1. Diablo II (PC)

Diablo II (PC)

Diablo 2, een van de meest legendarische RPG's en de grondlegger van het Hack and Slash genre. Vele ontwikkelaars hebben geprobeerd het succes van Diablo te evernaren maar tot nu toe is dat nog niemand gelukt als je het mij vraagt. Maar wat maakte Diablo nou bijzonder? Wat is het toch dat Diablo vandaag de dag nog door duizenden op het internet gespeeld wordt? Is het het verhaal? De simpliciteit van de game? Of is het de drang om de beste te zijn die men nog steeds elke dag naar de computer trekt om vervolgens het online wereldje van Diablo 2 te bespeuren en daar zichzelf te trainen of de gewilde items te zoeken?

The Wanderer

Diablo 2 is dus een traditionele Hack & Slash RPG (Role playing game). Zodra je de game opstart krijg je een mooi maar vaag intro filmpje te zien die je meer vragen oplevert dan beantwoord. Je zit in een herberg gezellig een biertje te drinken en te kaarten met je maten maar dan slaan de deuren open en komt er een vreemde man binnen. Hij sleurt zijn zwaard achter zich aan. De man lijkt het erg moeilijk te hebben en hij lijkt met zichzelf in strijd te zijn. Maar dan breekt de hel los. Vuur overal, skeletten met zwaarden stappen uit de vurige muren. De hele herberg wordt afgeslacht, behalve 'the Wanderer'. Plotseling vol kracht loopt hij uit de herberg en het verhaal begint.

The Journey

De intro laat je dus met een erg leeg gevoel achter maar vooral met nieuwsgierigheid van wat er komen gaat. Voordat je je reis door de wereld van Diablo 2 gaat voortzetten moet je een character kiezen met wie je dat wilt doen. Er is keuze tussen vijf verschillende characters, namelijk:

- The Barbarian; Een lompe grote vent die grote bijlen en hamers prefereert boven magie. Ook is deze character de enige die 2 wapens tegelijk kan gebruiken (een wapen in elke hand).

- The Palladin; Een heilige ridder die beschikt over verschillende aura's die hem helpen in de strijd tegen het kwaad. Deze character equip je het best met een groot schild en een vlijmscherp zwaard.

- The Sorceress; Schijn bedriegt, deze character lijkt misschien op een weerloos jong vrouwtje maar deze beschikt over bovennatuurlijke krachten waarmee ze Lightning, Cold & Fire kan beinvloeden.

- The Amazon; Een ruige vrouw die haar mannetje zeker staat met een boog of met haar speren. Ze beschikt ook over krachten die haar aanvallen sneller, sterker of met Lightning of Poison versterken.

- The Necromancer; Op het eerste gezicht een mager oud mannetje met een voorkeur voor gothic kleding maar wie verder kijkt dan het uiterlijk ziet een uiterst sterke character die beschikt over krachten waarmij hij de doden kan beinvloeden.

Eenmaal een character gekozen start je in een klein dorpje met slechts een zwaard, bijl, staffje of speer (ligt aan de gekozen character) en een schild. De rest is aan jou om te zoeken of te kopen. Hier ligt dan ook een van de verslavende factoren van het hele spel. Het verzamelen van spulletjes die je gebruikt om jezelf sterker te maken (wat zeker geen overbodige luxe is in Diablo) of dingen die je spullen beter maken. Dan heb ik het over kleine juweeltjes edelstenen of runes. Deze gebruik je om je wapen, schild, helm, armor net dat beetje extra te geven wat je nodig hebt om einbaas X te verslaan. Items die je vind zijn op te delen in 5 categorieen, namelijk:

- Common (aangegeven in witte letters), simpele wapens zonder enkele extra attributen

- Magic (aangegeven in blauwe letters), simpele wapens met een twist, oftewel met slechts 1 of 2 extra atributen

- Rare (aangegeven met gele letters), nog weer een stapje boven Magic wapens maar dan met veel meer attributen

- Unique (aangegeven met gouden letters), hier wordt het item zoeken pas interesant. Unique items kunnen van uiterlijk anders zijn dan de simpele versies ervan en hebben veel betere attributen toegevoegd dan de Rare items.

- Set items (aangegeven met groene letters), deze items zijn vergelijkbaar met Unique items maar deze items hebben 1 extra ding: ze zijn deel van een set. Draag je meer items van dezelfde set dan krijg je extra attributen toegevoegd.

Naarmate je in de wildernis je reis aan het voltooien bent zul je in level stijgen naarmate je meer experience opbouwd. Experience krijg je door vijandelijke wezens te vermoorden. Zodra je in level gestegen bent krijg je 5 punten om je Stats te verhogen en 1 punt om een Skill naar keuze te verhogen. De stats die je kunt verbeteren zijn; Strenght, Dexterity, Vitality & Energy. Elke character heeft rond de 35 skills die verbeterd kunnen worden. Denk dan aan dingen die je de mogelijkheid geven om een ijsbal af te schieten (Sorceress) of om een aura om je heen te krijgen die langzaam je health omhoog helpt (Palladin). De besturing van de game is echter heel simpel. Je klikt op de plek waar je heen wilt lopen (of het wezen wat je wilt aanvallen) en violla, je character loopt naar de bestemming of begint op het gekozen wezen te rammen.

Previous Gen

Nou dat was dus een stukje gameplay maar hoe zit het dan met eye en ear candy? Nou aangezien dit een game is uit 2000 kun je natuurlijk niet teveel verwachten van de graphics. Het is allemaal heel korrelig en een nep 3d (als je screens ziet begrijp je wel wat ik bedoel). Het camera standpunt staat boven je hoofd waardoor je een goed overzicht hebt van alles wat er gebeurt en zo vallen de slechte graphics wat minder op. Al zien de effecten van alle spells en skills er wel goed uit en zijn ze niet storend. Ook iets wat niet storend is is het geluid. Op de achtergrond hoor je altijd een rustig muziekje wat de sfeer ten goede komt en ook geluiden van wezens of de omgeving irriteren niet. Geen pluspunt maar ook geen minpunt.

Kill Diablo, a hundred and fourty times

Maar een van de leukste dingen van de game heb ik nog niet eens besproken: de Online mode. Op het internet is het allemaal veel leuker spelen en kun je met mensen je spullen ruilen waardoor het gevoel als je een goed item vind heel groot is en daarbij motiverend om meer te vinden. Je kunt met slechts 8 man in een server. Dit had wel meer mogen zijn en zal voor sommigen (mensen die Guild wars of WoW gewend zijn) zeker een minpunt zijn maar mij stoorde het niet echt aangezien je binnen 10 minuten wel 3 servers af kan gaan. Dit is dus niet zoals in World of Warcraft dat je je hele online sociale leven opbouwd in 1 server. Maar om dan je net gemaakte vrienden niet uit het oog te verliezen is er een friendslist waar je kan zien of je vrienden online zijn en zo ja kan je zien waar je vrienden zijn. Online spelen is echt een hele andere ervaring als singleplayer spelen al raad ik aan zeker de singleplayer te spelen voordat je online gaat aangezien je online niet echt van het verhaal en van de quests kan genieten zoals in single player.

Conclusie en beoordeling

None

Dit is de meest verslavende game en daarbij ook de beste game die ik ooit gespeeld heb. Het verhaal, de items, de online mode. Het zit allemaal zo lekker in elkaar en de simpele controls zorgen ervoor dat iedereen deze game kan spelen en er ook echt goed ik kunnen worden.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaallijn
 • Simpele Hack & Slash
 • Veel Items (verzamelfrenzy)
 • Online !!!
 • Minpunten
 • Grafisch gedateerd
 • Slechts 8 man in een server

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Enorm genoten van deze game (ondanks zijn veel te lage moeilijkheidsgraad) en zijn DLC maar nu ben ik er toch echt klaar mee…

 • fall out 3 dlc fable dlc (xbox ok) gta DLC  wij ps3 users worden echt genaaid…

 • @redrum83:  het aanschaffen van een Xbox360 is ook nog een optie :)

 • @ TLW  begin ook serieus te denken om dat te doen :)

  maar principe kwestie doe ik het nog niet xbox is een kikke console maar microsoft and billgates niet :D


 • Top Gear Rules!

 • @redrum83: Bill Gates wordt niet standaard bijgeleverd bij je x360, dus daar zul je weinig last van hebben denk ik :D

 • @ barry bosmuis  hehe i know maar mentale picture wel… ik zweer het steeds als ik die xbox zie denk ik aan hem zie ik hem voor me met zon lachje van koop maar kerel doe maar ik own iedereen tog al dus kom jij ook maar in my kudde …. hmmm niet gezond i know:)

 • Das goed nieuws!

 • ja dit is goed nieuwe maar ook een beetje oud nieuws

 • Ben wel een beetje klaar met Fable. Heb Knothole Island nog niet eens bezocht. Het is inderdaad veel te simpel.

 • Dat verbaast me niets. Al heb ik de eerste DLC nog niet eens gedownload. Misschien ga ik het nog eens doen. Als het goedkoper word misschien.

 • YES !! eindenlijk, i'm so happy *HAPPY DANCE*

 • nice:D word vast weer leuk:D

 • Kom maar op met die DLC!

 • Had het wel gedacht, toch jammer dat ik hem ondertussen al doorverkocht hebt.

 • @Redrum83

  Bill gates is al lang weg bij Microsoft.  ontopic: Kan niet wachten op de DLC, dan kan ik Fable II weer uit het stof halen.


 • Meh, hij viel me een beetje tegen. Moet m nog steeds een keer uitspelen. Ik wacht wel tot de dlc's gratis worden, of way cheap.

 • Was dat niet min of meer al bekend?

 • mooi zo, kom maar op met die dlc, heb er nu al zin in :)

 • chill dan hou ik de punte eve bij.

  ik hoop dat het wel weer zo goedkoop is want ik ga geen nieuwe puinte meer kope

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren