1. Shadow of the Colossus (PS2)

Shadow of the Colossus (PS2)

Je vliegt door de bergen. Er is iets met de lucht. Enkele bochten verder berijk je een jonge strijder te samen met zijn paard. Hij reist door bergen, door dal, door land, door zee om zijn liefde te redden. De strijder berijkt een brug. In enkele seconden veranderd de omgeving van een levendig bos naar een dorre mysterieuze woestijn. Een prachtig beeld kan ik je vertellen. Ik moet zeggen dat ik kwijlend op mijn scherm zat toen de intro van de game die verder gaat dan slechts de standaard game. Nee geen grote borsten, wapens, vette auto's of geweldadige oma's met handtassen. Het gaat hier om de game Shadow of the Collosus.

I am Dreaming...

Nadat ik weer uit mijn trance snapte kwam ik in het menu van SotC terecht. Het menu geeft me al kippenvel en de kunstzinnigheid die het uitstraald streelt mijn ogen. Met alle liefde die ik bezat drukte ik vol verwachting op New Game. Ik ben een jonge strijder die zijn liefde kwijt geraakt is en daar niet mee kan leven. Ik vraag de goden om hulp, ze zijn bereid die hulp aan mij te bieden maar daar staat wel wat tegenover. De goden zijn niet blij met enkele wezens die de aardkorst bewandelen. Oke, denk ik. Ik heb de 2de wereldoorlog al 20 keer gewonnen en ik heb al duizenden terroristen om het leven gebracht dus 16 'Collosi' zal dan wel niet zo'n probleem zijn. Nadat de korte uitleg is afgelopen krijg ik spontaan tranen in mijn ogen. Ik zie mezelf staan in een prachtig ontworpen tempel. Mijn paard wenkt me toe en samen gaan we op pad. Door mijn zwaard de lucht in te steken kan ik door middel van zonnestralen de positie van de eerste Collosus bepalen. Na een klein stuk op mijn paard gereden te hebben kom ik een een dal terecht. Ik merk al wel dat mijn paard daar niet aan omhoog komt. Dus ik ging alleen op pad. Deze korte klim maakte mij bekend met alle bewegingen die ik kon maken en hoe ik ze kon maken. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming krijg ik een kleine cut-scene te zien waarin ik de grond voel trillen. Ik hoor de bomen schudden van angst voor wat er komen gaat. Een gigantisch beest, wel vijftig keer zo groot als ik, komt het landschap oplopen. Hoe ga ik die in godsnaams naar het hiernamaals brengen? Nadat ik voel moed op hem af ging kwam ik achter een zwakke plek in zijn onderbeen. Ik steek er met alle kracht die ik bezat mijn zwaard in en het beest knielt neer op de grond. Ik weet niet wat me overkomt. Ik spring omhoog, klim over zijn benen naar zijn rug waar ik even bij kan komen van wat ik zojuist meegemaakt had. Nadat ik weer uitgerust was klom ik verder naar boven om het klusje af te maken. Eenmaal op zijn hoofd aangekomen kleurde er wat blauwe aderen. Ik steek er vol kracht mijn zwaard in. Het beest begint hevig met zijn hoofd te schudden en ik houd me stevig vast. Nadat ik dit enkele keren herhaalde viel het beest, tot mijn grote opluchting, dood neer op de grond. Blij en opgelucht loop ik weer door. Maar iets grijpt me. Ik val in slaap en wordt in de tempel weer wakker. De volgende opdracht staat mij te wachten......

...but then...

Zoals je merkt heb ik persoonlijk erg van de game genoten en dit is dan slechts de beschrijving van de eerste en daarbij de meest simpele Collosus. De Collosi die volgen zijn sterker, gevarieerder en daarbij een stuk cooler. Maar waarom is dit nou zo cool? Nou er zijn 2 dingen die deze game zijn uniekheid en de ervaring geven die je krijgt bij dit spel. Ik heb nog nooit een game gezien waarbij de sound en de graphics zon grote rol spelen in de ervaring. De hele felle maar doffe kleuren die gebruikt worden in de game brengen mij in een soort roes die me de game laat ervaren alsof ik er echt tussen sta. Ook zit het design van de Collosi en de omgevingen gigantisch goed in elkaar. Al moet ik zeggen dat de graphics niet echt mooi zijn. Het ziet er soms een beetje onafgewerkt uit en ook pop-up valt er te bespeuren (het valt niet echt op aangezien de game zich vooral speelt in een redelijk lege omgeving). Maar de sound, de componisten van Sony hebben hier ongelovelijk goed werk gedaan. De muziek past perfect bij de acties die je uitvoerd en sleuren je verder het dromerige sfeertje in. Deze game is dan ook echt aan te raden met surround sound en een goede bas erbij. Want ook de geluidseffecten van de Collosi zitten allemaal zo mooi in elkaar en je voelt je soms gewoon schuldig omdat je de pijn van de beesten kan zien en voelen.

.... i wake up!

Maar is er ook nog iets wat mij stoorde aan de game? Nou ja eigenlijk 2 dingtjes. Ten eerste zit je erg vaak in de clinch met het camera standpunt. Deze is slecht controleerbaar en gaat soms in hele rare posities staan. Al kan dit erg irritant zijn en zo nu en dan bij frustratie zorgen is het nog niet zo storend als in de meeste andere games met hetzelfde probleem. Mijn 2de punt is dat de game erg kort is, maar dan bedoel ik echt kort. De game koste mij een kleine 7 uur om uit te spelen. Dan is er altijd nog de time attack mode waar allerlei extra's zijn te unlocken en is er ook de hard mode (waarbij de Collosi wel iets veranderen, bijvoorbeeld: de eerste Collosus heeft er een zwakke plek bij) die uit te spelen is en waar ook nog een time mode van is met allerlei unlockables. De bedoeling van de time attack mode is om in een bepaalde tijd de geselecteerde Collosus te vermoorden. Ook is er nog een gallery met enkele screenshots waar je jezelf hoguit tien minuten mee kan vermaken maar daar houd het dus op. Dus de game is in principe in 7 uur uitgespeeld maar voor de echte doorzetters (waaronder ik) is er nog een hard mode en time attack mode die men wel enkele uurtjes zoet kan houden.

Conclusie en beoordeling

Over het algemeen genomen kan ik zeggen dat het niet de beste game is die ik ooit gespeeld heb maar me zeker wel het beste gevoel gaf wat ik ooit uit een game gekregen heb. De kunstzinnige vormgeving, het ongelovelijke geluid en de prachtige sfeer maken dit een game die niemand zal vergeten en alleen daarvoor kan ik al over het feit komen dat de game maar 7 uur duurt en waarvan de camera me op enkele momenten het bloed onder de nagels vandaan haalde. Dit is een van de enkele games die echt de 60 euro die je ervoor betaald waard is.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Collosi
 • Vormgeving
 • Geluid
 • Je paard
 • Unlockables
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Korrelige graphics
 • Korte speelduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • *Wacht nog steed op een editie: Guitar Hero: SoaD*

 • De bandleden van Metallica zijn voor velen de afgelopen jaren afgezakt van rockgoden naar een stel oude zeikerds.

  Dit hier is de pure waarheid!

 • OBEY YOUR MASTER! MASTER!!!!

 • Trouwens, deze zin

  Nummers van onder andere de Foo Fighters, Slayer, Queen en Motörhead passeren de revue in deze Guitar Hero spin-off en zorgen voor wat variatie tussen de metal.

  is een beetje vreemd geformuleerd. Nu lijkt het net alsof je zegt dat Motörhead en Slayer voor afwisseling zorgen van de metal, terwijl dit niet echt waar is, hè :P

 • lol xD

 • Metallica schopt kont!!!

 • DUBBEL BASS!!!

  Geile game word dit :) Niet weer zo`n slappen GH Game als Aearosmith ^^

 • OBEY YOUR MASTER! MASTER!!!!  Dubbele Bass en Fade To Black :D:D:D

 • Niiice! =-[)

 • Nog ff en dan Master of Puppets !!!!!!!!!!

 • Nice buy it

 • ik vind het maar niks

 • Meh, ik begin nu toch serieus te twijfelen of ik deze ga halen of rock band 2. Iig wel jammer dat and justice for all en blackened er niet in zitten. De dubbele bass is cool, maar ik heb al moeite met moeilijkere liedjes op hard in GHWT, dus daar hoef ik het niet voor te doen. Ach, anders speel ik hem wel bij een vriend van me :)

 • Mooie van de game is niet dat alleen maar Metallica er in zit, maar ook Machine Head bijv.

 • Master of Puppets gelijk maar weer eens aangezet, blijft een geweldig album. Ik ga deze waarschijnlijk niet halen, ik ben behalve dat album helemaal geen liefhebber van Metallica en vind dit dus niet de band om een hele Guitar Hero aan te wijden. Doe dan Porcupine Tree of zoiets.

 • Ben ik dan echt de enige die vind dat ze gelijk hebben over het kopen van muziek?

 • die screen met KING DIAMOND is freaking cool!

 • Het is al 9 jaar 9 JAAAR dat ze napster hebben aangeklaagd, en nog steeds zitten jullie erover te ZEIKEN!  Jullie zijn oud nieuws!  Metallica is al lang back met hun nieuwe album…


 • OBEY YOUR MASTER! MASTER!!!!  MASTER OP PUPPETS, PULLING YOUR STRINGS!

  TWISTING YOUR MIND AND SMASHING YOUR DREAMS!  Omg ik hou zoveel van dat nummer <3  @Twilightje  Jij snapt het, respect.  Metallica blijft een ongeslagen trash-metal/metal legende.

 • kopu

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren