1. Syphon Filter: Dark Mirror (PSP)

Syphon Filter: Dark Mirror (PSP)

Syphon Filter kan voor sommigen onder jullie wel een belletje doen rinkelen. Deze game maakte enkele jaren geleden furore op de Psone met drie games die respectievelijk in 1999, 2000 en 2001 verschenen. De games waren van aardige kwaliteit en de franchise probeerde dan ook z’n overstap naar de PS2 te maken met Syphon Filter: The Omega Strain in 2004, maar slaagde jammer genoeg niet in zijn opzet. Tussen al het stealth- en schiet-geweld van Snake, Sam & Socom kon deze franchise zich niet handhaven, want de elementen in deze PS2-game werden allemaal wel eens eerder gebruikt.

Sony Computer Entertainment, die de rechten van Syphon Filter bezit, besloot dan maar om een game te ontwikkelen voor de PSP. Een rechtstreekse port van de oudere generatie of totaal nieuwe en verfrissende game? Laten we eens testen hoe donker deze spiegel werkelijk is.

Introductie

Syphon Filter: Dark Mirror draait rond de superspion Gabe Logan. Hij moet op z’n eentje of samen met zijn team een aantal mysterieuze aanvallen op chemische fabrieken onderzoeken. Omdat chemische fabrieken de laatste tijd nogal « hot topics » zijn, doet het je meteen denken aan de kwestie Iran en zijn nucleair wapenprogramma. En inderdaad, het draait hier wel degelijk om het woord dat president Bush zo graag over z’n lippen laat rollen: Weapons of Mass Destruction, kortom WMD. Het is aan jou om samen met je team de productie van deze WMD’s stil te leggen en de terroristen te onderscheppen. Het verhaal klinkt als muziek in de oren, muziek die je al enkele malen hebt mogen aanhoren.

Komt dit bekend voor?

Natuurlijk draait een game niet alleen rond het verhaal, maar is de gameplay natuurlijk ook van groot belang. In de eerste games op de Psone kon je van verschillende technische snufjes gebruik maken en hier is dat niet anders. Kortom, je hebt weer een heel gamma aan leuke speeltjes die je kunnen helpen met je missie. Net zoals Sam Fisher beschikt Gabe over verschillende « goggles », zoals de nachtkijker of de hittegevoelige bril. Iets minder realistisch, maar daarom niet minder leuk, is de EDSU-bril. Deze zorgt ervoor dat de omgeving gefilterd wordt. Alle belangrijke dingen duidt deze bril in het geel aan. Dit gaat van schakelaars tot sloten. Hierdoor heb je wel het gevoel dat het wat gemakkelijk wordt omdat je niet hoeft te zoeken, maar het houdt wel de diversiteit en de snelheid van het spel in ere.

Over wapens beschikt Gabe natuurlijk ook. Gabe kan maximaal vier wapens met zich meezeulen, dus je moet je op cruciale momenten wel kiezen of je het sluipschuttergeweer of de machinegeweer zal meezeulen en dit natuurlijk met alle gevolgen van dien. Een leuke extra aan het sluipschuttergeweer is dat deze niet alleen gewone kogels kan afschieten, maar ook gifpijltjes en mini-bommen

Innovatieve controls?

Als de PSP onder vuur komt te liggen, komt dit meestal door recensenten die de controls hekelen. De ontwikkelaar heeft dan ook een heus risico genomen met de controls van dit spel. Naar goede gewoonte loop je met de analoge stick, maar kijken en mikken doe je namelijk met de vier standaardknoppen van Playstation. Zo kijk je naar links met behulp van het vierkantje. Een rare beslissing en heel onhandig in het begin, maar na een tijdje went het wel en schud je wel enkele headshots uit je mouw. Je inventory doorlopen doe je met de pijltjes en de schouderknoppen dienen om te schieten en om een target te locken.

Zoals ik al enkele malen heb aangehaald zie je verdacht veel overeenkomsten met Snakes en Fishers. Hier is het ook mogelijk om stealth te gebruiken om dan weer af te lossen met wat hevig schietwerk. In het donker is het aangeraden stealth te gebruiken om dan een vijand uit te schakelen door zijn nek om te draaien of door een fatale messteek. Het actie-gedeelte is ook leuk, maar is door de controls soms echt lastig te noemen, omdat het mikken bij cruciale momenten soms erg traag en onhandig verloopt. Dit is toch een ernstig minpunt als je omgeven bent met vijanden.

Valse beloftes?

Toen SCEI de game aankondigde beloofde het PS2-graphics met streaming technologie. Maar omdat we het al wat gewend zijn, moeten we Sony’s woord altijd met een korreltje zout nemen. De graphics zijn zeer goed en de acties zijn vloeiend en realistisch en komen in de buurt van de recente toppers, maar om ze PS2 kwaliteit te noemen, daar gaan ze iets te ver. De game gebruikt heel weinig kleuren is vooral donker en grauw. Natuurlijk moet een dergelijke game geen overtollige aanwezigheid van kleuren bevatten, maar door de grauwe kleuren komen de omgevingen nogal repetitief over.

AI

De AI van de vijanden laat echter ook de wensen over. Standaardbewegingen zoals duiken en schuilen bij hevig geschut komen wel geregeld voor, maar personages die achter dozen of palen blijven steken dragen bij aan de frustratiegraad. Net zoals in SOCOM is het perfect mogelijk een vijand af te knallen terwijl z’n buddy naast hem staat en niet reageert. Hierdoor voelt het spel nep aan.

Geluid

Het geluid van deze game is dan wel terug goed verzorgd en de stemmen van Gabe’s oversten en Gabe zelf klinken goed in de oren. De speciale effecten zoals explosies zijn goed, maar zonder meer. De muziekfragmenten in de menu’s lijken sterk op bekende tunes van andere games, maar dergelijke games hebben altijd wel een Met een headset of oortjes hoor je alles wel wat beter. Ook de laadtijden van de game zijn soms een hekelpunt. Na een hevig vuurgevecht kan een pauze je op adem brengen, maar soms is het echt wel frustrerend.

Conclusie en beoordeling

None

Nadat ik al deze minpunten zo wat ontdekt had, had ik het gevoel dat ik nog een demo aan het spelen was. Dark Mirror voelt onafgewerkt aan. De graphics zijn wel mooi en de gameplay heeft heel wat potentie in zich, maar de minpunten zoals de zwakke AI en de soms te hoge moeilijkheidsgraad, dat deels te wijten is aan de onhandige controls, zorgen ervoor dat spel onafgewerkt aan voelt en daarom niet meer is dan een middelmatige game.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Leuke gadgets
 • Actie alom
 • Minpunten
 • AI
 • Repetitief
 • Hebben we dit al eens eerder gezien?
 • Controls

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • saaai…….

 • Up lijkt me best grappig!  Zie : http://www.youtube.com/watch?v=FOzqIL_HSBk  En het is in 3D (niet de game of de animatie in de film, maar de film zelf wel te verstaan). • hmmm kevin de prehistorische vogel…  maarja ik heb nog nooit gehoort van \"Up\" anyone?

 • De zoveelste tekenfilmgame, ik heb er geen behoefte meer aan. Wel leuk voor de achievementhoeren onder ons.

 • Nog nooit van gehoord, lijkt me trouwens niets en vooral niet voor een game….

 • 92mb O.o….?

 • Nog nooit van gehoord!!Lijkt me trouwens niets aan.

 • Pixar heeft nooit echt goede games… Dat zal waarschijnlijk ook voor deze game gelden.

 • Ik verspil mijn geld niet aan zo'n games …

 • Demo'tje is altijd leuk, zal eens kijken, kom waarschijnlijk toch weer tot de conclusie dat dit soort games bout zijn :(

 • http://pspstart.nl.tt/

  vet man nieuwe spellen voor je psp download ook mario  http://pspstart.nl.tt/
 • http://www.pspstart.nl.tt/  vet man nieuwe spellen voor je psp download ook mario  http://www.pspstart.nl.tt/ • not up but down with this shit!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren