1. Meer Japanse spellen nodig voor succes Xbox 2

Meer Japanse spellen nodig voor succes Xbox 2

In een gesprek met Bloomberg geven diverse Microsoft kopstukken en analisten hun verklaring voor de tegenvallende verkoopresultaten van de Xbox in Japan.

De cijfers liegen er niet om, voor elke verkochte Xbox spelcomputer gaan er in Japan maar liefst 48 stuks van de PlayStation 2 over de toonbank. Volgens Norman Cheuk, hoofd van Microsoft's ontwikkelstudio in Tokyo heeft dat deels te maken met het spelaanbod. Momenteel kan de Japanse Xbox bezitter kiezen uit 160 verschillende titels, en dat is natuurlijk erg karig vergeleken met de ruim zesduizend(!) titels die speelbaar zijn op de PlayStation 2.

Daar komt bij dat de grote Japanse spelontwikkelaars als Konami, Capcom en Square Enix, de spelcomputer, ondanks diverse pogingen van Microsoft, nauwelijks ondersteunen. Capcom's Kazuhiko Abe zegt dat ontwikkelen voor de Xbox niet winstgevend genoeg is voor het bedrijf. Van de vijfentwintig spellen die Capcom dit jaar uitbrengt, verschijnt er slechts één voor de Xbox.

De Xbox neemt in Japan momenteel de derde plaats in achter de PlayStation 2 en de GameCube. De verkopen zijn het vorige fiscale jaar gedaald met tweederde, en zelfs na een grote prijsdaling van een derde van de prijs bleven de verkoopaantallen dalen.

Analyst P.J. McNealy zegt dat ondersteuning van de grote Japanse ontwikkelaars vereist is om de opvolger van de Xbox een succes te laten worden in Japan. Want dat is volgens hem de voornaamste reden dat de Xbox achterblijft bij de concurrentie. De Xbox heeft te weinig spellen met een Japanse achtergrond. Peter Moore, vice-president van Microsoft's entertainment afdeling is het hiermee eens, en stelt dat de Japanse scene er heel anders had uitgezien als er tijdens de Xbox lancering een Japanse Role Playing Game als Final Fantasy verkrijgbaar was geweest.

Om meer voet aan de grond te krijgen in Japan, dat na de Verenigde Staten de grootste markt is op het gebied van computerspellen, gooit Microsoft het dus over een andere boeg. Allereerst gaat men zelf meer Japanse spellen maken in de in Tokyo gevestigde Microsoft studio. Deze studio bracht onlangs Magatama uit, en eind dit jaar komt het met de potentiële topper Sudeki. Vreemd genoeg schrapte Microsoft een tijdje terug het spel True Fantasy Live Online van deze studio omdat het niet tevreden was over de voortgang van deze mogelijke top RPG.

Ondertussen probeert Microsoft steeds meer samen te gaan werken met Japanse ontwikkelaars. Tecmo bijvoorbeeld is verantwoordelijk voor de twee best verkopende Xbox spellen in Japan tot nu toe, en gaat ook ontwikkelen voor de opvolger van de Xbox. Square Enix, dat tot nu toe nog geen enkele titel uitbracht op de Xbox, denkt er ook serieus over na om te gaan ontwikkelen voor de Xbox 2.

Buiten Japan doet de Xbox het overigens een stuk beter. Zo schat men aan het eind van dit fiscale jaar tussen de 13.5 en 16 miljoen Xboxen te hebben verkocht. Dat is ongeveer gelijk aan de 14.5 miljoen exemplaren die Nintendo van haar GameCube heeft gesleten, maar staat nog altijd in schril contrast met de dik 70 miljoen verkochte PlayStation 2's.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hebben jullie dit zelf geschreven?  jullie wilden toch liever korte berichten? :)  hoe dan ook ik denk dat microsoft al min of meer geflopt is in japan


 • We schrijven alles zelf DaRkDuDe. Tis inderdaad een dikke lap text maar ik heb het al in moeten korten.  Succes in Japan staat en valt met de typsche Japanse games en daar hebben ze nou eenmaal niet genoeg van. Ik lees elke week de Japanse verkoopcijfers en ik vind het erg vaag om te zien dat sommige weken de PS1 of de oude GBA nog beter verkopen dan de Xbox daar.  Hieronder zullen ongetwijfeld reacties volgen van mensen als "japan boeit me niet" of "ik hou toch nie van RPG's" maar denk even verder dan je neus lang is. exclusieve Konami/Square/Capcom of Namco titels zullen de verkopen een enorme boost geven.


 • Onder die 6000+ spellen bevinden zich natuurlijk ook de PS1 titels.

 • @ jordyyy  Ja, er had bij moeten staan dat er, in de tijd voordat de xbox uitkwam er ruim 5840 spellen op de markt zijn gebracht voor de ps2. Ook zijn er ruim 56 miljoen ps2 verkocht in de tijd voordat de xbox uit kwam. Dus inderdaad de xbox zou dezelfde userbase in Japan hebben gehad als deze gelijk met de ps2 uit zou zijn gekomen.  Voor de ongelofelijke debielen hier, dit bericht bevat een vleugje ironie.


 • Had je verwacht dat ze zelf met Microsoft om de tafel zijn gaan zitten om dit verhaal te krijgen Somextra? Tuurlijk hebben ze het van het internet, en het is zelf (her)schreven, is niet letterlijk vertaald als ik beide stukjes lees.

 • Ik heb een vraagje omtrent de 6000 spellen voor de PS2; hier zitten zeker ook alle PSone spellen bij, of niet?  Heb namelijk geen flauw idee of dat zo is, en ik vind het wel interessant om te weten.  @Somextra..

  Het is wel een idee die we in overweging willen nemen, als het nog niet gedaan is door het management (neem aan van wel)..  Thnx voor de complimenten trouwens. :)

 • Hoop wel dat, dat voor elkaar komt :)

 • Ach gewoon Konami,Capcom,Square-enix, tecmo overnemen ;)

 • @Cyberpunk kijk eens 6 post boven je;)

 • Hehehe, had ik niet gezien.. Thnx man.. :)

 • als ze zo graag goed willen verkopen in japan waarom zou je dan true fantasy schrappen, omdat het kut liep, gaat niet snel genoeg? nou alleen EA produceert aan de lopende band (kut)games ze motte niet zeiken, als ze het er zelf naar maken

 • het scheelt volgens mij ook dat de XBOX te Amerikaans is. Voor de Ps2 zijn in Japan veeel meer spellen te koop die typisch japans zijn echt van die druke games die ze in het westen niet zien zitten. Als de XBOX2 uitkomt maat er ten eerste iets aan het uiterlijk gebeuren want dat is de eerste reactie die je krijgt van een console. En dan het spelaanbod ja. IK denk dat de Xbox 2 niet veel beter zal scoren als de gewone xbox de Ps3 zal het wel weer beter doen in Jappenland.

 • xbox heeft te weinig rpg's dat en het hele nintendo gedoe spelen jap.

 • Ik denk dat de xbox 2 of hoe ie ook gaat heten wel degelijk een goede kans amakt mits microsoft in zee gaat met DE grote japanse ontwikkelaars voor typisch Japanse gamer maar die ook in het westen goed verkopen en die zijn er wel degelijk kijk maar naar bijv. Viewtifull Joe enzo. Als ze dat hebben en een slick design een kleine controller en een nieuwere verbeterde versie van xbox live! dan zitten ze volgens mij wel geramt.

 • Het stinkt hier.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren