1. SSX 3 (PS2)

SSX 3 (PS2)

Op de PS2 is er maar één snowboardgame. Dat vinden wij overigens niet zo heel erg, want het is een goede game: SSX. Dit is alweer het 3e deel uit de succesvolle reeks en de sneeuw is natter dan ooit. Doe dus je wanten aan en zet je muts op, en maak je klaar voor de recensie.

Deze game speelt zich af, anders dan zijn voorgangers, op een hele grote berg. Deze berg is verdeeld in drie pieken. In het begin heb je alleen nog toegang tot piek 1, maar als je wat verder bent kan je ook op de andere pieken je kunsten laten zien. De hogere pieken worden dan ook moeilijker en ruiger. Elke piek is dan weer onderverdeeld in 4 races, 5 Freestyle events en een Freeride mode. Het racen is gewoon wie het snelst beneden is. Het is onderverdeeld in een gewone race, backcountry en peak races. Backcountry is niet met een hele groep, maar met één tegenstander. En op het einde van de piek, heb je dan een ‘piek race’, een race over de hele piek. En bij de laatste race op piek 3, moet je dan weer een race doen over de gehele berg, wat een je een geweldig gevoel geeft. Bij Freestyle gaat het dan weer om de meeste punten, die je moet halen in een hele grote halfpipe of gewoon op een parcours. En de Freeride mode dient dan weer om de berg te verkennen, en om Big Challenges te doen en Collectibles te verzamelen. Big Challenges zijn kleine opdrachtjes zoals, door ringen heen gaan of een bepaalde trick uitvoeren. En Collectibles zijn een soort sneeuwvlokjes die over de hele berg verspreid liggen. Om de berg mee af te gaan heb je keuze uit 10 personages: Nate uit Colorado, de stoere Mac, de canadese babe Elise, het ukkie Griff, de Zweedse meidenmagneet Viggo, de Britse Moby, de trendsetter Zoë, de dorpsgek Psymon, de rebel Allegra en de Japanse Kaori. Als je de volgende peak wilt unlocken moet je, of minstens brons halen op alle races of Freesyle events, of een bepaald aantal Big Challenges uitspelen en Collectibles verzamelen.

Tricks zijn erg belangrijk in SSX3, en je zult ze vaak gebruiken. Rechts in je scherm is een turbometer. Door tricks te doen wordt de meter gevuld. Als je dan op vierkantje drukt ga je een stuk sneller. Is de turbometer vol, dan krijg je toegang tot ‘Über tricks’, hele vette tricks. Na elke Über trick verschijnt er een letter van het woord ‘Über’ boven je turbometer. Heb je het woord ‘Über’ gespeld dan kan je ‘Super Über’ tricks uitvoeren. Dit zijn onrealistische maar supergave tricks waarbij je personage zijn voeten van zijn board haalt. Dan ben je nog niet klaar want boven Über staat nog Super. Heb je ‘Super Über’, dan blijft je turbometer een tijdje vol en heb je de kans om een ongelofelijke snelheid op te bouwen. Dit systeem van de turbometer en Übertricks wekrt erg goed. Ook kan je je tricks aan elkaar linken. Na het succesvol uitvoeren van een trick verschijnt er een rond metertje in beeld. Als je een volgende trick begint voor dat metertje vol is krijg je een soort bonus, die steeds groter word als je meer tricks snel achter elkaar uitvoert. Op deze manier verdien je meer geld en krijg je meer punten. Hier zul je vooral in de freestyle events profijt van hebben.Op de berg zijn een aantal blokhutjes verspreid waar je nieuwe ‘Super Über’ tricks kan kopen en veranderen. Ook kun je daar met je vrdiende geld je 7 stats verhogen (Acceleration, Edging, Speed, Spin, Stability, Toughness en Tricks) en je personage van kleding veranderen. Er zijn veel verschillende kledingstukken zoals: mutsjes, truien, broeken, handschoenen, schoenen, rugzakken, snowboards en meer gekke dingen. Zo gaf ik Mac een stel bokshandschoenen, en gaf ik Elise konijnenoortjes.

De muziek is erg goed in deze game. Door de muziek zien de Übertricks er nog vetter uit en lijkt het alsof je nog hoger in de lucht vliegt. Zo zijn er rock en tranceachtige tracks van onder andere N.E.R.D, Queens of the Stone Age, Black Eyed Peas, Junkie XL, Fatboy Slim en Finger Eleven. Ik betrapte mezelf er af en toe op het meezingen van de tracks. De tracks worden aan elkaar gelult door een dj van Radio Big, een radio die op de hele berg te ontvangen is. En als je de muziek dan nog niet goed genoeg vindt, kan je trakcs kopen en je eigen playlist maken. De personages praten met elkaar op de berg en hebben ook een soort mailsysteem. Kortom met het geluid zit het wel goed.Met de graphics is ook niks mis. De grote omgevingen zijn gedetailleerd en zien er erg mooi uit. Ook al is er wel sprake van een heel klein beetje popup, wat helemaal niet storend is. Ook maak je onder het boarden veel mee, het ene moment belandt je in een sneeuwstorm, en het andere moment raakt een vliegtuig een boom en valt hij om, zodat jij erover kan grinden. Maar ook rollende sneeuwballen, vallende rotsen en lawines behoren tot de partij.

Leuk aan deze game is dat er veel wegen naar beneden zijn. En geloof me, als je na een jaar deze game opnieuw speelt, kom je zomaar nieuwe wegen tegen. Ook leuk is dat je andere personages knockout kan slaan, wat als gevolg een volle turbometer heeft. Echter laten de anderen niet met zich sollen, en krijg je even later een stoot terug. Alles voelt ook goed in deze game, er zijn ook niet echte minpunten, behalve dat het voor sommige mensen misschien snel saai wordt. Doordat alles goed voelt is het ook erg leuk om de hele berg af te boarden. En het gevoel is onbeschrijvelijk als je hoog in de lucht zweeft, en je één van je Übertricks laat zien. De Multiplayer mode is ook zeer geslaagd, alleen jammer dat je de peak races niet met zijn tweeën kan doen.

Conclusie en beoordeling

None

Ook al heb je niet echt iets met snowboarden, dit kan even goed wel eens iets leuks voor je zijn. Want het is letterlijk en figuurlijk een ‘Coole Game’ Die het ook verdient, om bij jouw game collectie te horen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Super Über tricks
 • Speelt lekker vloeiend
 • Beeld en geluid
 • Minpunten
 • Niks bijzonders

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die gasten hoeven zich ook echt geen zorgen te maken ;)

 • zij hoeven zich geen zorgen te maken

 • Ligt het aan mij of staan de enters erg raar? En ach, WoW blijft toch gespeeld worden dus die winst blijven ze wel behalen, het kan zelfs een voordeel zijn, mensen die werkeloos raken krijgen meer vrije tijd en gaan opzoek naar tijdelijke hobby's, gamen is een goede, MMO in het bijzonder, dan blijf je ook sociaal actief.

 • boeiend

 • Die gasten zullen om die 'kleine' verliezen heus niet failliet gaan.

 • Ik denk niet dat zij zomaar in de problemen zullen geraken. :)

 • Knuppels hadden nooit samen moeten gaan, Diablo, WoW, Starcraft en Warcraft pwnd al die Activision crap :P.

 • die gasten hoeven zich geen zorgen te maken, ze blijven miljoenen zo niet miljarden krijgen van WoW, dus hier maak ik me ook geen zorgen om en om eerlijk te zijn boeit het me niet =].

 • Ze hebben nog genoeg geld daar. En de economie kan alleen nog maar omhoog.

 • Waarom maken ze zich zorgen over ?

 • rijke mensen die bang zijn dat ze arm worden

 • Met Activison Blizzard komt het wel goed. :)

 • Ze hoeven zich geen zorgen te maken hoor.

 • Met games als WoW en GH zitten ze voorlopig nog wel goed.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren