1. Zone of the Enders: The 2nd Runner (PS2)

Zone of the Enders: The 2nd Runner (PS2)

Na het succes van Zone of the Enders, kon een vervolg niet uitblijven. De eerste game had ook een einde dat om een vervolg vroeg. Daarom begon Hideo Kojima met noch een paar ontwikkelaars aan een vervolg. Dit gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk, want ze moesten het unieke sfeertje van de eerste game proberen te behouden. En dan ook nog eens vernieuwend uit de hoek proberen te komen. Of ze daarin geslaagd zijn kom je nu te weten. Gundam fans, hou jullie vast. Dit wordt een game die jullie zeker zal aanspreken!

Mysterieus vanaf het begin.

Nadat je in de vorige game hebt moeten vluchten van Anubis zijn er vele jaren verstreken. Jij bent Dingo Egret en word in een gewone frame op een planeet gedropt. Ineens merkt je frame een hoge concentratie metatron op en Dingo gaat op onderzoek uit. Na een tijdje vind je dan een grote stalen doos en je stapt uit je frame om de stalen doos van dichtbij te gaan bekijken. Hij staat open en Dingo gaat naar binnen. Wat hij daar ziet had hij nooit gedacht, er stond een Orbital frame. Jehuty! Lang krijgt hij niet om Jehuty te bewonderen, want hij wordt aangevallen door een kwaadaardige ruimtemacht, BAHRAM. De stalen doos valt de afgrond in maar wordt door de schepen van BAHRAM terug omhoog getild. Dingo heeft hier natuurlijk geen zin in en ontsnapt met Jehuty uit de stalen doos. Wat volgt is een gevecht dat je normaal makkelijk wint. Daarna vlieg je een gevechtsschip binnen van BAHRAM. Je verlaat Jehuty en komt je ex - baas tegen, Nohman. Hij vraagt of je net zoals vroeger bij BAHRAM komt vechten. Je weigert en wordt doorboord door een paar kogels. Dan ligt Dingo daar te zweven en leeft nog nauwelijks. Iemand van Nohman zijn personeel (Ken Marinaris: een, jonge vrouw) kan dit niet aanzien en verstopt hem 2 maanden lang voor Nohman. Dingo wordt dan aan Jehuty gekoppeld omdat alleen dan zijn kunsthart en kunstlongen genoeg energie krijgen. Ineens schiet hij wakker uit een coma waar hij die 2 maanden in heeft gezeten en schreeuwt het uit van de pijn. De energie van Jehuty vergt veel van Dingo zijn lichaam. Dit is het begin van het vervolg op Zone of the Enders. En weer zal actie is gegarandeerd.

Actie tot en met!

Ook deze game zit weer vol met zinderende actie. En het gaat nog sneller dan de vorige keer. Af en toe had zelfs ik moeite om de bewegingen van de computer te volgen, vooral die van eindbazen. Je zal echt de nodige reflexen nodig hebben om deze game uit te kunnen spelen. Maar als je dat dan lukt is er de voldoening natuurlijk heel groot. Er zijn natuurlijk ook de nodige vernieuwingen aangebracht in de game. Jehuty kan namelijk nieuwe aanvallen uitvoeren of leren. Het grijpen van een vijand is nu veel leuker geworden, je kan hem namelijk eerst lekker in het rond zwieren en dan pas weggooien. Je kan hem natuurlijk ook tegen een andere vijand gooien of een gebouw in rammen. Ook kan je de vijand even als wapen gebruiken door met hem te slaan tegen andere vijanden. Maar je kan ook voorwerpen van je omgeving af trekken om mee te gooien of te slaan, of zelfs als schild te gebruiken. Je kan in deze game ook subwapens gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Vector canon. Dit is een enorm krachtig wapen dat je alleen kan gebruiken als je op de grond staat, zo krachtig is het. Natuurlijk is de Hallberd er ook nog en ook de andere subwapens uit de eerste Zone of the Enders, maar het is nu allemaal scherp gesteld en vernieuwd. Het vechten is nu gewoon nog leuker geworden, en ook uitdagender. De standaard vijanden zijn er ook nog maar er zijn er ook een heleboel nieuwe bijgevoegd. Die zijn één voor één uniek en hebben hun eigen vechtstijl. Soms kunnen zelfs zij een uitdaging vormen waar je het moeilijk mee kan hebben. Dus dat belooft veel goeds.

Anubis returns!

Wat zou het vervolg zijn zonder de ultieme vijand uit de eerste game, niets! Daarom speelt hij ook deze keer de hoofdrol in de game en zal hij je angst aanjagen. Maar hij is niet voor niets de ultieme vijand, dus heeft hij ook hulpjes. Nohman (bestuurder van Anubis) laat andere mensen in Orbital frames voor hem vechten en probeert het je moeilijk te maken. Natuurlijk zijn die mensen moeilijk te verslaan doordat ze in Orbital frames zitten met elk een unieke vechtstijl. Ik werd vaak helemaal meegesleept in deze gevechten omdat ze overweldigend spannend waren. Ook moet je proberen hun sterkte tegen hen te gebruiken. Je zal wel merken wat ik daarmee bedoel als je de game zelf speelt. Ook zien die Orbital frames er enorm mooi uit, en zijn enorm gedetailleerd. Ik nam soms zelfs even de tijd om ze eens te bewonderen. Dat moet je wel niet doen als je geen ervaren gamer bent, want anders wordt je in geen tijd vernietigd. De kracht waarover ze beschikken is vaak immens. Gelukkig helpt het systeemprogramma van Jehuty je, namelijk ADA. Zij helpt je en geeft je vaak tips die goed van pas kunnen komen, dus probeer zoveel mogelijk naar haar te luisteren. Oh ja, er die eindbazen hebben ook af en toe hulpjes dus let goed op, anders kan je wel eens verrast worden.

Omgevingen zijn soms handig.

In deze game kan je soms de omgeving gebruiken in je voordeel Bijvoorbeeld iets van een wand trekken en gebruiken als schild, of wegooien. Maar dat is niet alles, de omgeving is ook nog eens interactief. Soms komen er bijvoorbeeld enorme staven uit een muur geschoven die het jou "moeilijk" moeten maken, maar je kan die ook in jou voordeel gebruiken. Je kan je vijanden door die staven laten pletten door ze erheen te lokken. Het is makkelijk en effectief, al moet je wel opletten dat je er zelf niet tussen zit. En zo zijn er nog vele andere dingen die je met je omgeving kan doen. Tijdens het spelen van de game kan je ook extra missies verzamelen die je kan spelen als je de game uit hebt. Deze zijn heel leuk en zorgen ervoor dat de game nog leuk is om te spelen als je de game uit hebt. Dan heb je ook nog de VERSUS mode. Hier kan je tegen de computer vechten of tegen vrienden. Ik vond het altijd leuk om een vriend eens lekker door een gebouw te gooien of hem gewoon te vernietigen. Maar je moet bepaalde frames natuurlijk wel vrijspelen, je krijgt ze namelijk niet voor niets. Hoe verder je in de game komt hoe meer frames je vrijspeelt voor de VERSUS mode. Dus is het zeker de moeite waard de singleplayer uit te spelen. En dan heb je natuurlijk ook genoeg keuze tussen de frames.

Stijl is alles!

De game ziet er grafisch enorm mooi en gedetailleerd uit, en is van hoge kwaliteit. Je zal daar al niet over teleurgesteld zijn, want alles is goed uitgewerkt. Ook de special effects ontbreken niet in deze game. De rook die ontstaat na het vernietigen van een vijand ziet er leuk uit. En als je dan ook nog eens door die rook vliegt hangen er even rookslierten aan Jehuty. Heel mooi gedaan dus. Ook de filmpjes zien er heel goed uit en er valt niets op aan te merken. De muziek is ook heel goed en er zit vaak een stevige beat achter. Dit zorgt dat de sfeer nog spannender wordt. Over de sfeer gesproken, die verandert vaak. Dan is het een heel emotioneel sfeertje en dan weer een spannend sfeertje, enz... . Genoeg afwisseling dus. Tot slot komen we bij het enige minpunt dat het vermelden waard is, het is een korte game. Ik had het gevoel dat het nog wat langer had gemogen, ook al is het zo'n goede game. Maar dit is iets dat je plezier niet mag bederven. Het is een topper in zijn genre. En dan moet je dat maar accepteren.

Conclusie en beoordeling

Deze game zal veel mensen aanspreken omdat het een unieke game is. Alleen jammer voor de mensen die geen PS2 hebben, want die zullen wat missen. De game zit boordevol actie en je hebt er de nodige reflexen voor nodig. Ook grafisch is de game van hoog niveau en de muziek moet ook niet onder doen. De vele gevechten zitten ook vol met special effects en lichtflitsen. Ook de VERSUS mode is leuk. Je vrienden zullen niet weten wat hen overkomt als je hen door een gebouw ramt. En de extra missies die je kan vinden in de singleplayer mode zijn ook een leuke toevoeging. Deze game is zeker de moeite waard om te huren en volgens mij zelfs om te kopen. Maar die keus is aan jullie. Dit is een topper van formaat.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geweldige graphics.
 • Vette muziek.
 • Spannende eindbazen.
 • Interactieve omgeving.
 • Leuke vijanden.
 • Actie tot en met.
 • Minpunten
 • Te kort.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het idee is super vet. Nu de uitwerking nog. Eentje om in de gaten te houden.

 • Klinkt erg interessant, ben benieuwd of het wat wordt.

 • Klinkt goed, deze game ga ik in de gaten houden!

 • Klinkt als een aflevering van 24 :)

 • Hopelijk dat ze er een topgame van maken, als je ziet wat er al gepland is voor dit eindejaar: Dragon Age, Mafia 2, CoD MW2,… Het is een veelbelovende game, het verhaal klinkt ook al best goed.

 • Even wachten op wat meer beelden.

 • Vandaar dat ik het niet wist, ik kijk nooit de laatste paar seconden van een trailer :-P

 • Ze moeten wel met wat meer trailers en screenshots afkomen ;)

 • nog even wachten

 • Nog even wachten dus. Lijkt me een game om in de gaten te houden.

 • Deze game wordt zeker vet! een spy-rpg, geweldig! Splinter Cell, maar dan beter! :)

 • Na die trailer is het in ieder geval een game om in de gaten te houden.

 • Alles wat ik over deze game gelezen heb ik zeer interessant!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren