1. Castlevania: Harmony of Dissonance (GBA)

Castlevania: Harmony of Dissonance (GBA)

Toen ik nog wat jonger was, snuffelde ik veel rond in griezelboeken. In mijn basis schooljaren verslond ik de boeken van Paul van Loon. Ik las veel over weerwolven, vampiers, zombies enz. Handboeken vol informatie ploegde ik door om meer te weten te komen over wezens die het daglicht niet kunnen verdragen. Toen ik naar de middelbare school ging, liet ik de boeken achter mij en richte ik mij meer op het visuele aspect van de wezens die de nacht onveilig maken. Vooral vampiers wekte mijn interesse. Om te overleven, moeten deze half demonen het bloed drinken van de levenden. Zij kunnen deze gruweldaden uitvoeren doordat zij als vampier hun ziel verloren zijn en geen schuldgevoel zullen overhouden. En zo gaan hun rooftochten al eeuwen, millenia door. Iets wat de familie Belmont al eeuwen probeert te stoppen.

Ik wou altijd een keer Castlevania uitproberen, maar telkens wanneer ik besloot om zo’n game te kopen zag ik een ander spel wat ik toen maar kocht. Maar toen kwam ik het Castlevania doublepack tegen met op één cartridge de games Harmony of Dissonance en Aria of Sorrow en deze kocht ik wel. Ik had eerst mijn bedenkingen na mijn aankoop maar nadat ik mijn eerste uur in HoD had door gebracht wist ik dat ik een goede aankoop had gedaan. Nu snap ik eindelijk waarom sommige gamers Castlevania zo tof vinden...

Whiplash

Wat heel gewoon is in de wereld van Castlevania, is het vechten met een zweep. Het zal natuurlijk in de smaak vallen van SM lovers, maar dat terzijde. Met je zweep als vertrouweling onderzoek je het kasteel van opper vamp Dracula. Hoewel tegenwoordig de verhaallijn zeer belangrijk en bepalend voor een game zijn, lapt Castlevania ouderwets de regels aan de laarzen van de Belmonts. Het verhaal is nog dunner dan het papier dat ik gebruik om te printen, dus hoef je daar niet veel van te verwachten. Ik speel de game ook niet voor het verhaal, maar voor de opzwepende actie. De gameplay is dan ook heel simpel. Het is gewoon het verkennen van het kasteel van Dracula, om veel rond te springen en veel vechten.

Eigenlijk best een verademing moet ik jullie bekennen. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van games met een geweldige verhaal en van personages die een duister geheim met zich meedragen. Maar soms is het gewoon ook fijn om je verstand op nul te zetten en er maar lekker op los te hakken (of slaan in dit geval). Dat doet deze game uitstekend.

Secundaire magie

Kun je alleen met je zweep de griezels aan die je tegen komt in het kasteel? Nee, je beschikt ook over verscheidene secundaire wapens. Hoewel je er maar eentje bij je kunt dragen, zijn deze wapens nuttig. Van de gebruikelijke slagwapens die je Buffy the Vampire Slayer ook ziet gebruiken tot wapens die je tegenkomt bij Christenen thuis. Dan heb ik het over een kruis als werpwapen of een bijbel die zeer bruikbaar blijkt te zijn. Naast deze wapens die schade zullen veroorzaken bij je belagers, zul je ook beschikken over magie. Deze magische boeken laten je de gebruikelijk elementaire magie gebruiken, zoals vuur, ijs, wind enz. Deze kun je dan ook combineren met je secundaire wapen om zo krachtige aanvallen op je vijanden los te laten.

Castle walls

Wat Castlevania HoD ook erg goed doet is de sfeer goed neer zetten.Dat komt vooral door de omgevingen die behoorlijk vertrouwd aanvoelen en aangenaam zijn. Voor zover het aangenaam kan zijn in een game met als subtitel Harmonie der Onenigheid. De omgevingen zijn overzichtelijk en vol detail. Dus mensen met een 2D fetisj zullen smullen van HoD. Ook de personages en de monsters staan in het spel hun mannetje. Vooral de bazen zien er indrukwekkend uit. Over de muziek; hoewel de muziek zeer funtioneel is, wist het mij op bepaalde punten zwaar te irriteren. Soms klinkt er echt een deuntje dat de game echt voorziet van een lekkere vibe, maar soms komt er een geluid uit de game wat gewoon sfeer verziekend is. En dat is wel een klein smetje op zo’n tof spel.

Snelle slachting

Hoofdrolspeler Juste moet in zijn queste om Dracula te stoppen, genoeg items verzamelen om zijn stats te verhogen. Hp, magie, het aantal keren dat je een secundair wapen kunt gebruiken. hp? Ja, Juste heeft als levensmeter een hp balkje. Deze vergroot hij door extra items, maar ook door het verslaan van vijanden. Net zoals bij een rpg moet Juste experience points bij elkaar scharrelen om zo steeds sterker door het kasteel te komen. Maar naarmate ik sterker werd in deze game, hoe sneller ik door die game heen ging. Ik was na drie uur spelen al op 79% van de game en dat maakte mij geen happy gamer moet ik jullie zeggen. Maar niet veel later kwam ik er achter dat je via een portaal naar een een schaduwversie van het kasteel moet reizen. Dus moet je inplaats van 100% toch 200% gaan ontdekken. Daar was ik al weer blij om, en het duurde gelukkig langer voordat de eind credits voorbij kwamen, maar helemaal tevreden was ik daar niet mee. Ik sloeg me er makkelijk doorheen, dus van mij had de moeilijkheids graad wel wat hoger mogen liggen.

Meer!

Toch kwam er snel een eind aan mijn avontuur genaamd Harmony of Dissonance. Hoewel ik het echt een plezierig en lekker speelbaar avontuur vond, was het naar mijn smaak veel te snel voorbij. Ik wil meer! En ik denk dat een heleboel andere gamers dit ook hebben gedacht toen ze HoD hebben uitgespeeld. Gelukkig staan er op mijn cartridge twee Castlevania games, maar het zal me niet verbazen als andere eigenaren van deze game zich een beetje genaait voelen. Zij speelden de game uit en hadden geen 2e avontuur op hun GBA cartridge staan. Zij moesten bijna 10 maanden wachten op meer Castlevania. (in de vorm van Aria of Sorrow)

Betekent dit dat je deze game niet moet aanschaffen? Natuurlijk wel, je zult echt genieten van deze game. Alleen weet waar je aan begint: het avontuur is sneller voorbij dan je denkt en rechtvaardigt dat een aanschaf? Als je fan bent van Castlevania absoluut , maar als je begint met de serie net zoals ik is het Castlevania Doublepack (deze game en AoS) een veel beter alternatief. Zo kon ik meteen verder met AoS. Daarom zullen veel gamers blij zijn met het doublepack. Ik ben er zeer blij mee met dat dubbele pleziertje van Konami.

Conclusie en beoordeling

None

Castlevania Harmony of Dissonance is een game om van te smullen. Het zal je aantal uren vermaken met zijn gelikte graphics en gameplay, maar dan zullen de endcredits voor je ogen verschijnen. De Castlevania fan zal hem meteen kopen, maar de andere gamers zullen eerst de kat uit de boom moeten kijken. Ik persoonlijk vind die kat terug op de grond, wat dus betekend dat ik de game zeer tof vond ondanks zijn mankementjes. Ga zo door Konami!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Vijanden
 • Twee kastelen
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Muziek is soms irritant
 • Moeilijkheid mocht hoger
 • Te snel voorbij jammer genoeg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat me niet zo schrikken, was even bang dat de game geschrapt was! :P Vond Sea of Dreams eigenlijk wel een toffe subtitel, maar niet noodzakelijk natuurlijk.

 • Ik vind gewoon Bioshock 2 een beetje saai, maarja, het gaat om de game, niet om de titel.

  @Next: Idd, lekker flauwe actie:P

 • damn…ff schrikken. dacht dus ook die komt niet meer, maar gelukkig wel. ik persoonlijk vond sea of dreams niet echt sterk, maar goed, meningen verschillen. :)

 • ja had ik ook al,ik dacht wat krijgen we nou man??

  jammer van de naam was best wel leuk,maar ik denkt dat het te lang was of zo

 • Dacht in eerste instantie ook dat hij gecanceld was…

  Maar waarom die omslag? Ik vond Sea of Dreams wel cool.

 • Het ontbreken van de multiplayer is helemaal niet erg. Bioshock is ook gewoon echt iets om in je eentje te spelen. Met z'n tweeën wordt het er toch minder griezelig op…

 • Ik schrok idd ook even ;-)

 • Jezus, ik schrok echt., niet dat ik die game zo supergraag wil hebben, maar toch..:O :(

  ;)

 • Ik dacht ook dat de hele game geschrapt was, ik vond het wel een mooie naam maar als het niet bij de game past moet je het natuurlijk niet doen.

 • XD Ik schrok me kapot!!!!!!

  nou ja wel jammer van die co-op.

 • Who cares? What's in a name, het gaat om de game!

 • ik weet al waarom sea of dreams is egt iets voor rapture dat het nog gebouwd moet worden maar de game speelt zich erna af, dus het is begrijpelijk

 • Haha, ik dacht eventjes dat de ontwikkeling werd stopgezet. Gelukkig word alleen de naam veranderd, overigens was 'Bioshock 2: Sea of Dreams' wel een mooie titel.

 • Huh…………………………………  Heet het nu BioShock 2: Niks  Vet raar !? • Wijs geen co-op bioshock 2 moet je gewoon lekker in je uppie spelen en who cares dure namen kosten ook geld .

 • lekker schrik effect xD

  Toen ik de titel las hoopte ik al op een flauw woordgrapje van IG

 • Ik dacht al, gecancelled?!!?!

 • As me dat even schrikken! Mijn eerste gedacht was dat de game gecannceled was! :O

 • Lol

  Bioshock 2: Niks

  Vette titel ^^

 • Ik schrok me kapot toen ik de titel las van dit nieuwsbericht! Maar gelukkig was het maar een naamsverandering =P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren