1. Tony Hawk's Pro Skater 4 (PS2)

Tony Hawk's Pro Skater 4 (PS2)

De Tony Hawk Pro Skater serie is al een tijdje bekend en is de beste skateboardserie die er bestaat voor de gameplatforms. Op bijna elke console heeft Tony zijn sporen achter gelaten. Op de Playstation, de Dreamcast, de Nintendo 64, de Playstation 2 en zelfs de twee handhelds van Nintendo, de Game Boy Color en de Game boy Advance hebben er aan moeten geloven. En stuk voor stuk waren het toptitels. En de cijfers liggen er niet om. De gemiddelde gamebeoordelingen van deze serie van wereldwijde gamecritici liggen niet lager dan een score van 85%. Een jaar geleden wist de eerste Tony Hawk game op de nieuwe generatie console van Sony, Tony Hawk Pro Skater 3 een enorme impact achter te laten. Met nog betere gameplay, nog betere graphics, nog meer mogelijkheden en als eerste PS2 Game met online mogelijkheden, wist Tony Hawk Pro Skater 3 zich tevens in het rijtje van de absolute toppers te plaatsen. Zal Tony Hawk Pro Skater 4 net zo goed zijn, of zelfs nog beter? We zullen zien.

Voor wie het wellicht nog niet weet, Tony Hawk Pro Skater 4 is het nieuwste deel uit de Tony Hawk franchise. Hierbij stap jij in de huid van één van je favoriete professionele skateboarders en moet je de gekste combo's uithalen om zoveel mogelijk punten te halen. Naast dit moet je ook een aantal opdrachten voltooien, zoals het vinden van objecten of het uitvoeren van tricks op speciale lokaties. Door al deze opdrachten worden de zogenaamde 'Stats' van je Skateboarder ook verhoogd, waardoor die nog beter zal Skateboarden. In Tony Hawk Pro Skater 4 is het niet veel anders, maar toch is het roer wel omgegooid.

Weg met die waslijst!

In alle voorgaande Tony Hawk spellen had je een Career mode. Hierin moest je met je Skateboarder allemaal opdrachten uitvoeren. Hierdoor kon je nieuwe dingen unlocken en je Skateboarder nog beter maken. In elk level kreeg je dan een lijst met opdrachten. Hiervoor had je twee minuten de tijd om deze te volbrengen. Dit hoefde gelukkig niet altijd direct in 2 minuten te gebeuren, je kon altijd wel overnieuw doen, om dan de overgebleven opdrachten te voltooien. Deze opdrachten varieërden van het behalen van verschilIende hoge scores tot het vinden van bepaalde gaps. In THPS 4 is de Career mode wederom aanwezig. Maar deze keer zijn de zaken heel erg anders. Voortaan zul je het niet meer met een lijst doen, maar zul je nu de vrijheid hebben om elke opdracht te doen wanneer jij wilt. Je kunt weer met je favoriete Pro Skater, of zelfs een zelfgemaakte Skater kiezen om de Career mode aan te gaan. Als je aan het eerste level begint, zul je geen lijst krijgen en geen afteller van 2 minuten in beeld krijgen. Wel zul je een aantal personen en Skaters zien rondhangen met een opvallende ster boven hun hoofd. Dit zijn de opdrachtgevers. Als je met ze gaat praten zul je een opdracht krijgen.

Deze opdrachten zijn erg varriërend. Zo zal het zo kunnen zijn dat je een oude standaard opdracht moet doen, zoals de Skate Letters vinden of een bepaalde score halen. Maar ook nieuwere opdrachten, zoals het afleiden van politieagenten of haaienvoer maken van een badmeester. Als je genoeg opdrachten hebt uitgevoerd zul je nieuwe skateparks kunnen unlocken en stats punten behalen, om zo je Skateboarder nog beter te maken. Ook kun je tijdens het Skateboarden geld verdienen door opdrachten te voltooien of zelf geld te pakken, dat verspreid ligt over het hele level. Met dit geld kun je weer allemaal leuke dingen kopen. Denk aan Skateboarders, Skateboards, Skatelevels, noem maar op. En zo ben je dan nog wel even zoet. De opdrachten die je in de Career mode moet doen zijn op het begin best makkelijk te doen, maar dermate je verder komt, des te moeilijker de opdrachten worden. Dus snel klaar zijn zit er absoluut niet in.

Terug van de skateschool.

Natuurlijk is niet alleen de Career mode verandert. Ook de gameplay is onder de loep gegaan. In Tony Hawk's Pro Skater 3 waren er al enkele nieuwe elementen toegevoegd. De beste daarvan was absoluut de Revert. Hierdoor was het verleden tijd dat je bij een vert je combo wel moest bëeindigen. De revert is natuurlijk weer in volle tocht aanwezig, maar daarbij zijn ook wat nieuwe dingen gekomen. Zo is het nu mogelijk om een Spine Transfer uit te voeren. Hierdoor kun je bij Spine's (twee verts tegengesteld tegen elkaar) zo in de lucht naar de andere kant van de Spine komen, waarbij de revert erg van pas komt. Hierdoor kun je nog grotere combo's maken.

Maar dat is niet alles. Ook is het nu mogelijk om te skitchen. "Huh, skitchen?" zullen sommigen nu waarschijnlijk wel denken. Skitchen is dus al skateboardend een rijdend vooertuig vastpakken, die je dan meesleurt. Hoe langer je dit vol houdt, des te meer punten je krijgt. Wat hier ook leuk aan is, is dat je hiermee je snelheid enorm kan opvoeren. Als je je bijvoorbeeld aan een tram vast houdt, dan wordt je door een snelrijdende tram meegesleurd. Als je dan loslaat heb je een paar seconden een enorme snelheid. Hierdoor kun je een hele hoge airtime krijgen, waardoor je nog langer in de lucht kan blijven. Natuurlijk blijft het bij deze nieuwe mogelijkheden. Er zijn natuurlijk nog een tal van nieuwe (special) tricks toegevoegd. Zo kun je dus je Skater van de beste tricks voorzien. Wat vooral ook invloed heeft op de gameplay, is het leveldesign. Dit zit namelijk zeer goed in elkaar. Niet alleen ogen de levels goed, er zitten ook nog eens betere combo lines in, waarbij je ook nog veel kunt improviseren. Hierdoor kun je hele grote combo's maken. Daarnaast zijn de levels ook nog eens groter dan ooit. Een groter oppervlakte en veel objecten om over te skaten. Dit helpt ook de replaywaarde flink omhoog. De levels blijven leuk om in te skaten. En natuurlijk kun je net als vanouds, alles verkennen in de Free Skate modus, of een zo hoog mogelijke score te behalen in de Single Session modus. Zoals ik al eerder zei..... hier ben je echt nog wel een tijdje zoet mee.

Mijn papa...

Soms heb je wel eens de neiging om trots te vertellen wat je vader is. Meestal komt het niet veel verder dan een kantoorbaan, af en toe een manager, en soms zelfs eigenaar van de McDonalds! En sommige papa's maken, zoals je nu wel kunt raden..... Skateparks. Nou, in THPS 4 heb je Papa lekker niet nodig. De Create-a-modi zijn weer in volle tocht aanwezig. Allereerst de Park Editor. Hiermee kun je met gemakt je eigen Skatepark in elkaar zetten. Natuurlijk kun je niet zulke goede parks maken zoals je al in de game aantreft, maar het is zeker wel goed te doen. Er zijn een tal van objecten die je kunt gebruiken, van Slopes en Voertuigen tot Lege zwembaden en bomen. Daarnaast is het ook mogelijk om de breedte van je park te bepalen, en de achtergrondsetting. Hiervan zijn er twee. De eerste is een Woestijnsetting. De tweede is een Los Angeles setting. Het leuke van deze settings, is dat de kleuren zich aanpassen op de achtergrond settings. Zo zul je in de woestijn Gifgroenwater aantreffen, en zal ditzelfde water in de LA setting weer helder blauw zijn. Naast dat kun je natuurlijk een aantal andere dingen bepalen, zoals de startplekken voor Horse, de lokatie van de kroon voor King of the Hill en de vlaggen van Capture the Flag. Het enige grote nadeel van dit allemaal, is dat je redelijk snel door je geheugen heen bent, vooral als je een park wilt maken met een wat grotere oppervlakte. Dit is erg jammer, en maakt de Park Editor toch nog ietwat beperkter dan het hoort te zijn. Nou is er natuurlijk niet alleen een Park Editor. Ook is de Create-a-Skater modus weer aanwezig. Deze is nog uitgebreider dan voorheen. Zo kun je de informatie van de Skater bepalen, zijn of haar uiterlijk, de kleding, de trickvoorkeuren, de tricks zelf, etc. Als je dan een eigen Skater hebt gemaakt kun je ook die in de Career mode gebruiken.

Ik daag je uit.

Natuurlijk houdt het niet op bij de Singleplayer. Voor nog meer plezier in de game, kun je overgaan tot de multiplayer. In de 2-Player mode kun je het tegen je vriend opnemen. Dit kan in alle levels en met elke skater die al eens eerder unlockt is. Je kunt kiezen uit een aantal modi. Zo kun je samen met je vriend een skatepark verkennen in Free Skate, of kun je oude bekende modi als Horse, Graffiti en Trick Attack. Er is ook een nieuwe modus bijgekomen. Deze luistert naar de naam 'King of the Hill'. Een bekend fenomeen uit vooral multiplayer shooters zit nu ook in Tony Hawk's Pro Skater 4. Voor diegene die het nog niet wisten. In King of the Hill is het de bedoeling om zolang mogelijk een kroon vast te houden. Degene die aan het eind de langse tijd de kroon heeft vastgehouden, wint uiteraard. Natuurlijk is het niet al te makkelijk voor de kroonhouder. Zodra je de kroon hebt, zullen als je Stats afnemen. Zo ga je dus veel trager, is het balanceren en moeilijker en spring je een stuk lager dan normaal. Heel erg leuk allemaal, maar de multiplayer komt pas echt in zijn waarde als je via een Netwerk of via Internet Online gaat spelen. Hierbij kun je spelers over de hele wereld uitdagen. Alle gamemodi, met uitzondering van Horse, zijn online te spelen in elk level met maximaal 8 spelers. Daarnaast kun je hierbij nog 2 exclusieve gamemodi spelen, die tevens nieuw zijn in de Tony Hawk serie. Namelijk 'Capture the Flag' en 'Goal Attack'. In Capture the Flag, wat waarschijnlijk al bij de meesten bekend is, moet je met jouw team de vlag van het andere team stelen deze weer terug brengen naar je eigen vlag. In Goal Attack, krijgt iedereen dezelfde lijst met verschillende opdrachten uit de career mode. Degene die de hele lijst als eerst afrondt wint de game. Het leuke van al deze modi is dat je ze allemaal zowel in teamverband, als in soloverband kunt spelen. Zo kun je dus het ene moment in Trick Attack voor jezelf een zo hoog mogelijke score halen. En op een ander moment, kan dit weer Team Trick Attack zijn, waarin jij met je team samen een hogere score moet halen dan het andere team. Van Lag is er nauwelijks sprake. Alleen als er een speler in de room komt, blijft het beeld 1 á 2 seconden stilhangen, maar verder is het allemaal vrij soepel. En naast de zeer goede online gameplay heb je ook nog eens een grote diversiteit aan opties. Zo kun je een friendslist bijhouden en wordt er een 'Recent Player list' bijgehouden. Er zijn verschillende lobby's. Er zitten geen lobby's voor bepaalde landen als Duitsland, Frankrijk of Nederland bij, maar er zijn wel een stuk of 15 verschillende rooms die meer wereldwijd zijn ingesteld. Deze variëren van Westcoast en Europa tot n00bs en Clans. Ook de host heeft genoeg mogelijkheden. Naast het standaard levels bepalen, modi kiezen en het kicken/bannen van andere spelers is er ook de optie om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat zodra de host weg gaat, de eerstvolgende speler de Host wordt. En alsof het niet nog uitgebreider kan, is het ook nog eens mogelijk om je zelfgemaakte skateparks uit te wisselen. Deze kun je uploaden en komen terecht bij Neversoft. Zij kijken waar je park het best bij past en zetten hem dan definitief online. Ook kun je parks van anderen downloaden, om zo inspiratie te krijgen, of om gewoon eventjes eens wat anders uit te proberen. Kortom, de multiplayer van THPS 4 is gewoon fantastisch.

En verder...

De gameplay en de mogelijkheden zijn niet de enige elementen voor succes van deze game. Ook de steengoede, en tevens één van de beste gelicenseerde soundtracks ooit in een game, maken de spelervaring nog completer dan dat het al is. Er zijn maar liefst 35 nummers aanwezig, varriërend van hiphop nummers van N.W.A. en Muskabeatz, tot rocknummers van System of a Down en Goldfinger, zijn er dus genoeg goede nummers in het spel. Maar naast de goede soundtrack zijn ook de sound effects dik in orde. De geluiden die je hoort van andere skateboarders, voertuigen of voetgangers om je heen komen goed over. Ook online is dit zo. En als je dan heel goed kan luisteren, weet je zelfs waar de andere skaters zitten. Als je THPS 4 op grafisch gebied vergelijkt zijn er niet al teveel verschillen. Echter, het is wel meer dan een klein beetje beter. Want als je de grootte van beide spellen vergelijkt zijn de levels van THPS 4 toch echt een stuk groter, en toch nog een iets betere kwaliteit. Er zijn zelfs geen pop-ups meer te bekennen. En dat is toch wel erg goed. Hetgene waar wel weinig aandacht aan besteedt is, zijn de textures en modellen van de characters. Deze zijn haast ongewijzigd gebleven. Toch ziet het er alsnog goed uit. Ook zijn er weer genoeg leuke filmpjes aanwezig. Vooral het outtakes filmpje is geweldig, wat bewijst dat zelfs apen nog goeie games kunnen maken.

Nou ben ik wel zo positief over deze game geweest, en heb ik nauwelijks minpunten genoemd. Zijn die er dan ook? Nou, nee, niet echt. Bijna alles is gewoon goed. Alleen de Create-a-park modus is een klein beetje te beperkt voegt de bijgeleverde demo van Shuan Murray's Pro Wakeboarding niet echt wat toe. Voor de rest is dit spel een heel goed spel.

Conclusie en beoordeling

None

Tony Hawk's Pro Skater 4 mag met stipt de beste uit de serie genoemd worden. Het is ten eerste sowieso het beste skateboarspel dat er maar is. De gameplay is niet veel verandert, maar door de nieuwe elementen is deze gameplay nog sterker geworden dan het al zo was. Daarbij zit ook nog eens een fantastische online multiplayer en een steengoede soundtrack. Ook met de create-a-modi zit het goed. Hoewel er nog wel wat aan te merken valt op de Create-a-park modus, ben je er toch wel even zoet mee. Er is genoeg te unlocken en de alles bij elkaar biedt ook nog eens een hoge replaywaarde. Wel jammer dat de Shaun Murray demo niet veel voorstelt. Voor de rest is dit een echte aanrader. Niet alleen voor fans van de serie, maar ook voor andere gamers.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Ijzersterke gameplay
 • Fantastische multiplayer
 • Goede Create-a-modi
 • Hoge replaywaarde
 • Steengoede soundtrack
 • Minpunten
 • Create-a-park modus een beetje beperkt.
 • Shaun Murray demo voegt weinig of niks toe aan de game.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er goed uit, ik ben alleen al een tijdje gestopt.

 • Patch staat sinds gister al te downen ^^

  Dual specc ftw :D Ghehe

  En ook btr die extra functie voor raids te vinden maargoed,

  je kon er zelf al wel DPS, Tank of Healz0r bijzetten xD

  Maar iig dual spec is wel btr alleen btje jammer dat t 1k gold kost…

  En al helemaal op lvl 40.. Daar moet je egt wel farmen met een main character wil je dat op lvl 40 voor mekaar krijgen… :P
 • … het grootste gedeelte bestaat uit een compleet nieuwe raid (grootste tot nu toe volgens Blizz)… Ulduar. Ook niet heel onbelangrijk om te vermelden dungt me.

 • Ik ben ook al een tijdje ermee gestopt, pff dual specc, je moet gewoon een talent specc blijven, niet telkens switchen, dat is lame.

 • Natuurlijk niet ralphieboy. Wat nou als je een priest hebt of paladin hebt? Dan is het toch handig dat je kan healen in pve/pvp? En gold grinden met bijv. je dps build? Dit had Blizzard al veel eerder erin moeten stoppen. Ben zelf gelukkig al tijdje gestopt. Na bijna 4 jaar WoW gespeeld te hebben. Wel mooie patch btw.

 • Ik speel al eeuwen geen World of Warcraft meer.

 • Ben ook al een tijd gestopt… Niet geraid, dat heb ik al teveel in TBC gedaan :P Te leuk, te verslavend…

 • Volgens mij kan je dualspecc pas kopen op lvl 80. En als het ook op 40 kan zal toch niemand het kopen.  @Vincent  Ja, vind zelf ook dat ze beter Ulduar moesten vermelden. Die dungeon heeft meer items dan alle TBC raid dungeons bij elkaar. En is de grootste tot nu toe. • Natuurlijk niet ralphieboy. Wat nou als je een priest hebt of paladin hebt? Dan is het toch handig dat je kan healen in pve/pvp? En gold grinden met bijv. je dps build? Dit had Blizzard al veel eerder erin moeten stoppen. Ben zelf gelukkig al tijdje gestopt. Na bijna 4 jaar WoW gespeeld te hebben. Wel mooie patch btw.  Ik vind dat je stil moet staan bij je keuzes, nu kan je lukraak een specc maken, vroeger moest je echt goed kijken wat je ging worden en dergelijke. Dan kreeg je niet 20g voor een quest.

 • Ralphieboy. Voor mensen die PvE én PvP spelen is dit ideaal. Ik zelf ben namelijk holy priest tijdens het raiden, maar in PvP speel ik als discipline. Iedere switch kost me 50g, en dan moet ik weer m'n talents spenderen, actionbars indelen etc. Kan niet wachten op 3.1.

 • Lol, dit is echt lame WoW nieuws. Zeg dan: Binnenkort komt patch 3.1 voor World of Warcraft met een ENORME nieuwe raid: Ulduar, Dual-spec, Equipment manager om snel tussen gear te verwisselen… alles wat hier staat dus :P wow-europe.com/en/info/underdev/index.html

 • Wow wordt te casual :'(

 • das leuk

 • lol 1000g

 • ok al mee gestopt, op zich wel handig.

 • wat is world of warcraft?

 • WotLK heeft WoW een beetje verneukt. Het was gewoon leuk in TBC, er was zat te doen, anders kon je meer dingen maken met patches. Mensen zijn veel te overpowered…

 • Ja kutzooi, weer 1000g he.

 • dokken ervoor?? GW boodt betere ondersteuning imo, en het was gratis IRL en ingame.

 • 1000g is makkelijk op te brengen voor mensen die uberhaupt een duel spec nodig hebben. Je kan per dag alleen al aan daily quests zo'n 600 opstrijken, laat staan dat er nog talloze andere mogelijkheden zijn. Ik ben blij dat er een drempel is anders wordt alles, zoals hier boven al vermeld, veel te casual!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren