1. Stronghold 2 (PC)

Stronghold 2 (PC)

Bijna vier jaar na het origineel dient Stronghold 2 zich aan. Met dit vervolg op de succesvolle games Stronghold en Crusader, waarin de edele kunst van het kasteeltjke maken en kraken centraal staat, wil ontwikkelaar FireFly Studios de serie in een 3d-jasje steken. Maar levert het ook een betere game op?

Rts en sim gaan al tijden hand in hand. Kijk bijvoorbeeld naar de Settlers en Age Of Empires series, waarin je enerzijds een leger op de been moet brengen om vijanden het leven te staan, maar ondertussen ook je economie op peil moet houden om je überhaupt een leger te kunnen veroorloven. In Stronghold 2 is deze mix van management en oorlogvoering wat dieper uitgewerkt. Zo diep zelfs, dat beide pijlers afzonderlijk ook erg complete gamemodes opleveren.

Middeleeuwse Simcity

We doelen hiermee op de twee paden die je kunt kiezen: die van vrede en die van oorlog. De eerste is de meest opzienbare optie. Ga je voor deze witte duivenvariant, dan beland je in een soort van middeleeuwse Simcity. Je kunt ervoor kiezen om een aantal opdrachten te voltooien in Campaign mode, maar je kunt ook ongestoord aan het bouwen slaan in de Free Build Mode. Zoals een sandboxmodus betaamt, hoef je hierbij geen bouwstructuren of eenheden vrij te spelen. Klakkeloos allerlei imposante bouwsels neerzetten is er echter niet bij, want dan lopen de bewoners stuk voor stuk weg. Evenwichtig beleid is hier het sleutelwoord; je onderdanen hebben immers huizen nodig om in te leven en voedsel om van te leven. Wat voedsel betreft staat Stronghold 2 zijn mannetje wel. In plaats van te volstaan met wat jagersposten en boerderijen biedt de game een ruime keuze. Een greep uit de grabbelton: appelboomgaarden, varkenstallen, kaasboeren en graanvelden. Maar ook voor de meer alcoholminded kasteelheren heeft deze game meer in zijn mars dan de standaard rts. Zo kun je wijngaarden aanleggen en bierbrouwerijen bouwen, om je onderdanen vervolgens wat pullen plezier te schenken in de herberg.

Geurige mesthopen

Omdat vijandelijke eenheden zich niet ongevraagd zullen aandienen, hebben het opzetten van een leger en het bouwen van een kasteel in deze spelvariant niet de hoogste prioriteit. Toch zul je er vroeger of later wel aan moeten geloven, omdat er ook andere bedreigingen op de loer liggen. Denk aan loslopende wolven en beren op je land. Op jacht naar voedsel willen deze vraatzuchtige beestjes nog wel eens je nederzetting binnenstormen en een slachting aanrichten. Je werklieden worden daar niet vrolijk van; ze stoppen immers niet voor niets een deel van hun goudstukken in de schatkist. Als je hen niet de bescherming kunt bieden die ze verlangen, dan daalt je aanzien net zo snel als je het verworven hebt en kun je fluiten naar je inwoners. En je centjes.

Aanzien is een essentieel bestanddeel van Stronghold 2. Je kunt je eerpunten op allerlei manieren verwerven of verliezen. Sta je positief in aanzien, dan komen de arbeiders naar je kasteel en kun je ze aan het werk zetten. Heb je echter een negatief eersaldo, dan verlaten de mensen en massa je kasteel en zoeken ze hun heil elders. Door het rantsoen te verhogen en belastingen te verlagen verdien je meer eerpunten en andersom. Daarnaast verwerf je aanzien door je onderdanen een kerk aan te bieden en veel verschillende soorten voedsel te geven. Rattenplagen, geurige mesthopen, ziekten en criminaliteit vormen een ernstige bedreiging voor je aanzien.

Dit geeft de game een erg realistische feel: als je bijvoorbeeld je aanzien ziet dalen en je komt niet direct in actie, dan raakt je economie onherroepelijk in een negatieve spiraal. Mensen verlaten je nederzetting en laten hun werkzaamheden voor wat ze zijn. Hierdoor stijgt de criminaliteit en ontstaat er een voedselschaarste, waardoor andere inwoners ook het hazenpad kiezen, enzovoorts. Met het doorbreken van je spiraal ben je wel een tijdje zoet.

Stoute heersers

Zie je liever bloed dan noest zwoegende arbeiders, dan kan dat. Ook in de oorlogsmodus kent Stronghold 2 verscheidene speelmogelijkheden, waaronder Campaign, Multiplay, Siege en Kingmaker. Die laatste is nieuw in Stronghold 2. In Kingmaker strijd je tegen een willekeurig groepje tegenstanders, om de kroon van de zoekgeraakte koning. Deze modus vergt op den duur aanzienlijk meer van je management skills dan de rest, omdat je meerdere kastelen dient te veroveren en te verdedigen. Bovendien stelt Kingmaker je in de gelegenheid om jezelf - zoals het ware een tiran betaamt - te promoveren. Hiermee speel je gebouwen en units vrij, die je weer het nodige respect opleveren en de slagkracht om de machtige heersers van hun troon te sloten.

Daarnaast is het leuk dat je aan het begin kunt kiezen wat voor Lord je eigenlijk wil zijn: een goede, een neutrale of een kwade. Een goede edelman, heeft geen last van criminaliteit of luie soldaten, maar de arbeiders laten wel een steekje vallen. Bij de stoute heersers tieren diefstal en bedrog juist welig en zijn de soldaten nauwelijks vooruit te branden, terwijl de werkleiden zich uit angst voor hun eigen leven de longen uit het lijf rennen. Helaas kun je het karakter van je personage niet ontwikkelen gedurende de game.

Veelzijdig

Stronghold 2 blinkt uit in veelzijdigheid. Doordat je als speler op zowel oorlogs- als vredespad kunt, is de game feitelijk een rts en een sim in één. Daarbij valt op dat beide modi los van elkaar ook echt goed werken en compleet andere ervaringen opleveren. Strategisch biedt de game welliswaar niet de diepgang van een game als Rome: Total War, maar het arsenaal is op dit punt wel flink opgewaardeerd ten opzichte van de eerdere edities. Je kunt met simpele muisklikken van formatie wisselen en het aantal verschillende eenheden is fors uitgebreid. De veldslagen en kasteelbelegeringen zien er bovedien fantastisch en grotesk uit.

De muziek past goed bij de game. Leiren, luiten en zwierige fluiten zijn gecombineerd in aanstekelijke middeleeuwse marsmuziek, die dagenlang in je hoofd blijft hangen. Daarnaast blijkt de ontwikkelaar alleraardigst geslaagd in zijn poging om deze nakomeling van het 2-dimensionale Stronghold op grafisch gebied een extra dimensie mee te geven. Je kunt naar hartelust inzoomen, zodat je in detail kunt kijken hoe je boogschutters vijandelijke ladders van de muren wegduwen nadat ze ezen beleg hebben overleefd. Of hoe je varkenshoeder kansloos ten onder gaat tegenover een horde hongerige wolven.

Wel wil de game nogal vertragen als er veel eenheden op het scherm zijn. Ook kan de hele zaak soms op onverklaarbare wijze hopeloos vastlopen. Bij het testen bleek zelfs na het opnieuw laden van een missie tot het punt vlak voor de crash, de game opnieuw te bevriezen. Het omlaag schroeven van de grafische instellingen bracht hier ook geen enkele verandering in. Maar goed, misschien is er al een patch uit voor dat probleem dus dat kan ook worden opgelost. Maar toch blijft het een grote fout. Kortom zeg al je sociale afspraken maar af, want deze game zal wederom een flinke bres slaan in je sociale leven.

Conclusie en beoordeling

Stronhold 2, een spel dat misschien vele niet in de smaak zal vallen. Op gamespot geven ze het een score van 5.9/10 wat mij enorm verbaasd. Deze game was best wel goed en is één van de leukste en de beste die ik heb gekocht voor mijn verjaardag. De overgang van 2d naar 3d was echt perfect, het geluid past perfect bij de game. Maar de onverklaarbare crashes zorgen wel voor een enorm minpunt. Maar goed, ik heb me leuk vermaakt met deze game. Een aanrader voor rts fans en zelfs voor de sim fans. De game nog niet gekocht? Kopen nu, het kost niet veel en je hebt eens een goede game in handen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veelzijdige gameplay
 • Seervolle graphics
 • Goede muziek
 • Minpunten
 • Onverklaarbare crashes
 • Het karakter van je personage kan je niet ontwikkelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Waarom zetten ze het er nog bij dat het alleen voor Gold gebruikers is? Met een Silver account kom je niet ver.  Wel tof dat ze dit ter beschikking stellen. Kun je Fable 1 nog even spelen als je nog niet aan 2 bent begonnen!

 • met zilver kost ie nog steeds 1200

  met gold nu voor een weekje 800

 • Volgensmij kan je voor die prijs ook gewoon het spel op een schijfje kopen.

 • Laat ze maar eens met een echte leuke original komen zoals Oddworld: Strangers wrath of Voodoo Vince.

 • Hmm, die ga ik mss nog wel halen ook.

  Alleen dan zijn mijn punten zo snel op… :P

 • Ik vermaak me wel met Fable II :)

 • Hopelijk komt Conker nog een keertje als Original.

 • Zo, dat kost niet duur! (ik weet dat dat fout is!)

 • @Furyan:

  Ik zit ook te wachten op Oddworld, prachtgame was dat

 • @ NACbreda  Dat is fout, die zin! (ik weet dat jij weet dat dat fout is :p)  OT: Hmm, misschien tog maar kopen (ik wou hem sowieso kopen, maar ik had maar 900p, vandaar :P)  btw, Oddworld was idd echt kick*ss
 • -_- Heb ik hem laatst voor 1200 gekocht :'D

 • Ze zouden liever is games uitbrengen die ik niet kan spelen op mijn xbox 360. Nu komen er games op die iedereen al gespeeld heeft/die niemand een ruk interesseren.

 • Wel vet maar kan hem ook voor 10 euro op schijfje

 • Ik heb geen X360, maar ik moet deze game nog aanschaffen voor de Xbox!

 • Lijkt me wel leuk voor de mensen die nog steeds geen genoeg kunnen krijgen van Fable. Ik vermaak me nog steeds met Fable 2.

 • Voor een tientje in de winkel met hoesje en boekje en op cd en geen schijfruimte verneuken > Deze actie

 • Vandaag al

 • @ NelisTo  ik wens je veel succes met het vinden van een nieuwe Fable in de winkel.

 • @Evita: Ga maar is naar een winkel waar ze tweedehands games verkopen, dan kan je deze er wel is tussen vinden.

 • Nog steeds duur!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren