1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

Toen ik voor het eerst van The Elder Scrolls hoorde was ik meteen heel erg enthousiast, ik ben er dan ook veel over op gaan zoeken. En toen hij uitkwam heb ik hem meteen gekocht. Oblivion heeft bij mij geen moment rust gehad sinds dat ik hem in huis heb gehaald.

Daarom ben ik ook tot het schrijven van deze recensie gekomen.

Het begin is natuurlijk wel bekend bij de mensen die de serie al langer volgen, het begint namelijk net als alle andere delen in een cel. Je bent om onbegrijpelijke redenen gevangen genomen, maar dat maakt verder niets uit en heeft dan ook niks met het verdere spel te maken.

De zonen van keizer Uriel Septim zijn vermoord. De keizer zelf is van plan om te vluchten, en ’’toevallig’’ begint de vluchtroute via jouw cel. Als de keizer de cel binnenkomt begint hij tegen je te praten en zegt dan dat hij je ergens van kent, uit een droom. Dit is dan ook het begin van het hoofdgedeelte van het spel. Jij en de keizer en een paar Blades (beschermers van de keizer) gaan dan samen de vluchtroute in, dit gedeelte dient als een soort tutorial om je een beetje in te leiden tot het spel. Hier leer je o.a. vechten, pijl en boog schieten en hoe je magie kunt gebruiken. Ook zijn er al meteen een paar belangrijke keuzes die je moet maken: je geboorteteken, je ras en het uiterlijk van je character. Ieder geboorteteken en ras heeft zijn eigen speciale kenmerken, voordelen en nadelen. Je moet hierbij dus goed nadenken wat je gaat kiezen, want de mensen uit de wereld zullen je ook herkennen als een monster of als een held. Ook zullen ze meteen vooroordelen hebben als je niet van hun eigen ras bent, of door de reputatie die je hebt opgebouwd.

Side-Quests, Dungeons en mijnen

In Oblivion zijn er ontelbaar veel verschillende dingen die je kunt doen. Zo zijn er naast de hoofdmissie ook nog zij-missies die je kunt doen. Het beste hiervoor is om naar een van de 9 grote steden in Cyrodiil: The Imperial City, Chorrol, Skingrad, Anvil, Bravil, Leyawiin, Cheydinhal, Bruma of Kvatch te gaan. Daarnaast is er in de steden nog veel meer te doen: er zijn veel verschillende winkels in de steden variërend van wapensmeden, magie-winkels tot aan boekenwinkels. Ook vind je er kerken, waarin er ook een aantal dingen te doen zijn.

Deze steden kom je tegen op een van je reizen door het land, waarmee je ook veel Dungeons en mijnen tegen zult komen. Dit zijn goede plaatsen om handige dingen te vinden. Denk aan sterke wapens, hamers om je wapens mee te kunnen repareren, potions om bijvoorbeeld je leven mee te herstellen enzovoorts. Natuurlijk zullen deze plaatsen beschermd worden door veel van de in Oblivion aanwezige monsters.

Als je deze plaatsen eenmaal bezocht hebt dan kun je ze naderhand sneller bezoeken via de fast-travel optie, hiermee kun je in een keer naar een plaats transporteren. De 9 grote steden zijn overigens al aan het begin te fast-travellen.

Stijgen in level en Items

In Oblivion is het mogelijk om in level te stijgen. Dit maak je mogelijk door je zogeheten skills te bevorderen. Dit doe je door te vechten, pijlen af te schieten, te sluipen, magie te gebruiken, wapens te repareren en zelfs door met mensen te praten en door te lopen, er zijn nog wel een paar andere maar daar ga ik hier niet verder op in.

Een ander belangrijk iets zijn de items die je tegen zult komen, een paar heb ik er al genoemd: wapens, hamers, magische spullen en potions.

Je hebt er zelfs nog veel meer: potten, pannen en kleren, armor enzovoorts. Deze zijn allemaal te koop in winkels of te vinden in de dungeons.

Guilds

Dit zijn organisaties waarvan je lid kunt worden. Je hebt er vier: The Fighters Guild, The Mages Guild, The Dark Brotherhood en The Thieves Guild. Stuk voor stuk organisaties waarin je bepaalde missies krijgt. Dit kunnen zijn: het vermoorden van mensen/dieren of het terugvinden van een voorwerp. In deze Guilds kun je stijgen in rank van helemaal onderaan tot aan de baas van de Guild.

The Fighters Guild en The Mages Guild zijn de wat aan de ‘’eerlijke’’ kant en The Dark Brotherhood en The Thieves Guild aan de ‘’slechte’’ kant.

Oblivion

Dit is de wereld van Mehrunes Dagon oftewel The Dark Prince of Destruction, laten we zeggen de grote slechterik. Het is zijn bedoeling om Tamriel te vernietigen en om er zijn perfecte wereld van te maken. Sinds dat de keizer Uriel Semptim is gestorven en hij The Amulet of Kings (het amulet om de Oblivion wereld tegen te houden) in zijn handen heeft, heeft hij vrij spel en kan hij zijn wezens via Oblivion Gates (poorten naar de wereld van Oblivion) Tamriel laten binnendringen. Hiermee zul je in de hoofdlijn van het spel veel te maken krijgen. Je kunt erin gaan en dan de Sigil Stone verwijderen zodat de Gate zich sluit.

Gameplay en Graphics

Je zou denken dat Oblivion met al die vele dingen die je kunt doen en alles wat erin zit heel ingewikkeld is. Maar dat is niet zo! Het zit allemaal heel ingenieus en simpel in elkaar: de items en wapens etc. kun je ‘’hotkeyen’’ dat betekent dat je ze kunt selecteren met één knop. Met een enkele knop kun je je hud (menu) selecteren. Hierin kun je alles bekijken wat je hebt, zoals je items, je rank binnen een bepaalde Guild, de missies die je nog moet doen, degene die je al hebt gedaan, de hoeveelheid geld dat je in je bezit hebt of hoeveel je nog kunt dragen. En je level status: hoe lang het nog duurt voordat je kunt stijgen naar een volgend level. Je landkaart, waarmee je de wereld volledig kunt bekijken en kunt fast-travellen.

Het besturen van het spel is nog simpeler: je kunt het spelen in de First-Person view of in de Third-Person View. Je zou verwachten dat je in een RPG alleen maar in het Third-Person aspect zou spelen, maar in Oblivion raad ik je toch aan om het in First-Person te spelen. Want je kunt toch wel duidelijk merken dat dit ook de bedoeling is geweest van de makers: alles loopt veel vloeiender en ziet er stukken mooier uit.

Nou en dan nu over de graphics: deze zijn ongelofelijk mooi en heel erg gedetailleerd. Ieder gebied dat je binnenkomt of het nu een stad, dungeon of mijn is, zal je doen verbazen van de pracht van deze game!

Conclusie en beoordeling

None

The Elder Scrolls IV Oblivion is een game die de term klassieker dubbel en dik verdient heeft. Bethesda legt hiermee de lat voor RPG weer hoger. Deze MMO-offline RPG kan zelfs concurreren met het succes dat World of Warcraft online heeft!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Gameplay
 • Graphics
 • Minpunten
 • Laadtijden
 • Pop-up

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • valt tegen

 • jmmr dat je eerst de oude missies moet doen

 • Deze laat ik links liggen.

 • laat hem in de winkel liggen

 • helaas,,,helaas

 • vreemde zet als je eerst je oude missies moet spelen om de nieuwe te kunnen spelen. Zonde gemiste kans als je het mij vraagt.

 • had ondertussen wel een World in Confict 2 verwacht inplaats van dit! jammer!!!

 • Errr?  Het is toch nogal logisch dat je bij een uitbreiding eerst de normale zut moet hebben gespeeld? Het heet toch niet voor niets een uitbreiding?!

 • mischien ooit nog een keer kopen, maar nu zeker nog niet

 • @Rawh Ja, maar niet 2x slimme :S

 • Prachtige game, had niet verwacht dat InsideGamer met een recensie zou komen.  Heerlijke game, heb afgelopen donderdag World in Conflict Complete Edition gekocht maar had wel een hoger cijfer verwacht ondanks we nu twee jaar verder zijn.

 • jammer cijfer valt mee

 • @Mich-Dagamefr34k:

  Huh? Wat? Nederlands?  Bedoel je nou 2x het spel kopen of 2x het spel uitspelen?  Mits je het steamspel gekocht hebt, kun je de uitbreiding erbij kopen en hoef je niet meteen het eerste deel ook erbij lappen.

  Bij dat laaste kun je oude savegames gebruiken (ALS je savegames van je juiste patch versie zijn).

 • Voor de oude rotten biedt het niks nieuws en is het doodzonde dat de uitbreiding niet los te verkrijgen is  Op Steam kun je, als het goed is, de uitbreiding wel los aanschaffen…

 • - Verplicht oude missies spelen voordat je bij nieuwe content komt  Als je bij WoW nieuw bent, moet je toch ook alle quests halen voordat je bij het volgende eiland bent?

 • Mijn WiC dagen zijn voorbij ik laat hem ligge.

 • Ik ben een nieuwkomer dus toch maar halen…

 • Deze laten dan toch maar mooi links liggen.

 • Heb alleen maar de demo gespeeld en die vond ik wel leuk, dus ooit mss als ik een nieuwe computer heb…

 • Ik had eerder een 8 verwacht…

  Maar misschien haal ik hem toch wel eens!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren