1. Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal (PS2)

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal (PS2)

Daar heb je ze weer, Ratchet en de vuilnisbak... euh, ik bedoel Clank. Deze keer gaan de twee vrienden weer eens een schurk te lijf en redden een aap met een masker uit het oerwoud. Maar daar hoort natuurlijk ook wat geknal bij, anders zou de fun er zo af zijn. Daardoor hebben ze er ook voor gezorgd dat je deze keer een beetje hulp krijgt van oude bekenden uit de vorige games. Zij zullen je natuurlijk alleen voor de voeten lopen en aan je hoofd zagen. Maar bereid je maar voor op een vervolg met klasse.

Clank is beroemd!

De game begint wanneer Ratchet en Clank een potje aan het schaken zijn, wat natuurlijk Ratchet verliest omdat hij niet zo slim is als een robot. Ineens ziet Clank dat het tijd is voor zijn "eigen" programma. Namelijk "Secret Agent Clank". Ratchet vindt het een vreselijke serie omdat hij daar maar een butler in speelt en Clank de ster is. Maar gelukkig voor het duo krijgen ze een oproep van een president in nood. Zijn mensen worden namelijk aangevallen. Jij gaat er op af en krijgt zelfs nog wat steun van een paar robots. Na een tijdje kom je op een groot ruimteschip terecht en krijg je de opdracht om een mysterieus wezen te gaan zoeken, dat op een aap lijkt. Waarom? Dat wezen is namelijk de enige die hun nieuwe vijand (Dr. Nefarius) ooit heeft verslaan. Met weinig zin gaan ze naar die planeet en proberen het wezen te vinden. Maar zo simpel is dat ook weer niet, er is namelijk een groot hindernisparcour waar ze voorbij moeten. Eenmaal ze het parcour voorbij zijn, komen ze het wezen tegen. Het wezen dat op een aap lijkt (en dezelfde geluiden maakt) trekt zijn masker en af en ons duo schrikt zich een hoedje. Het is Captain Qwark. De dikke ster van Tv (uit de vorige serie). Nadat ze hem verslaan hebben in een gevecht en bekomen zijn van zijn stank, brengen ze heb naar het ruimteschip. Daar word hij opgesloten en gepoetst natuurlijk, maar wordt hij terug de oude? Ik hoop het. Maar het draait in deze game vooral om het springen van platform naar platform, meer kan je over dat springen niet vertellen. Allen dat het soms best moeilijk kan zijn.

Gadgets bij de vleet!

Ook deze game zit weer boordevol gadgets die je goed van pas zullen komen tijdens de game. Meestal heb je ze nodig om voorbij hindernissen of een obstakel te komen, of soms voor een enorme sprong, enz... . De wapens kan je weer lekker upgraden. Dat is nu eenmaal standaard in deze reeks. Hoe hoger je die wapens upgrade, hoe sterker ze worden (duh). Je hebt dan bijvoorbeeld een soort laserzweep waarmee je jouw vijand vanaf afstand mee kan aanvallen. Je hebt natuurlijk ook nog een heleboel andere wapens, bijvoorbeeld een sniper, een soort mini - atoombom, enz... . Maar de wapens zijn niet alleen sterk ze zien er ook nog eens grafisch mooi uit. Ook de omgeving waarin je ze gebruikt ziet er weer eens mooi uit op dat vlak. Ok, het is cartoonachtig, maar ook niet dit soort games kunnen grafisch top zijn. Dat zal je wel merken als je de aap, ... euh, Captain Qwark tegenkomt. Na een tijdje keer je terug naar het schip, waar je te horen krijgt dat Qwark de leiding heeft gekregen over de hele missie (ok, we gaan eraan). Maar dat is nog niet alles, hij heeft ook nog eens een paar oude bekenden uit de vorige games erbij gehaald om samen een team te vormen. Zij geven je tips, wapens en gadgets die je heel goed van pas zullen kopen tijdens het spelen van de game, dus zijn ze toch nog ergens nuttig voor. Gelukkig kan je in je persoonlijke kamer op het schip 2D videospelletjes spelen met Qwark in de hoofdrol. Dat zorgt voor een leuke extra, ook al zijn die mini - games niet echt moeilijk.

Idioten tot en met!

De vijanden in deze game zijn niet slim, soms lopen ze jouw gewoon voorbij. Maar gelukkig is er wel iets waardoor met ze vechten leuk word. Ze zijn namelijk enorm sterk en komen vaak met tientallen tegelijk op je af. Daarom zal je af en toe een armor moeten kopen die je beschermt en die kan je op veel plaatsen vinden. Maar nu terug over die vijanden, er zijn een heleboel verschillende soorten van vijanden in deze game. Dus zal je het niet snel ééntonig gaan vinden. Gelukkig maar! Je hebt er kleine vervelende en grote slome, maar je hebt voor elke vijand wel een gepast wapen tot je beschikking. En als je dan toch even moet schuilen dan speelt er een leuk deuntje op de achtergrond waar je even naar kan luisteren, tot je de kans hebt om weer in de aanval te gaan. Nu eens wat over je vliegtuig. Er zijn een paar missies waarbij je jouw vliegtuig nodig zal hebben en daarom heb ook de kans om je voertuig te "pimpen". Dat kan bijvoorbeeld met rakettenwerpers, lasers, een nieuw kleurtje, nieuwe vormgeving en nog zoveel meer. Ik kan al niet meer wachten om mijn vliegtuigje nog eens om te bouwen. Die missies waar ik het eerder over had zijn soms best moeilijk en je zal het dan af en toe tactisch moeten aanpakken. Bijvoorbeeld eerst de sterkste en dan de zwakste aanvallen, of andersom, dat hangt van jou af. De speelduur van de game is in ieder geval lang genoeg en zal je niet teleurstellen.

On - line pret hebben.

Tot slot heb je dan nog de multiplayer. Je kan met 4 mensen tegelijk tegen elkaar spelen en geloof me, dat is leuk. Je kan dan uit verschillende personages uit de game kiezen en soms zelfs voertuigen gebruiken om je vrienden te vernietigen. Natuurlijk hoort daar een leuk sfeertje bij en daar zorgt de omgeving voor. Je kan namelijk kiezen in welke omgeving je tegen elkaar wil strijden. Ik koos vaak voor een omgeving waar er veel mogelijk was om te schuilen, want ik schiet ze graag neer met een sniper. Ik vond het altijd leuk om te zien hoe verbaasd ze waren als ze er ineens aan waren. Maar dat is nog niet alles, er is ook nog een on - line mode bij deze game en daar kan je zelfs met 8 tegen elkaar spelen tegelijk! Nog meer actie en spanning dus! Maar hier kan je wel niet toevallig naar iemand anders zijn schermpje kijken om ze te slim af te zijn. Jammer, haha. Voor de rest kan ik nog maar 1 ding vertellen en dat is een minpuntje. Als je alles weer eens goed bekijkt, dan merk je al snel dat het weer meer van hetzelfde is. En daar moeten ze toch eens iets aan veranderen. Er zijn toevoegingen gebeurd, maar te weinig naar mijn mening. Maar over het algemeen vind ik dit een geslaagde platformer.

Conclusie en beoordeling

None

Dit is een leuke game met genoeg afwisseling en een heleboel actie. Het is een degelijke platformer die niet snel zal vervelen, ook al is het meer van hetzelfde. Er zijn wel een paar leuke toevoegingen gebeurd en het zal niet snel eentonig worden. Op grafisch vlak is de game ook wel goed. De cartoonachtige look geeft de game leuke sfeer nog een duwtje in de rug. Ook de vele gadgets en wapens zijn mooi uitgewerkt en zijn leuk om te gebruiken. Ook de terugkeer van Captain Qwark zorgt voor de nodige humor en sarcasme. Genoeg afwisseling dus wat de sfeer betreft. De speelduur is ook lang genoeg en zal niet teleurstellen. De enige minpuntjes zijn de A.I. van de computer en het feit dat het meer van hetzelfde is. Maar over het algemeen is dit een leuke game.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Vette gadgets.
 • Leuke wapens.
 • Mooie cartoonachtige graphics.
 • Genoeg actie.
 • Veel vijanden.
 • Humor.
 • Minpunten
 • Soms oerdomme computer.
 • Meer van hetzelfde.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Deze game moet ik echt halen als ik MadWorld heb uitgespeeld… alsook The Conduit én THotD!

 • Ik weet het nog niet zo net!

 • Ik vind de recensie relatief kort voor een game die volgens jou een 8 verdient. Zo heb je vrijwel niks verteld over de cutscenes die voor Wii-begrippen toch wel aardig te noemen zijn. Daarnaast mis ik het gedeelte over de matige A.I. van de tegenstanders, waardoor je van het cijfer wel een heel punt af kunt halen.  Tenchu 4 is een neutrale game die leuk is voor de echte Ninja-fans en verdient naar mijn mening eerder een 7. Voor een 8 heeft het net iets te veel zwaarwegende minpunten.

 • Korte, maar krachtige recensie Wessel! Jammer dat de Tenchu-serie op de Xbox 360 niet net zo sterk is als dit deel…

 • Tenchu heeft zijn tijd wel gehad

 • ^ Idd, na de eerste eigenlijk al wel.  De tweede op de psx en dan het eerste PS2 deel waren ook nog wel aardig maar toch al een stuk minder.

 • hey azijn pissers het is een 8 hoor!!  *diepe zucht*

 • ^ Inderdaad, maar van Shenmue had ik zo'n reactie wel verwacht, hij is een soort mini-Koppa.

 • Da's wel een goede score! Maar de graphics lijken me niet erg goed als ik de screenshots bekijk…

 • lijkt me een boutspel

 • Hmm, kweet niet wat ik ervan moet denken. Grafisch valt het dus wat tegen, maar goed, dat nu wel vaak genoeg gezegd over de Wii.  Die controller moet toch de gameplay zover kunnen bevorderen dat men echt het grafische kan compenseren met gameplay? Waarom gebeurd dat maar zelden?  Ik denk dat ik niet meer ga reageren op Wii spellen, totdat ze echte toppers maken (spellen die een 9 ofmeer krijgen zoals Zelda e.d.).

  Anders blijf je bezig te reageren op spellen met zesjes, zeventjes en achtjes (waarbij een 8 al als heel erg goed wordt gezien bij gebrek aan 8+ spellen)
 • Goed cijfer kan me er wel in vinden en eigenlijk weer eens een redelijk waardig deel uit de serie.

 • Had verwacht dat dit weer shovelware zou worden. Maar is blijkbaar toch een sterke titel, en dan met Madworld en The Conduit in het vooruitschiet..misschien komt het toch nog goed met de Wii!

 • Zelf ben ik geen fan van het genre, maar het is altijd mooi dat er goede third-party games gereleased worden.  @Srebseig

  Ja, want zevens en achten zijn ook vreselijke cijfers… en je hoeft niet te reageren als je dat niet wilt..


 • Wow leuk voor de Wii, áls ik een Wii had, had ik deze mss wel gehaald. :)

 • De Wii begint op stoom te komen!

 • ^heeft wel even geduurd voordat de Wii op stoom kwam.

  Heb hem al verkocht. ^^

 • Nou ja als ik een wii had zou dit wel een van de (weinige) spellen zijn die ik zou halen

 • Weer een toffe Wii-game… Het gaat weer lekker met Nintendo de laatste tijd aan.

 • en dan heb ik net we wii verkogt een tijdje geleden :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren