1. FIFA

FIFA

Een jaarlijks terugkomend ritueel is de nieuwe FIFA. De serie gaat inmiddels al bijna tien jaar mee en bezorgt Electronic Arts elk jaar weer een paar miljoen dollar. De één heeft er een pesthekel aan en de ander aanbidt het. Tien jaar vol revolutie, stabilisatie en teruggang. Tien jaar waar flink wat over te vertellen valt.

FIFA International Soccer

De eerste

FIFA begon niet met een jaartal, maar met een naam. FIFA International Soccer vond in 1995 de weg naar PC, SNES en Megadrive en versloeg al snel haar concurrenten. Kent iemand Kick Off 3 of Sensible Soccer nog? Nee? Nou, bedank de FIFA-serie daar maar voor. In International Soccer kon de speler kiezen uit een flink aantal nationale teams, die vol zaten met de echte spelers. Voor het eerst kon je met een Bergkamp of Jonk spelen. Wat ook uniek was voor die tijd was de ambiance in het stadion. Als er met Brazilië gespeeld wordt, dan waren de toeschouwers meer bezig met sambadansen dan met de wedstrijd zelf. Visueel was het spel niet al te boeiend, maar het isometrische perspectief gaf de speler wel veel mogelijkheden. Ook leuk waren de vele trucjes die uitgevoerd konden worden. De keeper zorgde daarnaast ook voor enig vermaak. De FIFA-reeks staat namelijk ook bekend om het neerhalen van de keeper, waarna er een rode kaart volgt. Een ideale manier om jouw frustratie af te reageren, hoewel deze optie in latere FIFA’s ontbrak.

De echte doorbraak van de FIFA-reeks kwam in 1996 met FIFA ’96. Het spel was 3D, had clubteams, simpele bediening en rekende af met al zijn concurrenten. FIFA had de namen, de graphics en de speelbaarheid, wat uiteindelijk de sleutel voor succes bleek te zijn.

FIFA 97

FIFA ’97 borduurde door op het succes en had als enige verbetering de toevoeging van de zaalvoetbalmode. Je kon nu met vijf tegen vijf in een klein zaaltje spelen, waarbij de bal van de wand terugstuiterde. Dit is dan ook eigenlijk de enige mode die ik gespeeld heb, omdat het voor de rest bijna identiek aan ’96 was.

Voor het eerst twee in één jaar

De eerste keer dat je bij FIFA van uitmelken mag spreken was in het jaar 1998. In dit jaar kwamen er namelijk twee spellen uit. Eerst hadden we Fifa ’98, met de bijnaam Road to the World Cup en tijdens het WK in Frankrijk kwam daar de officiële WK-versie bij. Beide spellen waren visueel wat verbeterd, hadden betere animaties en nog steeds alle namen. 98 was voor mij onder meer onvergetelijk vanwege de soundtrack waarop Blur met Song 2 schitterde. Het verkocht geweldig, maar de magie van de FIFA-reeks was met deze dubbelslag wat verloren gegaan. Gelukkig voor Electronic Arts was er geen enkele concurrentie en konden ze voorlopig met de reeks vooruit.

FIFA 98

De echte concurrentie kwam pas in 2000 in de vorm van ISS Pro Evolution (de voorganger van de huidige PES-serie). Waar FIFA al drie jaar lang met ongeveer dezelfde engine en dezelfde gameplay werkte, kwam ISS Pro Evolution met iets compleet nieuws. Waar FIFA arcade was, deed ISS Pro Evolution het met realisme. Helaas had de Pro Evolution-serie lange tijd geen echte namen en bleven de fans de FIFA-serie trouw. EA was daar maar al te blij mee en veranderde tot en met 2002 eigenlijk niet al te veel aan de winnende formule.

Na 2002 kregen de makers eindelijk door dat het spel voor verbetering vatbaar was. De Pro Evolution-serie kwam dat jaar namelijk naar de PlayStation 2 en wist de harten van de pers en de hardcore fans te veroveren. Toch bleef de serie nog altijd goed verkopen, maar de hete adem voelden de makers wel. Daarom kreeg het spel wat aanpassingen, werd het iets minder arcade en werden de animaties van de spelers verbeterd.

FIFA 2003

FIFA 2003 werd gezien als de ommekeer van de FIFA-serie. Totdat FIFA 2004 uitkwam, met de zogenaamde ‘Off the ball-control’. Hiermee kon jij een medespeler sturen met de rechter thumbstick. Helaas werkte dit systeem niet en mede daardoor viel 2004 weer wat tegen.

De toekomst

Op de E3 presenteerde EA natuurlijk FIFA 2005, waarin dit keer het aannemen van de bal centraal staat. Volgens de makers is dit namelijk in het echt ook de sleutel van succes in het voetbal. Als voorbeeld namen ze het doelpunt van Bergkamp tegen Argentinië op het WK van 1998, waar hij de bal prachtig aannam. Ook gaven de makers toe dat de Off the ball-control niet naar behoren werkte en met 2005 in een aangepaste, maar minder dominante vorm terugkeert. Ook zal in FIFA 2005 voor het eerst spreekkoren van de Nederlandse eredivisieclubs te horen zijn, waaraan de schrijver van dit stuk heeft meegewerkt. Of het ooit de kwaliteit van de PES-serie zal benaderen weet ik niet, maar de verkoopcijfers zullen Electronic Arts nog altijd gunstig stemmen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • FIFA is vet, leuk stukje :)

 • fifa sucks maar leuk stukkie

 • FIFA is zkr vet ;) Maar de beste footy die ik gespeeld heb (ken geen PES :p) is helaas nog steeds ISS 64 :p

 • FIFA 2003 is leuk, de rest vond ik minder. Het was niet eeuwig houdbaar in de singleplayer zoals PES.

 • Die eerste heb ik hier liggen op wat floppies, was mijn eerste niet legaal verkregen game. Grappig dat je voor de scheidsrechter kunt weg rennen als hij je een gele kaart wil geven.

 • Sensible soccer verdrongen. Heb altijd genoten en geniet nog steeds van Sensible soccer. Helaas ooit eens uitgekomen op de PSone maar dat was bagger. Vond Fifa op de Amiga zwaar klote!!! Geef mij toch maar PES!

 • vroeger was het leuk  nu is het stom :P

 • vroeger vond ik fifa echt heel goed, vooral fifa international football, nu is het een goede tweede

 • Tot nu toe vind ik World Cup 2002 en UEFA EURO 2004 de beste FIFA games. De normale FIFA reeks (niet de EK/WK games) wordt door een ander team gemaakt en die games vind ik vaak tegenvallen.

 • geef mij maar PES maar fifa is oke

 • leuk stukkie, door de jaren hebbik tog het meest fifa gespeeld qua sportgames:D

 • FIFA roeleert, maar dat komt meer omdat voetbal roeleert :).

 • Ik weet nog al die codes toen die tijd.  Barbyl enz op de snes.  Toen kreeg je hele gekke dingen BV:  -Onzichtbare muren

  -Rugby bal  En nog meer van dat soort gekke dingen. • Fifa 98: Road to the World Cup was best aardig, maar toch speelde ik IIS 64 een stuk meer, die kreeg ik in een pack samen met de N64. Man, wat was dat een leuke footy-game. 't Viel me wel op dat de blanke scheids erg makkelijk was met overtredingen (haal de keeper onderuit, en hij geeft hooguit geel) en de negroide (om't maar beschaafd te zeggen) een stuk strenger (meteen rood). Leuke toevoeging aan de karakters van de scheidsen :)

 • Fifa 99 was wel een leuke game.. 98 ook wel aardig maar sindsdien is deserie er niet beter op geworden, De serie is ook al lang ingehaald door Pro Evolution Socces. Maar 99 was wel een leuke footie.. arcade gameplay maar dat kan ook leuk zijn op z'n tijd.

 • Ja je had ook bij één van deze series ook zaalvoetbal en dat vond ik opzich wel grappig.

  Ik vind wel, dat er al stuk betere voetbal games zijn dan FIFA zoals: This is Footbal, Pro Evolution Soccer….

 • whaa FIFA96 was dope :D

 • fifa sux… maar wel koewl verslag

 • Vroeger speelde ik ook altijd FIFA. '98 was het hoogtepunt waarna het voor mij berg afwaarts ging. Speel sinds een jaar nu dan ook PES3 en ik weet niet wat ik meemaak ;)

 • Vroeger speelde ik Fifa altijd wel met plezier, maar de laatste paar versies lijken teveel op elkaar. Erg jammer, ik hoop dat EA met de volgende editie wat meer dingen gaat verandere.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren