1. The Godfather (PC)

The Godfather (PC)

En als je geen Godfather-Fan bent, trek dan 1 punt van het cijfer af!

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar eindelijk is hij er; The Godfather ligt in de schappen! Natuurlijk kunnen we een game met zulke hoge verwachtingen niet links laten liggen. Is de game net zo goed als we allemaal hadden verwacht, of valt het eigenlijk een beetje tegen? Vind het antwoord in mijn review.

Een game ontwikkelen gebaseerd op een film is sowieso niet altijd even veilig om te doen. Niet alleen vallen dit soort games iets te vaak tegen, ook kan de film een slechte naam krijgen door een slechte game. Nu is dat bij een film als - laten we zeggen de alles behalve populaire film You Got Served, helemaal niet zo erg, maar het ontwikkelen van een game gebaseerd op best-seller film The Godfather neemt zeker enkele risico's met zich mee. Dit schrok EA Games echter niet af, en het bedrijf begon met de ontwikkeling van een game rondom de film. Al snel werd duidelijk dat er nog nooit zoveel geld in een game was gestopt als in The Godfather. Dit kwam niet alleen door een dure licentie, een grote portie onderzoek en het inhuren van acteurs voor de stemmen van de personages, maar ook een groot verlies op het gebied van aandelen kwam erbij kijken. Door de vele vertragingen van het spel gingen EA's aandelen namelijk aanzienlijk naar beneden, waardoor de ontwikkelingskosten uiteindelijk in totaal 180 miljoen euro bedraagde. Als EA dit bedrag wilt terugverdienen moeten ze dus wel met iets héél erg moois aankomen...

Wanneer je begint met het spel is het al meteen tijd om een eigen personage in elkaar te zetten. Dit doe je met het bekende systeem dat in verschillende EA Sports games werd gebruikt, waardoor je je personage met een hoop detail aan kan passen. Nadat je personage af is, begint het verhaal. Je keert terug naar de jonge jaren van je personage, waar je meemaakt hoe het arme jochie ziet hoe zijn vader vermoord wordt. Het volgende ogenblik staat de enige echte Don Corleone achter hem, en verteld hem dat wanneer de jongen oud genoeg is wraak op zijn plaats is. Een hoop jaren worden overgeslagen wanneer je kan beginnen met spelen. Het personage waarmee je speelt komt niet voor in de films, alhoewel het verhaal wel dicht bij die van de film staat. Toch is het spel niet zoals een hoop andere op films gebaseerde games, die je allemaal na een uurje of twee uitgespeeld hebt. Nee, The Godfather biedt enorme

New York telt in het spel vijf districten, waaronder de typische maffia-districten Littly Italy en Hell's Kitchen. Niet alleen kan je hier gezellig rondrijden, maar ook zijn er overal rondom de stad winkels en andere zaakjes waar je geld van af kan persen, één van de erg leuke dingen van The Godfather. Omdat alle zaakjes beschermd worden door één van de vijf andere maffia's, is het overnemen van een winkel soms moeilijker dan de missies in het verhaallijn. Zeker het overnemen van warenhuizen en basissen van de andere maffia's is zeker niet makkelijk. Wanneer een winkeleigenaar weigert de zaak af te geven, is het de bedoeling dat je hem bedreigt tot hij zich overgeeft. Dit kan je doen door hem sterretjes te laten zien, voorwerpen in de winkel kapot te maken of andere mensen te vermoorden. Let wel op dat je niet te ver gaat, want dan zal de eigenaar het niet meer aankunnen en kan je de zaak in deze sessie niet meer overnemen. Of de eigenaar toegeeft of niet hangt af van je kleding, geld en respect.

Maar in veel gevallen ben je nog niet klaar met het veroveren van de winkel. Veel winkels hebben nog een achterdeur, een deur die lijdt naar illegale zaken. Sommige winkels hebben op de zolder een illegaal casino, andere handelen drugs in de kelder. Ook deze zaken moet je over nemen om het hele gebouw op de naam van de Corleone's te zetten. Wat wel erg jammer is, is dat veel zaakjes er excact hetzelfde uit zien. Niet alleen is de vorm hetzelfde, ook de meubels en dergelijke staan op precies dezelfde plaats. Daarentegen zijn er wel weer erg veel zaakjes om te veroveren.

Even terug naar het verhaal, dat veel weg heeft van die van de film en het boek. Zo kom je onder andere terecht in de beroemde scene rondom het paard en de regisseur, en maak je de Tommy Gun schietpartij mee bij de tolpoortjes. Dit gebeurt echter allemaal in cut-scenes, wat je moet doen voor deze missies is grotendeels verzonnen door Electronic Arts zelf. Niet dat dat een negatief iets is, misschien werkt het zelfs in het voordeel van het spel. Veel ontwikkelaars blijven min of meer bij het script van de film wanneer ze de missies in elkaar zetten. Het gevolg is dat missies vaak te kort en te makkelijk zijn. Dat makkelijk is overigens helaas wel het geval bij The Godfather, het niveau wordt helaas niet hoog gelegd. Zoals ik al zei is er veel meer uitdaging te vinden in het overnemen van pakhuizen en dergelijke.

Iets anders wat verder niets met het script van de film te maken heeft, maar wel eigenlijk weer iets te makkelijk is, zijn de sub-missies waar je iemand op opdracht moet ombrengen. In deze missies wordt je opgegeven iemand op een bepaalde locatie te vermoorden. Hoe je dit doet maakt in principe niet uit, al hoewel je wel extra respect en geld krijgt voor het ombrengen op de manier dat de opdrachtgever het wilt. Helaas is dit echt te makkelijk, soms is er wel beveiliging, maar bij je slachtoffer komen is nooit een groot probleem.

Vreemd genoeg is dood gaan helemaal geen probleem. Dood gaan gebeurt vaak genoeg, vooral buiten de missies bij het veroveren van winkels en warenhuizen. Wanneer je sterft keer je terug naar de dichtbijzijndste illegale dokter. Alle wapens en kogels die je bij je had voordat je werd omgebracht heb je dan nog steeds, alleen een klein bedrag is van je budget afgehaald. Nog iets wat The Godfather niet moeilijk maakt; als iets niet helemaal lukt kan je onmiddellijk terug naar je bestemming om met nog dezelfde wapens je vijanden om te brengen.

Alle versies hebben last van een af-en-toe schokkerige framerate, vooral bij explosies en botsingen. De PC versie heeft er het minst last van, en gelukkig gebeurt het bij iedere versie maar heel eventjes. Toch is het opvallend en frustrerend wanneer je op de pc versie opeens niet meer goed kan aansturen door de framerate.

Natuurlijk hoort bij een game van The Godfather ook de muziek van de film. Het bekende muziekje verwelkomt je al wanneer het menu verschijnt. Wel jammer is dat de muziek in-game af en toe de verkeerde sfeer uitademt. Van Mafia kennen we de gezellige jaren '30 muziek wanneer je vredig rond reed door de stad, muziek in the Godfather lijkt altijd spannend te klinken, en geeft je het gevoel alsof er ieder moment een auto vol met schietende shotguns op je in kan rammen. Op lange termijn begint het soms zelfs vervelend te worden, wat je ertoe verplicht om even te stoppen met het spel en even wat gezellige MP3's te gaan luisteren.

Ook op grafisch gebied is het allemaal maar matig. Op de explosies na is er weinig speciaals te vermelden over de graphics van het spel. Ze lijken een beetje achter te lopen, en het doet je vaak denken aan de graphics van Mafia.

Het mooie van The Godfather is de oneindige vrijheid die het spel biedt. Nadat je het verhaal hebt uitgespeeld zal je nog heel wat uurjes zoet kunnen zijn met het veroveren van alle winkels en warenhuizen in New York, wat zeker geen makkie is. Daarentegen is het verhaal en de moordmissies weer net iets te makkelijk, wat mij betreft hadden ze daar wel een schepje bovenop mogen gooien. Overigens begrijp ik niet waarom het spel zó lang in ontwikkeling heeft moeten zijn en waarom de ontwikkelingskosten zo hoog liggen. De veel goedkopere vergelijkbare game Mafia vind ik persoonlijk een beter geslaagd product. The Godfather mist iets op het gebied van sfeer, spijtig voor een maffia-game. Desalniettemin is The Godfather een enorm verslavende en vermakende, ongelovelijke coole, vette, volmaakte game!

En als je geen Godfather-Fan bent, trek dan 1 punt van het cijfer af!

Conclusie en beoordeling

None

Top game!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede graphics van de hoofdpersonen en het hele spel.
 • Goede besturing van karakter.
 • Minpunten
 • Weinig keuze aan voertuigen & kale straten.
 • Soms word er een hele gekke draai aan de missies gegeven waardoor ze je bijna niet leuk gaat vinden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nou, mooie ontwikkeling! Meer kan ik er niet op zeggen. Doen ze goed.

 • Al blijft steam wel rotzooi in mijn ogen.. Al is dit wel goed nieuws voor de die-hard gebruikers van Steam.

 • Steam rotzooi??



  Goede ontwikkeling kan je beter bijhouden wat je nog in de gehele ervaring mist.

 • Jullie zijn wel positief hierboven…..

  Bij mijn weten gaat hier nu de \"exclusiviteit\" van de pc weg.

  Meestal waren de mappacks etc… gratis op de pc. Nu gaat het dezelfde kant op als met de consoles.

 • Goed zo! :D

 • Dit is geen goede ontwikkeling, dat betekend dat er een einde komt aan de gratis downloadable content voor op de PC!

 • je ziet nu dat steam de rol van de PlaySation Store. bij de pc,s inneemt



  en dat is eigenlijk heel goed.

 • Voor bedrijven goed, voor gamers niet. Betalen we voor big-ass pc's en games en moeten we alsnog betalen voor DLC, belachelijk. Ik moet wel toegeven dat ik absoluut geen pc gamer ben.

 • Dit gaat dus absoluut niet werken…PC-gamers zijn in tegenstelling tot consolegamers veel minder bereid geld neer te leggen voor DLC. Voorheen was het namelijk zo dat je dit soort dingen gratis op de PC kon downloaden. Als je het mij vraagt wordt het een flop.

 • Goede zaak.

 • @ regtur14



  Misschien rotzooi toen het nog beta was. Maar VALVe heeft het al lang 100x beter gemaakt.

 • Hmm, tenminste zal Valve haar DLC gratis aan blijven bieden. Dat is deel van haar klantenbinding. Jij koopt game -> jij hebt recht op gratis ondersteuning van Valve. Ik wou dat meer bedrijven zo dachten…

 • Steam is goed hoop de DLC ook en daarmee bedoel ik pls, hou de meeste dingen gratis =].

 • @ Guidoke



  Je kan nog steeds gratis mods downloaden, maar nu kan je ook nog eens de officiele DLC downloaden, das toch alleen maar goed? :S

 • Het is absoluut niet het geval dat de PC-DLC nu allemaal betaalde content wordt. De mogelijkheid wordt slechts geboden, en is met name bedoeld voor non-Valve games, dus die extra TF2 maps en L4D campaigns kunnen we gewoon gratis blijven verwachten. Top!

 • Ik vind dat Valve het met Steam gewoon heel erg goed doet! Vooral zo door gaan. Voor alle Steam fans / gebruikers er is nu ook een Steam Powered Club dus wordt lid!

 • Mooi, maar ik gebruik geen Steam. ;)

 • Goede ontwikkeling en daarnaast vind ik Steam gewoon heerlijk werken. Alles tot je beschikking en goede aanbiedingen tegenwoordig :). Wat wil je nog meer!

 • Damn, klote ontwikkeling, nu is het hek echt van de dam en gaan ze ook de PC als gamesplatform massaal uitmelken door geld te vragen voor mappen etc. Trieste ontwikkeling, jammer om te zien dat Valve daar nu ook aan meedoet. Minder goed nieuws voor de gamers wat mij betreft. Steam is sowieso verschrikkelijk irritant als je online verbinding nodig hebt om zelfs een game te kunnen spelen in singleplayer,(dawn of war II).

 • steam is gwn goed klaar

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren