1. Adventuregames

Adventuregames

Adventuregames, misschien wel het genre met het kleinste aandeel op de huidige spellenmarkt. Het genre waar ik mee groot ben geworden en waar menig gamer heel wat uurtjes plezier heeft beleefd. Het is dan ook zonde om te zien dat er nog maar weinig interesse wordt getoond voor dit klassieke genre.

Gelukkig hebben de afgelopen jaren een berg juweeltjes opgeleverd voor de fan. En de fan dat ik ben heb ik er ook een boel gespeelt. Nu dan ook een top 5 van dit aloude genre, de factoren die beslissend waren? Ten eerste de historische waarde; hoe goed was het spel toen het uitgebracht werd? Innovatie; wat is de waarde die het spel heeft meegegeven aan de huidige generatie? Veroudering van het spel; heeft het spel het tand des tijd weten te doorstaan en is het nog steeds leuk om te spelen? En natuurlijk het spelplezier, wat geen verdere uitleg nodig heeft. De factoren samen hebben ervoor gezorgd dat de top 5 er zoals hieronder uitziet en niet anders. Met pijn in me hart heb ik veel fantastische titels uit de strijd moeten halen. Spellen als Grim Fandango, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Sam & Max Hit the Road en nog vele andere verdienen het om genoemd te worden. Hoe dan ook welke vijf waren er beter dan de rest?Nummer 5 - Gabriel Knight: Sins of the Fathers
http://media.insidegamer.nl/dump/1088511203.jpgGabriel Knight werd in 1993 uitgebracht, tijdens de hoogtijdagen van de adventuregame. Sierra was druk bezig was met het maken van vervolgen op oude titels zoals Police Quest 4, Space Quest VI, King Quest VII, Quest for Glory 4 en Leisure Suit Larry 6. Uit het niets kwam er plots tussen al deze spellen een onbekende held op het toneel, beter bekend als Gabriel Knight. Wat Gabriel Knight zo speciaal maakte was de donkere sfeer die het spel met zich mee gaf. Zo heb ik meer over voodoo geleerd van Gabriel Knight dan ik dacht dat er bestond. Gabriel speelt ook niet de echte held in dit verhaal maar gewoon een doorsnee man die dankzij het lot in het verhaal rolt. Gabriel Knight: Sins of the Fathers is de donkerste en meest intense adventuregame ooit en verdiend dan ook terecht de vijfde positie.

Nummer 4 - Broken Sword: The Shadow of the Templars
http://media.insidegamer.nl/dump/1088511263.jpgOver het algemeen was het altijd een twee kampen strijd in de adventuregame wereld. Daar had je Sierra, LucasArts en de rest. En dat was ook om een goede reden, niemand kon zich met de productiviteit of het succes van deze twee grootmachten meten. Gelukkig waren er rovers op de kust, in dit geval een klein bedrijfje dat bekend staat als Revolution Software die dan ook in 1996 met het fantastische spel Broken Sword kwamen. Je speelt als George Stobbart een Amerikaanse toerist die aan het dineren is in een Parijs café. Voor hij het weet wordt het café opgeblazen door een clown. Er zijn weinig aanwijzingen te vinden hoe en waarom, maar je krijgt als snel hulp van een lieftallige journalist en samen trekken jullie over de wereld om het geheim rond de Knights Templar te onthullen. Het spel zag er in 1996 prachtig uit en nu ziet het er nog steeds erg goed uit. Tijdens het spelen van het spel krijg je het gevoel of je in een grootschalige film mee speelt. Broken Sword is dan ook perfect uitgebalanceerd, van puzzelen tot de gesprekken aan toe. Dit samen met zijn visuele pracht zorgen voor een geweldige ervaring.

Nummer 3 - King's Quest VI: Heir Today, Gone Tomorrow
http://media.insidegamer.nl/dump/1088511315.jpgSierra nam op een regenachtige dag het besluit om te stoppen met het maken van adventuregames, dat was dan ook een donkere dag in de geschiedenis van adventuregames. Ze stonden aan de wieg van de adventuregame en wisten tijdens hun topjaren zes tot zeven goede adventuregames uit te brengen. En dan als de adventuregames minder verkopen wordt het besluit genomen te stoppen met het maken ervan. De tragische geschiedenis van Sierra bereikte in 1992 zijn piek en dit was dan ook het moment waarop het ongelooflijke King’s Quest VI uitkwam. King’s Quest VI was dan ook een episch spel, met een prachtig sprookjesachtig verhaal en pracht en praal. Het spel was destijds zo indrukwekkend dat veel gamewinkels het introfilmpje op repeat zetten op hun democomputers. Met een schitterende soundtrack, een onvergetelijk begin dat voice-acting bevatten, twaalf verschillende eindes en met één van de mooiste geschreven fantasieverhalen ooit is Kinq Quest VI: Heir Today, Gone Tomorrow ook een van de mooiste adventuregames tot nu toe.

Nummer 2 - The Secret of Monkey Island
http://media.insidegamer.nl/dump/1088511402.jpgNog nooit heeft er één bedrijf zoveel succesvolle spellen achterelkaar uitgegeven. LucasArts deed het echter wel, van 1990 tot 1995 was het een lopend goudmijntje bij LucasArts. Voor 1990 was het echter niet zo. Maniac Mansion in 1987 gevolgd door Zak McCracken en Indiana Jones and the Last Crusade werkten allemaal op de SCUMM engine, maar de spellen waren niet toegankelijk genoeg. Gelukkig kwam er in 1990 een verbeterde SCUMM engine die gebruik kon maken van VGA graphics en een sterk verbeterde interface had. Deze twee factoren gecombineerd met een fenomenale dosis humor brachten ons The Secret of Monkey Island. The Secret of Monkey Island wist echter naast heel erg grappig te zijn ook het leven te bieden aan één van de favoriete karakters ooit in een adventuregame, namelijk Guybrush Treepwood. De antiheld die een piraat wilt worden en in een romance geraakt met Elaine Marley en het zo aan de stok krijgt met de ondode piraat LeChuck. Monkey Island is een onvergetelijke ervaring die iedereen die het gespeelt heeft nog lang met zich mee zal koesteren. Wie herinnert zich niet de zwaardgevechten waarbij je met beledigingen elkaar moest pareren en aanvallen? Monkey Island is dan ook één van de beste adventuregames ooit en zal dit voor menig fan ook altijd blijven.

Nummer 1 - Day of the Tentacle
http://media.insidegamer.nl/dump/1088511446.jpgDay of the Tentacle is dé adventuregame. Het spel heeft eigenlijk geen minpunten en laat zien hoe een perfecte adventuregame zou moeten zijn. Alles aan dit spel is fantastisch, de tekenfilmachtige graphics en de perfecte animaties van de karakters. Over tien jaar ziet het introfilmpje met de vogel er nog steeds fantastisch uit. De muziek in het spel past perfect in het spel, en de voice-acting is ook perfect gedaan en past volkomen bij het karakter die het uitspreekt. De humor in het spel slaat ook altijd de plank raak en is gelijk aan de humor (of zelfs beter dan) in Monkey Island of Sam & Max. De puzzels, het verhaal, de karakters alles aan dit spel is gewoon fantastisch. Oprecht de beste adventuregame ooit! Toen ik vorige week het spel opnieuw uitspeelde herinnerde ik weer waarom ik zo een fan ben van adventuregames. Dit spel is met één woord 'geniaal'.

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Monkey island blijft de beste (maar de rest ken ik ook niet :P)

  Misschien is ff Day of the Tentacle proberen

 • Grim Fandango blijft voor mij 1 van de beste. Grafisch erg goed, goede gameplay, en heeeele goed sfeer.

 • wanneer heb is het een adventure en wanneer een action-adventure?

 • woei.. Day of the Tentacle is cool :D MI is ook heel cool..

 • hehe, pakte gister toevallig me dos met tien adventures van lucasarts.

  ga ze allemaal maar weer eens spelen =)

  en monkey island 3 en 4 ook

 • Day of the tentacle :) indeed een mega goede game!!!

 • Day of the tentacle is idd de terechte nummer 1. Het verhaal met de 3 tijdlijnen, geweldig gewoon. Jammer dat Monkey Island 3 niet erin staat, die was ook geweldig (beter dan 1 en 2 IMO)

 • Waar.. is Larry sweet Larry :(

 • geen één titel heb ik gespeeld….

 • Van mij mag Monkey Island op 1. Een van de allertofste games die ik heb gedaan. Die intromuziek met die panfluiten….zeer nostalgisch…

 • Hehehe, mijn adventure ervaring is gelimiteerd tot Freddi Fish :P. Heb nooit veel adventures gespeeld, terwijl ik ze toch niet saai vind ofzow. Ik denk dat het komt omdat ik geen pc-gamer ben, daar kwamen toch de meeste adventures op. Maar afijn, wel leuk stukkie.

 • ja want er zijn zeker betere action-adventures maar wat is nu het verschil tussen action adventures en gewone adventures?

 • bij mij ook freddy fish en pyjama sam en spy fox meer niej

 • grim fandango staat er niet in wat is dit :B

 • Kent 'r hier iemand LBA ? Ofwel Little Big Adventure ? (deel 1 en 2).. jammer dat deze er niet bijstaan -_-.. of Heart of Darkness.. etc..

 • Ik vind een top 5 adventures een heel erg persoonlijke voorkeur.  Zo haat IK King's Quest, en kan David Kers 'em fantastisch vinden, het boeit niet.  Sommigen haatten pokkemon (ik ook) sommigen vereren het.  Get over it.
 • Reactie van Svenshinhan (62.165.84.41) geplaatst op 5 juli 2004 13:38

  Ik ken ze allemaal niet…  geen enkele?? schaam je dwaas…….

 • ken ook maar twee van…vind het genre nooit zo leuk

 • pfff… NIETS KAN MONKEY ISLAND OVERTREFFEN!!! persoonlijk had ik ook graag Indy in de lijst gezien, maar ja, hij wordt iniedergeval genoemd…ook goed…

 • Inderdaad indiana jones and the fate of atlantis was ook erg goed. Monkey island blijft mijn favouriet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren