1. Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Eindelijk, geen lelijke rot-graphics meer voor een pokemon handheld game. De voorgaande games waren leuk, maar niet meer dan dat. Ik hoop dat daar verandering in gaat komen, in deze eerste Gameboy Advance pokemon game. Dit betekend: eindelijk mooie graphics, nouja, in ieder geval mooiere dan de vorige pokemon games. Pokemon Ruby/Sapphire is een hele nieuwe pokemon game. Ik heb me suf gespeeld aan crystal(en heb inmiddels ook al 20 pokemon’s in level honderd). Maar is pokemon Ruby/Sapphire minstens zo goed geworden? Dit lees je in mijn recensie.

Zoals gewoonlijk erger ik me weer aan de versie van professor Oak, ditmaal heeft hij een andere naam gekregen: professor Birch. Veranderd is het niet, als je een spel gekocht hebt wil je toch gelijk spelen? Zoals normaal krijg je weer een uitleg over het spel, saai is het inmiddels al. Wie Ruby of Sapphire koopt, heeft minstens wel een eerdere pokemon game gespeeld denk ik(of het moet een jongetje van 5 jaar zijn, maar die kunnen toch nog geen engels). Eindelijk klaar met de uitleg, heb mezelf Robin genoemd en stap uit de bus. Een paar belangrijke punten uit de game.

Graphics

Het eerste wat je opvalt zijn natuurlijk de graphics die deze game bezit. Deze zijn heel erg mooi afgewerkt en een plaatje voor die tijd. Zo zijn bijv. de huisjes al in 3D en kan je erachter lopen als je alleen je hoofd nog maar ziet. De pokemon’s zijn mooier. Het water is mooi. Alleen zoals gewoonlijk zijn de grasveldjes waar je pokemon’s kan vangen weer lelijk. Kunnen ze dan nooit eens een keer wat anders vinden. Het lijkt van niet, jammer, maar inmiddels ben ik er al aangewend(ook hetzelfde bij Fire Red/Leaf Green en Emerald). De characters zijn goed, maar het is jammer dat je soms 10 keer achter elkaar tegen 1 versie van een poppetje moet spelen. Echt heel veel afwisseling zit er niet in, behalve met een paar uitzonderingen: de berg waar je in het verloop van de game opkomt, de grotten om naar bijv. de pokemon Leaque te gaan. De graphics zijn goed voor een pokemon game die we gewend zijn, maar ze hadden wel wat meer voor afwisseling kunnen zorgen en even te kijken naar de grasveldjes om die mooi te maken.

Sounds

Inmiddels is het geen nieuws meer voor mij dat in de verschillende pokemon games goede sound heeft. Sapphire heeft gelukkig deze goede sound behouden. Er zit heel veel afwisseling in de Sound. Zo heb je bijv. 3 verschillende toontjes als je een pokemon tegen komt. Bijna op elke route heb je wel weer een andere sound. Maar logisch vind ik het wel dat deze game goede sounds heeft, het is toch van Nintendo, die maakt toch nooit een game met kutsounds? Maar het blijft knap om de sounds op deze manier te plaatsen. Als ik met mijn vrienden gameboy hoor ik 3 verschillende geluiden door elkaar heen, niet dat dit wat met de sounds te maken heeft maar wel met de afwisseling van de pokemon game. De sounds zijn zo als gewoonlijk prachtig, ik ben blij dat ze deze sound zo goed hebben behouden in de loop der jaren.

Gameplay

Ja, de gameplay, kom ik weer bij een goed punt, ik zal proberen er zo veel mogelijk bij te vertellen. De gameplay is weer zo als gewoonlijk je bestuurd met de pijltjes, lekker simpel. Maar dit is niet het enige wat ik het te melden over de gameplay. De eerste keer dat je deze game speelt, ben je er waarschijnlijk wel 40 uur speelplezier zeker. Je hebt heel veel te doen, acht badges halen veel trainen en als je alle pokemon’s hebt krijg je ook nog eens een prijs. Ik, toen ik het de laatste keer heb uitgespeeld, ben ik er 100 uur mee zoet geweest. Dit was de eerste keer veel meer, en aangezien ik ervaren ben met pokemon, zullen andere mensen er nog langer over doen. Ook is in deze game de mogelijkheid om 2 v 2 gevechten te doen. Dit is echter een leuke verandering van de pokemon reeks. De gameplay is beter geworden op onder andere de spelduur dan zijn voorgaande games.

Secret Base

Een leuk extra’tje van deze game, een heel leuk extra’tje, een verslavend extra’tje, een meesterlijk extra’tje. De Secret Base. Deze zijn bijvoorbeeld een bosje of een grotje(zoals boven Rustboro is). Je kan ze openen door middel van een aanval te gebruiken. Je kan de Secret Base ook inrichten met hout. Daar moet je echter heel erg geluk mee hebben om het te krijgen, ik had het pas na 150 uur gameplay. Een tip voor de mensen die geluk hebben: koop alles wat je kopen kan, want zo’n kans krijg je maar 1 of 2 keer. Als je het hout gekocht hebt, kan je het uit je pc in de Secret Base halen, en dan inrichten. Je kan echter maar 12 dingen in je Secret Base hebben, maar meer heb je ook niet nodig. Als je linkt met je vriend of kennis kan je elke dag 1 keer tegen zijn pokemons vechten die hij op het moment van linken bij zich heeft. Ikzelf vind dit de beste methode om je pokemons te trainen. Dit is heel leuk bedacht van Nintendo, en een groot pluspunt.

Wat ik er zelf van vind?

Voor mij is het altijd al een traditie geweest dat ik van elke versie 1 koop(niet dat ik de pokemon afleveringen/films leuk vind maar de games vind ik leuk). Ik had de versie van Sapphire. Dit vind ik een heel erg leuk spel als je verder in het spel zit. In deze game vind ik het niet vanaf het begin leuk. Het enigste wat je moet doen is trainen trainen en nog eens trainen. Heb je eindelijk goede pokemons moet je weer trainen en trainen om een nieuwe gym te halen. Dit trainen is in het verloop van de game leuker. Ik vind deze game geslaagd, het is maar hoe jullie erover denken maar deze game heeft mij zo ver gekregen om pokemon Emerald te kopen. Maar Ruby of Sapphire is beter dan Emerald en ook veeel orgineler. Ik denk dat ik nog wel even door ga met pokemon games, in de hoop dat er nog eens zo’n uitschieter als deze bij zit. Ik vind dit spel ook het leukste spel wat ik voor mijn Gameboy Advance SP(ik heb verschillende mario games).

Cijfers

Hierboven heb je al gelezen hoe ik er over denk hieronder de cijfers

- Graphics: 8

- Sounds: 9

- Gameplay: 8

- Extra’s: 10

- Cijfer: 9-

Conclusie en beoordeling

None

Dit spel is een goed spel. Zeker de moeite waard om het te kopen
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Sounds
 • Gameplay
 • Extra's
 • Minpunten
 • Grasveldjes
 • Niet echt veel afwisseling

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit klinkt interessant :D

 • Aaahhh… fuck die multiplayer! Kut 2k Marin!

 • Nou!  Deze game druppelt informatie. Zo weet die marketingmachine ons warm te maken en te houden! Klinkt weer goed allemaal!

 • ik dacht dat er maar een big Sister was?

 • Ik hoop zo dat het net als wat gears 2 heeft gedaan, nog meer epic gaat worden. Ik vraag me alleen af of deze gasten hetzelfde plaatje neer kunnen zetten als 2K Boston. Een nieuwe trailer zou geen kwaad kunnen. In de stijl van de trailer waarin die gast in zn rug geboord word door die Big Daddy, die was echt gruwelijk.

 • Klinkt vet!

  In wat voor 'n wereld zal BS2 afspelen?

 • Ziet er goed uit hoor! :D

 • Klinkt wel vet, om als Big Daddy te spelen.

 • er is maar 1 big sister, en tegen haar moet je meerdere keren vechten in het spel. na een bepaald aantal big daddy's vermoord te hebben begint de little sister die bij je is een liedje te zingen en word je vervolgens aangevallen door de big sister. de big sister is een volgroeide little sister die is terug gekeerd naar rapture.

 • Klinkt allemaal goed, had echter liever een geheel nieuwe game gezien. Nu gaan de meeste dingen al gedaan zijn of een variatie op het origineel worden. Eerder variatie op de gameplay van Bioshock dan vernieuwing, tja het heet natuurlijk Bioshock 2 voor iets.

 • cool

  heb deel 1 net uitgespeeld

 • Coole details, hopelijk zal 2K Marin er iets moois van maken!

 • Volgens 2K Marin kunnen we de game tussen augustus en oktober verwachten  Zal wel november/decebmer worden :P

  Erg vet weer hoor, ben net weer helemaal opnieuw begonnen met deeltje 1 :D Eff nog wat archievements halen xD Heb er al erg zin in!
 • HOE VET IS DAT DAN 100% VET.  DE DATUM VAN RELEASE MAAKT MIJ NIET VEEL UIT ALS IE MAAR VAN EEN NOG HOGER NIVEAU IS DAN DEEL 1.

  BLIJ MET DIT NIEUWS


 • PS RIDDICK WANNABE NOCK NOU IS MET JE LOZE KRETEN!!.  DIT SPEL IN MULTI PLAYER WORDT SHADOWRUN MAAR DAN 10X BETER,.

 • Klinkt erg tof allemaal, hoewel die multiplayer van mij niet had gehoeven. Deze game staat bovenaan op m'n wenslijst!

 • toch wat vreemd een big daddy met plasmids

 • Ik wil godverdomme geen multiplayer :'D

 • Vetjes. :D

 • Vet. Overigens kan je ook nog je plasmids upgraden. Zo is de incinerate eerst een fireball en later een flamethrower.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren