1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scroll

Stel je voor, je zit in de gevangenis en je komt toevallig in contact met de koning van het land. Jij bent de uitverkorenen die z'n verloren zoon moet opsporen, die hem zal opvolgen. Dan wordt de koning vermoordt en er is geen nieuwe koning voor het koninkrijk Tamriel. Ondertussen wordt het rijk aangevallen door de inmens sterke Oblivion-monsters. De toenkomst van het land ligt in jouw handen. Zul jij Tamriel redden? Zul je z'n zoon vinden? Het leven is hier een grootte keuze!

Keuze

Als je je karakter gaat maken heb je keuzen uit verschillende soorten rassen. Je kunt een Khajit zijn, dat zij een soort katten, heel handig voor het donker (is echt zo). Een soort reptiel die ze De Argonian noemen, kunnen tegen een hoop ziektes en kunen onderwater ademen. High Elves, Wood Elves en Dark Elves zijn goed met de pijlen en boog en kunnen goed sluipen. Imperial, Nord, Breton en Redguard: zijn eigenlijk gewoon mensen die allemaal een eigen specialiteit hebben. De Orcs kun ontzettend harden klappen uitdelen en zijn heel goed in het repareren van wapens.

Je kunt dan ook nog kiezen wat voor haar ze hebben en hoe hun ogen, mond, oren, wangen, huidskleur, etc.

Eigenlijk gewoon een onderdeel van De Sims.

Je kunt dan ook nog kiezen uit wat voor familie je komt (bijv. als je uit een dieven familie komt heb je veel sluipskils).

Vrijheid

Ik kom uit de gevangenis, ik realiseer me nu hoeveel dingen ik nu kan gaan doen. Ik kan naar de stad achter me gaan, en daar vervolgens opzoek gaan naar een opdracht. Maar ik kan ook de echte opdracht gaan doen: zorgen dat er een nieuwe koning komt. Ik deed dus het eerste, ik liep een hele tijd door de stad te banjeren en op een gegeven moment kwam ik bij de ‘’Arena’’ uit. Dus ik ging daar naar de trainingzaal, en ik kwam een man tegen die nog een paar strijders zocht. Ik ben uiteindelijk daar dus bij gegaan (bij de groep strijders die in de arena vechten) en heb een hoop geld verdient door het vermoorden van je tegenstanders. Ik heb ook gewed op wedstrijden, maar daar heb ik het geld weer mee verloren.

Dus ik ga weer verder door de stad lopen en kom een hoop zwervers tegen. Ik vraag ze iets over de Gray Fox, (een ontzettend gewilde dief die de Thieves Guild lijdt) ze vertellen iets over hem, en ze vragen ook waarom ik het vroeg. Je hebt twee opties: Gewoon, ik wilde het gewoon weten of je zegt dat jij ook bij de Thieves Guild wilt. Als je zegt dat jij er ook bij wil, dan zeggen ze dat je ’s nachts naar The Imperial Waterfront moet gaan. Dan kom je daar een groep mensen tegen die je van alles en nog wat over de Thieves Guild vertellen.

Ze houden een wedstrijd, je moet het eerste een dagboek te pakken hebben, als dat je gelukt is, mag je bij de Thieves Guild komen.

Gesnapt!

Als ik uit de stad uitloop zie ik een paard staan. Ik dacht: zal ik het wagen of niet? Toen dacht ik er aan dat ik bij de Thieves Guild zat. Dus ik loop bukkend naar het paard toe, ik stap er op (ik wist nog niet eens hoe je zo’n beest bestuurden), probeer snel weg te rijden. Jammer het is niet gelukt. Er kwam gelijk een Imperial City Gaurd aan en riep: ‘’Nobody breaks the rules in my way! Pay your stolen fines or it’s of to jail!’’. Gelukkig had ik van tevoren nog gesaved.

Ik kwam er later pas achter dat je gewoon op de locatie kon klikken waar je naartoe wilden en dat ie er dan gelijk was. Maar het is natuurlijk veel uitdagender als je een heel stuk moet lopen. Want je kunt onderweg nog allemaal grotten, mijnen, tombes, ruines en nog veel meer tegenkomen, en als je daar dan in gaat kom je meestal veel vijanden en schatten tegen. En door al dat vechten krijg je weer veel skills, en dat is handig als je een level up wilt.

Afkicken

Maar niet alleen in tombes en grotten kom je schatten tegen, maar eigenlijk is het spel zelf één grote schat. Grafisch is het ZO mooi. En je zou denken dat ze nicotine in dit spel hebben gestopt. Zo verslavend! Je kan dan misschien in dit spel wel tabak vinden, maar je rookt het niet op!

En Tamriel (het koninkrijk waar jij in rondt loopt) is denk ik wel even groot als Nederland.

Toen ik voor het eerst de buitenlucht in dit spel zag, zag ik in de verte een gebergte, ik dacht dat je daar nooit kon komen. Wat denk je? Het kan dus wel.

Nadat ik een aantal steden had afgereisd wilde ik toch wat meer buitenwereld zien.

Ik ging in de natuur rondlopen. Ik ben ongeveer 4 à 5 struikrovers tegengekomen en 7 wolven. En ook nog en paar trollen. Een van die struikrovers had een boek bij zich. Ik ging het een beetje doorlezen. Ik was er achter gekomen dat er een grot is waar de struikrovers bijeen komen. Ik ben opzoek gegaan naar die grot, en ik heb ‘m ook gevonden. Er zaten daar 4, 5 boeven. Ik heb ze allemaal uitgemoord.

Ik zag een kist staan, hij was op slot. Gelukkig had ik nog een paar picklocks, dus kon ik het met gemak openen. Er bleek een kristallen ring in te zitten en een amulet. Ook nog 100 gold zat er in.

Makelaar

Als je heel veel geld bij elkaar hebt gespaard kun je een huis kopen, en daar vervolgens je spullen bewaren.

De meeste mensen vinden natuurkunde saai, maar in dit spel kun je zelf ook potions en posions maken.

Ik verbaas me ook hoeveel verschillende wapens er in dit spel zijn. Silver shortsword, battle axe, silver battle axe, silver longsword, iron hammer, metal hammer, iron claymore, silver bow, iron arrow, metal arrow, silver

Als je het leuk vind om te stelen (in spellen) kan je dit spel kopen, je kunt alles meenemen wat je wilt. Natuurlijk kun je niet hele huizen in je zak doen maar wel alles wat op, kasten, tafels, de grond ligt kun je in je zak stoppen. Je kunt zelfs zakkenrollen.

Maar de eerlijken verkopers kopen geen gestolen spullen. Maar als je bij de Thieves Guild zit zijn er zat mensen die het van je willen kopen.

Conclusie en beoordeling

TeS4: Oblivion heeft zoveel vrijheid, zoveel mogelijkheden, het is echt een fantasties spel dat zeker het kopen waard is! Grafisch gezien is het prachtig, de besturing is prachtig, het hele spel is prachtig!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Besturing
 • AI
 • De vrijheid die je hebt
 • Minpunten
 • Vaak laden
 • Lange laad tijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ralphieboy!  lol 100% voor ralphieboy

 • ik stem voor Alogos!

 • ik kies Dakhaas !!

 • Die link van Cruxis-NL gaat naar een verkeerde review? Sir Chrisalot krijgt mijn stem trouwens.

 • Ik kies ook Ralphieboy!

 • Link naar recensie Cruxis-NL is fixed!

 • Dakhaas NL, zonder enige twijfel. Beste recensie die ik in tijden heb gezien.

 • Dakhaas. :)

 • Dakhaas, vond ik net wat beter dan ralphieboy.

 • Bedankt IG-redactie, voor de nominatie! Ook dank ik iedereen die op mij stemt.  Tevens feliciteer ik mijn mede-genomineerden en wens ik ze veel succes ;)

 • Ralphieboy! Hele leuke recensie namelijk om te lezen.

 • Gruwelijk, voor de eerste keer genomineerd… dat voelt goed :-) Ik heb op Dakhaas gestemd, beetje lullig om op mezelf te stemmen nietwaar :-P  Ook de anderen veel succes… en moge ik winnen.  EDIT: LOL Dakhaas en ik staan nu precies gelijk XD


 • Dakhaas uiteraard ;)  Gefeliciteerd allemaal!

 • Dit is een ontzettende lastige ronde. Het ontloopt elkaar nauwelijks, heb inmiddels wel een top 3, maar ik heb nog even nodig om te kiezen. :D

 • Het is spannend!!!. Wie gaat de beslissende stem brengen? :p

 • DAKHAAS!

  'k gaat mss ook wel weeer beginnen met schrijven :D

 • Grats jongens =D

  En allemaal succes!

  Mogen de beste winnen :7

 • Alogos

 • Deze keer ga ik toch voor Alogos. Puur door Alfred. Anders had ik niet kunnen kiezen, want ze zijn allemaal erg goed, behalve die van… nee hoor, goed zo!

 • Wow, ik denk, even stemmen voor de recencies, zie ik mezelf er opeens bij staan. Bedankt voor de nominatie, voelt goed!

  Veel succes iedereen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren