1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

Nintendo’s Mario Kart is begonnen met het Character-Kart genre in 1992. Het spel is vaak nagedaan, maar nooit geëvenaard. Nintendo heeft met elk nieuw deel in de franchise wat ze uitbrachten de lat in het genre hoger gelegd. Nintendofielen kijken altijd uit naar een game uit hun favoriete franchise wanneer Nintendo deze aankondigt. Dit was ook het geval met Mario Kart DS. Ook al is het het een handheld game, deze game kan niet als een kleintje uit de serie beschouwd worden. Dit is de beste Mario Kart game die er is!

De DS versie heeft veel om tegenop te leven. Hij volgt enkele jaartjes na de release van Double Dash op de Gamecube, die in mijn ogen niet al te goed was. Het hele principe van de eerdere Mario Kart games was er een beetje uit. (2 personen op een kart, ik voelde het niet). Gelukkig brengt Mario Kart DS ons terug naar wat Super Mario Kart in zijn tijd zo goed maakte, een goed uitgewerkte gameplay waarin alles gewoon klopt. Mocht het nu zo zijn dat je nooit eerder een Mario Kart game gespeeld hebt, dan moet je je eens diep gaan zitten schamen en er nu meteen voor gaan zorgen dat je dit wel gaat doen. Anders verbied ik je om door te lezen!

In Mario Kart gaat het helemaal niet over het realistisch neerzetten van het Karten. Het gaat er puur om hoe goed jij bent, en welke strategie je gebruikt op de racebanen. Maar pas op! Al lig je al twee en een halve lap op nummer 1, een vervelende power up van een achterblijver kan je zo als laatste doen eindigen. Deze power ups houden het spel spannend en vooral erg leuk. Er is niets zo leuk om een vriend net voordat hij de finish bereikt te laten crashen door een welgemikt schildje waardoor jij hem nog net inhaalt. Ook dit is vaak nagedaan in overige Character-Kart games (Crash Team Racing bijvoorbeeld), maar geen van die games doet het zo goed als Mario Kart.

De hoofdmode in het spel is de Grand Prix. Hierin krijg je steeds 4 levels voor je kiezen die je moet racen. Aan de hand van je plaats in de ranking op het einde van elk level krijg je een aantal punten. Na de vier levels zul jij de meeste punten moeten hebben om als eerste te eindigen. Je kunt de Grand Prix spelen op 50cc, 100cc en 150cc. Je hebt keuze uit 8 personages wanneer je het spel begint, maar door de Grand Prix steeds verder te behalen komen er hier nog enkele bij. Alle personages hebben hun eigen karts. Ze beginnen met 2, maar ook dit aantal kan verhoogd worden wanneer je verder komt in het spel.

In feite zou je Mario Kart DS kunnen beschrijven als het beste wat de Mario Kart serie ooit geboden heeft. De designers bij Nintendo hebben duidelijk gekeken wat elk voorgaande deel zo goed maakte, en wat er misschien toch veranderd kon worden. En dit ligt niet puur aan de levels waarin je rond rijd. De helft van de levels in het spel zijn trouwens levels uit de oude games. Je kunt ze spelen in de Retro Cup. Hierin vind je levels van de Snes, N64, GBA en Gamecube versies van de game. Persoonlijk vond ik dit de leukste levels, puur omdat ik ze al die jaren geleden al gespeeld had. Nostalgie noemen ze dat. Maar het gaat verder dan dit. Hoe je je auto bestuurd is ook afgeleid uit al deze games. Het springen met je auto zoals in de Snes game en het powersliden uit de cube versie, het zit er allemaal weer in. Door al deze manoeuvres te gebruiken is het mogelijk om een rondetijd te verbeteren met enkele seconden.

Zoals je natuurlijk weet heeft de Nintendo DS twee schermen. Ik raad je aan beide schermen in de gaten te houden. Het onderste scherm laat je de map van het level zien waarin je rijd en waar alle spelers zich bevinden. Je ziet ook meteen welke power up door een vijandelijke player opgepikt is en of er bijvoorbeeld een banaantje voor je neus ligt. Het tweede scherm is dus niet als gimmick gebruikt, maar wordt echt goed gebruikt. Het is helemaal handig als een inktvis je bovenste scherm vol spuit met inkt, waardoor je niets ziet. Je kijkt snel op het onderste scherm en rijd lekker door op de map.

Zoals in elke Mario Kart game is er meer te doen dan alleen racen. Je kunt een soort van Deathmatch game spelen met meerdere spelers in de “Battle Mode”. Deze mode heb ik vooral op de Nintendo 64 erg veel gespeeld en was erg verheugd toen ik hem weer terug zag in de DS versie. Het is niet meer dan elkaar beschieten met power ups in een kleine arena, maar toch is dit erg leuk om te doen. Eigenlijk zit veel van de replay waarde in de multiplayer variant van dit spel. Speel het spel met 8 man tegelijk, terwijl maar 1 persoon het spel daadwerkelijk in zijn DS hoeft te hebben zitten. Je zult nu niet alle karakters en levels kunnen kiezen, daarvoor zal iedereen wel een versie van Mario Kart DS moeten aanschaffen. Natuurlijk kan dit spel ook online, maar het is gewoon veel leuker om met z’n allen bij elkaar te zitten. Maar stel nu dat er geen vrienden in de buurt zijn met een DS, en je kunt thuis niet online? Dan kun je toch de multiplay varianten spelen. Je kunt gewoon de Battle Mode spelen tegen bots, en ook de Shine Runner mode is te spelen. Hierin moet je zoveel mogelijk Shines verzamelen. Shines zijn de sterren uit Super Mario Sunshine mocht je dat even vergeten zijn.

Verder kun je als speler nog mee doen aan diverse time trials en missies. Missies die lopen van het verzamelen van een X aantal objecten in een X aantal seconden, tot het rond boosten van bepaalde levels. In totaal zul je meer dan 40 van dit soort missies vinden in de game. In elke wereld, want daarin zijn de missies verdeeld, zul je het ook nog op moeten nemen tegen een eindbaas! Naast dit alles kun je ook nog de Ghosts van de developers unlocken om te kijken of jij sneller een rondje rijd dan de personen die het spel gemaakt hebben. Best leuk om te doen.

Conclusie en beoordeling

None

Na het spelen van Mario Kart DS rest mij maar één vraag. Hoe gaat Nintendo dit deel overtreffen? Er is zoveel te doen in dit spel, zoveel gameplay waar je je doorheen moet werken. Van makkelijke 50cc cups tot de moeilijkere 150cc cups. Dit is met recht de beste Mario Kart die ik ooit gespeeld heb!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Veel gameplay
 • Heerlijk om te spelen
 • Minpunten
 • Online niet al te lekker uitgewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik vond de demo van de game helemaal niets, dus big deal ..

 • Denk niet dat hier veel mensen op zitten te wachten maar ik kan het natuurlijk mis hebben.

 • Ik ben een grote fan van de N64 delen, maar dit deel hebben ze gewoon verneukt en dat zal niet goed gemaakt kunnen worden met extra content.

 • Zelfs deze game krijgt dlc…

  Maar het feit dat ze dit uitbrengen geeft wel aan dat er genoeg exemplaren van zijn verkocht.

  Als de markt voor dlc te klein was geweest hadden we dit nu niet gehad.

  Aan de andere kant, misschien was de dlc al in ontwikkeling meteen nadat het spel af was.


 • Wat zeuren mensen nou? Zelf ben ik ook een fan van de N64 delen, maar ik heb juist respect voor Rare dat ze dit aandurfden. En het is weer eens wat anders, hoewel ik wel hoop dat de volgend Banjo een platformer is. Het is zonde dat N&B geen platformer is, maar het is niet het einde van de wereld, het is zelfs nog een leuke game ook. Dus zeur niet…

  Als je het geen leuke game en/of slecht vind, dat kan ik begrijpen. Maar op grond van nostalgia is overdrijfen.

 • Laat ze maar een banjo maken die terug gaat naar de roots en niet door bouwen op dit in mijn ogen zwaar mislukte product/concept

 • Klucht van een game.

 • Klucht van een gast.

 • Leuk voor de fans en bezitters, maar het spel is sowieso mislukt…

 • Leuk… Complimenten voor iedereen die die game tot het einde kon uitstaan. Ik blijf wel bij de 2 N64 versies (:

 • Boutjes & Moertjes…  HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA

 • Geef mij maar gewoon Banjo tooie volgende maand :]

  Daar kijk ik al maanden naar uit.

 • Niks mis mee natuurlijk, maar je moet er maar van houden. (zowel DLC als deze game)

 • @Daniel.  sluit ik me bij aan

 • Niet echt veel mensen zitten hier op te wachten, misschien alleen de hardcore-fans.

 • @ Obiebarca

  Blijkbaar is er toch vraag naar, anders is het ook maar weggegooid geld. Ik ben tevens ook geen fan van de game/serie, maar extra content is mooi meegenomen.

 • is er iemand die dit spel speelt?

 • Woohoo. :|  Kutspel.  Zelf ben ik ook een fan van de N64 delen, maar ik heb juist respect voor Rare dat ze dit aandurfden. En het is weer eens wat anders, hoewel ik wel hoop dat de volgend Banjo een platformer is.  Wat een onzin zeg. Eerst zeg je dat je het goed vind dat ze het hebben aangedurfd, terwijl je zelf liever weer een platformer ziet? :S

 • Leuk voor de fans…

 • vandaag weg gedaan en totaal geen spijt van, vond het totaal geen leuk spel…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren