1. Doom 3 (PC)

Doom 3 (PC)

Je rent door een nauwe gang heen. Opeens vallen de lichten uit. Je hoort voetstappen maar je weet niet waar ze vandaan komen. Je wijzigt snel je wapen naar een zaklamp en schijnt de kamer rond. Plots sta je oog in oog met een zombie die op je in begint te slaan. Snel grijp je naar je shotgun en haal je de trekker over. De zenuwen gieren door je lichaam terwijl de zombie sterft. Langzaam aan loop je in het donker verder, bang voor wat er nog kan komen. Het zweet staat op je handen en rood van het bloed.Je doet de deur open naar de volgende ruimte. In deze kamer werken de lampen nog wel normaal. Je loopt voetje voor voetje verder. Je hoort wat gerommel achter je vandaan komen, je draait je om en krijgt de schrik van je leven als je daar opeens een zombie uit een kast ziet komen. Je haalt snel de trekker over en hij valt dood neer. Je denkt veilig te zijn en draait je om en dan..... Je hart lijkt even stil te staan en je krijgt een adrenaline stoot....You are doomed.

Verhaal

Jij bent op onderzoek in een ruimtestation op Mars. Tijdens jouw zoektocht naar een aantal vermiste onderzoekers gaat er iets goed mis en alle mensen die op het ruimtestation zijn, veranderen in zombies. Jij bent een van de weinige overlevenden die nergens last van heeft en dus de aangewezen persoon om het probleem tot op de bodem uit te zoeken. Als je zou mogen kiezen had je het eerste ruimteschip naar huis genomen maar die keuze is er niet.Doom is altijd al een spel geweest waar je veel schrikmomenten voor je kiezen krijgt.Dit spel is zeker niet bedoelt voor de gamer die echt een hekel aan dit genre heeft.

Gameplay

Het voelt meteen vanaf het begin vertrouwd aan. Als je al is eerder een First Person Shooter hebt gespeeld zal hier ook weinig verandering in zitten met wat je gewend bent. De grootste verandering is eigenlijk je PDA. Dat is een klein computertje wat je bij je hebt en je de belangrijke informatie doorgeeft. Zowel van je huidige objective als van mailtjes die jij (of andere mensen als je hun PDA oppakt) gekregen hebt. Deze mailtjes vertellen je meer over de werksituatie daar op Mars. Andere geven ook bepaalde informatie over hoe je bepaalde ruimtes kunt openen. Tevens zijn de laatste gesprekken van die persoon opgenomen dus die kan je dan voor extra informatie ook nog is na luisteren. Die gesprekken zijn ook best leuk om te horen, net als Max Payne is het dus aan te raden om gewoon is stil te staan als je mensen hoort praten.

Het enige nadeel vind ik dat de meeste wapens te weinig schade aanrichten. Je begint met een normaal pistool waarmee je te vaak moet schieten voor een vijand dood gaat. Dat is met meerdere wapens het geval (bijvoorbeeld ook de machinegun) waardoor je die minder vaak zal gebruiken. De Shotgun werkt echter perfect.Gebruik hem maar goed…

Graphics

Ik kan niks anders zeggen dan adembenemend. Er zijn meerdere grafische opties die het spel speciaal kiest afhankelijk van je pc. Bijna elk systeem zal hem kunnen draaien. Maar hoe langzamer het systeem hoe minder je beeldkwaliteit. Maar op de Medium (eenna laagste grafische stand) stand en 640x480 ziet het er nog steeds perfect uit en met een 1ghz pc kun je dat nog gemakkelijk aan. Alleen als je hem op Ultra High wilt spelen zal je met een heel goed systeem op de proppen moeten komen. Maar dan heb je ook wat. Hierbij zal je echt van het spel genieten in zijn volle glorie.

Geluid

Ook hier weer helemaal niks op aan te merken. Je hoort voetstappen, puin vallen, zombies grommen en medemensen om hulp schreeuwen. Alles op het juiste moment en zo dat de spanning perfect opgebouwd wordt. Je wordt via een soort radio golven verteld door je commander wat je moet doen (wat altijd in je PDA na te lezen is) dit zorgt ook meteen voor meer gevoel dat je echt die persoon bent.

Replay

De Singleplayer heeft niet zo heel veel replay waarde. Alles is een scripted event dus het staat van te voren vast wanneer iets moet gebeuren en het gebeurt ook altijd op hetzelfde manier. Maar er is ook een multiplayer gedeelte, jammer genoeg ziet het er naar uit dat die ook niet lang speelbaar zal zijn aangezien er nog maar 5 levels beschikbaar zijn en maar 4 opties (Deathmatch, Team Deathmatch, Tourney, Last Man Standing).Het grootste nadeel van de multiplayer vind ik dat daar ook erg veel met donkere plekken gewerkt is en je hier je zaklamp niet kan gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen zich gewoon in het donker gaan verstoppen en van daar uit je dood schieten. Hierdoor krijg je veel minder mensen die ook daadwerkelijk door de levels heen rennen en dat zorgt er voor dat je snel uitgekeken zal zijn op de multiplayer. Mogelijk wordt dit later nog verbeterd wegens de Mods die voor dit spel te maken zijn.

Conclusie

Ik kan maar een ding zeggen, dit spel moet je in huis halen als je een First Person Shooter fan bent. Op het scripted gedeelte na is er gewoon niets slechts aan dit spel. Of je moet het een slecht punt vinden dat je als je dit spel gespeeld hebt absoluut bang in het donker bent geworden.Ik hou zelf absoluut niet van dit soort spellen maar ik ben er aan begonnen omdat ik met iemand een weddenschap had dat ik hem in één avond uit zou spelen en dat heb ik dus gedaan.Domme ik, maar oke dat levert je wel mooi 50 euro op.

Conclusie en beoordeling

None

lees conclusie maar in recensie..
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • graphics
 • geluid
 • gameplay
 • wapens
 • de vele schrikmomenten
 • Minpunten
 • multiplayer
 • niet echt voor de gamer die niet van horror houd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die laatste uitspraak zit opzich wel wat in.

  Vroeger, in de tijd van de eerste xbox, was de Playstation de goedkope tegenhanger waarop games als GTA, Final Fantasy, Devil May Cry enz. exclusief op waren te spelen.

  Nu is de Xbox de goedkoopste van de twee en zijn die games ook op de 360 te vinden…

 • Het is waar dat een deel van het Playstation 2 publiek is overgestapt naar Xbox 360. Normaal ook, hij kwam vroeger uit dan de PS3 had veel exclusives in het begin en was een pak goedkoper dan de PS3. Vice versa is dit ook gebeurd natuurlijk maar Microsoft heeft in vergelijking met PS2 VS XBOX een enorme inhaalbeweging gemaakt op Sony.  Een deel van dit publiek heeft Sony nooit teruggewonnen, aan de andere kant zijn er steeds meer mensen die gamen en er komt dus nieuw cliënteel bij aan beide kanten. Vroeger zou Playstation het grootste deel van de nieuwe klanten naar zich toe getrokken hebben, nu is het de Wii die het grootste deel van de nieuwe klanten aan zich bindt en een groter deel dan vroeger kiest ook voor Xbox waardoor het overwicht van Sony in de vorige generatie volledig weg is.

 • bullshit

 • Lijkt me logisch, GTA4 is al een tijdje uit en bijna iedereen download de content wel.

 • Gedurfde uitspraken. Ik wil cijfers!

 • Bijna allemaal ook echt. Alle mensen die ik ken, die eerst een PS2 hadden, hebben nu een PS3. Lekker makkelijk om zonder feiten of cijfers zulke uitspraken te doen.

 • ben als ps2 bezitter ook overgegaan naar 360, simpelweg omdat deze stukken goedkoper is en de games vind ik net zo goed.

  Heb ook een veel bredere keus aan spellen, dus voor mij was de keus vrij makkelijk. Alleen de RRoD wachtte ik effe mee af. Heb hem vlak voor kerst gehaald en ben er gewoon zeer tevreden mee.  PS3 zal ook wel mooi apparaat zijn, maar hij was/is mij nog veel te duur.


 • @Wout0r. Knap hoor, de PS3 verkopen zijn nog geen fractie van de PS2 verkopen, maar volgens jou redenatie zijn wel alle PS2 bezitters overgestapt op de PS3?  Onzin natuurlijk, gezien de verkoopcijfers is het niet meer dan logisch dat er meer voormalig PS2-bezitters nu een 360 hebben dan een PS3. Feitelijk gezien niet te ontkennen.

 • Die greenberg is zo'n beetje het zieligste mannetje van de industrie imo. Bij elke uitspraak moet er weer modder naar de Ps3 gegooid worden.  Wel grappig dat mensen hier serieus op deze man ingaan. Je neemt CILIT BANG reclame uitspraken toch ook niet serieus?

 • wat een onzin en dikkenekkerij.

 • En daar gaan we weer……….Games zijn niet echt met elkaar te vergelijken !!

 • @Aiii, WOUT0R zei toch echt wat anders hoor……

 • Wout0r zegt dat de man zich niet op feiten berust. Wout0r zegt ook dat alle mensen die een PS2 hadden (die hij kent ja) een PS3 hebben gekocht. Daarmee impliceert hij toch echt dat de goede man ongelijk heeft en PS2 bezitters overstappen op de PS3 en niet de 360.  Dus ja, dat zegt hij wel.

 • @tao  Waarom zouden wij niet op deze man ingaan als veel van wat hij zegt een grote vorm van waarheid is? De Xbox 360 is op dit moment de beste \"Bang for your buck\" console met de hoogste kwaliteit games en beste online mode, feit. De meeste mensen die een 360 gekocht hebben, zijn een grote hardcore basis gamers die voorheen op de PS2 speelde omdat dit de beste vorige gen console was, er is een grote Online community op de Xbox 360 door Live, deze mensen die overgestapt zijn blijven bij de Xbox consoles als deze de zelfde kwaliteit blijven leveren als de 360 (hardware kwaliteit mot wel omhoog). Ik heb hier een PS3 liggen, jammer dat ik daar nog geen eens 5% van mijn gametijd op zit.  Wat overigens belangrijker is dan hardware verkopen vind ik, zijn software verkopen. De meeste mensen die een Xbox merk console kopen, gebruiken dit daadwerkelijk om er met regelmaat op te spelen en er mee online te gaan, dat zie je terug in de verkopen van Xbox 360 games, leuk zo een Wii bijv, maar als alleen maar mensen die console kopen die 1 game in het half jaar kopen houdt de winst op de lange termijn op. • Hoe kan je nu in godsnaam de DLC voor GTA 4 vergelijken met Killzone 2? Het zijn 2 totaal verschillende soorten games. GTA 4 had toch al hele goede verkoopcijfers, meer dan Killzone 2, dus dan is het ook niet gek dat die DLC als een trein verkoopt. Wat die gast met deze opmerking wil bereiken, is mij een raadsel….. flamewars misschien? En iedereen maar zeggen dat Sony de arrogante is, M$ doet er niks voor onder.

 • Ben van de Xbox juist overgegaan naar de PS3, omdat ik het gewoonweg een beter apparaat vind dan de 360. Ook qua gamesaanbod denk ik dat PS3 nu in ieder geval op gelijke hoogte staat de 360.

 • In mijn geval heeft ie iig gelijk.  Sega Megadrive - Playstation - Playstation 2 - Xbox 360

 • LOL @ de ´feiten´ die Keyos opnoemt. Voor mij is het namelijk precies andersom, ik vind de games op PS3 hogere kwaliteit hebben daarnaast vind ik PSN absoluut niet onder doen voor Live. Ik heb ook een 360 maar speel daar zelfs nog minder dan 5 procent op van mijn gametijd, eigenlijk speel ik er nooit meer op.  Wat betreft de uitspraken, deze slaan natuurlijk nergens op zonder goede onderbouwing.

 • nah ik had ook een ps3 maar vind de kwaliteit vies tegen vallen van alle multi platfrom games die uit komen zijn die van de ps3 meestal ondergeschikt , ik had een ps3 speciaal gekocht voor ffxiii maar das nu dus ook al verleden tijd aan gezien hij nu ook op de 360 uit komt

 • Dat laatste is zeker waar.. Ik hadzelf eerst ook een PS2 en nu een 360. De games trekken me meer aan en alles werkt heel goed, ik heb nergens last van..  Ik vond dat die Greenberg dat eerste stukje maar voor zich had moeten houden, want ik denk wel dat de DLC word ingehaald door Killzone 2.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren