1. Jak II: Renegade (PS2)

Jak II: Renegade (PS2)

Op de PS2 gaan er 2 platform games aan de leiding. Ratchet and clank en Jak and Daxter. Welke nou de beste is, daaar zijn de meningen over verdeeld. Hoe dan ook Jak en Daxter zijn terug. Behalve dat Jaks oren dit keer langer zijn, zijn er nog een aantal vernieuwingen.

In tegenstelling tot Jak and Daxter heeft JAK II een wat uitgebreider verhaal. Je wordt er dan ook gelijk in meegezogen, en door een mysterieuze tijdswarp komen onze vrienden in een nieuwe, donkere en vreemde stad terecht. Even later wordt Jak gevangen genomen door een vreemd leger. ‘Baron Praxis’, de baas van Haven City blijkt hier achter te zitten, en wil van Jak een Dark Warrior maken, zodat hij eindelijk de Metal Heads aan kan, die al een tijdje zijn stad belagen. Jak heeft het erg zwaar, terwijl Daxter lekker op het strand ligt te bakken. Maar na 2 jaar besluit hij dan toch maar zijn vriend te gaan bevrijden. Hierna denkt Jak alleen nog maar aan 1 ding, wraak. Behalve dat Jak door de experimenten van uiterlijk is veranderd, draagt hij nu ook een soort van duistere krachten met zich mee, waardoor hij af en toe in ‘Dark Jak’ kan veranderen. Hoe het verhaal verder gaat, daar kom je zelf wel achter. Maar geloof me, je zult af en toe verbaasd voor je tv zitten. Als je eenmaal onstnapt bent, kom je in Haven City. Hier kijk je je ogen uit. JAK II bestaat niet meer uit verschillende werelden, maar uit één grote levende buurt. Er lopen mensen door de straten en er vliegen schepen in de lucht. Met mijn GTA neigingen kon kon ik het natuurlijk weer niet laten om iemand neer te slaan, en gelijk kwamen er een aantal schietende guards op me af.

In deze game heb je net als in GTA veel vrijheid, en kun je zelf bepalen wanneer je je missies doet. Je missies doe je bijvoorbeeld bij Thorn, de leider van de ondergrondse beweging, tegen Baron Praxis; of Krew, een dikke lelijke gast die een vliegend toestel nodig heeft om zich voort te bewegen. In de missies heb je behalve de moves uit de vorige game, nu ook 4 wapens. Dit zijn 4 verschillende wapens die allemaal in bepaalde situaties het handigst zijn. Zo doet de shatter-gun dienst om veel vijanden die dichtbij zijn tegelijk te doden, en een andere dan weer om sneller vijanden van verder af te doden. De missies zijn erg gevarieerd en leuk om te doen. Van een race in het stadion tot het beschermen van een klein jochie. En van het wegrennen met Daxter voor een spin tot het bevreiden van Lurkers. Op bepaalde punten kan je ook een soort minigames doen, wat wel aardig is, maar meestal niet verder gaat dan een ei zoeken of door ringen racen. Als je vijanden verslaat, laten ze Dark Eco achter, heb je genoeg verzameld, dan kan je voor een tijdje in Dark Jak veranderen. Dark Jak heeft behalve witte haren ook superkrachten, waarmee je met één move een hele zooi vijanden in 1 keer afmaakt.

Je hoeft natuurlijk niet lopend door die immense stad te gaan. Daarvoor zijn er nu Hover-ships. Schepen die door de hele stad heen vliegen. Met een druk op driehoekje stap je in. Er zijn verschillende schepen en hoogtes, vlieg je laag dan raak je eerder een bewaker en vlieg je hoog dan raak je weer snel andere Hover-ships. Is er even geen Hover-ship in de buurt, dan stap je op je Jet-Board (een skateboard zonder wielen), die je na verloop in het spel krijgt. Grafisch is deze game er ook een stuk op vooruit gegaan. De personages zien er erg gedetaileerd uit. De metalen stad, Haven City is erg sfeervol en ziet er erg goed uit. Er lekt water uit de regenpijpen, er valt zand van muren af, rook komt uit de schoorstenen en de bewoners leiden hun eigen leventje. Het voelt als een echte levende stad. Ook Daxter ziet er goed uit, en behalve dat is hij er ook nog grappiger en socialer op geworden. Zo maakt hij nieuwe vrienden en vriendinnen! En als Jak dood gaat gaat Daxter met hem mee. Ware vriendschap.

Niet alles is goed aan deze game. Zo zijn er in sommige missies veel te weinig plekken waar je weer begint als je af gaat, waardoor je bijna vergeet hoe leuk die missies zijn. In een missie moet je bijvoorbeeld een lange route afleggen, en op het eind moet je dan een hele zooi metal Heads afknallen. Dat laatste stuk is best moeilijk, en als je af gaat moet je dan weer de hele route afleggen. Jak and Daxter had nogal last van ‘Back Tracking’. Dat is bij Jak II nog steeds het geval, alleen wel sterk verminderd. Ondanks deze 2 minpunten is JAK II nog steeds een flinke game. De speelduur is iets uitgebreider als zijn voorganger. Maar echt lang ben je er nou niet mee bezig. Hoe dan ook, JAK II heeft zijn voorganger op alle vlakken overtroffen. Wat wil een platform liefhebber nog meer. Deze game bevat een groot gebied dat je zelf kan verkennen zonder laadtijden, het verhaal zit ook al helemaal goed, dan zijn er zat leuke missies om te doen en ten slotte ziet het er ook nog eens goed uit. Dit spel is verplichte kost voor iedereen die een driehoekje op zijn controller heeft staan.

Conclusie en beoordeling

None

Jak II: Renegade is aardig veranderd in vergelijking met zijn voorganger, maar dat doet de game alleen maar goed naar mijn mening. Dit is 1 van de beste platformgames van deze generatie, en verdient dus een plekje in jouw gamecollectie.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Voertuigen en wapens
 • Het verhaal
 • Leuk om te spelen
 • Minpunten
 • Te weinig "tussenstops"
 • Back Tracking"

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klinkt leuk, maar ja dat deed Age of Conan ook..

 • ze moeten toch echt met iets goeds en orgineels komen om goed te kunnen bestaan naast wow

 • Zo, hun durven na Age of Conan.  Hopelijk hebben ze geleerd van het feit dat constant laadschermen en geen open wereld niet echt een MMO \"feel\" geeft.  Anyway, ik ga geen funcom game meer pre-orderen. ;) • Funcom heeft een hele, hele grote drempel waar zij overheen moeten. Het waren de zoete praatjes die Age of Conan (AoC) veel publiek liet aantrekken.  Ik maakte het zelf mee toen veel mensen die World of Warcraft (WoW) speelden, AoC probeerden en het beter vonden vooral omdat het grafische aspect mooi, 'beter' was - dat is logisch voor een spel dat veel later uitkomt. Diezelfde mensen zijn nu allemaal weer terug want Wrath of the Lichking, de nieuwe expansie van WoW, breekt toch weer alle records op MMO-gebied.  Hopelijk overtreft deze MMO dan ook alle al bestaande MMO's. Blizzard zal overigens niet stilzitten, hun nieuwe MMO gaat er natuurlijk ook aankomen… • hmm ik koop geen game van funcom weer na aoc.

 • ze moeten toch echt met iets goeds en orgineels komen om goed te kunnen bestaan naast wow

  Wat je vergeet is dat WoW alleen op de PC beschikbaar is. Xbox360 bezitters zitten met smart te wachten op een goede MMO. Een directe WoW-kloon zou voor ons al voldoende zijn, maar ik verwacht er nog niet al te veel van.

 • Onbegrijpelijk dat nog geen ontwikkelaar de stap na de consoles heeft gemaakt op het gebied van mmo!!!!!! Daar ligt nu op dit moment toch echt de mogelijkheid om te scoren en gamers na zich toe te trekken… Btw hopelijk mogen we KOTOR online verwelkomen op onze consoles

 • Lijkt me niet zo'n goed idee Funcom, remember Age of Conan.

 • ze hebben vast wel het één en ander van age of conan geleerd. dus kom maar op met die nieuwe mmo :D

 • Dit klink veelbelovend! AoC was ook veel belovend maar kwam dat niet echt na… maar Dreamfall was echt wel een gode game, dus ik heb er wel vertrouwen in dat het met deze gam ook wel goed zal komen.

 • @ Furyan NL; dat is waar, maar waarom zijn ontwikkelaars gek op mmo's? omdat ze daar maandelijks geld voor kunnen ontvangen. Lijkt me toch dat het lastig word op de xbox, gaat dan wel extra veel kosten… buiten je normale kosten voor xbox live ook nog eens 10 a 12 euro p/m betalen om een mmo te kunnen spelen.

 • Hopelijk is het een MMOFPS of een ander type MMO, zolang het maar geen MMORPG is.  Iedereen probeert mee te liften op het success van WoW, maar zien niet dat ze geen kans hebben dankzij WoW. Ze moeten uitbreiden, andere genres pakken. Maak gvd eens wat meer MMOFPS games ipv saaie MMORPGs

 • Ik wil wel is meer details zien AoC was leuk en is af en toe nog steeds leuk maar idd is allemaal praatjes. AoC komt met enige verbetering maar met een langzaam tempo

 • We will see…

 • MMO's zijn meestal wel bruut… Laten we hopen dat het wat wordt.

 • Wat een kansloze actie, ze ontwikkelen eerst Age Of Conan, ze denken dat het een flop wordt (ja, wat wil je, luister eens naar de spelers in de plaats naar jouw eigen inzicht !) en dan komen ze met een nieuwe game, die waarschijnlijk na één jaar alweer wordt gedumpt en wordt vervangen door een nieuwe MMO.

 • geen ps3:(

 • @Aadvb  Nah totaal niet. Neem FFXI. MMO op de xbox 360. Kan je spelen met Silver.

 • IK hoop gratis en geen maandelijkste kosten want ke moet dan weer een CC voor hebben dan.

 • AoC had wel een gruwelijk vechtsysteem (kies geen Dark Templar, ik herhaal, kies GEEN Dark Templar!!), maar sommige technische keuzes waren… raar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren