1. Shadow of the Colossus (PS2)

Shadow of the Colossus (PS2)

ICO werd door bijna iedereen die de game gespeeld heeft geprezen. Ondanks dat was het in verkoopcijfers niet echt een succes. Daar willen de makers van ICO verandering in brengen, en komen daarom met Shadow of the Colossus. Shadow of the Colossus is een game als geen anderen, dat stond gelijk al vast. Er is 3 en een half jaar gewerkt aan Shadow of the Colossus, en dat was in ieder geval niet voor niets.

Hoewel het bij mensen normaal gesproken niet gewoonlijk is om een dode weer tot leven te wekken, wordt er in Shadow of the Colossus een uitzondering gemaakt. De hoofdpersonage uit de game is namelijk zijn geliefde verloren, en heeft er alles voor over om haar weer levend te maken. Vandaar dat hij op zijn paard Agro zijn geliefde naar een tempel brengt, waar hij te horen krijgt wat hij ervoor moet doen. Het is geen gemakkelijke taak, hij moet 16 kolossen verslaan, die stuk voor stuk een iets grotere schoenmaat hebben als hijzelf. Elke kolos bevat de ziel van één van de 16 goden. In de game heb je 2 wapens tot je beschikking, een zwaard en een handboog. Het zwaard is geen normaal zwaard, maar geeft je toestemming op de 16 kolossen te verslaan. Het zwaard gebruik je vooral om van dichtbij in een kolos te steken, terwijl de handboog erg handig is om plekken te raken waar je met je zwaard niet bij kunt. Behalve kolossen zijn er geen andere monsters. Om een kolos vast te blijven houden gebruik je R1. Daarvoor is een speciaal metertje in beeld, die aangeeft hoe lang je nog kan blijven vasthouden, en die weer langzaam gevuld wordt als je stabiel staat. Wanneer je de Kolos voor het eerst ziet snap je gelijk waarom de game zijn naam draagt. En dat gevoel wil het spel je wel geven, vergeleken de kolossen ben je maar een klein mannetje.

Ondertussen, in de tempel die als thuisbasis dient, ligt je geliefde nietsvermoedend op een altaar. Om erachter te komen waar de kolos die je gaat verslaan zich bevind moet je je zwaard gebruiken. In de richting waar het licht samenvalt als je je zwaard omhoog houdt bevind een kolos. Lopen zou de speelduur van deze game flink uitrekken, maar toch hebben de makers je een paard gegeven. Het zwarte paard, Agro beweegt heel natuurlijk, en het is dan ook mooi om te zien, en leuk om over de gigantische vlaktes in Shadow of the Colossus te rijden. Behalve als vervoermiddel komt Agro ook af en toe goed van pas om de kolossen te verslaan. De kolossen zitten soms goed verstopt, en eenmaal bij de juiste plek aangekomen is het soms nog wat klim en klauterwerk. Elke kolos is als het ware een grote puzzel die je moet ontmaskeren en beklimmen. De truc zit hem echt in het erachter komen van de wijze hoe je hem moet verslaan, als je eenmaal weet hoe je hem moet verslaan is het een eitje. Niemand is perfect, en de kolossen hebben dan ook elk hun eigen zwakke plekken, die jij moet zien te vinden. Elke kolos is anders, daarom word Shadow of the Colossus ook nooit saai, en er zitten een aantal aparte figuren bij, maar hoe ze er alle 16 uitzien mag je zelf uitvinden. Het beklimmen en bevechten van een kolos is uniek, en vind je in geen andere game terug. Van het verslaan van een kolos wil je bloeddruk nog wel eens stijgen, na de 8e kunnen ze erg lastig zijn, en als je eraf valt kan je vaak weer opnieuw beginnen. Maar wanneer hij dan eenmaal op de grond ligt, is je plezier alleen maar groter, en mag je flink trots op jezelf zijn. Wat ik wel jammer vind is dat er erg snel hints worden gegeven. Hoewel ze niet alles verklappen, krijg je soms weinig tijd om alles zelf uit te vogelen.

De sterke kant van dit spel is natuurlijk de sfeer. De wereld in de game is er namelijk eentje om van te dromen. Van zandvlaktes tot donkere wouden, en van prachtige meren tot grasvlaktes. De lucht ziet er erg mooi uit, met twisters aan de hemel. De wereld leeft ook echt, er lopen salamanders over de grond, er vliegen roofvogels en duiven rond. En er hangt fruit in de bomen. De pijlen die je afschiet blijven ook echt nog te zien wanneer je ze in je vijanden of in een boom schiet. Ook wekt het spel bepaalde gevoelens bij je op, er zijn een aantal memorabele momenten in dit spel die je niet snel vergeet. En ook na het voltooien van een Kolos ben je trots op jezelf, maar toch leef je met de kolos mee. De muziek bij de game is geweldig, en erg sfeervol. Het past perfect bij het spel, en vooral het muziekje na het verslaan van een kolos is prachtig. De soundtrack is in ieder geval een CD waard. Grafisch haalt dit spel het maximale uit de PlayStation 2, het is dan ook niet verwonderlijk dat je af en toe last hebt van framedrops.

Shadow of the Colossus is niet het langste spel dat er is, ik heb er ongeveer 12 uur over gedaan. Eenmaal uitgespeeld kan je nog extra wapens unlocken via de Time Attack mode en de Hard mode. Dat hier 3 en een half jaar aan gewerkt is, is zeker te zien. Shadow of the Colossus is een ijzersterke game geworden. De paar kleine minpuntjes kunnen mij er niet van weerhouden om deze game een hoge score te geven. De game kon misschien wat langer, de hints komen wat te vroeg en de framerate is wat te laag. Maar die minpunten vallen in het niet bij de sterke kanten van Shadow of the Colossus. Ook kan ik begrijpen dat mensen die van veel actie houden zullen schrikken van dit spel. Dan is dit spel ook niks voor jou. Ben je echter in voor wat nieuws, en sta je overal voor open, dan is dit een game die je niet mag missen. Een game uit duizenden die je zelden tegenkomt is het, en ook de Limited Edition met 4 art kaarten is een mooie toevoeging aan je collectie. Halen dus.

Conclusie en beoordeling

None

Shadow of the Colossus is een bijzondere game, niet eentje die je dagelijks tegenkomt, en daarom des te bijzonderder. Bedenk wel goed of dit een game voor jou is. Wil je eens wat anders dan breinloos aliens afknallen, dan is dit een must have. De gevechten met de Kolossen zijn één voor één onvergetelijk, en samen met de magische sfeer, de prachtige graphics en geluid is dit gewoon een spel die een ritje in jouw PlayStation 2 dubbel en dwars verdient.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Magische sfeer
  • Kolossale gevechten
  • De droomwereld
  • Beeld en geluid
  • Minpunten
  • Framedrops

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren