1. The Da Vinci Code (PS2)

The Da Vinci Code (PS2)

Aangezien ik geen boekenfan ben liet ik het literair topwerk The Da Vinci Code glansrijk aan mij voorbij gaan, de film zag ik wel. Nu ik het verloop van de film heb meegemaakt, is er aan het boek natuurlijk geen hol meer. De game onderwierp ik wel aan een test. Weliswaar met een streepje minder epiek, maar dat mag de fun uiteraard niet bederven.

De laatste tijd is alles The Da Vinci Code wat de klok slaagt. Het boek staat op in de top van de boeken charts, de film kraakt alle kassen in de cinema en de Kerk die in opstand gaat om het feit dat Jezus al dan niet met Magdalena de bloemetjes buitenzette. Problemen die de doorsnee gamer weinig interesseren, maar ik haal maar even aan dat iedereen op dit moment weet wat of wie The Da Vinci Code is.

Het boek

De Da Vinci Code is een thriller, die een fictieve zoektocht beschrijft naar de Heilige Graal. Onthuld wordt, dat deze niet de avondmaalskelk is, waarin het bloed van Jezus Christus onder het kruis is opgevangen. Symbologist Robert Langdon en cryptologiste Sophie Neveu ontdekken daarentegen, dat achter dit symbool een groot geheim van de christelijke kerk schuil gaat. Zij komen op het spoor van hun ontdekking als gevolg van de moord op conservator Jacques Saunière in museum het Louvre. Het raadsel, dat zij daar aantreffen, brengt hen bij de schildering van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Deze blijkt codes te bevatten, die duiden op een geheim rond Maria Magdalena en Jezus. Een mysterie, waarvan de openbaring de kerk op haar grondvesten zou doen schudden. Daarom wordt dan ook op leven en dood gestreden tussen de kerkelijke organisatie Opus Dei en het geheim genootschap Priorij van Sion. Langdon, die ook nog door de politie achtervolgd wordt wegens de moord, en Neveu geraken met Opus Dei in een wedren om de onthulling of vernietiging

van het eeuwenoude geheim.

De film

The Da Vinci Code is de verfilming uit 2006 van het gelijknamige boek, geschreven door Dan Brown. De film werd geregisseerd door Ron Howard en kwam wereldwijd in mei 2006 in de filmzalen. De hoofdrollen worden gespeeld door Tom Hanks (Robert Langdon), Audrey Tautou (Sophie Neveu) en Ian McKellen (Sir Leigh Teabing).Het Louvre in Parijs gaf de filmcrew de toestemming in het museum te mogen filmen; Westminster Abbey deed dat echter niet, zodat de scènes die zich er in het boek afspelen in een andere kerk zijn opgenomen, namelijk Lincoln Cathedral in Lincoln.

De game

Ik heb net beknopt het boek en de film uitgelegd, zonder hierin enige vorm van spoilers te vermelden. Maar in deze review draait het uiteraard rond de game. In het spel draait het allemaal rond het oplossen van een erg complexe moord. Gedurende een groot stuk van de game bestuur je hoofdpersonage Robert Langdon, een man die verdenkt wordt van de moord op Jacques Saniere. Deze lag met zijn kleding netjes opgeplooid, een fluo stift in de hand en een bebloed lichaam middenin het Louvre. Alleszins vreemde taferelen en aan jou om deze zaak samen met Sophie Nevue –ook speelbaar- op te lossen. In het begin van het spel zijn de missies en opdrachten erg eenvoudig. Zo moet je erachter komen hoe je een vederlicht zendertje precies op een wagen kan werpen om de politie op een verkeerd spoor te zetten. Mensen die de film lazen of de film zagen weten dat je hiervoor een stukje zeep moet nemen op de wastafel en dit moet combineren met het gprs-zendertje. Dit soort gameplay zagen we eerder al terug in een game als Resident Evil. De opdrachten worden alsmaar moeilijker en de logica ontbreekt vaak. Zo moet je cryptogrammen ontcijferen, anagrammen ontrafelen en geheime codes oplossen waar je toch de nodige brein en Engelse grammatica voor nodig hebt.

Naast het oplossen van al deze puzzels kom je vaak genoeg in aanvaring met de politie, die je kost wat kost willen snappen. Je kan deze ontwijken door op een Metal Gear-achtige manier rond hen te sneaken of met hen een gevecht aangaan. Deze fights lijken erg hard op de gameplay die we zagen in Fahrenheit waarin je verschillende knoppen in juiste volgorde moet indrukken om de vijand finaal tegen de grond te leggen.

Graphics en geluid

Qua beelden vind ik de game erg geslaagd. Alles ziet er vrij authentiek uit en ook de schilderijen vertonen opmerkelijke gelijkenissen met hun originele broertje. Ondanks het feit dat de omgevingen en details er erg degelijk uitzien, zien de personages er vrij onecht uit. Als je zombies vergelijkt met het niveau hoe de personages in de game eruit zien, zijn de eerstgenoemde er werkelijke missen tegen. Ze lopen vreemd en soms komt het voor dat je personage met zijn gezicht vast zit in de muur en je dus vanaf het vorige checkpunt kan herbeginnen.

Het geluid in de game is ongeveer van het zelfde niveau. De muziek is mooi, maar op het gebied van voice-acting wordt de plank toch fameus misgeslagen.

Deze review is gechreven voor GameGuide.nl

Conclusie en beoordeling

None

Voor puzzelfans kan deze game wel eens een aardige voltreffer zijn, dat het daar bovenop dan ook nog eens € 39.95 kost is helemaal mooi meegenomen. Heb je niet veel geduld, ben je tegen de Christelijke Kerk en prefereer je bloedstollende verhalen liever in boekvormen, dan zou ik deze game en zelfs de film laten passeren. Heb je het boek niet gelezen, maar vond de film wel de moeite waard dan raad ik je de game eens te huren. Las je het boek én zag je de film, blijf dan zo ver mogelijk weg om je charme voor het boek niet volledig te zien verdwijnen. De game bevat leuke elementen en ziet er dan ook nog eens erg degelijk uit, € 40 is de juiste prijs.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Leuke graphics
 • Vaak erg originele puzzles
 • Minpunten
 • Mist epiek
 • Als je de game niet moet reviewen heb je weinig redenen om de game uit te spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Ratch Momenteel redacteur bij CHIEF en 9lives.

Reacties

 • geen boeiende week dus:P

 • Chinatowns Wars moet ik zeker effe halen, MadWorld misschien ook wel.

 • Misschien toch Chinatown Wars maar 'ns even aanschaffen, voor de spaarzame momenten dat ik m’n DS misbruik… Lijkt me toch wel weer een ervaring.

 • geen hele slechte week met GTA, Madworld, SOCOM & Resistance Retribution….

 • Grand Theft Auto: Chinatown Wars!

 • Niks boeiends voor mij deze week, hoewel ik zeker weet dat vele plezier zullen beleven met GTA en Madworld. Als ik maar niet hoef…

 • Chinatown koop ik om in de auto te spelen als ik op vakantie ga. Voor de rest niets interessant deze week voor mij. Dawn of War II multiplayer nog wat verder uitspitten deze week.

 • GTA is tof voor de DS,

  Resistance is tof voor de PSP en Madworld lijkt me tof voor de Wii.  That´s it.


 • Mad World and Broken Sword lijken me zeker hip :)

 • madworld en chinatown wars: te gek voor een nintendo gamer!

 • Dit is een hele goede week voor mijn portemonee!!! Er zit namelijk nog niet een game bij waar ik mijn centjes aan uit zou geven, laat staan om te spelen…

 • @mozer  geen boeiende week?

  zitte dikke spellen tussen hoor!


 • Eindelijk GTA Chinatown Wars:D

 • Madworld voor mij :)

 • GTA zojuist geprobeerd, en is toch leuker dan verwacht. ;-)

 • Goede week voor de Nintendo platformen :)  (werd ook wel weer eens tijd!!!)

 • GTA lijkt me het enige vette spel dat er tussenzit eigenlijk..

 • Niks voor mij…

 • Maar eens kijken of Resistance: Retribution wat is.

 • Heel misschien Madworld en GTA.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren