1. Juiced (PC)

Juiced (PC)

Waar over straatracegames wordt gesproken, vallen hoe dan ook woorden 'Need For Speed Underground'. Electronic Arts wist met zijn reeks handig mee te liften op het succes dat de film The Fast And The Flurious en diens vervolg brachten, en vooralsnog heeft de gamesgigant op de PC nauwelijks

concurrentie op dit gebied gehad. Net nu de hype weer aan het kalmeren is, komt uitgever THQ met de straatgame Juiced aanzetten.

straatracen draait natuurlijk vooral om geld, blinkende bolides en een flinke stoot adrenaline. Er is echter een belangrijk aspect, en de mannen achter de GTA-serie wisten dit al langer: respect is everything! Dit is dan ook precies waar het in Juiced allemaal om draait, want alles in deze game wordt afgeleid naar respect. Een mooie wagen levert respect op, net als het winnen van races en het tonen van lef. Dit laatste kun je doen door weddeenschappen met andere races af te sluiten. Hoe hoger het bod dat je durft doen, des te meer zullen ze onder de indruk zijn. Het respect dat elke bende voor je heeft wordt na iedere race in een overzicht weergegeven. Hoe meer respect een bepaalde bende voor je heeft, des te meer privileges zul je bij de betreffende bende krijgen. Denk aan het mogen meedoen aan races die door hen worden georganiseerd, of het zelf organiseren van races op hun grondgebied.

Bergafwaarts

Een leuk systeem, maar met een keerzijde. Je kunt namelijk niet alleen progressie maken, maar ook degraderen als het even minder gaat. Je kunt een race binnen de careermodus niet opnieuw starten en het is ook niet mogelijk om verschillende save-games te gerbuiken. Verlies betekent dus ook werkelijk verlies. Voor je het weet kom je door een foute keuze (bijvoorbeeld bij de aanschaf van een auto) in een neerwaartse spiraal terecht en hol je na een paar uur goed racen net zo hard weer achteruit of raakt je carrière in een impasse. En dat werkt niet bepaald echt motiverend.

Een ander onderdeel uit de career-modus dat niet helemaal overtuigt is de mogelijkheid coureurs te werven voor je raceteam. Zodra je wat respect hebt verdiend zullen deze zich aanbieden via je mobiele telefoon, en kunnen ze races rijden die bijdragen aan de teamprestaties en daarmee jouw respect. De coureurs moeten daarbij ervaring opdoen tijdens de races, maar omdat ze zonder die ervaring dusdanig erbarmelijk rijden dat ze het team alleen maar schade betrokkenen, is het weinig zinvol om ze in te zetten.

Zakgeld

Je kunt deelnemen aan races door op de kalender te kijken wat er allemaal gaande is, en volgens een race te selecteren waarvoor je gekwalificieerd bent om mee te doen. Ook kun je van andere coureurs uitdagingen krijgen, door ze telefonisch te benaderen. Weet je even niet meer wat te doen, dan kun je altijd nog het adviesscherm raadplegen.

Het winnen van races en weddenschappen levert een leuk zakcentje op, dat je meteen weer kunt spenderen bij de autodealer of workshop. Bij de eerste kun je je wagencollectie uitbreiden met nieuwe of tweedehands auto's, de workshop biedt de mogelijkheid je wagen te upgraden en te customizen. Een andere spoiler, een nieuwe set glimmende velgen of andere bumpers: bijna alles is mogelijk en Juiced doet wat betreft zeker niet onder voor Need For Speed: Underground. Bovendien is ook Juiced voorzien van een enorme lading licenties, om het spel te voorzien van een vleugje realisme.

Slowmotion-Blur

Juiced bevat enkele verschillende racetypes zoals die in de meeste straatracegames voorkomen, zoals circuit- en dragraces. Daarnaast zijn er de show-off evenementen, waarin je à la Tony Hawk zoveel mogelijk punten dient te vergaren door kunstjes uit te voeren. Racen vindt zowel 's nachts als overdag plaats en in tegenstelling tot Midnight club 2, en meer recent, Need For Speed Uderground 2 en Street Racing Syndicate biedt Juiced enkel afgesloten circuits en speelt verkeer geen rol.

De auto's sturen zoals we dat van een arcaderacer mogen verwachten: niet per definitie realistisch, maar het voelt goed aan en biedt voldoende uitdaging. Het is hierbij wel van belang om een gamepad in bezit te hebben, want met een stuurtje of toetsenbord speelt eht aanzienlijk minder fijn.

Het spel trakteert onze trommelvliezen op een lekkere soundtrack met gevarieerde nummers die prima bij de sfeer van de game passen. Grafisch is Juiced over de gehele lijn goed te noemen, maar nu en dan wisselt de kwaliteit een beetje. De ene omgeving is duidelijk sfeervoller en gedetailleerder opgezet dat de andere, en waar sommige auto's realistisch ogen doen anderen door een wat al te duidelijke omranding wat cell-shaded aan. Het grootste minpunt op het grafisch vlak zit hem echter in het ietwat inscherpe beeld, zonder dit een gevolg is van welbekende en teveens aanwezige motion-blur effect.

Klasse lager

In de online-modus is het onder andere mogelijk via 'pink-slip' races auto's te winnen die je weer in de career-modus kunt gebruiken. Maar ik heb tot nu toe jammer genoeg nog geen enkele server gezien. Maar ik heb de game nog maar pas, en zal soms wel eens checken.

Juiced straalt jammer goenoeg net niet de klasse uit van Underground 2, en de career-modus komt niet op elk punt helemaal goed uit de verf. Daar tegenover staan een goede soundtrack en bergen met uitdagingen, mogelijkheden en raceplezier. Arcadeliefhebbers zullen deze game dan ook zeker kunnen waarderen.

Conclusie en beoordeling

None

Juiced is een echte aanrader voor arcadeliefhebbers. Need For speed Underground 2 kan dan wel misschien wat meer klasse hebben, maar deze game is ook wel heel aardig. Het is wat je kunt noemen respectvol racen, en ik ben zeer tevreden dat ik deze game heb gekocht. De game is goed uitgebreid en heeft coole muziek, maar je moet echt wel een gamepad hebben om mee te spelen. Ook heeft de career modus wat zwakke plekken, maar al bij al een koopje of een huurtje waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Lekker uitgebreid
 • Goede soundtrack
 • Minpunten
 • Zwakke punten in career modus.
 • Besturing fijner met gamepad.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk!

 • Rampage is heel vet, punt uit.

  Drugs handelen is heel vet, punt uit.

  GTA: Chinatown wars is supervet, punt uit!

 • Heb de game ook al en het is inderdaad een erg leuk spel met een typische GTA-sfeer… :D

 • klinkt wel allemaal heel goed!! ga deze game ckerz halen!:D

 • Ik wil deze game zo graag! net genoeg geld verzameld, dus donderdag maar even de mediamarkt afstruinen of ze hem dan al hebben :D

 • Kraskaarten krassen  Eén woord: VERSLAVING!

 • Had net al de recensie op IGN gelezen en daar had ie een 9.5 gekregen. Lijkt me echt een must-have voor DS-bezitters.

 • die kraskaarten zijn leuk vooral als je de wapen kraskaarten hebt

 • had ik maar een ds :D

 • Nou, als ik een DS had, zou ik dit spel willen spelen!

 • Ik heb hem al gespeeld, het is écht een toffe game, ookal zou je dat niet verwachten. Het heeft een echte GTA sfeer, en alles is (voor bepaalde begrippen) mooi afgewerkt.

 • en het ziet er nog tof uit ook :D  't viel me op dat bij GTA IV ze zeiden dat je ook lichamen van ''irriterende personen'' in je kofferbak kon leggen, en vervolgens in de haven ofzo uit je auto kon dumpen ( of je auto erbij natuurlijk), en dat je in lantaarnpalen kon klimmen, maar daar heb ik niet veel van gemerkt, hopelijk dat ze daar vanaf nu aan mee kappen, zoiets was namelijk ook bij BiA HH en dat viel gewoon zwaar tegen.

 • Interessant… :D Lijkt me een super leuk GTA spel. Ik heb hem bestelt in de winkel, kan niet wachten tot die uit is!

 • Ik voel me echt weer een oldskool gamer, de sfeer uit de 1e GTA komt weer helemaal terug. Van boven af, geweren in elkaar zetten. Goeie Gameplay, echt een aanrader voor iedere NDS bezitter die van GTA houd!!!!

 • Super spel lijkt me!

 • Yeah rampage :) GTA 1 en 2 zijn na mijn mening zoveel vetter dan de 3D-games van GTA. Dus deze komt zeker in mijn bezit.

 • En dat ga ik zeker ook allemaal doen :D Eerste DS game ooit waar ik naar uit kijk.

 • Chinatown Wars gaat mij steeds meer aanspreken als ik dit zo lees.

 • nice, een topper voor de ds!

 • Kraskaarten krassen FTW!!!

  Ik heb nog maar één keer de jackpot gewonnen :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren