1. Tetris DS (NDS)

Tetris DS (NDS)

Het begon allemaal in 1985 toen Alexey Pajitnov Tetris schreef op een Electronica 60 computer. Het computerspel dat een aantal jaren later wereldberoemd zou worden was geboren. Tetris werd pas echt bekend nadat het spel in een bundel uitkwam met de originele gameboy. Na een lading aan varianten en klonen zijn we bij Tetris DS aanbeland, gebaseerd op het origineel.

Nu vraag je je natuurlijk af wat er allemaal nieuw is aan deze titel. Ten eerste zijn er een aantal nieuwe spelmodi, 6 modi in totaal. Zo is er de standaard mode, met de originele tetris gameplay dus. De standaard mode bevat 3 opties. Zo kan je Marathon doen, waarin je na elke 10 rijen een level omhoog gaat, en het spel dus sneller gaat. In Line Clear moet je zoveel mogelijk punten halen door 25 rijen te verwijderen. Dan kan je ook nog tegen de computer spelen, waarin je rijen toevoegt bij je tegenstander als je zelf 2 of meer rijen tegelijk verwijdert. De 2e mode is Push, die je tegen de computer speelt. In Push moet je door 2 of meer rijen te verwijderen het de tegenstander moeilijker maken, en hem naar de gevarenzone “duwen”. Push is een erg leuke mode, die vooral online spannende gevechten oplevert. Dan heb je als 3e mode de Touch Mode, waarbij je moet gebruik maken van je stylus. In Tower moet je een kooi met ballonnen van bovenop een tetristoren naar beneden brengen door met je stylus figuren te verplaatsen en rijen te verwijderen. In Touch Puzzle moet je dan weer opdrachten uitvoeren door ook weer objecten te verplaatsen met je stylus. De 4e mode is de Puzzle mode, waarin je losse puzzeltjes moet voltooien door het scherm leeg te spelen met de 3 blokken die je tot je beschikking hebt. In de 5e mode, de Mission mode, moet je bepaalde opdrachtjes volbrengen zoals bijvoorbeeld 3 lijnen tegelijk verwijderen. Catch mode is de laatste mode, en vind ik zelf wat minder. Je moet blokjes opvangen met een basispunt die jij bestuurt. Maar deze mode boeide mij niet lang.

In elke mode kun je kiezen uit 5 moeilijkheidsgraden ook wel levels genoemd, en het is zeker geen makkelijk spel. Het leuke aan tetris is dat het tijdloos is, je kan het spelletje oppakken wanneer je maar wilt en verveelt nooit. Als je eenmaal aan het spelen bent vliegt de tijd voorbij, wat natuurlijk ideaal is voor saaie vakanties of treinreizen. Uitdagend is het spel zeker, en de snelheid zit er ook zeker wel in. In totaal zijn er bijvoorbeeld al 200 puzzels in de puzzel mode. Samen met de rest van de game ben je wel even zoet.

Het spel is in een retro nintendo jasje gegoten. Zo zul je Tetris spelen in de stijl van Metroid, Zelda, Super Mario Bros en andere NES klassiekers. In het bovenste scherm zie je bijvoorbeeld Mario een level afleggen terwijl jij rijen aan het maken bent. Aan de ene kant komt de nintendo stijl wat raar over. Want tetris is tetris, en niet metroid of zelda. Maar aan de andere kant vrolijkt het de game wat op, en voegt het een Nintendo sfeertje er aan toe. Ook de originele tetris muziek, die je vrij speelt nadat je meer dan 190 lijnen hebt verwijderd in de marathon mode, draagt zijn steentje bij. Een verandering ten opzichte met het origineel is dat je nu de schaduw van de blokjes kan zien, een leuke toevoeging die het spel wat makkelijker maakt, en die je gelukkig ook gewoon uit kan zetten. Een ander aspect wat het spel makkelijker heeft gemaakt is dat je de blokjes nog kan draaien en soms zelfs nog verplaatsen, ook al liggen ze eigenlijk al vast. Dit werkt eigenlijk heerlijk als je eraan gewend bent, maar moeilijker wordt het er in ieder geval niet op.

Naast de singleplayer heb je ook nog de multiplayer en kan je Tetris DS online spelen via Nintendo Wifi. De multiplayer is stukken leuker, en nog verslavender als de single-player. Je kan maximaal met 4 man online spelen, en ook de push mode behoort tot de partij. Het online spelen is in ieder geval al beter geregeld als bij mariokart, niks mis mee dus. Wat ik wat minder aan het spel vind is dat je geen namen op kan geven bij de highscores, dus wanneer je even een vriend laat spelen, weet je al niet meer welke highscores van jou waren, toch wel jammer. Ook is de prijs wat duur, eerst werd gezegd dat Tetris DS voor een budgetprijs op de markt zou komen, maar het is dus gewoon 45 euro geworden. En dat is voor de meesten toch net te duur om het spel te kopen denk ik, al keur ik dat niet goed. Als je in het bezit van een DS bent, moet je deze op zijn minst een keertje spelen. Zo dit was de review, bepaal zelf maar of je hem koopt, een miskoop zal je niet doen. Maargoed, ik ga weer Tetris spelen!

Conclusie en beoordeling

None

Waarom zou je een spel kopen dat ook gratis op internet downloadbaar is? Omdat het een aantal nieuwe geslaagde modes bevat, omdat je online kan spelen tegen de hele wereld, en dat allemaal niet alleen achter je PC, maar ook in de trein, of waar je maar wilt. Tetris is de beste puzzelgame voor de Nintendo DS, en ook de beste Tetris game naar mijn mening, dus hou je wel van een tijdloos verslavend spelletje, dan is dit wat voor jou.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verslavende tijdloze gameplay
 • Nieuwe speelmodes
 • Tetris Online!
 • Minpunten
 • Geen namen bij highscores
 • Catch Mode
 • Prijs te hoog

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goedzo!

  Is deze er nu ook al voor de Xbox 360, of nog niet?

 • Quote:Shinora

  Goedzo!

  Is deze er nu ook al voor de Xbox 360, of nog niet?

  ______________________________________________  Dat zou vast wel er zijn nog wel een paar gliches en dat is bijvoorbeeld: je komt de tank tegen loopt naar de Safe room en schuild in de Safe room voor de deur (gebukt) de tank kan alleen de deur open maken als die een rost blok gooit, op een geven moment staat hij voor je deur een beetje te slaan in die tijd kan je naar boven kijken en schieten, niet weg gaan bij de deur.  Geen dank.


 • wat een kutvertaling, de echte aanpassingen zijn hier te vinden:

  http://store.steampowered.com/news/2337/

 • Beter dan vooral de tank dingen =].

 • Handig handig!

 • Dat scheelt een heleboel, goed zo.

 • Daar zitten een aantal mooie puntjes tussen ;)

 • Wil deze titel toch eens een keer graag gespeeld hebben…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren