1. Rockstar Games presents Table Tennis (X360)

Rockstar Games presents Table Tennis (X360)

Rockstar is een bedrijf naar m’n hart. Games die altijd slecht in het nieuws staan, en door iedereen gespeeld worden. Niet omdat ze ongekend gewelddadig zijn, maar omdat het gewoon briljante spellen zijn. Grand Theft Auto was revolutionair in zijn tijd, en de stap naar 3D in GTA 3 is nog steeds een mooi moment in de game historie. Als je kijkt naar wat de developer naast GTA nog meer heeft gemaakt zie je veelal erg gewelddadige games (The Warriors, Manhunt). Ik keek, net als velen van jullie, dan ook vreemd op toen ik las dat Rockstar een tafel tennis spel aan het maken was.

We weten allemaal al langer dan vandaag dat Rockstar er geen moeite mee heeft om grote, open werelden te creeren voor ons gamers. Ook hebben ze al bewezen dat ze goede racegames (Midnight Club) kunnen maken, en het action genre is ook niet onbekend bij de developer (de eerder genoemde The Warriors). Maar wisten we dat ze een moeilijke, uitdagende maar heel verslavend tafeltennis spel konden maken? Nee, dat wisten we niet. Misschien had je in het begin ook zo iets van, tja, tafeltennis. Daar heb ik mijn Next Gen Xbox toch niet voor gekocht? Dit spel is niet cool? Je kon het niet fouter hebben. Op de één of andere manier is dit spel erg cool!

Wanneer je het spel voor het eerst aanzet krijg je een klein menu voorgeschoteld. De opties Tournament, Exhibition, Training mode en Xbox Live zijn klaar om bespeelt te worden. Gemakkelijk te leren, moeilijk te masteren. Zo laat Table Tennis zich het beste beschrijven. De gameplay is uitdagend. Vaak zit je je te irriteren als je voor de twaalfde keer die ene pingponger uit Egypte moet verslaan en het weer niet lukt. Maar daar ligt de kracht van de game. Je gaat door want je moét en zal winnen. Sla je bal met een effect, laat hem naar rechts kaatsen, sla hem net op de punt van de tafel of heel zachtjes, net over het net. Doe er alles aan om je tegenspeler te frustreren. Doe er alles aan om te scoren.

De training mode (die ik je ten zeerste aan kan raden) is goed te volgen. Alles word duidelijk uitgelegd, en je hebt het zo onder de knie. Van zachte klapjes tegen het balletje tot harde smashes, hier is de plaats om het te leren. Bal controle, bewegingen van je personage, verschillende types van slaan, alles word uitgelegd waarna je het kunt proberen. Doe je het steeds goed, dan krijg je de perfecte score. Haal deze in alle 10 de stages en win die begeerde achievement. Heb je alles gehaald? Dan ben jij nu echt klaar om te gaan tafel tennissen tegen een tweede speler, in je uppie, of via het Xbox Live netwerk.

Je hebt 2 gameplay modes om uit te kiezen. Exhibition en Tournament zijn niet doordrenkt met extra modes of verborgen features, nee het is puur tafeltennis wat de klok slaat. Exhibition is er voor een snel potje tennis. Je kiest een moeilijkheidsgraad (easy, medium of hard), een karakter (in totaal 11 stuks), een outfit en de plaats waar je wil tennissen. Hoe verder je komt in de game, hoe meer dingen je unlocked. Kies je voor Tournament, dan zul je, zoals je vast wel zult verwachten, een toernooi moeten spelen. Ook hier kies je de moeilijkheidsgraad en zul je je moeten opwerken in een ladder om uiteindelijk in een finale te spelen. Er is geen career mode aanwezig in Rockstar’s Table Tennis. Ook zul je geen mini-games tegen komen, en is de create-a-player optie ook erg afwezig. Ergens vind ik dit een beetje mager, maar misschien dat de game daarom voor een lagere prijs in de winkel ligt.

Nadat het spel geladen is zie je hoe de spelers naar de tafel toe lopen. Tijd om te spelen! Je hangt achter jouw speler, waardoor je een goed overzicht over de hele tafel hebt, en zult de bal dus nooit uit het oog verliezen. Het spel laat zich belachelijk simpel besturen. Sla de bal met je left analog stick. De kant waar je op wijst zorgt ervoor dat je de bal met een andere slag terug kunt slaan. Vind je dit wat lastig, dan gebruik je gewoon de Y X A B knoppen. Ze werken met hetzelfde principe. Wanneer je de bal slaat kun je zelf bepalen waar de bal heen moet vliegen. Druk gewoon de kant van je keuze in met je rechter analog stick. Je hebt misschien wel een hele minuut nodig om dit door te krijgen.

Je zult een goede timing moeten hebben wil je het ver schoppen in dit spel. En ook een goed doorzettingsvermogen. De potjes kunnen best lang duren namelijk. Je zult er voor moeten zorgen dat je het nog steeds leuk vind wanneer je de bal voor de honderdste keer terug slaat over de tafel, en nog niet hebt gescoord. Ja, de tegenstand is soms erg goed te noemen en je zult lang achter de bal aan moeten rennen, wil je hem er van weerhouden te scoren. Dit houd het spel leuk, maar vooral uitdagend. Soms lijkt het alsof je al minuten lang de bal terug aan het slaan bent, maar in feite ben je pas 30 seconden bezig. En ik kan je zeggen, de potjes zijn spannend! Je handen gaan zweten, je knippert minder met je ogen, puur omdat je de bal niet wil verliezen.

Nu zou je kunnen denken, dit spel is geweldig om met meerdere te spelen. En dat is het ook, daarom is er een Live functie bijgebouwd. Het speelt zowat het zelfde als offline. Je kunt kiezen uit de twee modes: Exhibition en Timed Tournament. Exhibition werkt precies hetzelfde als in de singleplayer stand, dus daar ga ik niet nog eens op in. In de Timed Tournament mode kun je met acht spelers aan de slag. Hierin zul je moeten winnen in een tournooi stijl, maar dan met een tijdklok erbij. Hoe meer je wint, hoe hoger je komt in de lijst, om uiteindelijk in de finale te komen. Het spreekt allemaal voor zich natuurlijk.

Dit spel ziet er goed uit. Grafisch is het erg goed uitgewerkt en de karakters lijken via de motion capture techniek tot leven te zijn gewekt. (Ik weet niet of dit daadwerkelijk gedaan is, maar zo kwam het op me over). Je ziet hoe de spelers zweten. Hierdoor krijgen ze zelfs echte zweetplekken in hun t-shirts! De animatie van die t-shirts is trouwens ook erg goed gedaan. Ze wapperen wanneer je van links naar rechts loopt, en reageren echt op je bewegingen.

Conclusie en beoordeling

Zoals je vast door hebt na het lezen van deze review is dat ik best te spreken ben over Rockstar’s Table Tennis. In het begin had ik nog het “waarom zou ik gaan tafeltennissen op een Xbox360?” standpunt, maar daar kwam snel verandering in. Het spel speelt lekker, voelt goed aan, en is redelijk verslavend zelfs. Voor de lage prijs is het zeker geen miskoop, want vooral wanneer je het spel met meerdere speelt is het erg leuk. Rockstar heeft een misschien vreemde zet gedaan met Table Tennis, maar uiteindelijk ben ik blij dat ze die zet genomen hebben. Een echte aanrader!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verslavend
 • Goede graphics
 • Minpunten
 • Beetje mager?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik wacht wel hoor :(

 • Hebben we in ieder geval alweer iets om naar uit te kijken in 2010 :)

 • Moet ze allebei hebbuh, maar nog ff geduld :(

 • Dead Rising 2, Ik heb mn geld al vast opzij gelegd!!

  Heb ik nog tijd om een keertje door de 1 te gaan :D

 • duurd allemaal nog wel even voordat capcom weer met echt goede titels komt.

 • Goede ontwikkeling! Hopen dat alles multiplatform wordt / blijft, dan is het oke.

 • 2010 dus, daar kan ik wel op wachten.

 • @ next

  inderdaad

 • Ik kijk er nu al naar uit.

 • Hmmzz.. Jammer.

  Maargoed :P Speel ik DR1 nog wel een keer door voor de lol :D

 • Dat word nog een tijdje wachten dus.

 • Weer 2 toppers voor 2010.

 • Tja, een goede spreiding van games is belangrijk, het moeten wachten is dan weer wat minder leuk.

 • duurt nog ekkes mar dead rising 2 is zowiezo het wachte waard

 • @ kroket: je zult wel moeten.;)

  Capcom is in the zone. Wat een flow aan games zeg.

 • Dead Rising 2 wordt ongetwijfeld lachen.

 • Jammer dat we zo lang moeten wachten

 • En nu maar hopen dat dit lang wachten het waard is!

 • Dead Rising is wel cool.

 • Moet lost planet 2 hebben, kheb deeltje 1 single- en multiplayer helemeel kapot gespeeld!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren