1. Final Fantasy Tactics Advance (GBA)

Final Fantasy Tactics Advance (GBA)

Zal ik jullie een geheimpje verklappen? Toen ik de eerste Playstation kocht, deed ik dat puur voor de Final Fantasy games. Want met Final Fantasy heb ik altijd iets bijzonders gehad. Hoe het zit dat weet ik niet, maar het kan me altijd bekoren. Het maakt mij ook niks uit wat voor deel het is, maar als je mij een FF geeft ben ik een gelukkig mens. Ik vind dat wereldje altijd prachtig om te ontdekken. Van de verhaallijn tot het bezoeken van de gebieden en steden. Het bevechten van de vele monsters en het ontdekken van de sidequests vind ik echt leuk. Het kan mij aan mijn aars roesten of het turnbased systeem “verouderd” is. Wanneer ik Final Fantasy speel, vergeet ik dat en reis ik af naar prachtige werelden vol mysterie.

Een wereld vol mysterie kwam ik ook tegen toen ik het GBA spel Final Fantasy Tactics Advance (FFTA, want anders raak ik buiten adem) speelde. Het is gewoon weer een rpg waar je om beurten je tegenstanders moet aanvallen. Nog steeds moet je ervaringspunten verzamelen om je level te verhogen en ook nieuwe vaardigheden leren. Maar de twist zit hem juist dat er strategie is toegevoegd. Is dat leuk dan, Final Fantasy met strategische invloeden? Zeker, het is een geslaagde game. Alleen er is een probleem: er zijn een paar oneffenheden in de game..

Magisch boek

Zoals ik al eerder zei: het verhaal begint weer heel onschuldig. Marche is in het dorp Ivalice gaan wonen samen met zijn moeder en zijn broertje. Op school wil het nog niet echt lukken. Hij heeft inmiddels al wel vriendschap gesloten met de treurende Mewt die zijn moeder heeft verloren en het pittige meisje Ritz. Mewt vind een boek waar een fantasie wereld word beschreven vol avontuur, andere rassen en magie. Hij laat het vol trots zien aan zijn vrienden en denken na over hoe het leven zou zijn in het boek. Op dezelfde avond wanneer Marche, Mewt en Ritz het boek hebben doorgelezen verandert het rustige dorpje Ivalice in het koninkrijk Ivalice. Marche wordt wakker en kan zijn ogen niet geloven. Waar is hij, wat heeft hij aan, waarom lopen er monsters rond? Gelukkig schiet Montblanc, een jonge moogle Marche te hulp. Hij neemt hem op in zijn clan en wijst je de weg in het sprookjesland...

Where to begin…

Hoewel het een GBA game is, FFTA is uitgebreid. Ik bedoel heel erg uitgebreid. Het begint allemaal met de 5 rassen en de verschillende jobs die er te kiezen zijn die het koninkrijk Ivalice kent. Je hebt de mensen, dat zijn de allrounders van de rassen. Moogles, die stoffige knuffelbeesten zijn vooral goed in magie en diefstal. De Viera is een vrouwlijk ras die het vooral moeten hebben van snelle gevechts technieken en witte magie. De Nu Mou zijn te vergelijken qua uiterlijk met ezels en zijn betere magiers. De Bangaa is een hagedissen volk die vooral om hun vechtkunsten bekend staan. De jobs die er allemaal te kiezen zijn voor de verschillende rassen is veel. De jobs zijn onder andere ridder, boogschutter, witte magier, zwarte magier, witte monnik etc. Het is allemaal duidelijk waar die jobs voor dienen, maar het is soms een ramp om de juiste items te kiezen voor je personages. Alles wapens, pantsers, hoofddeksels staan door elkaar heen. Heb je eindelijk de juiste item gevonden, zul je ook eerst moeten kijken of het gekozen item (vooral met wapens) wel bij het type job van je clan member past. En dat irriteerde mij enorm soms. Ik was soms zo lang bezig met het bewapenen van mijn members dat ik gewoon een beetje moedeloos werd door de langdradigheid. Heb ik even mazzel dat ik zoveel geduld heb. Waarom geen kleiner en simpel scherm waarin alle mogelijke items voor een ras/job in te bezichtigen waren?

Step by step

Wanneer je eindelijk klaar bent met bewapenen van je clan, kun je missies aannemen bij de lokale pub. Er zijn verschillende soorten missies natuurlijk. Zo heb je de gewone missies, alwaar je monsters moet verslaan. Je hebt ook dispatch missies waar je maar één member van je clan op af stuurt en er ook zijn missies waar je tegen clans moet vechten. De gevechten zijn heel simpel. Wanneer je begint, moet je (meestal) 5 andere members kiezen om je bij te staan tijdens het gevecht. Het werkt uiteindelijk nog steeds via het turnbased systeem: je krijgt een menu te zien met verscheidene opties. Een van de opties is move, waar mee je dus kunt bepalen hoeveel vakken een personage opschuift. Je hebt maar een bepaald aantal stappen per beurt en je moet kijken wat voor een vijanden er tegenover je staan. Dit is allemaal goed uitgewerkt moet ik zeggen, afgezien van een punt: het is wat traag. Vooral je tegenstanders zijn geen snelle Jelles. Doordat je allemaal keuzes maakt zal het even duren voordat je een personage hebt verplaatst naar een nieuwe plek op het strijdveld. Dat is best zonde, want het haalt gewoon de vaart uit de game. Terwijl de turnbased actie goed is. Wanneer je een tegenstander nadert, zal het veel uitmaken of je hem van voren of van de zijkanten aanvalt. Je hebt te maken met het slagingspercentage of je aanval doel zal treffen. Maar je moet ook kijken hoe je met je magie omgaat, kun je met een aanval meerdere vijanden raken? Dit zit allemaal goed in elkaar. Het is zelfs erg leuk.

Wasn’t me

Wat de game ook uitdagend maakt, is de aanwezigheid van rechters. Deze houden tijdens de battles het slagveld in de gaten en kijken of de wet wordt gehandhaafd. Tijdens de gevechten in deze game worden er wetten opgesteld. Om een voorbeeld te geven; in een gevecht is bepaald dat iedereen geen tijdmagie mag gebruiken. Gebruikt iemand op het strijdveld toch een tijd magiespreuk, word deze beboet met een gele kaart. Ongeacht bij welke partij hij/zij is. Het kan ook zomaar gebeuren dat er direct een rode kaart wordt getrokken en dan word de boosdoener direct naar de gevangenis gestuurd. Doordat er deze wetten zijn, is het ook strategisch denken welke personages je gaat inzetten. Vooral wanneer je je aan de regels houdt, kun je zelfs rekenen op zogenaamde Judge points. Hiermee kun je speciale aanvallen uitvoeren. Althans, als je een brave jongen bent natuurlijk.

Toch geslaagd

Ik ben een blij mens. Ik heb weer eens een nieuwe Final Fantasy gespeeld en ondanks het feit dat het een spin-off is, heb ik me prima vermaakt. Tuurlijk, ik mis hier en daar een aantal dingen. Zo mis ik een beetje dat je niet vrij kunt rondlopen in steden en niet met mensen kunt praten. Je kunt alleen rondlopen over the worldmap en in de steden kun je alleen praten met de barman, winkeliers en gevangenis bewaarder. En dat het spel ietwat traag is en het menu dat niet optimaal is.Voor de rest is dit gewoon een zeer leuke nieuwe Final Fantasy. Als je de hierboven genoemde foutjes wegpoetst, kan Square-Enix voor een geweldig vervolg zorgen. Maar genoeg over een vervolg, deze game zal de nodige uurtjes vullen, biedt genoeg missies en een heleboel andere mogelijkheden. Geef het een kans, wees geduldig en ik weet zeker dat een hoop gamers de game leuk gaan vinden als ze het geduld er voor kunnen vinden.

Conclusie en beoordeling

None

FFTA is een echt een hele toffe game die zijn mankementjes kent. Het is echt een game voor de geduldige gamer onder ons en het is een kwestie van smaak natuurlijk. Maar probeer het eens een keer. Het is moelijk uit te leggen, maar de game heeft een bepaalde charme om zich heen hangen die je toch aanzet om deze game te blijven spelen of voor een paar potjes per dag. Zal wel komen doordat het de naam Final Fantasy draagt...
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics top
 • Veel mogelijkheden rassen/jobs
 • Judge systeem maakt het uitdagender
 • Veel missies
 • Minpunten
 • Gameplay traag
 • Menu soms onoverzichtelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja ik ben trots op onze Petteflet :D

  En een heel vet spel :D

 • yeah!

 • Erg leuk om te lezen, er zijn de laatste tijd aardig veel Userpreviews :)

 • Ik ben zeer benieuwd naar dit spel.

 • Leuk artikel ;)

 • haha @ Underman: jij koopt alleen games die een 11 of hoger krijgen?

 • ok, coowl

 • Toen Marc het opnam tegen The Rock met Stone Cold en verloor, kreeg hij dat een kwartier lang van Charlie te horen.

  En Terecht :D

 • @Underman  Dude……  Leuk artikel verder :) • Ik ben ook zeer benieuwd naar dit spel.

  Ik was eerst van plan RE 5 te kopen maar na die score van 9+ begin ik toch te twijfelen.  Ja dat had ik ook toen Bioschock maar een 10- kreeg…  Leuk artikel verder, weer een userpreview. Echt top dat jullie dit doen. :)
 • Leuk artikel, heb je nog wel tijd voor je vrouwtje Jelle?

 • Leuk initiatief hoor! Binding met je leden! Chapeau!

 • Leuk artikeltje :)

  Je hebt het dus leuk gehad Pett :P

 • Haha die foto's… helemaal into the game! Goed geschreven Jelle, was zeker een geslaagde ochtend :)  En Stone Cold is gewoon veel beter dan The Rock :)

 • Go Pettelfetske! Leuk artikeltje. :)

 • Haha leuk!

 • @Petteflet

  Helemaal gelijk. Stone Cold verslaat The Rock met 10 vingers in z'n neus. (Lijkt me überhaupt al een prestatie als je het voor elkaar krijgt.)

 • @Petteflet

  Helemaal gelijk. Stone Cold verslaat The Rock met 10 vingers in z'n neus. (Lijkt me überhaupt al een prestatie als je het voor elkaar krijgt.)

  Stop die maar in je mooie \"Candy Ass\"

 • De vorige versies waren wel heel vet

 • Vond de demo wel grappig, maar echt nutteloze game als je Giant Gram op de DC hebt liggen. Deze is net zo, alleen 10x slechter.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren