1. Final Fantasy IX (PS1)

Final Fantasy IX (PS1)

Momenteel worden we overladen met nieuws over de next-Generation consoles. Het is een ware waterval aan informatie die ons in de schoot wordt geworpen. Ook de huidige generatie en vooral de PS2 lijkt nog een laatste grote slag te willen slaan. Tussen al dat geweld door hebben we ook nog de handhelds die onderling een strijd aan het voeren zijn, en eigenlijk mogen we dit geen strijd noemen want ze zijn voor verschillende doeleinden en doelgroepen bedoeld. Dankzij de drang naar het nieuwe wordt het oude wat verdrongen naar de achtergrond. Jammer genoeg worden games uit de vorige generatie nog amper gespeeld of wordt er nog amper een woord over gerept. Toen Advent Children uitkwam, begonnen de Final Fantasy liefhebbers zich terug te roeren op verschillende fora, en omdat ik FFVII al enkele malen uitgespeeld had, had ik ook terug zin in een nieuw avontuur, namelijk een avontuur met FFIX.

De Final Fantasy franchise is een franchise die zich al jaren weet te handhaven tussen het grote commerciële geweld in de gamesbusiness. Wat begon als een simpele RPG met een kleine aanhang is uitgegroeid tot één van de populairste franchises ter wereld. Toen Squaresoft (nu Square Enix) zorgde voor het sublieme FFVII werd de ontwikkelaar in één klap een stuk populairder en de daarop volgende FFVIII was even succesvol. FFIX was de volgende in het rijtje en het resultaat kan je hier nogmaals lezen

Verhaal

Final Fantasy IX gooit het zichtbaar over de andere boeg als je het vergelijkt met de twee vorige op de Psone verschenen games. Het oogt allemaal wat speelser, een meer cartoony kiddy gevoel komt in je los. Door deze look dachten velen dat het verhaal de iets kinderachtigere tour ging op gaan, maar niets is minder waar. Het verhaal achter deze game zit verdomd goed in elkaar en zoals elke FF game beaamt worden we getrakteerd met heel wat plotwendingen en onverwachte verrassingen.

Het verhaal draait in eerste instantie rond Zidane, de moderne versie van Cloud (FFVII) met een staart. Hij is lid van de dievenbende Tantalus en heeft de opdracht gekregen de prinses van Alexandrië, prinses Garnet, te ontvoeren. Terwijl zijn dievenbende een toneelstuk opvoert voor de koningin moet Zidane haar proberen te ontvoeren, maar blijkbaar verloopt alles anders dan in gedachten, want prinses Garnet wil zelf ontvoerd worden. Voor Zidane lijkt de klus dan geklaard, maar prinses Garnet wordt op de voet gevolgd door haar persoonlijke lijfwacht en kluns Adelbert Steiner, ofwel Rusty. Die laat het niet zomaar toe dat de prinses ontvoerd wordt en verprutst het hele plan van Zidane & co. Als de koningin weet heeft van de intenties van de zogenaamde toneelgroep laat ze hun luchtboot (een boot dat vliegt) bombarderen. Met wat geluk kunnen ze op tijd ontsnappen maar de gehavende luchtboot moet de duimen afleggen tegen het vuur die woedt in de machinekamers. Kortom, ze storten neer in Evil Forest. Daar begint het echte avontuur pas, want algauw kom je te weten waarom Garnet wou ontsnappen. Haar lijfwacht wil kost wat kost de prinses terug brengen naar Alexandrië, maar Zidane wil daar niets van weten. Ondertussen heeft er zich nog een ander personage zich naar de voorgrond getrokken, namelijk de Black Mage Vivi.

Hoe Zidane en zijn nieuwe « vrienden » het er van af brengen, moet je zelf maar ontdekken, want de game telt een spelduur om en bij de 50 uur. Het verhaal komt traagjes op gang, maar naar het einde toe wordt het complexer en interessanter en houdt het je uren aan je scherm vast gekluisterd. Je komt enorm veel over de personages te weten en die worden één voor één uitgediept tot in het scherpste detail. Vivi heeft het moeilijk de dood te accepteren, Zidane denkt alleen maar aan het helpen van mensen ten koste van zichzelf. Steiner krijgt het hard te verduren met de vragen of hij zijn leven wel degelijk goed georganiseerd heeft. Garnet vraagt zichzelf af of ze wel voldoende persoonlijkheid heeft om de troon op te volgen. Tussen al deze levensvragen door gebeurt heel wat en je krijgt al snel de hulp van andere interessante personages , nog vier om precies te zijn. Ook die hebben hun eigen persoonlijkheid en dragen heel wat bij aan het verhaal.

Gameplay

FFIX is een RPG van pure aard. Een RPG, Role Playing Game, is een genre die je niet kan vergelijken met andere genres. Het verhaal is de fundamentele steen, de gevechten en de opbouw van je personages zijn de peilers. De gevechten zijn turnbased. Dit wil zeggen dat elk op z’n beurt een aanval moet kiezen en die dan uitvoeren. Elk personage heeft zijn eigen kenmerken. Zo is Zidane een uitstekende dief en kan hij voorwerpen stelen van vijanden. Daarbovenop is hij nog eens heel snel en kan aardig wat damage doen. Garnet daarentegen is de healer en summoner. Zij geneest en beschermt je party en kan oeroude wezens met vernietigende kracht oproepen. Vivi is een black mage en kan dus met zwarte magie de elementen beheersen en uiten als aanval. Zo heeft elk personage zijn kenmerken en moet je die in je voordeel weten te gebruiken. Elk gevecht dat je wint levert je Gil, EXP en AP op. Gil is de munteenheid in deze wereld en daarmee kan je voorwerpen en wapens kopen om je personages op te vorderen. EXP en AP zorgen voor de ontwikkeling van je personages. EXP zorgt ervoor dat je personages in levels stijden en zo meer HP (hitpoints) en MP (mana points) krijgen. AP zijn Ability Points en hoe meer je er van deze hebt, hoe meer nieuwe dingen je aan kan leren aan je personage. Bij Vivi heb je standaard « Fire » als aanval, maar eenmaal je stijgt in level en meer AP’s weet te vergaren kan je « Fira » en zelfs « Firaga » aanleren, heel wat sterkere aanvallen dus.

Om je te bewegen in de wereld van Gaia moet je in het begin te voet op pad. Dit heeft tot gevolg dat je in de overworld, de wereld waar je in loopt, veel te maken hebt met random encounters. Dit zijn plotse gevechten met verschillende vijanden. Voor de Final Fantasy fanaten zijn heel wat vijanden een oude bekende, want sommigen tonen verdacht veel gelijkenissen met vijanden uit de vorige games. Jammer genoeg zijn die random encounters na een tijdje heel erg vervelend te noemen, want niet alleen in de overworld heb je te maken met deze random encounters, maar ook in de verschillende locaties die je moet bezoeken die in het vijandige gebied liggen. Ze zijn bevorderlijk voor het opkrikken van je personages, maar soms heb je echt geen behoefte aan dergelijke gevechten dat letterlijk je strot uithangt. En dat is voor mij het enige minpuntje dat ik deze game heb weten te ontdekken. Later op de game (disc 3 en 4) ben je van deze random encounters in de overworld af, want dan verplaats je je namelijk met een boot en een airship.

Graphics

Want de andere elementen die een succesvolle game moet hebben zijn in volle glorie aanwezig. Op grafisch vlak kan je echt spreken van een topgame. Deze FFIX is een pareltje en tussen al het grafische geweld door van de next-Generation console speel ik met plezier nog deze game. Pixels in overvloed, maar de overtollige kleurtjes en warme sfeer die deze game uitstraalt is rondom onvoorstelbaar. De grafische effecten van de summons en de black magic aanvallen zijn echt prachtig en bovendien zijn de FMV’s wederom van topkwaliteit. FMV‘s, afgekort voor Full Motion Videos, zijn korte filmpjes die je te zien krijgt doorheen het verhaal en zijn soms naadloos geïntegreerd met het spel zelf. Alhoewel we het hier hebben over de Psone moet ik concluderen dat deze game echt een grafisch pareltje is.

Geluid

Het geluid is nog zoiets waar Square zijn volle energie insteekt. We weten dat Final Fantasy X al zo’n prachtige soundtrack had, en zijn voorganger moet zeker niet onderdoen. De personages hebben wel geen eigen stem, maar de vrolijk of juist melancholische deuntjes spreken soms boekdelen. Jammer genoeg verschijnt steeds maar weer hetzelfde deuntje als je moet vechten tegen vijanden en door de random encounters kan dat wel eens een storend element worden.

Conclusie en beoordeling

Kortom, deze game is prachtig en moet zeker niet onderdoen voor Final Fantasy VII en VIII. Velen menen dat deze de minste uit de reeks is, maar dit vind ik zeker onterecht. Ik heb me enorm geamuseerd en geraakte bij momenten erg geëmotioneerd bij de verschillende krachtige plotwendingen en verrassingen. Naar het einde toe slaat je mond toch wel enkele malen open van verbazing. Het verhaal is enorm sterk en dat als een paal boven water en bevat naast de 50 uren gameplay nog enkele uurtjes die je kan besteden aan minigames (chocobo!) en aan het verzamelen van verborgen voorwerpen en wapens. Jammer genoeg vind je deze niet meer in de winkels en moet je voor tweedehands versies heel wat Euro’s neerleggen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Ijzersterk Verhaal
 • uren gameplay
 • Luchtige mooie graphics
 • Minpunten
 • Random encounters
 • Nergens nog te vinden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • k ben em nu net aan downloaden:) ben erg benieuwd of het wat is..

 • we zullen zien……..

 • binnenkort maar is downloaden dan

 • heb hem al een tijdje liggen

  ondertussen ook al uitgespeeld

  best een leuke game

 • Jeuj, straks demo downen en eens checken en vergelijken met Ninja Gaiden II

 • Ben benieuwd zometeen even checken.

 • Geef mij maar Ninja Gaiden. :)

 • Vermakelijk maar hiervoor betaal ik niet de volle pot.

 • ik de demo gespeeld en ik moet zeggen dat ik niet had verwacht dat het zo gruwelijk zou zijn, die spin slopen is echt gaaf.  Ik heb het echt niet op die qte maar hier is het wel echt goed gedaan

 • Nog niet gespeeld, het zal ook wel niets zijn denk ik.

 • Straks maar eens downloaden

  Maar ook al staat de demo me niet aan, de uiteindelijke game speel ik toch. Ik heb een vreemde aantrek tot baggergames, die ik dan leer apprecieren(turning point,legendary)

 • Eens even kijken, verwacht er niet al te veel van, maar dan kan het ook alleen meevallen :)

 • Was al sinds eind vorig jaar te downloaden op de Japanse Marketplace. (compleet Engelstalig)

 • W00TN355

 • and another time W00TN355

 • Een demo checken kan nooit geen kwaad.

 • Ben erg benieuwd naar dit spel, ondanks het op voorhand geleverd kritiek. Ga de demo toch maar even proberen dan.

 • ik heb em gespeeld maar hij valt me een beetje tegen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren