste series ooit

 • street of rage is werelds. Ik krijg binnenkort ook een megadrive en ik hoop dat ik dit spel nog ergens kan scoren want dit is echt een werelds spel!

 • Fatal Fury was een fighter, geen beat 'em up Myst.

 • Geen Final Fight in het rijtje… Tsk tsk hehehe.

 • Inderdaad! SpikeOut wordt het helemaal!

 • als je geen double dragon op de snes hebt gespeeld dan heb je een echte beat m up gemist

 • waar is altered beast:'(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren