1. Meningen

Meningen

Op het Serious Gaming Forum is momenteel een discussie gaande over 'respect en gaming'. Aangezien ik ditmaal eigenlijk weinig zinnigs te melden heb, (ik ben lui) jat ik even het onderwerp (sorry Cyberpunk). De discussie komt er eigenlijk op neer dat men vaak geen respect toont voor elkaar z’n mening als het op gamen aankomt. Als iemand bijvoorbeeld een game niet goed vindt, of juist wel, terwijl een groot deel van de gaming bevolking het tegenovergestelde vindt, wordt hij of zij meteen uitgemaakt voor fanboy en af en toe wordt er haast een Jihad op die persoon afgeroepen.

Kijk, ik snap soms ook niet dat sommige mensen een game als Ninja Gaiden of GTA niks aan vinden, maar ik probeer die mensen altijd in hun waarde te laten (behalve als het om Tekken gaat, die serie is gewoon schijt). Maar als ik zie hoe sommige mensen haast een epileptische aanval krijgen omdat een ander niet zijn mening deelt, zakt me daar de broek van af. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat Ninja Gaiden, Metroid Prime of Metal Gear Solid complete schijtspellen zijn en dit goed onderbouwen, worden ze meteen aan stukken gescheurd door gemiddeld veertienjarige sjaakies die denken dat zij stuk voor stuk het alles wetende games-orakel zijn.

Iedere spelcomputer heeft zijn fanboys, sommige meer dan de anderen, en ze zijn allemaal even irritant. Ik herinner mij nog de persconferentie van de afgelopen E3, wat werd er toch een spektakel gemaakt van de Nintendo conferentie (alsof de dag des oordeels aangebroken was). Ik geef toe: Sony en Microsoft waren zeker minder dan Nintendo op conferentiegebied, maar om die hele conferentie te gaan verafgoden vond ik wat ver gaan. Sommige mensen waren zo achterlijk bezig dat ze zelfs die enge Reggie tot een icoon hebben gemaakt. Als je objectief naar die conferentie had gekeken, dan zag je dat Nintendo eigenlijk niks meer bracht dan één of twee leuke games voor de GameCube, een extreme lading games voor de Game Boy Advance, de nieuwe Zelda en de Dual Screen (die laatste twee waren wel erg interessant).

Verder bracht het in mijn ogen echter helemaal niks, ik heb zelfs het gevoel dat Nintendo de GameCube maar een beetje aan de kant heeft geschoven. Maar zo gauw als je hier kritiek op leverde, werd je gelijk als fanboy bestempeld die jaloers is op hoe Nintendo zijn concurrenten compleet heeft weggevaagd tijdens de E3. Hetzelfde geldt ook als je commentaar levert op een game voor de andere twee spelcomputer, wee jou en je nageslacht als je iets slechts zegt over Halo, GTA of een andere game voor de PlayStation 2 of Xbox.

Zoals in de discussie gezegd wordt is dit niets meer dan onwetendheid en fanboy-gedrag. Het is een typisch geval van kuddegedrag; als je hun of hun denkwijze tegenspreekt, word je van alle kanten bestookt met scheldkanonnades en bedreigingen (hoe vaak ik wel niet doodsbedreigingen heb ontvangen via mail of iets dergelijks, sommigen nemen me iets te serieus).

Het is haast de verzuiling van de religies in Nederland ongeveer veertig à vijftig jaar geleden! Mij is ook opgevallen dat negen van de tien fanboys, die op een dergelijke manier te werk gaan, gewoon kereltjes van veertien of vijftien jaar zijn, die net hun veters kunnen strikken en de eerste plukjes donshaar bij hun schaamregio krijgen of gewoon complete goobers zijn die iedere keer als een vliegtuig voorbij vliegt, vragen wat voor vogel dat is.

Zoals op het Serious Gaming Forum al wordt gezegd slaat dit echt helemaal nergens op, en de mensen die hier aan meedoen gewoon niet beter weten of gewoon een lager IQ dan Regilio Tuur hebben. Mijn oproep aan deze mensen is als volgt: “Haal die oogkleppen van je hoofd en doe normaal!” Als je het niet eens bent met iemands mening, kom dan niet met leuzen als “NGC/Xbox/PS2 is de vette shit” of iets dergelijks, maar onderbouw je mening en geef aan waarom je dat vindt (en niet alleen als antwoord geven: “Omdat de rest suckt” of zo). Wil je serieus genomen worden als gamer en forumbezoeker, neem dan de moeite om je mening te onderbouwen.

Doe je dit niet, dan neemt de rest je net zo serieus als Bassie van Bassie & Adriaan. Met andere woorden: je wordt gewoon als een domme vadsige clown gezien. Tenzij het jou levensdroom is om Bassie z’n opvolger te worden, is dit natuurlijk niet positief. Denk jij dat je dit niet kunt, houd dan gewoon je mond en val anderen niet lastig met je kinderlijke redeneringsvermogen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • niet weer die tekken discussie he :s

 • He eindelijk :') Ik ben het eens met je Marcel.

 • !eens

 • je verknalt t stukkie tekst door deze ene zin: behalve als het om Tekken gaat, die serie is gewoon schijt  echt lekker handig hoor, je wilt een soort betoog houden en vervolgens knal je er zo'n zin tegenaan die echt alles wat je zegt compleet ontkracht omdat je jezelf tegenspreekt.  Verder wel met je eens hoor, en dan vind ik vooral de mensen die zo van Nintendo houden soms echt overkomen als een soort messias die de blijde boodschap van nintendo moet verspreiden. Jongens, t gaat toch of JEZELF fun hebt n toch niet om de fun voor anderen te vergallen met je ziekelijk gedram.


 • Perfect stukje schrijfwerk, en je heb gelijk hoor Marcel.

  En als we nou eens niet reageren op zulk soort leuzen van Sint en ! (we toch geen ruzie maken omdat de een NGC de vette shit vindt!! Laat 'm, misschien begrijpt ie t tekstje niet zow goed)

  En ik denk dat die ene zin: 'behalve als het om Tekken gaat, die serie is gewoon schijt' zegmaar een beetje sarcastisch bedoeld is!!

 • yo mortal marcel lekker stukkie ben het met je eens maar iemand die een goede game afkeurt simpel met de reden: ik ken het niet dus ik vind het kut of ik ben bv nintendo fanboy dit spel is van sony dus is het kut deze mensen zijn gewoon dom zoals sint hierboven hij is geen fanboy maar nintendo is het beste omdat de rest zuigt!? wtf dit soort uitspraken slaan toch ook nergens op nou ik ben 1 sonic fanboy en vind ook dat sonic hard is 8eruit gegaan mij hoor je ook niet zeggen wow sonic is het best omdat de rest zuigt.  zulke dingen slaan gewoon nergens op en toch zijn er een hoop die dit soort shit doen.

 • Ik ben het er mee eens. Het lijkt wel een soort van oorlog tussen fanboys van Nintendo tegen de rest. Het zijn namelijk vaak nintendo fans. Als ik nu die leeftijd had dan had ik wel meerdere consoles gekocht en me niet aan één console vastgehouden. Die dingen kosten nu amper wat.

  Maar ik denk dat deze site ook wel een soort afspiegeling van onze maatschappij is. Zoals ze hier met elkaar omgaan zo zal het ook op straat en op school gaan.

 • je verknalt t stukkie tekst door deze ene zin: behalve als het om Tekken gaat, die serie is gewoon schijt  echt lekker handig hoor, je wilt een soort betoog houden en vervolgens knal je er zo'n zin tegenaan die echt alles wat je zegt compleet ontkracht omdat je jezelf tegenspreekt.1. Je neemt me veeeeeeeeeeel te serieus

  2. Tekken is schijt. ;)

 • Tuulijk mag dat, maar het gaat erom dat velen niet onderbouwen waarom ze dat vinden.

  Het zijn meestal van zulke leuzen als jij nu post.

  Leg eens een keer uit waarom je het niks vindt, zo men meer warderen dan enkele simpele kinderlijke leuzen. (we zitten hier niet op de basisschool)

 • je verknalt t stukkie tekst door deze ene zin: behalve als het om Tekken gaat, die serie is gewoon schijtInderdaad, hiermee ontkracht je heel je stuk tekst. Ik vind Tekken best vermakelijk, er zijn beter beat 'em ups. Maar die zin is precies waar je heel je column juist tegen 'strijdt'. Maar laat ik die zin inderdaad maar als sarcasme beschouwen =)  Ik lach mij persoonlijk dood om die figuren die alles van games afweten en dat de rest van de wereld wel eens even laten weten. Iemand noemt een spel waar hij zich er mee heeft vermaakt. Vervolgens wordt hij zowat afgeschoten en worden allerlei titels naar zijn hoofd geslingerd. En het leukste van alles is dat er later in het forum waar alleen gewaardeerde mensen die al lang bij IG rondlopen (want als we eerlijk zijn, dat was in eerste instantie wel een vereiste, ik kan nl. geen andere rede verzinnen waarom bijvoorbeeld Notorious meteen werd toegelaten) mogen lezen wordt gepost dat iemand er een hekel aan heeft als andere mensen spellen de grond in boren die ze nog nooit hebben gespeeld.

  Ik citeer:Precies, ik heb vooral een hekel aan het feit dat mensen games afkraken die ze nog niet gespeeld hebben door het lezen van reviews die de game dan matig vind.Als ik die topic waar het allemaal begon doorlees, kan ik nergens vinden dat X (ik noem geen namen) spel Y de grond inboord, het enige wat ik kon vinden is dat hij gewoon niet zo van zulke spellen houdt. Als antwoord krijgt hij "You loss."  Als je zulke uitspraken dan per se moet doen (die uitspraak uit die quote), wees dan een vent en doe het in een forum waar iedereen mag komen en niet op een plek waar alleen mensen komen die je toch al lang respecteren en je bijna met U aanspreken….. • Tja, ben het met je eens Marcel, fanboys zijn irritant, gelukkig valt het op het forum nog wel mee de laatste tijd imo. Ik heb alleen een cube en gba, maar de andere consoles hebben ook toffe spellen, dat geef ik gewoon toe. Wel fucked dat ik te weinig moela verdien om ze te kopen maarja. Leuk stukkie iig. Btw, fanboys hoeven niet altijd 14 te zijn hoor ;).

 • Bijvoorbeeld zo: de Gamecube is heel wat minder in vergelijking met de concurrentie! Waarom? Omdat het een matige stroom aan kwalitatieve spellen heeft.

 • Bijvoorbeeld zo: De Gamecube is heel wat beter in vergelijking met de concurrentie! Waarom? Omdat het een goede/betere stroom aan kwalitatieve spellen heeft :) .

 • OMG! Komt er nou bij niemand de gedachte op dat Sint misschien sarcastisch/cynisch/rethorisch die opmerking maakte?

  Al was hij niet sarcastisch, en dus een fanboy: Dan hebben jullie helemaal gelijk.  Idd, zoals Rick Raptor zegt, fanboys hoeven niet alleen maar 14/15 te zijn hoor, ene Carnage (volwassen naar z'n eigen mening :P) flamede behoorlijk op het forum van een nog niet zo heel lang geleden overleden games-website.  Mjah, ik heb echt een hekel aan fanboys, helemaal omdat ze niet schijnen te beseffen dat ze niet de enigen op de wereld zijn, en dat ze het zo voor iedereen verpesten.  @Barcelona: Dat is een hele goeie, onderbouwde mening, eindelijk iemand ide het snapt ;)

 • Hulde, idd een goed stuk.

  Laat mensen eerst eens nadenken voordat ze een zin gaan tikken.

  Wat me dat overigens opvalt in veel reacties is het taal mis-/gebruik. Dat iemand eens een spel / tik fout maakt is te begrijpen, maar soms zie je zinnen voorbij komen met soms 7 van de 12 woorden foutief geschreven.  Misschien een leuke suggestie:

  Mensen die consequent schrijffouten maken krijgen eerst een waarschuwing en daarna een ban?  - Q

 • Helemaal mee eens op dit stukje na  **Ik herinner mij nog de persconferentie van de afgelopen E3, wat werd er toch een spektakel gemaakt van de Nintendo conferentie (alsof de dag des oordeels aangebroken was). Ik geef toe: Sony en Microsoft waren zeker minder dan Nintendo op conferentiegebied, maar om die hele conferentie te gaan verafgoden vond ik wat ver gaan. Sommige mensen waren zo achterlijk bezig dat ze zelfs die enge Reggie tot een icoon hebben gemaakt.**  Ok, het ging op sommige stukken wel wat ver maar dat kwam gewoon door pure enthousiasme wat inderdaad voornamelijk door ninty fanboys (thats me :) ) werd veroorzaakt. Iets hype of aanbidden lijkt mij geen irri gedrag. Dit gebeurt volop en niet alleen door die irritante mannetjes van 14. Als mensen jou of iemand anders erop aanvallen als jij een andere mening over de persconferentie dan heb je helemaal gelijk.

  Bovenstaand stukje is imo vaak de aanleiding tot verhitte discussies met de ninty fanboys welke vaak nergens meer opslaan. Soms kan ik ze echter wel begrijpen omdat het imo de nadruk teveel tegen nintendo ligt. Vaak terecht maar soms gebeurt het gewoon teveel en kan je daar goed ziek van worden.

  Neem als voorbeeld ff dat geweldige programma Game Kings (**kuch**kuch). Er zitten daar een paar irritante sjaakies tussen welke ook echt alles van nintendo afkraken (ik ken ff niet op de namen komen) omdat ze niet van kleurtjes houden or whatever. Heerlijk onderbouwend. Vooral als ze ff later Harry Snotter de hemel in prijzen :s

  Dit zijn geen fanboys van 14 meer maar "gerespecteerde" gamesjournalisten. That's pissing me of :(  Maargoed dat neemt niet weg dat een discussie normaal gevoerd moet worden en dat ontbreekt er idd nog wel eens aan. • grappig dat iedereen het er mee eens is. je zou bijna denken dat er geen fanboys meer zijn :)

 • Lol sommige mensen worden hier dus echt serieus genomen terwijl ze volkomen sarcastisch waren. Iig idd mooi stukje. Al lees ik gewoon over die fanboystukjes heen. Ik bedoel je kunt het meestal gelijk zien aan de naam en aan dat ze hoofdletters gaan gebruiken. Stel je namelijk voor dat je niet opvalt:). (<—-dit is dus ook sarcasme lieve mensjes:))

 • ben het er wel mee eens, er word gewoon niet uitgegaan vaak dat men anders denkt dan andere, sommige vinden bijvoorbeeld halo helemaal de shit, sommige ( waaronder ik) niet..zelfde geld ook voor metroid prime

 • Zoh, ik was wel de enige die Sint op tijd doorhad! :)

  Eindelijk dringt het tot meer mensen door…  Anyway, mooi, duidelijk stukje werk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren