1. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth 2

Het is al weer een tijdje geleden dat Battle for Middle Earth 2 uitkwam. Toch vond ik het nog leuk om er een recensie over te schrijven. Battle for Midlle Earth 2 is het vervolg op het grote succes Battle for Middle Earth, die vele malen over de toon bank ging. Voor veel mensen kwam dit spel als een verrassing. De The Lord of the Rings hype was toch al voorbij?, niet voor EA. Die vonden dat er nog wel een vervolg gemaakt kon worden en nu ook met het verhaal uit de boeken.

Gameplay

Net zoals in het vorige The Battle for Middle Earth, draait alles in de game om een zo groot mogelijk leger te maken en hier mee je tegenstander te overrompelen. Voor veel gamers was dit erg makkelijk, je bouwde je in, wachten net zo lang totdat je een groot leger had en viel hier mee aan. In Battle for Middle Earth 2 moet je toch wat verder gaan.

Je bent nu vrij om te bouwen waar je wilt. En het succesvol aanvallen is nu moeilijker. Je Tactici inzicht moet in deze game een stuk hoger liggen dan in de vorige game. Hoe ga je aanvallen? Van voren van achter of in de flanken? De sterkte van units is van voren sterker dan van achter, rij je op een leger in met een leger ruiters dan zullen ze allemaal snel dood zijn, dan als je van achteren aanvalt. Ook kan je zeegevechten houden met schepen, helaas heeft het niet echt veel waarde in het spel. De boten kosten te veel commandopunten, vaak zijn de transportschepen alleen nuttig.

De AI (kunstmatige intelligentie) van de computer is ook verhoogt. De vijand trekt zich terug en valt op zwakke plekken aan. Helaas is de AI niet heel erg hoog. Vaak vallen helden of kleine groepjes soldaten alleen aan. Ook helden gebruiken hun speciale krachten niet.

Factions

In Battle for Middle Earth had je Gondor, Rohan, Mordor en Isengard. In The Battle for Middle Earth 2 hebben ze dit verhoogt met 3 factions de Elven, Dwergen en Goblins. Ook hebben je Gondor en Rohan samen gevoegd tot Men of the West, dit is gedaan voor de balans tussen goed en kwaad. Helaas voor Rohan is er bijna niks van hun overgebleven, alleen de Rohirrim en de helden zijn over.

Elven zijn net als in de film goed in boogschieten, en verplaatsen zich snel over de map. Ze zijn sterk in het aanvallen, en slecht in het verdedigen, ook hebben ze geen siegewapens.

Dwergen hebben een dik panser met hun Mithril, en hebben sterke siegewapens. Ze zijn sterk in aanvallen en verdedigen. Ze hebben helaas als groot nadeel dat ze sloom zijn.

Goblins zijn erg snel en verplaatsen zich met hun tunnel stelsel snel over de map en zijn goed koop in het gebruik, allen zijn ze erg slap. Verder zijn er aan de oude factions een aantal helden toegevoegd zoals Sharku en Grima (Isengard) en de Mond van Sauron (Mordor), helaas geen nieuwe units.

Campagne

In de vorige Battle for Middle Earth game volgde je het verhaal uit de film, in The Battle for Middl Earth 2 niet, hier volg je hoe de elven en dwergen de Goblins en Orks verjagen uit het Noorden. De campagne heeft 8 missies en is leuk om te doen. Je moet bijvoorbeeld de Grijze haven beschermen tegen de kapers en het voort Dol guldur verslaan.

Ook kan je de slechteriken volgen in hun strijd tegen de elven en dwergen.

Helaas is de Campagne erg kort van duur, hij had van mij wat langer gemogen.

Grapics

De grapics zien er echt beeldschoon uit, als je de beeldkwaliteit op erg hoog zet. Hiervoor heb je wel een bakbeest van een pc nodig. Het mooiste in de game is het water, de zon reflecteert er in en je ziet de golven op de stenen neer slaan, net echt. Ook het landschap met de bewegende bomen en vliegende vogels verhoogt de sfeer echt.

Sound

Toen ik de muziek en geluiden hoorden kwam ik weer helemaal terug in de The Lord of the Rings sfeer. De bekende muziek uit de film werd gespeelde. Ook toen ik de nieuwe muziek hoorde kreeg ik weer rillingen op mijn rug. Ook is er aan de sfeer geluiden gewerkt, je hoort vogels fluiten en vliegen, mensen lopen, water stromen en de zee golven.

Create-a-hero

Een van de geheel nieuwe element in The Battle for Middle Earth 2 is de create-a-hero mode. Hiermee kan je zelf een held creëren, geheel zoals jij wilt. Hierbij kun je kiezen uit een paar soorten wezens (zoals tovenaars en elven) die splitsen zich op in rassen onder dat soort bij de elven in manlijke boogschutter en vrouwlijke boogschutter. Hierna bepaal je hoe veel kracht en panser hij heeft, en nog wat andere dingen (onder andere zicht) hiervoor krijg je bij wezens van normale grote 30 punten. Nadat je hem een naam hebt gegeven ga je zijn speciale krachten kiezen uit een groot assortiment van verschillende krachten. Je kan 10 keuzes maken, 5 krachten die de held heeft, en de andere 5 om de krachten te verbeteren. Deze zelf gecreëerde helden kun je gebuiken in offline en online gevechten.

War of the Ring

War of the Ring is een andere vernieuwing, eigenlijk een hele andere manier om The Battle for Middle Earth 2 te spelen. Het lijkt erg veel op risk. Het doel is om de thuisbasis van de tegenstander over te nemen in een normaal spel. Er zijn een heleboel verschillende variaties hierop. Je begint met een provincie, 3 helden en een aantal bataljons units. Tijdens het spelen is er ook de mogelijkheid om gebouwen te bouwen, 2 gebouwen in een provincie maximaal. Met een barak kan je bijvoorbeeld nieuwe soldaten maken. Deze komen vrij na 1 of 2 beurten. Als je moet vechten om een provincie kan je 2 manieren kiezen van vechten, virtueel of real-time, dit houd in dat de computer berekent wie wint of je speelt het spel zoals in een normaal spel. War of the Ring kan je ook online spelen, het enige vervelende is dat je erg lang op de tegenstander moet wachten als hij sloom is.

Online

Zoals je al gelezen hebt is er de mogelijkheid om online te spelen tegen andere mensen, hierbij kan je gebruik maken van je eigen held en als je die kan maken je eigen mappen. Kan je die niet zelf maken, wees gerust er zijn genoeg andere mappen te downloaden van andere mensen. Ook kan je online wedstrijden spelen met andere spelers. De mogelijkheid War of the Ring is er ook, allen komen er niet veel mensen.

Conclusie en beoordeling

The Battle for Middle Earth 2 is een zeer geslaagt spel, zeker de moeite waard om te kopen. EA heeft goed naar de kritiek geluisterd op The Battle for Midlle Earth, en heeft er veel aandacht aanbesteed. Ze hebben ook zich goed verdiept in Tolkiens The Lord of the Rings wereld, veel dingen die niet in de film voor komen, lijken precies op de beschrijvingen van Tolkien. Helaas zitten er ook wat mindere kanten aan. Er is weinig vernieuwing in de oude factions, en het AI is wat laag. Toch heeft dit spel mij heel wat speel plezier gegeven, en zal het ook nog een tijdje doen.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grapics
 • Sound
 • Echte LotR sfeer
 • Vrij bouwen
 • Online
 • Minpunten
 • Korte campagne
 • Lage kunstmatige intelligentie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • beter laat dan..nooit?

 • Ik snap niet dat je hem 1,5 jaar later nog zou willen halen.

 • Alsof 400 punten al zoveel was…..

 • Inderdaad die 5 euro was al goed te betalen. Maargoed voor de weinigen die de game hebben en hem nog spelen en hem ook nog eens niet gedownload hebben, is het mooi.

 • heb um alang :P  maar ze kunne beter andere dingen afprijzen denk ik

 • Heb de game wel, maar zeker geen behoefte aan deze DLC.

 • Heb er nog nooit van gehoord…

 • PGR4 is echt een goed spel! Jammer dat er in dat pack die nu in de aanbieding is geen nieuwe banen zitten… Ook jammer dat deel 4 het laatste deel is uit de serie… Heb ze allemaal en een deeltje 5 gaat er bij mij nog wel in maar helaas :(

 • 260 points is het echt wel waard

 • jezus man konden ze dit niet 2 maanden geleden doen. ik had er 400 voor betaald/

 • @JeroenXbox:

  Is er soms iets gebeurt waardoor er geen 5e deel meer komt?

  ———–

  Zo dat is lang geleden dat ik iets van de game gehoord heb :P .

  Ben geen fan van de serie, maar dit is wel erg laat.


 • Je bent vergeten te melden dat dit pack ook nog 3 moto's speelbaar maakt. De Yamaha R1 en 2 Aprillia's

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren